• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.4°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 26.4°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 26.0°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 24.9°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 20.4°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.2°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.4°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 22.7°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σκόνταψαν στο κληροδότημα

 • A-
 • A+
«Επί ποδός πολέμου» βρίσκονται οι στρατιωτικοί μετά την αποκάλυψη ότι το υπ. Αμυνας σχεδίαζε να παραχωρήσει σε ιδιώτες γιατρούς το πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο της Πάτρας. ● Οι όροι που έθεσε στο κληροδότημα ο δωρητής Βασίλης Μαραγκόπουλος έβαλαν «φρένο» στα σχέδια του υπουργείου.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στρατιωτικοί μετά την αποκάλυψη ότι το υπουργείο Αμυνας, ακολουθώντας την προσφιλή επιλογή της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση νοσοκομειακών μονάδων, σχεδίαζε να νοικιάσει με μακροχρόνια μίσθωση το άδειο σήμερα νοσοκομειακό κτίριο ιδιοκτησίας του στην Πάτρα σε ομάδα γιατρών από την Αθήνα, εγκαταλείποντας τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης για αξιοποίησή του υπέρ τους.

Τα νέα σχέδια του υπουργείου μπορεί επί του παρόντος να πάγωσαν, καθώς το θέμα σκόνταψε στα γρανάζια πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών, όμως οι συνδικαλιστές στρατιωτικοί δηλώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι παρακολουθούν στενά την υπόθεση, καθώς ανησυχούν ότι σύντομα μπορεί να επανέλθουν τα σχέδια του υπουργείου με αποτέλεσμα όσοι στρατιωτικοί υπηρετούν σε μονάδες της Αχαΐας και της Πελοποννήσου να κινδυνεύουν να μείνουν πιθανότατα χωρίς ουσιαστική νοσοκομειακή κάλυψη.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση με αποδέκτη τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλο, με την οποία του ζητά να συνυπολογίσει τις θέσεις της, πριν προχωρήσει σε οριστικές αποφάσεις.

Το θέμα αποκαλύφθηκε από δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος» στις 10 Μαρτίου, όπου αναφέρονταν οι προθέσεις του υπουργείου. Υστερα από μερικές ημέρες, δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Νεολόγος Πατρών» ανέφερε ότι πάγωσε η μίσθωση του εγκαταλειμμένου από τον Απρίλιο του 2017 κτιρίου, εξαιτίας των όρου που είχε βάλει στο κληροδότημά του ο δωρητής του, Βασίλης Μαραγκόπουλος. Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣ εκδόθηκε την επομένη του τελευταίου δημοσιεύματος, το οποίο δεν είχε περιέλθει σε γνώση της Ομοσπονδίας, και είναι ενδεικτική της αγωνίας που έχουν τα μέλη της για τις εξελίξεις.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣ και τα ερωτήματα

«Με απέραντη θλίψη, πικρία και απογοήτευση, συνάδελφοί μας που υπηρετούν σε Μονάδες της Πελοποννήσου, μας απέστειλαν το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ” με τίτλο: “Πάτρα - 409 πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Τι σχεδιάζουν ιδιώτες γιατροί επενδυτές”, όπου μεταξύ των άλλων αναγράφεται ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας επέλεξε για την αξιοποίηση του 409 πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πάτρας την προώθηση σχεδίου μακροχρόνιας εκμετάλλευσης, μέσω αναζήτησης ιδιωτικών επενδυτών, αναθέτοντας σε συγκεκριμένο γραφείο αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών της Πάτρας, ένας εκ των οποίων τόνισε στην εφημερίδα ότι για την εκμίσθωση φέρεται να έχει ενδιαφερθεί ομάδα γιατρών από την Αθήνα, που σκοπεύουν να λειτουργήσουν ιατρική μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ πρόκειται, η ομάδα αυτή των μηχανικών, να διαβιβάσει την επενδυτική πρόταση στο ΥΠΕΘΑ ζητώντας την εξειδίκευση των όρων παραχώρησης.

Καταρχήν κε Υπουργέ μάς θλίβει το γεγονός ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που άπτεται της υγειονομικής περίθαλψης των εν ενεργεία στρατιωτικών δεν ενημερώθηκε η Ομοσπονδία μας, με αποτέλεσμα να γεννώνται εύλογα καχύποπτα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεως από μεριάς σας. Για την ιστορία και μόνο και την πληροφόρηση όλων των συναδέλφων μας, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε τα εξής:

● Το Μαραγκοπούλειο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πατρών, το οποίο ήταν γνωστό με την ονομασία “409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο”, ανεγερθέν το 1937 με έξοδα του Πατρινού βιομηχάνου και μεγαλέμπορα Βασιλείου Μαραγκόπουλου, συνολικού εμβαδού σχεδόν 3.800 τ.μ., με αποθηκευτικούς χώρους και χώρο στάθμευσης οχημάτων, εντός οικοπέδου 10 στρεμμάτων περίπου, μέχρι το 2017 αποτελούσε παράρτημα του Νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα Πατρών. Είχε παραχωρηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας προς το Υπουργείο Υγείας το 1982.

● Μετά την απομάκρυνση των κλινικών του Γ.Κ.Ν. Πατρών, το κτίριο του πρώην 409 Γ.Σ.Ν. Πατρών, με υπογραφή του (τότε) Υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Πάνου Καμμένου, μεταφέρθηκε από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με όραμα, εξ όσων γνωρίζουμε του κ. Πάνου Καμμένου, να επαναλειτουργήσει σαν ένα πρότυπο πρωτοβάθμιο ιατρικό κέντρο που θα αποτελείται από στρατιωτικούς ιατρούς και παράλληλα θα παρέχει φαρμακευτικό υλικό για στρατιωτικούς εν ενεργεία και εν αποστρατεία.

● Η διαθήκη βάσει της οποίας γίνεται η διαχείριση του ως άνω κληροδοτήματος έχει ως απαράβατο όρο τη χρήση του για τη λειτουργία υγειονομικής μονάδας η οποία θα εξυπηρετεί και τον στρατό.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε όπως, και εφόσον τα αναγραφόμενα στο σχετικό δημοσίευμα είναι αληθή:

● δημοσιοποιήσετε το κείμενο της ανάθεσης του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας προς το γραφείο πολιτικών και αρχιτεκτόνων μηχανικών της Πάτρας,

● μας γνωρίσετε τυχόν προθέσεις σας περί περίθαλψης των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών, αλλά και των συναδέλφων μας της ΕΛ.ΑΣ., του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και Π.Σ. και υπό ποίους όρους,

● μας γνωρίσετε γιατί δεν αναλήφθηκε πρωτοβουλία από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας περί αναγέννησης του 409 Γ.Σ.Ν. Πατρών, επ’ ωφελεία των στελεχών και των πολιτών της Πάτρας,

● μας γνωρίσετε γιατί επιλέγεται η ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου (έστω και εν υπνώσει) υγειονομικού χώρου και όχι η χρήση και λειτουργία του από το Ελληνικό δημόσιο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα μέτρα για τον κορονοϊό στο στρατό
Κόβονται άδειες, τελετές, προσωπικό από τα κλιμάκια διοίκησης και συμμετοχή σε διεθνείς ασκήσεις. Αντιδράσεις από το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» που ζητά πραγματικά μέτρα προστασίας και τεστ.
Νέα μέτρα για τον κορονοϊό στο στρατό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία για επιχείρηση τρομοκράτησης συνδικαλιστών στρατιωτικών
Δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας συνδικαλιστών του Στρατού καταγγέλλει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), ζητώντας εμμέσως παρέμβαση από τα αρμόδια υπουργεία.
Καταγγελία για επιχείρηση τρομοκράτησης συνδικαλιστών στρατιωτικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρόδος: Στρατιωτικοί έκαναν τους αστυνομικούς και ξυλοκόπησαν τρεις νεαρούς
Πρωτοφανής υπόθεση αντιποίησης αρχής από τέσσερις στρατιωτικούς που παρίσταναν τους αστυνομικούς και κατά την διάρκεια «ελέγχου» ξυλοφόρτωσαν άγρια τρία άτομα, απασχολεί την Ρόδο.
Ρόδος: Στρατιωτικοί έκαναν τους αστυνομικούς και ξυλοκόπησαν τρεις νεαρούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά η διαδικασία ενοικίασης σε ιδιωτικές ιατρικές εταιρείες
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το υπουργείο ξεκίνησε τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στη δημοπράτηση του εγκαταλειμμένου από το 2017 κτιρίου του 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πάτρας.
Ξεκινά η διαδικασία ενοικίασης σε ιδιωτικές ιατρικές εταιρείες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθυστερήσεις στα στρατιωτικά νοσοκομεία
Στα στρατιωτικά νοσοκομεία μέχρι χθες δεν είχε επιδοθεί καμία πράξη αναστολής εργασίας σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε αντίθεση με τους 6.450 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.
Καθυστερήσεις στα στρατιωτικά νοσοκομεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χτύπησε τη 49χρονη σύζυγό του μέχρι αιμορραγίας
Ακόμα ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Χαλκίδα, ήρθε να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη αντιμετώπισής του.
Χτύπησε τη 49χρονη σύζυγό του μέχρι αιμορραγίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας