Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
16°C
17.2° 14.6°
3 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Ασθενής ομίχλη
11°C
12.0° 9.8°
2 BF
87%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
14°C
16.0° 13.8°
4 BF
87%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
4 BF
76%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
11.0° 9.8°
1 BF
96%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
7°C
7.4° 6.2°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
82%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.9° 14.0°
3 BF
82%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.8° 16.6°
5 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.3° 12.3°
4 BF
78%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
18.1° 13.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 13.4°
2 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 13.5°
2 BF
89%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.2° 15.8°
2 BF
80%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
15°C
16.0° 14.8°
3 BF
86%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.1° 11.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.8° 10.5°
2 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
6.5° 6.5°
1 BF
91%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου, 2023

«Εμπρός»: Όχι στα σχέδια Μπακογιάννη για εκκένωση του θεάτρου

Κάλεσμα για υπεράσπιση του «Εμπρός» απευθύνει το αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο μετά την προώθηση σύμβασης μίσθωσης του ακινήτου μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), η οποία συζητείται για να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει τη Δευτέρα. 

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος επέλεξε τη μίσθωση του κτιρίου με 4.000 ευρώ μηνιαίως και με τη σύμβαση να έχει 20ετή διάρκεια, αντί να προχωρήσει η υλοποίηση του εύλογου αιτήματος αντιπολιτευόμενων παρατάξεων να περάσει το κτίριο από την «απρόσωπη» ΕΤΑΔ στην ιδιοκτησία του Δήμου.

«Ετοιμάζει αστυνομική επιχείρηση και προαναγγέλλει δίκες»

Η συνέλευση του θεάτρου καταγγέλλει πως ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης σχεδιάζει την εκκένωσή του μέσω  της σύμβασης παραχώρησης κι αναγγέλλει την «ανάπλασή» του στα πλαίσια των σχεδίων επέκτασης της τουριστικοποίησης του κέντρου της Αθήνας. «Οργανώνει ανάθεση σε εργολάβο έργου συντήρησης και κλείσιμο του χώρου με τσίγκους και περίφραξη. Μελέτη εμφανίζει το θέατρο Εμπρός ως επενδυτική ευκαιρία, ως "πολιτιστικό πόλο"» σημειώνεται στο κάλεσμα που τονίζονται επίσης τα εξής:

«Η σύμβαση αποκαλεί το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ "Μίσθιο" και αναφέρεται με απαξιωτικούς όρους για την πολύχρονη και κοινωφελή συμβολή του Αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ λέγοντας: "Το Μίσθιο τελεί κατά καιρούς υπό κατάληψη από αυτοαποκαλούμενες "πολιτιστικές ομάδες", οι οποίες το χρησιμοποιούν για εκδηλώσεις". Η σύμβαση στο όνομα "της φύλαξης, της ασφάλειας, της τάξης και της υγιεινής του χώρου" ετοιμάζει την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης ενώ προαναγγέλλει και δίκες στις οποίες θα εμπλακεί και η ΕΤΑΔ!»

«Nα υπερασπιστούμε την αυτοδιαχειριζόμενη δράση»

«Είναι ώρα να υπερασπιστούμε την αυτοδιαχειριζόμενη δράση των καλλιτεχνών και των δημιουργών που δεν χωρά στην εμπορευματοποίηση της πόλης μας και το "πολιτισμό" της άγριας τουριστικοποίησης» σημειώνει το «Εμπρός» και καλεί 

  • Το Σάβββατο 26/3 - ώρα 21.00
  • Βραδιά υπεράσπισης του Εμπρός - Συναυλία Hip- Ηop OPEN MICS RAP SESSION
  • Την Κυριακή 27/3 -ώρα 19.00
  • Ανοιχτή Γενική Συνέλευση για την οργάνωση της υπεράσπισης του Εμπρός
  • Την Δευτέρα 28/3 - ώρα 15.00
  • Διαμαρτυρία ενάντια στα σχέδια καταστροφής του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός μπροστά στο Δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά, την ώρα του δημοτικού συμβουλίου.

Εκατοντάδες πολιτιστικές δράσεις 

Καλεί άμεσα όλους και όλες σε αγώνα για «έναν ελεύθερο και ζωντανό δημόσιο χώρο, ανοιχτό και προσβάσιμο τα τελευταία 11 χρόνια, ο οποίος λειτουργεί μέσα από την ανοιχτή Κυριακάτικη συνέλευση του, με την συνεπιμέλεια, τη φροντίδα και την συνδιαχείριση όλων μας. Από το 2011 έως σήμερα, εκατοντάδες καλλιτέχνες παρουσίασαν αφιλοκερδώς & με ελεύθερη είσοδο 500 διαφορετικά θεατρικά έργα σε περισσότερες από 2000 παραστάσεις. 

»Έγιναν συναυλίες 600 συγκροτημάτων, εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων, πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας, ενώ μέσα από τα διεθνή καλέσματα και τα φεστιβάλ, καλλιτέχνες από 70 χώρες παρουσίασαν το έργο τους στο Εμπρός. Εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια, ενημερωτικές εκδηλώσεις, μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης».

Εμπρός: Θα σταματήσουμε αυτό το φρικιαστικό σχέδιο

"Με την παρούσα σύμβαση, η ΕΤΑΔ εκμισθώνει στο Δήμο Αθηναίων το υπό την κυριότητά της (δυνάμει του Ν. 4389/2016) πρώην δημόσιο ακίνητο με ΑΒΚ 545 επί των οδών Ρήγα Παλαμήδου 2 και Κατσικογιάννη 12, στην Πλατεία Ηρώων - Ψυρρή (εφεξής το "Μίσθιο").

«Το Μίσθιο τελεί κατά καιρούς υπό κατάληψη από αυτοαποκαλούμενες "πολιτιστικές ομάδες", οι οποίες το χρησιμοποιούν για εκδηλώσεις.»

Το Μίσθιο έχει λάβει το προσωρινό ΚΑΕΚ 050095957001.

Με την με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΙΝΕΣΑΚ/133080/12308/1598/24.07.2014 Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού εγκρίθηκε η αλλαγή χρήσης του ως άνω ακινήτου πρώην τυπογραφείου “Εμπρός” και προσδιορίστηκαν νέες χρήσεις, ήτοι: χώρος συνάθροισης κοινού, πολιτιστικών λειτουργιών και συνοδών χρήσεων διότι οι νέες χρήσεις συνάδουν με το χαρακτήρα του μνημείου.

Ο Δήμος δηλώνει, αναλαμβάνει και εγγυάται ότι θα λάβει, με αποκλειστικά δική του μέριμνα, δαπάνη και ευθύνη, όλες τις απαραίτητες άδειες για την ανάπλαση του Μισθίου πριν την έναρξη των εργασιών και θα συνάψει, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, τις σχετικές αναθέσεις υλοποίησης των έργων αποκατάστασης και ανάπλασης του Μισθίου.

Η διάρκεια της παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης του Μισθίου συμφωνείται σε είκοσι (20) έτη από την υπογραφή της παρούσας, και θα λήγει την αντίστοιχη ημερομηνία μετά την πάροδο των είκοσι (20) ετών.

Ο Δήμος αναλαμβάνει να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα φύλαξης του Μισθίου καθώς και εν γένει προστασίας της ασφάλειας του κοινού, με αποκλειστική μέριμνα, δαπάνη και ευθύνη του, βαρυνόμενος αποκλειστικά για οιοδήποτε σχετικό πρόστιμο τυχόν επιβληθεί από αρμόδια Αρχή.

Από την παραλαβή του Μισθίου και για όλη τη διάρκεια ισχύος της παρούσας σύμβασης ο Δήμος υποχρεούται να ασφαλίζει όλες τις εγκαταστάσεις του Μισθίου έναντι ποσού αναπροσαρμοζόμενο κατ’ έτος αναλόγως της αξίας του Μισθίου, συμπεριλαμβανομένης και κάλυψης αστικής ευθύνης κατά παντός κινδύνου έναντι του ποσού των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (€ 300.000) ανά άτομο και τριών εκατομμυρίων ευρώ (€ 3.000.000) ανά περιστατικό και ετησίως, με δική του μέριμνα και δαπάνη, ορίζοντας συνδικαιούχο του ασφαλίσματος την ΕΤΑΔ, υπό την ιδιότητα της κυρίας του Μισθίου, άλλως ευθυνόμενου του Δήμου για την πλήρη αποκατάσταση του Μισθίου στην κατάσταση στην οποίαν αυτό βρισκόταν κατά τη στιγμή της επέλευσης του κινδύνου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος υποχρεούται να περιλαμβάνει σε κάθε προκήρυξη διαγωνισμού και σύμβαση εκμετάλλευσης του τμήματος του Μισθίου που θα συνάπτει με τρίτους, όρο σύμφωνα με τον οποίο ο αντισυμβαλλόμενός του (μισθωτής – ανάδοχος) θα υποχρεούται να προβαίνει με δικές του δαπάνες στην ανωτέρω ασφαλιστική κάλυψη όλων των εγκαταστάσεων, τις οποίες εκμεταλλεύεται, καθώς και σχετική κάλυψη αστικής ευθύνης.

Επίσης, υποχρεούται να φυλάσσει το Μίσθιο, να αποκρούει κάθε απόπειρα καταπάτησης ή προσβολής αυτού και να ενεργεί ο ίδιος, με ρητή εξουσιοδότηση της ΕΤΑΔ παρεχόμενη δια της παρούσας σύμβασης, κάθε νόμιμη πράξη για την προστασία της νομής, προς διασφάλιση των συμφερόντων της ΕΤΑΔ επί του Μισθίου, ευθυνόμενος έναντι της ΕΤΑΔ για κάθε βλάβη, μείωση ή απώλεια δικαιωμάτων της επί του Μισθίου που προέρχεται από βαρειά αμέλεια ή δόλο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος αναλαμβάνει να ενημερώνει αμελλητί την ΕΤΑΔ για κάθε διακατοχική πράξη τρίτων που θίγει τα έννομα συμφέροντά της και να γνωστοποιεί εγγράφως στην ΕΤΑΔ κάθε προσβολή δικαιωμάτων της και κάθε σχετική δίκη στην οποία η ΕΤΑΔ δικαιούται να παρέμβει.

Ευκαιρίες - Απειλές • Πολιτισμικός πόλος • Τουριστική Ανάπτυξη της περιοχής • Έργα ανάπλασης στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας."

_____

ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Δεν θα εγκαταλείψουμε τα όνειρα μας στο σκοτάδι!

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Εμπρός»: Όχι στα σχέδια Μπακογιάννη για εκκένωση του θεάτρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας