• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 17.4°C
  2 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.3°C
  3 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.3°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 17.7°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  86%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.7°C
  1 BF
  93%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.7°C
  1 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 12.7°C
  4 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  90%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

 • A-
 • A+
Χειρόφρενο και σήμερα στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης ● «Φωτιά» στις σχέσεις εργαζομένων-κυβέρνησης έριξε η τροπολογία για επιστροφή χρημάτων.

Νέα, δεύτερη μέσα σε είκοσι μέρες, αιφνιδιαστική στάση εργασίας σήμερα στον ΟΑΣΘ από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 μ.μ., νέα ταλαιπωρία, θυμός στις τάξεις των εργαζομένων που μιλούν για εμπαιγμό από την κυβέρνηση, στη Δικαιοσύνη καταφεύγει εκ νέου η διοίκηση του Οργανισμού, και η ένταση μοιάζει να βρίσκεται μόλις στην αρχή της.

Με το ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας να εκκρεμεί και να «βολοδέρνει» κάπου μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών, από προχθές το βράδυ προστέθηκε κι άλλο πρόβλημα με την προσθήκη τροπολογίας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Πρότυπες προτάσεις για έργα υποδομής και λοιπές διατάξεις», με την οποία ζητούνται πίσω χρηματικά ποσά που έλαβαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, όπως ορίζει το άρθρο 2 που αναφέρεται στις «μισθολογικές διαφορές εργαζομένων ΟΑΣΘ», ορίζεται ότι «Κατόπιν της υπαγωγής των εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) στον ν. 4354/2015 (Α΄176), η οποία άρχεται από την 1η.1.2016, οι μισθολογικές διαφορές, οι οποίες αφορούν τις ήδη καταβληθείσες μισθολογικές παροχές προς τους εργαζομένους τού ως άνω φορέα για το χρονικό διάστημα από την 1η.1.2016 έως την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν αναζητούνται κατά ποσοστό 90%. Ο τρόπος υπολογισμού, οι προϋποθέσεις και οι λεπτομέρειες αναζήτησης και επιστροφής από τους εργαζομένους του υπολειπόμενου 10% των καταβληθεισών μισθολογικών παροχών καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών».

Οι εργαζόμενοι δεν είχαν ιδέα για την τροπολογία και όταν πληροφορήθηκαν το περιεχόμενό της οργίστηκαν. «Αλλα μας έλεγαν πριν από έναν μήνα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ Γιάννης Δήμκας, τονίζοντας ότι «δεν είναι επιπλέον μόνο η ασάφεια -σε ό,τι αφορά το ύψος των χρημάτων που θα ζητήσουν πίσω-, είναι κι αυτό το 10% που είναι σκέτη κοροϊδία, διότι σημαίνει ότι κατά 90% νομίμως πήραμε αυτά τα χρήματα -για την περίοδο από την 1η/1/2016 ώς τον 9ο/2017- και κατά 10% τα πήραμε παρανόμως».

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΟΑΣΘ ανήγγειλε ότι «εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς προηγουμένως να υπάρξει οποιαδήποτε ειδοποίηση ή σχετική ενημέρωση, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ προκήρυξε νέα στάση εργασίας, για την Πέμπτη 3 Μαρτίου» και γι’ αυτό «ο ΟΑΣΘ κινεί τις νομικές διαδικασίες προκειμένου η στάση εργασίας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική, καθώς παραβιάζει ξεκάθαρα τον νόμο και επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού και επισημαίνει προς το Συνδικάτο ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν βοηθούν στην επίλυση των όποιων προβλημάτων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυσφορία για την αναστολή των κινητοποιήσεων σε ΟΑΣΘ
Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό δεν είδαν με καλό μάτι την απόφαση της διοίκησης του σωματείου τους να αναστείλει τη σημερινή στάση εργασίας σε ένδειξη καλής θέλησης προς τη νέα διοίκηση.
Δυσφορία για την αναστολή των κινητοποιήσεων σε ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις σε Μετρό και ΟΑΣΘ
Στάσεις εργασίας κήρυξαν για σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ της Θεσσαλονίκης και ετοιμάζονται για νέα 24ωρη απεργία, αφού ο εμπαιγμός εκ μέρους της κυβέρνησης συνεχίζεται.
Κινητοποιήσεις σε Μετρό και ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ και οργή εργαζομένων
Σε νέα στάση εργασίας κατέρχονται την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ αφού παρήλθε χωρίς απάντηση η προθεσμία που είχαν δώσει στην κυβέρνηση να απαντήσει επί των αιτημάτων τους.
Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ και οργή εργαζομένων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργή με την «κουρεμένη» μισθοδοσία Μαρτίου
Αιφνιδιαστική πεντάωρη στάση των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ ως απάντηση στο σοκ που υπέστησαν όταν πήραν τη μισθοδοσία Μαρτίου και είδαν περικοπές μέχρι 150 ευρώ!
Οργή με την «κουρεμένη» μισθοδοσία Μαρτίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η διευκρίνιση του ΟΑΣΘ για τις καθαρίστριες και τα νέα ερωτήματα
Η διοίκηση του ΟΑΣΘ οφείλει να εξηγήσει με ποιον εργολάβο είχε τη σύμβαση μέχρι τώρα και ποιες ενέργειες έκανε για να μη μείνουν οι εργαζόμενες στον δρόμο.
Η διευκρίνιση του ΟΑΣΘ για τις καθαρίστριες και τα νέα ερωτήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απανωτά κρούσματα στον ΟΑΣΘ
Με την επιστροφή του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε με ένταση η συζήτηση για την κατάσταση στον ΟΑΣΘ.
Απανωτά κρούσματα στον ΟΑΣΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας