• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.4°C / 34.7°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 33.8°C
  4 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.1°C / 35.9°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  30%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 34.4°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 30.9°C
  4 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.3°C / 36.3°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 33.8°C
  5 BF
  36%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  4 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  5 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.5°C / 33.8°C
  2 BF
  28%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.7°C / 34.9°C
  2 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 31.7°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  0 BF
  48%

Μία από τις σωληνώσεις του δικτύου υδροδότησης που διέρχεται πάνω από μάντρα κατοικίας- Δεξιά: Σωλήνες υδροδότησης

 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μολυσμένο νερό σε οικισμό της Χαλκίδας

 • A-
 • A+
Το νερό που φτάνει στις βρύσες των περίπου 150 κατοίκων στον οικισμό Πανόραμα στη Μαλακώντα υπερβαίνει τα όρια που θέτει η νομοθεσία σε κολοβακτηριοειδή και σε ένα σπορογόνο βακτήριο, σύμφωνα με ελέγχους του Υγειονομικού ● Θυελλώδης συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο για τον «παράνομο ιδιώτη» που υδρεύει την περιοχή μέσω ενός «αυθαίρετου δικτύου» από μια «εγκαταλελειμμένη γεώτρηση» ● Οταν οι ελεγκτές επικοινώνησαν με τον ιδιώτη, τους «έγινε γνωστό από τον ίδιο ότι στο εν λόγω δίκτυο ύδρευσης δεν γίνεται χλωρίωση περίπου την τελευταία οκταετία»!

Nερό διαπιστωμένα ακατάλληλο παρέχεται στον οικισμό Πανόραμα, στη Μαλακώντα –περιοχή στο νοτιοανατολικό άκρο του Δήμου Χαλκιδέων– από μια «εγκαταλειμμένη γεώτρηση» και μέσω ενός «αυθαίρετου δικτύου» που εκμεταλλεύεται ένας «παράνομος ιδιώτης», σύμφωνα με έγγραφο στελέχους της δημοτικής αρχής και δημόσιες καταγγελίες σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Κάτοικοι έχουν προ πολλού καταγγείλει την υπόθεση στη δημοτική αρχή, εγείροντας μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας και ζητώντας λύση.

Απευθύνθηκαν και στο Υγειονομικό, το οποίο πριν από ένα 10μηνο ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου. Το δημοτικό συμβούλιο Χαλκιδέων, κατόπιν αιτήματος σύσσωμης της αντιπολίτευσης, συζήτησε μόλις πρόσφατα το θέμα, σε μια συνεδρίαση όπου όλοι παραδέχθηκαν ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα με το νερό, ανταλλάχθηκαν ευθύνες και προτάθηκαν λύσεις: μια μόνιμη που θα απαιτήσει έτη ολόκληρα, καθώς και διάφορες προσωρινές, μία εκ των οποίων αφορά τη μίσθωση της γεώτρησης! Αγνωστο προς το παρόν κάθε χρονοδιάγραμμα.

Το νερό που φτάνει στις βρύσες των περίπου 150 κατοίκων (μόνιμων ή ημιμόνιμων, καθώς υπάρχουν πολλές εξοχικές κατοικίες) του οικισμού υπερβαίνει τα όρια που θέτει η νομοθεσία σε κολοβακτηριοειδή και σε ένα σπορογόνο βακτήριο (Clostridium Pefrigens), σύμφωνα με έγγραφο του Τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας που εστάλη στον Δήμο Χαλκιδέων τον περασμένο Απρίλιο. Εξετάστηκαν δύο δείγματα. Αμφότερα έδειξαν υπερβάσεις στις παραπάνω παραμέτρους και το ένα από τα δύο παρουσίασε υπερβάσεις και σε σίδηρο και μόλυβδο. Στην Εκθεση Υγειονομικής Αυτοψίας καταγράφηκαν: απουσία περίφραξης της γεώτρησης, επιφανειακό –σε πολλά σημεία– δίκτυο ύδρευσης με σωληνώσεις διαμέτρου 2-3 cm, σημεία με διαρροές. Οταν οι ελεγκτές επικοινώνησαν με τον ιδιώτη, τους «έγινε γνωστό από τον ίδιο ότι στο εν λόγω δίκτυο ύδρευσης δεν γίνεται χλωρίωση περίπου την τελευταία οκταετία»! Με τα παραπάνω δεδομένα, καθώς και το ότι «δεν υπάρχει προστασία της πηγής υδροληψίας», συν το ότι «ο σωλήνας μεταφοράς είναι αμφιβόλου ποιότητας και προστασίας», οι ελεγκτές κάλεσαν να μη χρησιμοποιείται το νερό και ο δήμος να φροντίσει για την παροχή υγιεινού νερού.

Λίγες ημέρες αργότερα, τέλη Απριλίου, το Υγειονομικό επανήλθε εγγράφως και, έχοντας διαπιστώσει ότι δεν έγινε διακοπή χρήσης του ιδιωτικού δικτύου «όπως είχε ζητηθεί», ενημέρωσε τον δήμο ότι εισηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών «την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου για τη συντήρηση και ορθή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης». Το Υγειονομικό δεν γνωρίζει σε ποιες κινήσεις προέβη η Εισαγγελία, τονίστηκε όμως σε πρόσφατη επικοινωνία της «Εφ.Συν.» ότι η υπηρεσία παραμένει «στη διάθεση των κατοίκων», καθώς «το νερό είναι ύψιστο αγαθό».

Δεν είναι μόνο οι κάτοικοι που απευθύνθηκαν στη δημοτική αρχή Χαλκιδέων ζητώντας άμεσες λύσεις, αλλά και τα ίδια τα στελέχη της. Λαμβάνοντας τα «αδιάσειστα στοιχεία» που της απέστειλε κάτοικος, η αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, Σοφία Χονδρογιάννη, προειδοποίησε ξεκάθαρα τη δήμαρχο Ελένη Βάκα ότι εγείρεται «μείζον θέμα απειλής της δημόσιας υγείας, εφόσον το νερό είναι ακατάλληλο κι ο πάροχος της γεώτρησης παράνομος», καθώς και ότι οι συνέπειες από την κατανάλωση του «μολυσμένου» –τονίζει η ίδια– νερού «μπορεί να είναι άμεσες ή να γίνουν αντιληπτές έπειτα από πολλά χρόνια (γαστρεντερικά προβλήματα, ναυτία, έμετος, διάρροια, κράμπες και πόνοι στο στομάχι ή στο έντερο κ.λπ.) και να προκληθούν επιδημίες και σοβαρές λοιμώξεις». «Αναγκάζομαι να στείλω πρωτοκολλημένο συνοδευτικό μου αίτημα, περιμένοντας τις άμεσες δικές σας ενέργειες, αφού το πρόβλημα είναι χρόνιο κι εμείς αναλάβαμε να “ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ” τα κακώς κείμενα», τονίζει η αντιδήμαρχος στη δήμαρχο με ένα έγγραφο που μιλά για «αυθαίρετο δίκτυο» και εστάλη στις 14 Νοεμβρίου 2021. Την ίδια περίπου περίοδο, έπειτα από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ομάδα κατοίκων κατά του Δήμου Χαλκιδέων, το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή βάσει της οποίας ο δήμος υποχρεώνεται να διανέμει πόσιμο νερό στους κατοίκους (η κύρια υπόθεση θα εκδικαστεί στις 6 Απριλίου 2022).

Εννομο δικαίωμα

Σωλήνας άρδευσης που διέρχεται εξωτερικά από κατοικία. Δεξιά , η γεώτρηση

«Αυτή τη στιγμή, εκτός από 6 οικογένειες που κινήθηκαν νομικά, οι υπόλοιπες 150 πίνουν νερό ακατάλληλο. Που σημαίνει ότι εάν κάποιος θέλει να κινηθεί νομικά κατά του Δήμου ή της ΔΕΥΑΧ [Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης], έχει κάθε έννομο δικαίωμα», περιέγραψε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο αντιπολιτευόμενος σύμβουλος Παν. Καραμούζης. Ο ίδιος μίλησε για καταγγελίες κατοίκων για αυθαιρεσίες και στους λογαριασμούς από τον ιδιώτη που «όσοι μαλώνουν μαζί του, πάει και τους κόβει το νερό». Κάτοικος κατήγγειλε επώνυμα στην «Εφ.Συν.» ότι του κόπηκε το νερό τον Αύγουστο εν μέσω καύσωνα «με καθαρά εκδικητική διάθεση, καθώς εγώ και η οικογένειά μου έχουμε βρεθεί μπροστάρηδες στον αγώνα του αυτονόητου».

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, το πρόβλημα με την υδροδότηση της περιοχής είναι χρόνιο. Ο ιδιώτης, σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο σύμβουλο Τ. Καλαθέρη, εκμεταλλεύεται μια εγκαταλειμμένη γεώτρηση της πάλαι ποτέ κραταιάς κατασκευαστικής «ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ», η οποία δεν είναι καταγεγραμμένη στο εθνικό μητρώο «και θα πρέπει να σφραγιστεί».

Η δήμαρχος ανέφερε ότι ο ιδιώτης υπέγραψε σύμβαση με τον δήμο το 2018, επί δημοτικής αρχής Χρ. Παγώνη. «Δεν ήταν σύμβαση που δέσμευε κάποιον. Δεν ήταν τίποτε άλλο από μια προϋπόθεση για να πάρει άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την οποία δεν πήρε μέχρι σήμερα. Το ξέρετε και το κρύβετε», αντέτεινε ο πρώην δήμαρχος, υποστηρίζοντας ότι με τη σύμβαση επιχειρήθηκε να μπει μια τάξη με τον ιδιώτη που «λειτουργούσε ανεξέλεγκτα 15-20 χρόνια νωρίτερα».

«Δεν φταίει κανένας, λέω εγώ. Απλά μας βόλευε όλους που ο Καράπας (σ.σ. το επώνυμο του ιδιώτη) πούλαγε νερό και είχαμε ξενοιαστεί και λέγαμε “είναι καλό, άρα μπράβο και δε μας νοιάζει, δεν υπάρχουν χρήματα, πάμε να κάνουμε άλλες δουλειές”», είπε στο δημοτικό συμβούλιο άλλος επικεφαλής παράταξης, ο Β. Καθαροσπόρης.

Προσωρινή λύση

Σπασμένο σωληνάκι άρδευσης και... σπασμένος δημοτικός δρόμος

Στο πλαίσιο εξεύρεσης μιας άμεσης-προσωρινής λύσης, ο ίδιος πρότεινε να αγοραστούν από τον δήμο μεγάλες δεξαμενές και «με το υπάρχον δίκτυο επιταγμένο, να δώσουμε καθαρό, πόσιμο νερό στον κόσμο». Η δήμαρχος δέχθηκε να εξετάσει την πρόταση και πρότεινε επίσης ως έτερη λύση τη «μίσθωση της γεώτρησης, υπό τον όρο το νερό να είναι κατάλληλο προς πόση με τη σωστή χλωρίωση. Κι αυτό θα το πουν πιστοποιημένα εργαστήρια», συμπλήρωσε η κ. Βάκα, έχοντας δεσμευθεί ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα προσκομίσει αναλυτικά αποτελέσματα για το ποια είναι η ποιότητα του νερού και αν μπορεί να καταναλωθεί. «Η μίσθωση της γεώτρησης τι θα βοηθήσει;» ήταν το ερώτημα του αντιπολιτευόμενου συμβούλου Γ. Μπουραντά που έμεινε αναπάντητο.

Ως προς τη μόνιμη λύση, η δήμαρχος ανέφερε ότι έχει υποβληθεί σχετική πρόταση στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών (το οποίο δέχεται σωρηδόν διαμαρτυρίες δημάρχων για καθυστερήσεις). Η κ. Βάκα δεσμεύτηκε να τρέξει το έργο, αναζητώντας και πιθανές άλλες πηγές χρηματοδότησης, από την Περιφέρεια ή το υπουργείο Εσωτερικών. Η μελέτη του δήμου για τον αγωγό και το δίκτυο υδροδότησης «είναι θέμα μηνών να ολοκληρωθεί», σύμφωνα με τη δήμαρχο, που αρνήθηκε να δώσει πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Εφόσον ακόμη δεν είναι έτοιμες οι μελέτες, δεν φτάνουν ούτε πέντε χρόνια για το έργο», εκτίμησε ο κ. Παγώνης.

Βέλη για επικοινωνιακούς τακτικισμούς δέχθηκε η κ. Βάκα από τον κ. Καλαθέρη με αφορμή δελτίο Τύπου της δημοτικής αρχής ανήμερα της συνεδρίασης, για συνάντηση της δημάρχου με «το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου του Οικισμού Πανόραμα» και συγκεκριμένα με έναν πρόεδρο και έναν αντιπρόεδρο των οποίων τα ονόματα δεν αναγράφηκαν. «Οι δύο κύριοι δεν είναι στο διοικητικό συμβούλιο. Δεν εκπροσωπούν τίποτα», κατήγγειλε ο αντιπολιτευόμενος σύμβουλος. Στο δημοτικό συμβούλιο δεν τοποθετήθηκε κανένας από τους κατοίκους του οικισμού. Σε αντίθεση με το δελτίο Τύπου, δεν υπήρξε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου που να ενημερώνει για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδιωτικά «μονοπάτια» μέσα σε πράσινα φιλέτα
Με τροπολογία - δώρο στον Κ. Μπακογιάννη συστήνεται δημοτική ανώνυμη εταιρεία που θα διαχειρίζεται χώρους πρασίνου της πρωτεύουσας με αποκλειστικό μέτοχο τον Δήμο Αθηναίων ο οποίος θα αξιοποιεί και θα...
Ιδιωτικά «μονοπάτια» μέσα σε πράσινα φιλέτα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ντρίμπλα με τα δημοτικά τέλη στο γήπεδο της ΑΕΚ
Ο δήμαρχος Γ. Βούρος πρότεινε «μόνο για το έτος 2022» επιβολή δημοτικών τελών για τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικής εκμετάλλευσης που χρησιμοποιούν ταμειακή μηχανή και στεγάζονται στο νέο...
Ντρίμπλα με τα δημοτικά τέλη στο γήπεδο της ΑΕΚ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντισυνταγματικός ο «νόμος Θεοδωρικάκου»
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη συνάδουσα με το Σύνταγμα τη ρύθμιση για τον τρόπο ορισμού αντιδημάρχων σε νησιωτικές περιοχές • Εκκρεμούν και άλλες αποφάσεις προσφυγών κατά του ίδιου νόμου.
Αντισυνταγματικός ο «νόμος Θεοδωρικάκου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χιλιάδες στον δρόμο με την ΠΟΕ-ΟΤΑ
Οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εσωτερικών όπου συνάντησαν τον αναπληρωτή υπουργό, Στ. Πέτσα, και ακολούθως προς τα γραφεία της ΚΕΔΕ όπου συνάντησαν τον πρόεδρο της Ενωσης, Δ. Παπαστεργίου.
Χιλιάδες στον δρόμο με την ΠΟΕ-ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες
Το συνολικό κόστος που θα πληρώσουν οι πολίτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων του 2022 υπολογίζεται σε 127,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34,7 εκατ. προκαλούνται από την επιβολή του τέλους ταφή.
«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμοι κατά της απολιγνιτοποίησης
Ειδική συνεδρίαση της ΚΕΔΕ έγινε χθες στην Πτολεμαΐδα, στην οποία οι δήμαρχοι άσκησαν κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης για πλήρες κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028 ζητώντας ομαλότερη ενεργειακή...
Δήμοι κατά της απολιγνιτοποίησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας