• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.1°C / 31.3°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.9°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 30.5°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.4°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.2°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.7°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 30.5°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 30.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.3°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  56%

Ευρεία συνάντηση μετά από αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά συγκάλεσε την Τρίτη ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης με θέμα τη δημιουργία νέου δικαστικού μεγάρου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο μηδέν η μεταστέγαση των δικαστηρίων Πειραιά

 • A-
 • A+
Αγονος κηρύχτηκε ο διαγωνισμός του ΤΑΧΔΙΚ. Και οι δύο προτάσεις παρουσίαζαν προβλήματα ● Το κτίριο των Τελωνείων στην Ακτή Κονδύλη, που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, προτείνεται ως λύση τώρα για τη δημιουργία νέου Δικαστικού Μεγάρου.

Στο μηδέν βρίσκεται και πάλι η υπόθεση της μεταστέγασης των δικαστηρίων Πειραιά, καθώς πρόσφατα κηρύχτηκε άγονος ο μειοδοτικός διαγωνισμός που είχε προκηρύξει στις 10-12-2021 για την εξεύρεση κτιρίου και τη στέγαση σε αυτό των δικαστικών υπηρεσιών Πειραιά το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι πληροφορίες λένε ότι το ΤΑΧΔΙΚ έλαβε αυτή την απόφαση γιατί και οι δύο προτάσεις που είχαν κατατεθεί παρουσίαζαν προβλήματα, τα οποία ήταν δύσκολο να ξεπεραστούν. Η μία πρόταση προερχόταν από την εταιρεία Golden Horizon Athens Investment I.K.E., ισραηλινών κεφαλαίων, και αφορούσε το κτίριο της καπνοβιομηχανίας «Κεράνη» στα Καμίνια κοντά στη γέφυρα Καλαμάκη -παραμένει κλειστό εδώ και 20 χρόνια- το οποίο θα ανασκευαζόταν πλήρως. Η προσφορά ανερχόταν στα 79 εκατ. ευρώ και ήταν αναμενόμενη, καθώς φορείς και νομικοί κύκλοι έκαναν λόγο από τον περασμένο Οκτώβριο για «φωτογραφικό» διαγωνισμό. Ωστόσο φαίνεται ότι οι δυσκολίες που υπήρχαν για το συγκεκριμένο ακίνητο και τις οποίες είχαν επισημάνει γνώστες του θέματος πολύ νωρίτερα δεν μπόρεσαν να ξεπεραστούν και το ΤΑΧΔΙΚ κατέληξε σε αυτή την απόφαση.

Τη δεύτερη προσφορά είχε καταθέσει η εταιρεία Dimand, που έχει αναλάβει το έργο της ανάπλασης της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, και αφορούσε οικόπεδο (μέσα σε αυτό βρίσκονται ερειπωμένες αποθήκες) στην οδό Μεθώνης-Χαϊδαρίου πίσω από το «Παπαστράτειο» κολυμβητήριο. Ανερχόταν, δε, στα 78,5 εκατ. Στην περίπτωση αυτή θα κατασκευαζόταν καινούργιο κτίριο.

Με αφορμή αυτές τις νέες εξελίξεις ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, έπειτα από αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, συγκάλεσε την Τρίτη ευρεία συνάντηση με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ναυτιλίας, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, βουλευτών, της αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις διαδικασίες που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση στη δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου σε κατάλληλο κτίριο εντός των ορίων της πόλης.

Ο Γιάννης Μώραλης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, ανέφερε ότι μαζί με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (ΔΣΠ), Ηλία Κλάππα, θα ζητήσουν άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ έκανε γνωστό ότι στη συνάντηση τέθηκε η πρόταση για τo δημόσιο κτίριο των Τελωνείων στην Ακτή Κονδύλη, που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών. Οπως είπε όμως, η βασική τους επιδίωξη είναι διττή: αφενός να ανεγερθεί στον Πειραιά το Δικαστικό Μέγαρο, αφετέρου να βρίσκεται σ’ ένα σημείο που να εξυπηρετεί τη λειτουργία της πόλης συνολικά. Μείζον θέμα ασφαλώς είναι να μη χαθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς, αν χαθεί, ο δήμαρχος εκτιμά ότι για τα επόμενα 15 χρόνια δεν θα έχει Δικαστικό Μέγαρο ο Πειραιάς.

Ο πρόεδρος του ΔΣΠ, Ηλίας Κλάππας, τόνισε ότι τα συμπεράσματα της σύσκεψης οδηγούν την πολιτική ηγεσία να λάβει σοβαρά υπόψη της το ενδεχόμενο να γίνει το Δικαστικό Μέγαρο στο ακίνητο της Ακτής Κονδύλη, εκεί που βρίσκονται τα πρώην τελωνεία, και γι’ αυτό η συγκεκριμένη λύση χρειάζεται να διερευνηθεί πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο των πρώην Τελωνείων στην Ακτή Κονδύλη, που καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση, διαθέτει πάρκινγκ, βρίσκεται δίπλα στους σταθμούς ΗΣΑΠ-Μετρό και σήμερα στεγάζεται εκεί μια υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους, έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων και στο παρελθόν, ωστόσο η κυβέρνηση για τους δικούς της λόγους το είχε απορρίψει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετέωρη η μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά
Δύο προσφορές, σχεδόν ισόποσες, κατατέθηκαν στον διαγωνισμό για τη μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων Πειραιά, ενώ μία τρίτη απορρίφθηκε, με τρόπο που δεν αποκλείει τη δικαστική προσφυγή της εταιρείας που έμεινε...
Μετέωρη η μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σίριαλ η μεταστέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά
Η κυβέρνηση απορρίπτει δύο δημόσια ακίνητα και «φωτογραφίζει» το κτίριο «Κεράνη» στα Καμίνια, το οποίο πρόκειται να αγοραστεί μετασκευασμένο για 81,5 εκατ. ευρώ ● Σημειωτέον ότι είχε αποκτηθεί αντί 3,5 εκατ....
Σίριαλ η μεταστέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λύσεις για πέντε «καυτά» προβλήματα
Πέντε σοβαρά και σύνθετα ζητήματα που απασχολούν τον Πειραιά τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων, σε συνάντηση που διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.
Λύσεις για πέντε «καυτά» προβλήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγριεύει η αντιπαράθεση για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων Πειραιά
Η παρέμβαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Δ. Παπασπύρου στο θέμα της μεταστέγασης του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά στο γιαπί της Ραλλείου και η άποψη ότι για την καθυστέρηση που παρατηρείται...
Αγριεύει η αντιπαράθεση για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γκρίνιες και νέα εμπλοκή με τη μεταστέγαση
Νέα εμπλοκή στο θέμα της μεταστέγασης των δικαστηρίων Πειραιά, καθώς ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο, όπως λέει, από το 2014 που αποφασίστηκε τα...
Γκρίνιες και νέα εμπλοκή με τη μεταστέγαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραίτηση Μαρινάκη από το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά
Με σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση ο τέως πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός παραιτήθηκε από μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Πειραιά κάνοντας λόγο για στοχοποίησή του και για «άδικη παραπομπή σε δίκη». Η παραίτηση...
Παραίτηση Μαρινάκη από το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας