• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.2°C / 33.0°C
  4 BF
  13%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.0°C / 33.8°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 36.5°C
  3 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 30.9°C / 32.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  25%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.7°C / 36.2°C
  2 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 32.6°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 31.0°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 27.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 32.9°C
  4 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 32.2°C
  3 BF
  23%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.0°C
  4 BF
  10%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 27.8°C / 34.4°C
  4 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  44%

Το έγγραφο-μνημείο της Αττικό Μετρό

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο... χωροφύλαξ στον σταθμό Βενιζέλου

 • A-
 • A+
Η Αττικό Μετρό καλεί την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης να προστατεύσει το εργοτάξιο από «ρίψεις αντικειμένων» και «απόπειρες δολιοφθοράς» με ένα κείμενο που προκαλεί γενική θυμηδία και εκλαμβάνεται ως ανεπανάληπτο αυτοτρολάρισμα της ίδιας της Α.Μ.

Η κατασκευή του σταθμού «Βενιζέλου» στο Μετρό Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί με τη συνδρομή της… Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται για ένα μοναδικό, ανεπανάληπτο αυτοτρολάρισμα της Αττικό Μετρό (Α.Μ.), αφού καλεί την αστυνομία στον τόπο του «εγκλήματος» που έχει διαπράξει η κυβέρνηση και η ίδια.

Το έγγραφο αίτημα της Α.Μ. που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.» μόνο πικρά χαμόγελα μπορεί να προκαλέσει σε όσους προσπάθησαν να αποτρέψουν το συντελεσθέν «έγκλημα», αφού υπάρχει πια σοβαρό ενδεχόμενο η αστυνομία να διαπιστώσει ότι… συνεχίζονται τα «εγκλήματα», όπως καταγγέλλει το Σωματείο Ελλήνων Αρχαιολόγων, και να αρχίσει τις… συλλήψεις.

Αποκαλύπτει παράλληλα το έγγραφο ότι οι Θεσσαλονικείς όχι μόνο δεν έχουν ξεχάσει ποιο «έγκλημα» διεπράχθη, δυστυχώς, αλλά έχουν πάρει με τα… αντικείμενα (;) το εργοτάξιο στη Βενιζέλου και γι’ αυτό η Α.Μ. ζητά αυξημένα μέτρα προστασίας, ενώ μας πληροφορεί ότι είχαμε και απόπειρα δολιοφθοράς, η οποία κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Οσοι, λοιπόν, πίστευαν ότι τα είχαμε δει όλα στην υπόθεση της «Βενιζέλου» πρέπει να αναμένουν και νέα επεισόδια. Το έγγραφο προς την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, το οποίο φέρει ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου, είναι κι αυτό ένα «μνημείο» άξιο σωτηρίας στη μακραίωνη ιστορία της πόλης, πόσο μάλλον που η Α.Μ. ξεπάτωσε –χωρίς τη συμβολή της αστυνομίας– τα υφιστάμενα μνημεία από το βυζαντινό σταυροδρόμι (και συνεχίζει με εξαιρετική επιτυχία το ξεπάτωμα των ευρημάτων της ρωμαϊκής περιόδου, για να παίρνουν σειρά τα μνημεία των ελληνιστικών χρόνων).

«Κίνδυνος αντιδράσεων»

Οπως αναφέρεται στο αίτημα, «με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ, που επιτρέπει τη συνέχιση των εργασιών κατασκευής του σταθμού “ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ” με την απόσπαση και επαναφορά των αρχαιοτήτων, την εκτεταμένη δημοσιότητα που έχει λάβει το ζήτημα της διαχείρισης των αρχαιοτήτων, με μερίδα δημοσιευμάτων να είναι αρνητικά διακείμενη σε σχέση με τη λύση που ακολουθείται και τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τον κίνδυνο αντιδράσεων ή ακόμη και ενεργειών δολιοφθοράς στους χώρους των εργοταξίων και των γραφείων της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη».

Καλοπροαίρετα σκεπτόμενοι, θα ξεπεράσουμε –χωρίς να βάλουμε προσώρας κανένα κακό στο μυαλό μας– την αναφορά στη «μερίδα δημοσιευμάτων», εξάλλου δεν γίνεται καν υποτιμητική αναφορά σε… μισή μερίδα δημοσιεύματα, άρα κάτι στ’ αλήθεια συμβαίνει εδώ.

Η δεύτερη παράγραφος του αιτήματος περιέχει όμως και ειδήσεις: «Ηδη στο εργοτάξιο του σταθμού “ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ”, λόγω και της θέσης του, έχουν εκδηλωθεί διάφορα περιστατικά ρίψης αντικειμένων, στο πλαίσιο πορειών στο κέντρο της πόλης, ενώ πρόσφατα σημειώθηκε περιστατικό απόπειρας εμπρησμού (τα μεσάνυχτα στις 20 Ιανουαρίου). Εχοντας και το προηγούμενο της επίθεσης στα γραφεία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα, από μέλη του Ρουβίκωνα, θα θέλαμε να παρακαλέσουμε για την, όσο το δυνατόν, αυξημένη αστυνόμευση της περιοχής του εργοταξίου στον υπό κατασκευή σταθμό “ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ” αλλά και των γραφείων της εταιρείας μας στη Θεσσαλονίκη».

Είχαμε απόπειρα εμπρησμού για την οποία ούτε λεπτομέρειες αποκαλύπτονται ούτε οι λόγοι που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας (υποθέτουμε ότι η αστυνομία, τουλάχιστον, θα είχε ενημερωθεί στον σωστό χρόνο και όχι με καθυστέρηση ενάμιση μήνα, κανένας μάλιστα δεν ανέλαβε την ευθύνη της «απόπειρας»).

Οσο για τη ρίψη... αντικειμένων (τι να ρίχνουν άραγε;) υποθέτουμε, και πάλι, ότι: α) δεν ήταν λουλούδια διότι τότε θα είχε γίνει κήπος η «ενημέρωσή» μας από τα δελτία της Α.Μ., β) η σύνδεση πορειών με κοινωνικά αιτήματα και διαμαρτυρίες που έχουν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού και τη διαμαρτυρία στη Βενιζέλου δείχνει ότι οι Θεσσαλονικείς πήραν σοβαρότερα υπόψη την υπόθεση από τους «ταγούς» της πόλεως, οι οποίοι χειροκροτούν (αλήθεια, επιμένουν;) το διαπραχθέν «έγκλημα», γ) η σύνδεση των διαμαρτυριών με την ακτιβιστική δράση του Ρουβίκωνα στην Αθήνα μπορεί να βάλει ιδέες στον… Ρουβίκωνα, αν δεν εγκατασταθεί μόνιμη δύναμη των ΜΑΤ στο εργοτάξιο, τότε θα αποκτήσει η πόλη δεύτερο… τουρκικό προξενείο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος πληρώνει τα σπασμένα αρχαία
Επιβεβαιώνεται το σκάνδαλο με τον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης ● Το ίδιο το Δ.Σ. της «Αττικό Μετρό» άναψε το «πράσινο φως» και για τις καθυστερήσεις και για τις αποζημιώσεις του αναδόχου.
Ποιος πληρώνει τα σπασμένα αρχαία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι είδε το... CSI των πολιτών στο σκάμμα
Μετρό Θεσσαλονίκης: Αυτοψία στον «τόπο του εγκλήματος» στον σταθμό Βενιζέλου από εμπειρογνώμονες ● Διαπίστωσαν ότι η βλάβη που θα επιφέρει η απόσπαση των αρχαιοτήτων θα είναι ανεπανόρθωτη.
Τι είδε το... CSI των πολιτών στο σκάμμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταστροφή και εξαπάτηση
Το ξήλωμα των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου προχωρά χωρίς έγκριση των τροποποιητικών μελετών απόσπασης από το ΚΑΣ και την ίδια στιγμή η Αττικό Μετρό προχωρά σε συμπληρωματική σύμβαση με την ΑΚΤΩΡ, ύψους 54...
Καταστροφή και εξαπάτηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ας μιλήσουμε για βαρβάρους
Κυβέρνηση και Αττικό Μετρό επιχείρησαν να κάμψουν το ηθικό του κινήματος υπεράσπισης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου παρουσιάζοντας την απόσπαση ως τελειωμένη υπόθεση ● Η προσπάθεια όμως είχε τα αντίθετα...
Ας μιλήσουμε για βαρβάρους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20 εκατ. αποζημιώσεις για την... αδράνεια
Οι καθυστερήσεις των έργων στοιχίζουν στο Δημόσιο περισσότερα χρήματα από το κόστος της κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου με τα αρχαία στη θέση τους.
20 εκατ. αποζημιώσεις για την... αδράνεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας