• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 34.5°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.1°C / 34.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.0°C / 37.0°C
  3 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 33.0°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 34.4°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.8°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.7°C
  5 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.6°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  1 BF
  27%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 33.8°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.9°C / 34.0°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.2°C / 32.2°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  49%
EUROKINISSI/XΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κτηματολόγιο υπό διάλυση

 • A-
 • A+
Τις τραγικές ελλείψεις στην υπηρεσία καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Κτηματολογίου, οι οποίες οδηγούν στην ταλαιπωρία των πολιτών. ● Η κυβέρνηση ψάχνει λύσεις με ιδιώτες που υποκαθιστούν τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ οι πολίτες ξεσπούν κατά των εργαζομένων για τη μεγάλη καθυστέρηση των υποθέσεών τους ή τις διαδρομές εκατοντάδων χιλιομέτρων που πρέπει να κάνουν για να βγάλουν άκρη.

Τις τριτοκοσμικές καταστάσεις που επικρατούν στα Κτηματολογικά Γραφεία ανά τη χώρα, με τις ουρές, την ελλιπή εξυπηρέτηση των πολιτών, το καθεστώς τρομοκρατίας που δημιουργούν οι αγωγές slapp κατά υπαλλήλων και τη μεθοδευμένη είσοδο ιδιωτών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο (ΣΕΚΤ).

Το «Ελληνικό Κτηματολόγιο», που στοίχισε ώς τώρα 1,2 δισ. ευρώ για την οργάνωσή του, θα έπρεπε να αποτελεί ένα «κόσμημα» στη λειτουργία της δημόσιας σφαίρας και εργαλείο απλούστευσης των συναλλαγών επί των ακινήτων. Παράγει, άλλωστε, σημαντικά έσοδα 200 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο και διαθέτει ήδη απόθεμα 500 εκατ. ευρώ.

Ομως, αντί να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό και την ώρα που υπάρχουν γραφεία χωρίς καν πόσιμο νερό και στοιχειώδεις υποδομές, η κυβέρνηση ψάχνει προσωρινές λύσεις με ιδιώτες που υποκαθιστούν τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ οι πολίτες που προσπαθούν να εξυπηρετηθούν ξεσπούν κατά των εργαζομένων για τη μεγάλη καθυστέρηση των υποθέσεών τους ή τις διαδρομές εκατοντάδων χιλιομέτρων που πρέπει να κάνουν για να βγάλουν άκρη, ειδικά σε περιοχές της επαρχίας.

Το Κτηματολόγιο λειτουργεί ήδη με Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποκαταστήματά τους (57 σε συνολικό αριθμό), τα οποία σταδιακά υποκαθιστούν τα κάποτε 300 Υποθηκοφυλακεία (έχουν ήδη καταργηθεί 70). Το προσωπικό παραμένει στα 700 άτομα, ενώ προβλέπονταν διπλάσια, μας λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Θωμάς Καντερές.

Υπάρχουν γραφεία όπου τα προβλήματα ξεπερνούν τα όρια της αντοχής, όπως εκείνο της Θεσσαλονίκης, όπου έχουν συσσωρευτεί 16.500 εκκρεμείς πράξεις και για τη μεταγραφή ενός συμβολαίου μπορεί να χρειαστεί έως και 1,5 χρόνος!

Μέσα στον Φεβρουάριο, το Σωματείο ζήτησε από τους εργαζόμενους ενημέρωση για την καθημερινότητα στα Κτηματολογικά Γραφεία, από την οποία προέκυψε μια εικόνα εφιαλτική στην οποία συνέβαλε και η απόφαση να καταργηθούν τα ραντεβού και να δημιουργούνται ουρές εν μέσω πανδημίας.

Στον Πύργο, οι εκεί εργαζόμενοι περιέγραψαν έναν χώρο 50 τετραγωνικών μέτρων στον οποίο πρέπει να χωρέσουν 9 υπάλληλοι του Υποκαταστήματος και ο υπεύθυνος του Υποθηκοφυλακείου Ωλένης, μαζί με πολίτες από 80 χωριά της περιοχής, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές. Τα μηνύματα των εργαζομένων περιλαμβάνουν αναφορές για:

■ Την υποστελέχωση σε κάθε Τμήμα και Διεύθυνση. Οι τεχνικοί πληροφορικής μειώθηκαν στο μισό αν και τετραπλασιάστηκαν οι εγκαταστάσεις από 15 γραφεία που ήταν κάποτε.

■ Χαλασμένους υπολογιστές, έλλειψη γραφικής ύλης, εργαζόμενους που αγοράζουν με δικά τους χρήματα τόνερ και χαρτί για τα μηχανήματα, επαγγελματίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί) που φέρνουν μαζί τους το χαρτί που πρέπει να εκτυπώσουν ή που δανείζουν μηχανήματα (εκτυπωτές, σκάνερ) για να κάνουν τη δουλειά τους.

■ Τηλεφωνικά Κέντρα που δεν λειτουργούν σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να επικοινωνήσουν και να διαμαρτύρονται, καθώς καλούνται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς να ξέρουν αν θα κάνουν τη δουλειά τους.

■ Πολλές περιοχές όπου δεν υπάρχουν συστήματα ψύξης-θέρμανσης, αλλά ούτε και πόσιμο νερό.

Μέσα σε αυτή την εικόνα, «προστίθενται οι εξαγριωμένοι πολίτες και επαγγελματίες που συνωστίζονται από τα χαράματα», με αποτέλεσμα «να απειλούν, να προσβάλλουν και να εξυβρίζουν τους υπαλλήλους». Στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο Κορωπί δεν ήταν λίγες οι φορές που κλήθηκε η αστυνομία για να επιβάλει την τάξη. Αλλά και σε άλλα γραφεία, όπως στο Χαλάνδρι που καλύπτει περιοχές με ακίνητα υψηλής αξίας και πολλές συναλλαγές, δημιουργούνται καταστάσεις εκτός ορίων. Σύμφωνα με τον Θωμά Καντερέ, δικηγόροι - συναλλασσόμενοι με τα γραφεία έχουν φτάσει στο σημείο να κινηθούν με αγωγές τρομοκράτησης, στις οποίες αποδίδει χαρακτηριστικά τύπου slapp (strategic lawsuits against public participation) που συνήθως κατατίθενται από ισχυρούς παράγοντες κατά προσώπων που υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον.

Ο κ. Καντερές μιλά για τον αυξανόμενο αριθμό διαπιστευμένων δικηγόρων που, ύστερα από κυβερνητική απόφαση, αναλαμβάνουν να ελέγχουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ σύντομα θα ενταχθούν στο σύστημα και ιδιώτες μηχανικοί. Προειδοποιεί, δε, ότι αν δεν γίνουν αμέσως παρεμβάσεις για ενίσχυση του προσωπικού, «τότε όλα τα παραπάνω γίνονται προσχεδιασμένα ώστε να φέρουν την κοινωνία απέναντι στους εργαζόμενους και το Ελληνικό Κτηματολόγιο, με στόχο μία από τις πλουσιότερες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου να καταλήξει σε χέρια ιδιωτών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπάχαλο στο Κτηματολόγιο, σε απόγνωση οι πολίτες
Σκηνές χάους με διαπληκτισμούς και ουρές επικρατούν τις τελευταίες μέρες στα κτηματολογικά γραφεία, καθώς εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά τα υποστηρικτικά συστήματα πληροφορικής...
Μπάχαλο στο Κτηματολόγιο, σε απόγνωση οι πολίτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένουν Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες
Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες γεννούν νέους πονοκεφάλους για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα.
Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένουν Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρατικές ενισχύσεις 249 εκατομμυρίων ευρώ στα ΕΛΤΑ
Ερευνα για παράνομες κρατικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 249 εκατομμυρίων ευρώ προς τα Ελληνικά Ταχυδρομεία μέσα στο 2020 ανακοίνωσε πως ξεκίνησε η Ε.Ε.
Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρατικές ενισχύσεις 249 εκατομμυρίων ευρώ στα ΕΛΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πρότυπες προτάσεις» για έργα χωρίς... ανταγωνισμό
Κριτική ακόμα και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και από εκπροσώπους των μικρότερων εργοληπτικών εταιρειών στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για μεγάλα έργα προϋπολογισμού υψηλότερου των 200 εκατ. ευρώ.
«Πρότυπες προτάσεις» για έργα χωρίς... ανταγωνισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
H κατάρρευση των ιδιωτικοποιημένων υποδομών και η ευθύνη του Δημοσίου
Η «Ελπίδα» απέδειξε το επικίνδυνο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, καθώς τα συμφέροντα λειτουργούν χωρίς κανέναν έλεγχο και με προσωπικό και αρμοδιότητες που αποδυναμώνονται.
H κατάρρευση των ιδιωτικοποιημένων υποδομών και η ευθύνη του Δημοσίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας