• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.6°C / 4.1°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.8°C / 1.0°C
  5 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 5.5°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / -0.6°C
  2 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  4 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 7.8°C
  6 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.1°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.5°C / 0.5°C
  4 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.0°C / 3.8°C
  2 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  1 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  61%
EUROKNISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φρένο στο δικαίωμα μονιμοποίησης συμβασιούχων

 • A-
 • A+
Με τροπολογίες το υπουργείο Εσωτερικών υποχρεώνει τους ΟΤΑ να ασκούν ένδικα μέσα κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν εργαζομένους. ● Παρατείνει τις συμβάσεις όσων προσλήφθηκαν σε δήμους και περιφέρειες λόγω πανδημίας ώς τις 31 Μαΐου, διώχνοντας όμως νωρίτερα από την εργασία όσους συμπληρώνουν 24μηνο πριν από την προαναφερθείσα ημερομηνία.

Με «κλοιό» τροπολογιών το υπουργείο Εσωτερικών έρχεται να αποτρέψει την κατοχύρωση δικαιωμάτων μόνιμης εργασίας από πλευράς των συμβασιούχων των ΟΤΑ. Με διατάξεις που προωθήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, το υπουργείο έρχεται από τη μία να παρατείνει τις συμβάσεις των εργαζομένων που προσλήφθηκαν σε δήμους και περιφέρειες για την αντιμετώπιση των αναγκών της πανδημίας (οι λεγόμενοι «συμβασιούχοι-covid») ώς τις 31 Μαΐου, διώχνοντας όμως νωρίτερα από την εργασία όσους συμπληρώνουν 24μηνο πριν από την προαναφερθείσα ημερομηνία, κι από την άλλη υποχρεώνει τους ΟΤΑ να ασκούν ένδικα μέσα κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν εργαζομένους.Ειδικότερα, μία εκ των τροπολογιών παρέχει σε δήμους και περιφέρειες τη δυνατότητα να παρατείνουν τις «συμβάσεις-covid» ώς τις 31 Μαΐου (επρόκειτο να λήξουν στις 31 Μαρτίου με τις ισχύουσες διατάξεις) «υπό τον όρο η συνολική διάρκειά τους να μην υπερβαίνει «το ανώτατο χρονικό διάστημα των 24 μηνών».

Οι «συμβασιούχοι-covid» υπολογίζονται σε περίπου 3.000 και προσλήφθηκαν αρχικά την άνοιξη του 2020, παραμένοντας στην εργασία τους με συνεχείς παρατάσεις. Ενας μεγάλος αριθμός τους –αν όχι ο μεγαλύτερος, σύμφωνα με εκπροσώπους τους– συμπληρώνει 24 μήνες εργασίας εντός του Απριλίου ή πολύ πριν από το τέλος του Μαΐου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, με βάση την τροπολογία θα πρέπει να λήξει η σύμβασή τους πριν από τη συμπλήρωση του δίμηνου παράτασης.

Οποια προοπτική μονιμοποίησης, τείνει να εκμηδενιστεί με έτερη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που καθιστά υποχρεωτική την άσκηση ένδικων μέσων από δήμους και περιφέρειες «σε περιπτώσεις δικών που αφορούν στον προσδιορισμό ή τη μετατροπή σχέσης εργασίας».

Με λίγα λόγια, σε περίπτωση που ένα δικαστήριο δικαιώσει πρωτόδικα συμβασιούχους που διεκδικούν μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, ο οικείος ΟΤΑ είναι υποχρεωμένος να ασκήσει έφεση. Μέχρι πρότινος, η άσκηση ένδικων μέσων ήταν δυνητική, με αποτέλεσμα ένας δήμος να έχει περιθώριο επιλογής να μην προσφύγει κατά της πρωτόδικης απόφασης και να την αφήσει να τελεσιδικήσει υπέρ των εργαζομένων.

Αποφάσεις να μην εφεσιβάλλουν κατά πρωτόδικων αποφάσεων έχουν λάβει ΟΤΑ ακόμη και σε περιπτώσεις που εργαζόμενοι (μόνιμοι ή συμβασιούχοι) κέρδισαν δίκες που αφορούσαν μισθολογικές διεκδικήσεις. Πρόσφατα και συγκεκριμένα μόλις την 1η Μαρτίου, ο –ελεγχόμενος από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη– Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) πήρε ομόφωνη απόφαση να παραιτηθεί από το δικαίωμα έφεσης και να συμμορφωθεί με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που αναγνώρισε ότι 11 συμβασιούχοι συνδέονται με τον Σύνδεσμο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Πλέον, οι υπόλοιποι αιρετοί στερούνται τη δυνατότητα που... πρόλαβε να αξιοποιήσει ο κ. Πατούλης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κύκλος επαφών για να μπει τέλος στον... κύκλο αίματος
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ξεκινά συζητήσεις με ΚΕΔΕ και υπουργείο Εσωτερικών, διεκδικώντας την εφαρμογή μέτρων ώστε να σταματήσουν οριστικά τα ατυχήματα εργατών των δήμων, που μετρούν 64 νεκρούς από το 2014.
Κύκλος επαφών για να μπει τέλος στον... κύκλο αίματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαγωνισμός με αγνώστους «Χ»
Οι προς κάλυψη θέσεις είναι προς το παρόν το μόνο απτό δεδομένο που έχουν διαθέσιμο οι προσοντούχοι υποψήφιοι που καλούνται να υποβάλουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις τους μεταξύ 2 και 20 Δεκεμβρίου.
Διαγωνισμός με αγνώστους «Χ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξαγγέλλουν προσλήψεις «στον αέρα»
Το μεγαλύτερο μέρος των 17.942 θέσεων μόνιμου προσωπικού που εξήγγειλε ο Μ. Βορίδης εμπίπτουν στον λεγόμενο κανόνα «1 προς 1», δηλαδή μίας πρόσληψης έχει προηγηθεί μία αποχώρηση δημοσίου υπαλλήλου.
Εξαγγέλλουν προσλήψεις «στον αέρα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νίκη της ΠΟΕ-ΟΤΑ στα δικαστήρια για την απεργία στις Υπηρεσίες Δόμησης
Κόλαφος για την κυβέρνηση και τον υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδη και η δεύτερη δικαστική απόφαση, καθώς απορρίφθηκε εκ νέου το αίτημα να κηρυχθεί η απεργία-αποχή παράνομη και καταχρηστική.
Νίκη της ΠΟΕ-ΟΤΑ στα δικαστήρια για την απεργία στις Υπηρεσίες Δόμησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόλπα με την απόφαση του ΣτΕ από τον Βορίδη
Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής ο υπουργός Εσωτερικών προικίζει και πάλι με κρίσιμες αρμοδιότητες τις οικονομικές επιτροπές των δήμων παρά τη δικαστική απόφαση που έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους...
Κόλπα με την απόφαση του ΣτΕ από τον Βορίδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας