Το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους τσακίζει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς, σε σημείο που και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έβαλε φωνή χθες, διαπιστώνοντας ότι «η κατάσταση είναι τραγική» και θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Επιπλέον, εκατοντάδες παιδιά μένουν χωρίς σχολικό γεύμα, δέκα μέρες μετά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί επίλυσης του προβλήματος.
Ο κ. Ζέρβας ξιφούλκησε χθες –πρώτη φορά με τέτοια ένταση– βλέποντας πως «η κατάσταση είναι τραγική, έχει ακόμη κρύο και τα παράθυρα στα σχολεία είναι ανοιχτά λόγω της πανδημίας και το φυσικό αέριο έχει φτάσει στον θεό. Χτυπάμε το καμπανάκι, πρέπει να βγάλουμε όλοι μια κραυγή αγωνίας».
Και πώς να μη φωνάξει όταν μόνο η επιτροπή του δήμου για Γυμνάσια και Λύκεια ζήτησε έκτακτη ενίσχυση 450.000 ευρώ! «Για εμάς αυτά τα ποσά είναι απαγορευτικά», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Ζέρβας, δίνει δε και προσωπική χροιά, σημειώνοντας πως «τελείωσα το δημόσιο σχολείο, θεωρώ ότι η δημόσια εκπαίδευση πρέπει να έχει την ποιότητα που πρέπει να έχουν τα παιδιά για να έχουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση».
Προς επίρρωση η αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου διευκρίνιζε ότι η κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία είναι 1.250.000 ευρώ, οπότε για τα 213 σχολεία του δήμου αναλογούν περίπου 15.000 ευρώ για έκαστο, συνεπώς «μόνο με μαγικά μπορεί να αντεπεξέλθει η Αυτοδιοίκηση με αυτά τα χρήματα».
Μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και με τη διανομή σχολικών γευμάτων στα σχολεία της δυτικής και ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ας σημειωθεί ότι την ημέρα που η «Εφ.Συν.» δημοσιοποιούσε το πρόβλημα (1.3.2022, «Νηστικά χιλιάδες παιδιά Δημοτικού στη Θεσσαλονίκη»), η υφυπουργός με ανακοίνωσή της και αναφερόμενη σε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκανε γνωστό ότι «επιλύθηκε οριστικά η δικαστική εκκρεμότητα για τη διανομή των σχολικών γευμάτων […] ενώ για την όποια προσωρινή διακοπή υπήρξε στο πλαίσιο της υπογραφής των νέων συμβάσεων, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και η υλοποίηση του προγράμματος θα εξελιχθεί ομαλά».
Δέκα μέρες μετά όμως δυστυχώς επιβεβαιώσαμε –έπειτα από αναφορές διαμαρτυρίας σχολικών μονάδων– ότι το πρόβλημα εξακολουθεί και υπάρχει στις διαστάσεις που είχαμε γράψει και στον κεντρικό δήμο και ανατολικά και δυτικά της πόλης. Η προσπάθειά μας χθες να καταγράψουμε την ακριβή έκταση του προβλήματος κατέστη άκαρπη, αφού οι διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού δεν απάντησαν ποτέ στα ερωτήματά μας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας