• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.5°C / 33.0°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.1°C / 31.9°C
  4 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 34.3°C
  2 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 30.2°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 32.1°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.2°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.2°C
  4 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.2°C
  3 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.9°C / 33.2°C
  3 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 29.9°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.2°C / 30.5°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  0 BF
  43%

O υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς επιχείρησε να ντύσει με μανδύα δικαστικής προστασίας τη ρύθμιση, επισκεπτόμενος την περασμένη Πέμπτη την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γρίφος με τους δασωθέντες αγρούς

 • A-
 • A+
Η διαχείριση γίνεται με όρους που αφήνουν μεγάλα περιθώρια η ρύθμιση να καταπέσει δικαστικά. ● Με το Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο να καρκινοβατούν, το αποτέλεσμα θα είναι η κυβέρνηση να επαίρεται ότι «έλυσε το πρόβλημα» και οι διεκδικούντες ιδιοκτήτες να μείνουν τελικά με τη... χαρά.

Προβληματισμό για τις επιπτώσεις στα δασικά οικοσυστήματα εκφράζει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής για τη διάταξη του νομοσχεδίου - σκούπα που επιτρέπει την εκχέρσωση 6,9 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων ακόμη και με μια ένορκη βεβαίωση από τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη.

Πρόκειται για το άρθρο 80 το οποίο, όπως αναφέραμε και σε πρόσφατο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» («Πράσινο»... για εκχερσώσεις», 14/3/2022), υλοποιεί την υπόσχεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να δώσει λύση στο θέμα των αποκαλούμενων «δασωθέντων αγρών».

Πρόκειται, δηλαδή, για εκτάσεις που κάποτε καλλιεργούνταν (με τίτλους ιδιοκτησίας ή και χωρίς) αλλά εδώ και δεκαετίες εγκαταλείφθηκαν (λόγω των πολιτικών που οδήγησαν σε αστυφιλία και μετανάστευση) και μετατράπηκαν σε δάση. Η συνολική έκταση των δασωθέντων αγρών εκτιμάται πανελλαδικά σε 6,9 εκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή 6πλάσια από την έκταση που κάηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Η ρύθμιση προβλέπει ότι το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας εφόσον δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας. Επίσης επιτρέπει στον ιδιώτη που διεκδικεί την έκταση να την εκχερσώσει ακόμη κι αν στην αίτηση δεν υποβάλει συμβόλαια αλλά και με μια ένορκη βεβαίωση.

Πάντως, το πρόβλημα των δασωθέντων αγρών είναι υπαρκτό και τα αιτήματα των ιδιοκτητών σε ορισμένες περιπτώσεις δίκαια, αλλά η διαχείριση γίνεται με όρους που αφήνουν μεγάλα περιθώρια η ρύθμιση να καταπέσει δικαστικά.

Με το Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο να καρκινοβατούν, το αποτέλεσμα θα είναι η κυβέρνηση να επαίρεται ότι «έλυσε το πρόβλημα» και οι διεκδικούντες ιδιοκτήτες να μείνουν τελικά με τη... χαρά. Στις συζητήσεις που έγιναν επί της διάταξης τις προηγούμενες μέρες ασκήθηκε σκληρή κριτική από βουλευτές της αντιπολίτευσης για τον προεκλογικό χαρακτήρα της ρύθμισης και τις επιπτώσεις της.

Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής ήρθε με την έκθεσή της να προσθέσει προβληματισμό, αφήνοντας και αιχμές για την πιθανότητα να καταπέσει δικαστικά. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, ο προβληματισμός αφορά «τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δασωθείσες ιδιωτικές εκτάσεις αποτελούν, πλέον, αυτοτελώς ή εν µέρει, οργανικό σύνολο µαζί µε την εκεί συνυπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα (δασικό οικοσύστηµα)». Τονίζεται, δηλαδή, ότι «η αλλαγή χρήσης των εκτάσεων, ενδεχοµένως, διασπά την αλληλεξάρτηση και αλληλεπίδραση των συστατικών µερών της δασοβιοκοινότητας, πολλώ δε µάλλον όταν πρόκειται περί προστατευόµενων περιοχών των οποίων το καθεστώς διατήρησης διέπεται και από το ενωσιακό δίκαιο».

Οι δασολόγοι ζήτησαν την απόσυρση της διάταξης, ενώ και η περιβαλλοντική οργάνωση WWF μίλησε για «ενθάρρυνση καταχρηστικών διεκδικήσεων», παράδοση πολύτιμων δασικών εκτάσεων σε άλλες χρήσεις και δημιουργία «βιομηχανίας ένορκων βεβαιώσεων».

Αντιδράσεις

Με επιστολή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν ότι το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου ήταν λογικό «διότι σε μια χώρα με τόσο εύφλεκτη βλάστηση, η άρση της υποχρεωτικής αναδάσωσης σε δασωμένους αγρούς που κάηκαν και η διάθεσή τους για άλλο σκοπό θα δικαίωνε κάθε είδους επίδοξους εμπρηστές και καταπατητές».

Από την πλευρά του, πάντως, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς επιχείρησε να ντύσει με μανδύα δικαστικής προστασίας τη ρύθμιση, επισκεπτόμενος την περασμένη Πέμπτη την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ενώ, δηλαδή, στην ολιγόλογη ανακοίνωση της Προεδρίας αναφερόταν ότι η συζήτηση αφορούσε τις αναδασώσεις, τους καθαρισμούς των δασών και τα «Απάτητα Βουνά», σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Αμυράς πρόσθετε ότι εκείνος παρουσίασε «και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν στους δασικούς χάρτες με ιδιαίτερη έμφαση στη νομοθετική διάταξη για τους δασωθέντες αγρούς, που ψηφίζεται την ερχόμενη βδομάδα στη Βουλή».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΠΕμπολούνται τα δικαιώματα των μικρών προς όφελος των μεγάλων
Νέα παράδοξα αποκαλύφθηκαν στη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου με τις διευκολύνσεις για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με τον υπουργό περιβάλλοντος να παραδέχεται ότι δημιουργείται...
ΑΠΕμπολούνται τα δικαιώματα των μικρών προς όφελος των μεγάλων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σιγή ασυρμάτου από Σκρέκα για την Eldorado
Παρά τα ερωτήματα από βουλευτές για τη σύμβαση με την Eldorado Gold ο Κ. Σκρέκας τοποθετήθηκε στη Βουλή μετά την αναφορά στην εμπλοκή της οικογενείας του στη χρεοκοπημένη μεταλλουργία ΛΑΡΚΟ.
Σιγή ασυρμάτου από Σκρέκα για την Eldorado
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τακτοποίηση αυθαιρέτων σε καμένα δάση για 30 χρόνια
Για πρώτη φορά θα επιτραπεί να υποβάλουν δήλωση οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί σε καμένες ή εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και στη συνέχεια να τα διατηρήσουν για 30 χρόνια, αλλά υπό...
Τακτοποίηση αυθαιρέτων σε καμένα δάση για 30 χρόνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταργείται η έγκριση των γεωλογικών μελετών σε περιοχές που πολεοδομούνται
Με τροπολογία που ήδη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, καταργείται η έγκριση των γεωλογικών μελετών σε περιοχές που πολεοδομούνται και αντικαθίσταται από απλή θεώρηση.
Καταργείται η έγκριση των γεωλογικών μελετών σε περιοχές που πολεοδομούνται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπάχαλο στο Κτηματολόγιο, σε απόγνωση οι πολίτες
Σκηνές χάους με διαπληκτισμούς και ουρές επικρατούν τις τελευταίες μέρες στα κτηματολογικά γραφεία, καθώς εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά τα υποστηρικτικά συστήματα πληροφορικής...
Μπάχαλο στο Κτηματολόγιο, σε απόγνωση οι πολίτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών
Παράταση 45 ημερών έως τις 15 Ιουλίου 2022 έδωσε χθες βράδυ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών.
Παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας