• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 6.9°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 5.7°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.0°C / 4.4°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.1°C / -0.1°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.2°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.0°C / 5.4°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / 1.8°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -1.5°C / -1.5°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 8.8°C
  5 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 6.9°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 8.8°C
  3 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  6 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 2.3°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.5°C / 3.9°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 7.1°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -1.7°C / 4.9°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 6.1°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.9°C / -0.9°C
  2 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποκαλύπτονται ένα ένα τα πλοκάμια του σκανδάλου

 • A-
 • A+
ΚΕΕΛΠΝΟ: Με εκατοντάδες εκατ. ευρώ ζημιώθηκε το Δημόσιο ● Δίωξη για κακουργηματική απιστία και ηθική αυτουργία ζητά με παραγγελία της η Οικονομική Εισαγγελία κατά πρώην στελεχών ● Τα συγκεκριμένα κακουργήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 2007 και 2009 και αφορούν 13 πρόσωπα, εκ των οποίων τα 9 ήταν μέλη της διοίκησης, εκείνο το διάστημα ● Η δικογραφία περιλαμβάνει 5 ξεχωριστές υποθέσεις επιχορηγήσεων, οικονομικών ενισχύσεων και συναλλαγών με εταιρείες αλλά και τη Μητρόπολη Καισαριανής.

Αλλη μια σοβαρή δικαστική εξέλιξη σε ένα από τα πλοκάμια του μεγάλου σκανδάλου του ΚΕΕΛΠΝΟ είδε, χθες, το φως της δημοσιότητας. Και αυτή, φυσικά, αφορά διασπάθιση δημοσίου χρήματος από επίορκους υπαλλήλους και τους συνεργούς τους. Δίωξη για κακουργηματική απιστία και ηθική αυτουργία ζητά με παραγγελία της η Οικονομική Εισαγγελία σε πρώην στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, εν ενεργεία Μητροπολίτη Αττικής και εκπροσώπους εταιρειών για διασπάθιση ποσών 2 εκατ. ευρώ. Το σχετικό πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που ξεκίνησε πριν καταργηθεί ο ΓΕΔΔ, όταν ολοκληρώθηκε, παραδόθηκε στον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και διαβιβάστηκε στη συνέχεια στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, η οποία (μετά την κατάργησή της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη) παρέδωσε τις δικογραφίες στην Οικονομική Εισαγγελία. Τα κακουργήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 2007 και 2009 και αφορούν 13 πρόσωπα, εκ των οποίων τα 9 ήταν μέλη της διοίκησης, εκείνο το διάστημα.

Η δικογραφία περιλαμβάνει 5 ξεχωριστές υποθέσεις επιχορηγήσεων, οικονομικών ενισχύσεων και συναλλαγών με εταιρείες αλλά και την επίμαχη Μητρόπολη (Καισαριανής), της οποίας ο επικεφαλής είχε διατελέσει επί σειρά ετών μέλος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος («Οι “ιερές” χορηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ», «Εφ.Συν.» 24.03.2018). Το 2012, ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γ. Πεπόνης παρήγγειλε τη σχετική έρευνα, ενώ οι εισαγγελείς, όπως και οι επιθεωρητές, χρειάστηκε να ψάξουν για χρόνια, προκειμένου να ανακαλύψουν κρυμμένα στοιχεία και έγγραφα (πάνω από 1 εκατ. σελίδες είναι τα έγγραφα).

Οι πέντε υποθέσεις είναι:

1. Στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ σε διάστημα 26 μηνών, κατά την επίμαχη περίοδο, κατέβαλαν στην εμπλεκόμενη Μητρόπολη ποσό που φθάνει τις 749 χιλιάδες ευρώ, με άγνωστο προορισμό.

2. Το 2009, με σύμβαση που υπέγραψε η διοίκηση, κατέβαλε ποσό σχεδόν 200 χιλιάδων ευρώ σε εκτυπωτική εταιρεία για την εκτύπωση 1,5 εκατομμυρίων ενημερωτικών φυλλαδίων για τη Νέα Γρίπη.

3. Καταβολή ποσού 232.050 ευρώ από το Κέντρο σε ιστοσελίδα Υγείας τον Σεπτέμβρη του 2009, χωρίς την κατάρτιση σύμβασης που να αιτιολογεί την πληρωμή, ενώ η εταιρεία διαχειρίστρια της σελίδας εισήλθε σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Οκτώβριο του 2009. Μοναδικό της τιμολόγιο ήταν αυτό με το ΚΕΕΛΠΝΟ!

4. 180.240 ευρώ για την έκδοση εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού, η οποία αποφασίστηκε από το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 3/7/2008. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, το περιοδικό έκανε μία και μοναδική έκδοση, καταβλήθηκαν μεγάλα ποσά σε 6 δημοσιογράφους, εκ των οποίων μόνο ένας φαίνεται να εργάστηκε.

5. Ποσό 750 χιλιάδων ευρώ που δόθηκε προκαταβολικά από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε εταιρεία επικοινωνίας για τη διοργάνωση εκδήλωσης, το συνολικό κόστος της οποίας ωστόσο ανήλθε σε 253.519 ευρώ, όπως προέκυψε από έλεγχο του ΣΔΟΕ. Οι εισαγγελείς σημειώνουν πως για το υπόλοιπο ποσό, που φθάνει το μισό εκατομμύριο, δεν έλαβαν επαρκείς εξηγήσεις.

Η Οικονομική Εισαγγελία έχει δώσει εντολή για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου σε τουλάχιστον 20 εταιρείες που κατά την επίμαχη περίοδο είχαν συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ σε έλεγχο τίθενται και τα οικονομικά της εμπλεκόμενης Μητρόπολης. Παράλληλα, συνεχίζει την έρευνα όσον αφορά ποσό περίπου 185 χιλιάδων ευρώ που δόθηκε από το Κέντρο σε δημοσιογράφο για υπηρεσίες δημοσιογραφικές και προβολής των δράσεων του Κέντρου, μέσω συνεργασίας με εταιρείες παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες.

Σωρός τα πορίσματα

Οι παραπάνω υποθέσεις είναι μια μόνο συνιστώσα τού μεγάλου σκανδάλου σπατάλης δημοσίου χρήματος που συνεχίστηκε μέχρι την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αποπομπή των στελεχών που έχουν επίσης διώξεις κακουργηματικές σε βάρος τους.

Σωρός τα πορίσματα των επιθεωρητών του καταργημένου πλέον ΓΕΔΔ αλλά και τα πορίσματα του ΣΕΥΥΠ και η έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους («ΚΕΕΛΠΝΟ: Παραμάγαζο ρουσφετιού, διαπλοκής, σπατάλης και αδιαφάνειας», «Εφ.Συν.» 08.06.2016). Σωρός και οι μέχρι στιγμής διώξεις αλλά και οι καταδίκες πρώην στελεχών. Ηδη τα δύο παραπεμπτικά βουλεύματα σε βάρος των συνεργατών του υπουργού Α. Γεωργιάδη για τις παράνομες προσλήψεις έχουν προσδιορισμένη τη ζημία που υπέστη ο φορέας και ανέρχεται σε 1,6 εκατ. ευρώ.

Η αμαρτωλή ιστορία της offshore του Δημοσίου, όπως το είχε χαρακτηρίσει η εισαγγελέας στην πρώτη δίκη, με όσα πέπλα προστασίας κι αν σκεπαστεί, δύσκολα θα μείνει πλέον στο απυρόβλητο. Το ανενόχλητο πάρτι στην υγεία δεν είναι ούτε σκευωρία ούτε απρόσωπο. Εχει ονοματεπώνυμα.

Στο Δικαστικό Συμβούλιο οι «αναθέσεις» του ΚΕΕΛΠΝΟ

Στο μεταξύ, το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών θα κληθεί να αποφασίσει μετά την εισαγγελική πρόταση της εισαγγελέως Α. Μήτρου να παύσει η δίωξη της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος για τα 28 στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικές εταιρείες για την προβολή ακριβοπληρωμένων κοινωνικών μηνυμάτων το διάστημα 2011-2013. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Documento, «η αντεισαγγελέας καταλήγει μεν στο συμπέρασμα ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε σε “κατατμήσεις του φυσικού αντικειμένου των δράσεων επικοινωνιακής εκστρατείας” κατά παράβαση της νομοθεσίας, όμως από το “αποδεικτικό υλικό” δεν προέκυψε ότι, εάν είχαν γίνει διαγωνισμοί, θα είχε προκύψει μικρότερο τίμημα.

Δηλαδή, ναι μεν υπάρχει παραδοχή παρανομίας, αλλά όχι αποδεδειγμένη ζημία, καθώς δεν υπάρχουν “συγκριτικά στοιχεία”».

Τώρα θα εξαρτηθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο το αν θα διατάξει περαιτέρω κύρια ανάκριση, προκειμένου να διαπιστωθούν πέραν πάσης αμφιβολίας οι πράξεις εκείνων που ζημίωσαν το Δημόσιο και βεβαίως να προσδιοριστούν, όπως ο νόμος ορίζει, τα ποσά της ζημίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν ήταν σκευωρία, ήταν σκάνδαλο!
Παραπέμπονται σε δίκη με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος τα 4 πρώην στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ και συνεργάτες τού πρώην υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη.
Δεν ήταν σκευωρία, ήταν σκάνδαλο!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Αδωνις απειλεί τα μέλη της εξεταστικής
Σε θεσμικό ατόπημα υπέπεσε ο πρώην υπουργός Υγείας, στέλνοντας εξώδικο στον πρόεδρο της επιτροπής που συνέταξε το πόρισμα για τα σκάνδαλα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο καταλογίζει ευθύνες στον ίδιο ● Για...
Ο Αδωνις απειλεί τα μέλη της εξεταστικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απειλές κατά των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης
Πρωτοφανή προσπάθεια παρέμβασης στο έργο των επιθεωρητών που εκτελούν ανακριτικά χρέη αναγκάστηκε να καταγγείλει η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, μετά τα αναληθή και παραπλανητικά δημοσιεύματα για...
Απειλές κατά των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«ΜΠΑΜ» και... κάτω
«Στην πυρά δικαστής που αποκάλυψε το σκάνδαλο» ήταν ο πηχυαίος τίτλος της εφημερίδας «ΜΠΑΜ» (27/3/2018). Στην προσπάθειά τους να κατηγορήσουν τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας...
«ΜΠΑΜ» και... κάτω
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι 23 του Αδωνη!
Μέσα στη σιωπή εξετάζονται από τη Βουλή η σπατάλη, τα χρέη και η διαφθορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ένα έγγραφο το οποίο περιέχει 23 «εξωτερικούς συνεργάτες» που προσελήφθησαν από...
Οι 23 του Αδωνη!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοίγουν λογαριασμοί για το «Ντυνάν» αλλά ανώνυμα
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα χαμένα 85 δισ. στον χώρο της Υγείας. Παρ’ ότι αφορούσε διαδικαστικά θέματα, ωστόσο άγγιξε και την ουσία σχετικά με τα...
Ανοίγουν λογαριασμοί για το «Ντυνάν» αλλά ανώνυμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας