• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 28.2°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 26.3°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.5°C
  0 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.0°C / 23.2°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 19.5°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.9°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 28.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.7°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.1°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 27.7°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.3°C / 26.0°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 23.9°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  73%

Φωτογραφία Αρχείου

ΜΑΝΩΛΗΣ ΘΡΑΒΑΛΟΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απολύσεις εργαζομένων σε δομές

 • A-
 • A+
Στην ανεργία οδηγούνται 2.000 εργολαβικοί εργαζόμενοι που απασχολούνται στις προσφυγικές δομές όλης της χώρας, μόλις τρεις μήνες μετά την πρόσληψή τους ● Δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι αιτίες για τη δυσάρεστη εξέλιξη ● Πρόκειται για προσωπικό των 568 ευρώ μηνιαίως που έπιασαν δουλειά τον Ιανουάριο με την υπόσχεση πως θα εργαστούν 4 συν 4 χρόνια ● Ανάστατες οι διοικήσεις των δομών και οι τοπικές κοινωνίες

Τον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν και μάλιστα πριν από το Πάσχα περίπου 2.000 εργολαβικοί εργαζόμενοι –προέρχονται από τέσσερις μεγάλες εργολαβικές εταιρείες και απασχολούνται σε υπηρεσίες καθαριότητας, σεκιούριτι και διοικητικοί– στις προσφυγικές δομές όλης της χώρας καθώς, τρεις μόλις μήνες μετά την πρόσληψή τους, απολύονται με τη θολή υπόσχεση ότι κάποια στιγμή στο άγνωστο μέλλον θα επαναπροσληφθούν. Πρόκειται για εργαζόμενους των 568 ευρώ μηνιαίως, οι οποίοι είχαν προσληφθεί με την υπόσχεση ότι θα εργαστούν 4 συν 4 χρόνια, είχαν προσληφθεί από την 1η έως τις 12 Ιανουαρίου και αρκετοί ήδη απολύθηκαν ενώ οι υπόλοιποι πρόκειται να απολυθούν τις επόμενες μέρες.

Ξεκάθαρους δε λόγους για τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη δεν έχουν ακόμη ακούσει, με αιτίες τη μείωση του αριθμού των διαμενόντων στις δομές αλλά και τη μη είσπραξη κοινοτικών κονδυλίων για την κάλυψη των υπηρεσιών να κυκλοφορούν ως φήμες. Αν όμως αυτά ισχύουν, αναρωτιούνται γιατί δεν προβλέφθηκαν από το υπουργείο ώστε να μην υποστούν αυτό το βασανιστικό πισωγύρισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι διοικητές των δομών στη Βόρεια Ελλάδα είναι σε απελπισία καθώς δεν χάνουν μόνο εργατικό δυναμικό με μεγάλη προσφορά, το οποίο έχει συνεισφέρει καθοριστικά στην καλή λειτουργία των δομών, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα με τις τοπικές κοινωνίες μια και τα άτομα που είχαν προσληφθεί ανήκουν σε χαμηλά κοινωνικά στρώματα με δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας και τα οποία είχαν αυτό το μικρό εισόδημα ως ελάχιστο αποκούμπι στη ζωή τους. Επίσης όλοι όσοι είχαν προσληφθεί διαβιούν στις τοπικές κοινωνίες με αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες να έχουν προσωπικό χαρακτήρα, αφού όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και καλούνται τώρα οι διοικητές να κάνουν «επιλογή δυστυχίας» αφού κλήθηκαν να απολύσουν, να σταματήσουν δηλαδή τη σύμβαση και μάλιστα σε ποσοστό μέχρι και 60% των εργαζομένων αυτών. Και επειδή ακριβώς οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους, ακούνε και από άλλους σχόλια για «άκαρδη συμπεριφορά» σε ανθρώπους που έχουν τόσο μεγάλες ανάγκες.

Ενας πρόχειρος υπολογισμός μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα κάνει λόγο για τουλάχιστον 500 άτομα που πασχαλιάτικα θα μείνουν χωρίς δουλειά. Για την ώρα οι διαμαρτυρίες έχουν κρατηθεί σε προσωπικές ανώνυμες διαμαρτυρίες από τον φόβο ότι μια δήλωση θα στερούσε τον καταγγέλλοντα από την ελπίδα, έστω, μιας μελλοντικής επαναπρόσληψης παρότι αρκετοί βρέθηκαν στη θέση να έχουν αφήσει δουλειές που είχαν για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Δηλώσεις, όμως, έκανε ο Δημήτρης Ρέμος, διοικητής του στρατοπέδου «Ασημακόπουλου» στην Καβάλα, όπου απολύθηκαν 45 εργαζόμενοι. Οπως είπε στο centertv, «το βασικό πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι επειδή έχει μειωθεί ο πληθυσμός που φιλοξενούμε στη δομή και, λόγω διαφόρων καλοθελητών που πάντα υπάρχουν και εκ των πραγμάτων προσπαθούν να “προστατέψουν” το χρήμα που η Ευρωπαϊκή Ενωση ξοδεύει στο συγκεκριμένο θέμα που λέγεται προσφυγικό, υπάρχουν και αναφορές στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το θέμα, θέλησε το υπουργείο και έδωσε σε μια ανεξάρτητη εταιρεία τη μελέτη για να βρει τον βέλτιστο αριθμό με βάση τους δείκτες που βγαίνουν εξαιτίας του πληθυσμού όσον αφορά τις βασικές συνθήκες που προσφέρουμε και αφορούν τη φύλαξη και την καθαριότητα και τη συνοδεία. Με βάση αυτή τη μελέτη καθορίστηκαν κάποιοι δείκτες οι οποίοι με βάση τον πληθυσμό αυξομειώνουν τους εργαζόμενους που απασχολούνται στους εργολάβους του Δημοσίου. Ελπίζουμε αυτό το πράγμα να αποκατασταθεί».

Με δεδομένο ότι στη δομή της Καβάλας υπάρχουν 270 πρόσφυγες, τι σκέφτονται να κάνουν; Να προσθέσουν Ουκρανούς πρόσφυγες, διότι «αν έχουμε 300 θα είμαστε σε αποκατάσταση του παλαιού αριθμού των εργαζομένων, για παράδειγμα 10 σεκιούριτι. Δεν καταλαβαίνω γιατί μειώνονται και οι σεκιούριτι αφού η έκταση του στρατοπέδου δεν έχει μειωθεί, η έκταση μένει ίδια… Τους έχω πει ότι για μένα δεν έχει απολυθεί κανένας και όσο περνάει από το χέρι μου θα κάνω ό,τι μπορώ και σε αυτό έχω και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας στο πλάι μου για να με βοηθήσει για να μη χάσει κανένας τη δουλειά του».

Αλλοι πάντως σχολίαζαν στην «Εφ.Συν.» ότι βλέπουν μια «μπακάλικη» οριζόντια περικοπή, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια από κάποιον υπάλληλο του υπουργείου, ενώ η πιθανότητα επιστροφής αυτού του προσωπικού θεωρείται ανέφικτη. Οι ίδιοι δεν θέλησαν καν να σχολιάσουν την πιθανότητα πλήρωσης των δομών με Ουκρανούς πρόσφυγες, θεωρώντας την ιδέα «τραγικά αστεία».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η διευκρίνιση του ΟΑΣΘ για τις καθαρίστριες και τα νέα ερωτήματα
Η διοίκηση του ΟΑΣΘ οφείλει να εξηγήσει με ποιον εργολάβο είχε τη σύμβαση μέχρι τώρα και ποιες ενέργειες έκανε για να μη μείνουν οι εργαζόμενες στον δρόμο.
Η διευκρίνιση του ΟΑΣΘ για τις καθαρίστριες και τα νέα ερωτήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθυστερήσεις και πάλι στις πληρωμές του «ESTIA ΙΙ»
Για τέσσερις μήνες έχουν μείνει απλήρωτοι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλους δήμους, ενώ και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
Καθυστερήσεις και πάλι στις πληρωμές του «ESTIA ΙΙ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
48ωρη απεργία στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Με κινητοποιήσεις απαντούν στα σχέδια απόλυσης οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), σημειώνοντας ότι δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για όλους
48ωρη απεργία στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χριστουγεννιάτικες απολύσεις στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ στη Ν. Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα
Τη μη ανανέωση των συμβάσεων 20 εργαζομένων του προγράμματος «Εστία» αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση.
Χριστουγεννιάτικες απολύσεις στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ στη Ν. Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας