Μονομαχία χωρίς τέλος ή «μοιρασιά» έργων στον Λευκό Πύργο για δύο από τις μεγαλύτερες τεχνικές εταιρείες της χώρας, την ΑΚΤΩΡ και την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, οι οποίες συμμετέχουν σχεδόν σε όλους τους διαγωνισμούς για έργα που γίνονται ή θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη;
Ο ανταγωνισμός είναι βέβαια σκληρός, αλλά, όπως δείχνουν δύο πρόσφατες εξελίξεις, έργα αλλάζουν συχνά χέρια είτε με δικαστικές αποφάσεις είτε με αποφάσεις των δημόσιων οργανισμών που έχουν κάνει τους σχετικούς διαγωνισμούς. Δύο έργα άλλαξαν ανάδοχο μόνο τον τελευταίο μήνα. Συμπτωματικά, οι προκηρύξεις των διαγωνισμών και για τα δύο είχαν γίνει το 2019…
Σαν βόμβα πάντως έσκασε την προηγούμενη εβδομάδα (22.3.22) η είδηση ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή και δικαίωσε την ΙΝΤΡΑΚΑΤ-Γκολιόπουλος ΑΤΕ-Giovanni Roptigvavo-Fiagli SRL για το έργο που αφορά την επέκταση –δεύτερη φάση– των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού για τη Θεσσαλονίκη από τον Αλιάκμονα.
Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί από την ΕΥΑΘ τον Οκτώβριο του 2019, ήταν προϋπολογισμού 12,73 εκατομμυρίων ευρώ, είχαν λάβει μέρος 5 εταιρείες και ανάδοχος έναντι 13,6 εκατομμυρίων ευρώ πλέον ΦΠΑ είχε κριθεί η ΙΝΤΡΑΚΑΤ.
Ωστόσο η ΑΚΤΩΡ που είχε έρθει δεύτερη άσκησε και κέρδισε την προδικαστική προσφυγή που είχε κάνει στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Με τη σειρά της η ΙΝΤΡΑΚΑΤ προσέφυγε στο ΣτΕ, το Δ’ Τμήμα του οποίου τη δικαίωσε οριστικά με την υπ’ αριθμ. 624/2022 απόφασή του. Πηγές της ΕΥΑΘ έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι «είναι η πρώτη φορά που η ΙΝΤΡΑΚΑΤ «μπαίνει» στην ΕΥΑΘ παρότι είχε συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια σε όλους τους διαγωνισμούς για έργα της εταιρείας».
Η ανάθεση εκτέλεσης του έργου επέκτασης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού (για άλλα 150.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως) αναπτερώνει και τις ελπίδες της εταιρείας, η οποία συμμετέχει μαζί με τη SUEZ ΕAU FRANCE SAS, έχοντας δύο μεγάλους αντιπάλους: α) τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Κωνσταντινίδης και β) την ΑΚΤΩΡ - στον μεγάλο διαγωνισμό της ΕΥΑΘ για το φράγμα του Χαβρία Χαλκιδικής, προϋπολογισμού 85.400.000 ευρώ. Παρότι ο διαγωνισμός αυτός ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020, έκτοτε… δεν υπάρχουν νέα.
Ο,τι όμως κέρδισε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ στην ΕΥΑΘ φαίνεται να το χάνει στο Μετρό Θεσσαλονίκης και να το κερδίζει, ποιος άλλος, η ΑΚΤΩΡ. Σύμφωνα με επιστολή της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (Α.Μ.) προς την ΑΚΤΩΡ, η οποία εστάλη στις 22 Μαρτίου –συμπτωματικά (;) την ίδια μέρα που το ΣτΕ επιδίκαζε το έργο της ΕΥΑΘ στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ–, της ζητά να υποβάλει ηλεκτρονικά «τα δικαιολογητικά κατακύρωσης και τα αποδεικτικά μέσα ποιοτικής επιλογής του άρθρου 21 της διακήρυξης εντός 10 ημερών από την παραλαβή της παρούσας και σε έντυπη μορφή εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ηλεκτρονική υποβολή, σύμφωνα με το άρθρο 4.2 της διακήρυξης».
Το αίτημα, όπως διευκρινίζει η Α.Μ., είναι σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 1629(γ)/20-01-22 απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της Α.Μ. η οποία ανακήρυξε την ΑΚΤΩΡ προσωρινό ανάδοχο του έργου «Αρχαιολογικές εργασίες, συμπληρωματικές τοπογραφικές εργασίες και διερεύνηση δικτύων ΟΚΩ της βορειοδυτικής επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης». Και δεν θα υπήρχε κανένα ζήτημα αν δεν μεσολαβούσε η είδηση που είχε δημοσιευτεί στο σύνολο του Τύπου τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με την οποία το έργο των πρόδρομων εργασιών προς τα δυτικά, ύψους 18,6 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 15 εκατ. ευρώ), το αναλάμβανε… η ΙΝΤΡΑΚΑΤ.
Τι μεσολάβησε είναι άγνωστο. Σύμφωνα όμως με την επιστολή της Α.Μ. προς την ΑΚΤΩΡ και την επίκληση του άρθρου 21 της διακήρυξης του διαγωνισμού, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε είτε με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών είτε από το Ελεγκτικό Συνέδριο που θα ήλεγχε τη σύμβαση. Εχει ενδιαφέρον πάντως ότι το θέμα διευθετήθηκε «σιωπηλά» πριν από μία εβδομάδα και είναι άγνωστο αν θα μάθουμε λεπτομέρειες.
Είναι διασκεδαστικό και το ιστορικό του διαγωνισμού, ο οποίος όταν προκηρύχθηκε από την προηγούμενη διοίκηση της Α.Μ. (Ιούνιος 2019 - Γιάννης Μυλόπουλος) είχε δεχθεί τα πυρά της Ν.Δ. που ήταν στην αντιπολίτευση, από κοντά και σύσσωμου του τότε αντιπολιτευόμενου, σήμερα συμπολιτευόμενου Τύπου. Τον Νοέμβριο του 2019 ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, αλλά με τη νέα πλέον διοίκηση της Α.Μ. και την ανεπίσημη –πλην δημοσίως κατατεθείσα– λογική της που ήταν «δεν υπάρχει έργο… δεν υπάρχει τίποτα, ούτε κυκλοφοριακή μελέτη ούτε μελέτη κόστους-οφέλους ούτε βέβαια οριστικές χωροθετήσεις σταθμών», το έργο «πάγωσε».
Μπαίνοντας στη φάση της νεοδημοκρατικής κατάψυξης ο διαγωνισμός «σίτεψε» και έτσι, τον Μάρτιο του 2021, οι διαμαρτυρίες έγιναν διθύραμβοι, ανακοινώνεται ότι το έργο οδεύει προς… ολοκλήρωση και το αναλαμβάνει η ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Επιστέγαση, η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη (12 Σεπτεμβρίου 2021) στη ΔΕΘ ότι αποτελεί προσωπική του δέσμευση πως το υπό κατασκευή Μετρό «πρέπει να απλωθεί και προς τις δυτικές συνοικίες της πόλης».
Πέρασε όμως ένας χρόνος χωρίς να έχει γίνει τίποτα, για να μάθουμε σήμερα ότι το έργο το αναλαμβάνει η ΑΚΤΩΡ. Καθίσταται προφανές ότι οι δήμοι των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης και οι πολίτες τους έχουν πολλά να μάθουν ακόμη. Εννοείται ότι δεν τολμούμε καν να αναρωτηθούμε πού βρίσκεται η εργώδης προσπάθεια για επέκταση προς το αεροδρόμιο...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας