• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 27.1°C
  4 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.6°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 21.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.5°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.2°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.5°C / 26.0°C
  0 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.3°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 28.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 26.7°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  77%

Η έκταση στην οποία θα υλοποιηθεί η «Διπλή Ανάπλαση» στον Βοτανικό

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSΙ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψηφίστηκε η «Διπλή Ανάπλαση» για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

 • A-
 • A+
Το πρότζεκτ προβλέπει την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Βοτανικό, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Ιούλιο του 2026, το οποίο θα παραχωρηθεί στον Παναθηναϊκό για 99 χρόνια, και τον πολεοδομικό εκσυγχρονισμό της περιοχής του Βοτανικού, αλλά και τη δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου στη λ. Αλεξάνδρας, όπου θα κατεδαφιστεί το «Απόστολος Νικολαΐδης».

Με μεγάλη πλειοψηφία αλλά και μεγάλες επιφυλάξεις εγκρίθηκε από το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο του Δ. Αθηναίων η «Διπλή Ανάπλαση» και ειδικότερα οι συμβάσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμος Αθηναίων, ΠΑΕ και Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, ΑΕΠ Ελαιώνα). «Κατασκευάζεται το σπίτι του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό και μεγαλώνει η πόλη», ήταν το βασικό δίπτυχο της εισήγησης του δημάρχου, Κ. Μπακογιάννη, που αν και έδωσε «ιστορικό χαρακτήρα» στη χθεσινή συνεδρίαση, κάλεσε να αποφευχθούν οι πανηγυρισμοί, καθώς «έχουμε ακόμη μπροστά μας πάρα πολλή δουλειά».

Το πρότζεκτ, ως γνωστόν, προβλέπει την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου (ως δημοτικού έργου) στον Βοτανικό με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Ιούλιο του 2026, το οποίο θα παραχωρηθεί στον Παναθηναϊκό για 99 χρόνια, και τον πολεοδομικό εκσυγχρονισμό της περιοχής του Βοτανικού, αλλά και τη δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου στη λ. Αλεξάνδρας, όπου θα κατεδαφιστεί το «Απόστολος Νικολαΐδης» – αφού πρώτα «πάρει τα κλειδιά» του νέου γηπέδου ο Παναθηναϊκός. «Η Διπλή Ανάπλαση πρέπει να προχωρήσει. Δεν είναι ζήτημα μόνο του γηπέδου. Ο Βοτανικός είναι μια μαύρη τρύπα και πρέπει να αλλάξει με τις απαιτούμενες υποδομές, αλλά πρέπει να κερδίσει και η γειτονιά της λ. Αλεξάνδρας», τόνισε ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ν. Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη να προσφερθεί μέσω του πρότζεκτ ακόμη περισσότερο πράσινο στην Αθήνα. «Στον βαθμό που προσεχθεί το θεσμικό πλαίσιο και οι ανάγκες της πόλης, ένας ιστορικός σύλλογος αλλά και η ίδια η πόλη μπορούν να βγουν κερδισμένοι», συμπλήρωσε, ενημερώνοντας για τη θετική ψήφο της «Ανοιχτής Πόλης».

Θυμίζοντας το «κακό παράδειγμα» του Μεγάλου Περιπάτου, ο Π. Γερουλάνος (επικεφαλής παράταξης «Αθήνα είσαι Εσύ»· υπερψήφισε χθες τις συμβάσεις) τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν διαδικασίες θεσμικού διαλόγου με στόχο την πλήρη ενημέρωση των κατοίκων, αλλά και την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα έργα στον Βοτανικό «δεν θα γίνουν απλά στη γειτονιά, αλλά θα γίνουν για τη γειτονιά».

Επιφυλάξεις για την ευόδωση του πρότζεκτ εξέφρασε ο Γ. Βουλγαράκης (υπερψήφισε). Εξήγησε ότι δεν είναι καχύποπτος απέναντι στον δήμο, αλλά «σε εξωγενείς παράγοντες», λέγοντας συνοπτικά ότι ακόμη κι αν έχουν τακτοποιηθεί τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, σίγουρα δεν έχουν λυθεί. Πάντως, ο γενικός γραμματέας του δήμου, Αλ. Τσιατσιάμης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι έχουν εγκριθεί 115 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος (για το γήπεδο) και 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (για έργα υποδομής στη γειτονιά), ποσά τα οποία αμφότερα «δεν αμφισβητούνται και δεν μπαίνουν πλέον σε διάλογο».

Το ύψος του δημόσιου χρήματος που θα δαπανηθεί για το γήπεδο δέχθηκε πολύπλευρη κριτική. «Δεν έχουμε σχολεία στην Αθήνα και μια ΠΑΕ κερδίζει γήπεδο για 99 χρόνια χωρίς να βάλει ένα σεντ», σχολίασε ο Στ. Λάμπρου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», παράταξη που καταψήφισε, τονίζοντας ότι γύρω από το πρότζεκτ «παίζονται χοντρά επιχειρηματικά και πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες των φίλων του Παναθηναϊκού και πάνω στην ανάγκη ο Παναθηναϊκός να έχει μια σύγχρονη και λειτουργική έδρα». «Για να είμαστε ξεκάθαροι: κράτος και δήμος αποφάσισαν να δώσουν εκατομμύρια ευρώ σε έναν επιχειρηματία και η εξίσωση βγάζει ότι ο δήμος θα αποσβέσει την επένδυση σε 237 χρόνια», τόνισε ο Π. Κωνσταντίνου («Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας») αναφορικά με τα 415.000 ευρώ που προβάλλει η δημοτική αρχή ως ελάχιστο εγγυημένο έσοδο από την ΠΑΕ. «Δεν μιλάμε για Διπλή Ανάπλαση, αλλά για μεταφορά του γηπέδου γιατί έτσι ευνοεί τους επενδυτές. Δεν ψηφίζουμε», είπε ο Π. Κεφαλληνός από την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή».

Επόμενο στάδιο για την εξέλιξη του πρότζεκτ είναι η προγραμματισμένη για τις 30 Μαρτίου γενική συνέλευση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετακύλιση τριών χρόνων για τη διπλή ανάπλαση
Το χρονοδιάγραμμα θέτει για τον Ιούλιο του 2026 τον στόχο ολοκλήρωσης της κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Βοτανικό, ενώ το αρχικό πλάνο ήθελε τον Παναθηναϊκό στη νέα του έδρα ακόμη και τη σεζόν...
Μετακύλιση τριών χρόνων για τη διπλή ανάπλαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν επιπλέον 26 εκατ. ευρώ για το γήπεδο του ΠΑΟ
Ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης θα εισηγηθεί την υποβολή νέου αιτήματος προς το υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο την αύξηση της χρηματοδότησης του σχετικού προϋπολογισμού στα 115 εκατ. ευρώ.
Ζητούν επιπλέον 26 εκατ. ευρώ για το γήπεδο του ΠΑΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δόθηκε το «πράσινο» για τα έργα του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό
Με τις υπογραφές του δημάρχου Αθηναίων, των προέδρων της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, του υπουργού Ανάπτυξης και του διευθύνοντα συμβούλου της Alpha Bank η Διπλή Ανάπλαση προχωράει παρά τις αντιδράσεις.
Δόθηκε το «πράσινο» για τα έργα του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον Ελαιώνα πια δεν έχουνε ζωή
Ο Δήμος Αθηναίων απέρριψε το ψήφισμα από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να μην κλείσει η δομή στον Ελαιώνα, χωρίς να δώσει απαντήσεις για το τι θα γίνουν όσοι διαμένουν εκεί.
Στον Ελαιώνα πια δεν έχουνε ζωή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ντρίμπλα με τα δημοτικά τέλη στο γήπεδο της ΑΕΚ
Ο δήμαρχος Γ. Βούρος πρότεινε «μόνο για το έτος 2022» επιβολή δημοτικών τελών για τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικής εκμετάλλευσης που χρησιμοποιούν ταμειακή μηχανή και στεγάζονται στο νέο...
Ντρίμπλα με τα δημοτικά τέλη στο γήπεδο της ΑΕΚ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Έκκληση εργαζομένων και προσφύγων να μην τους διώξουν από τον Ελαιώνα
Σε διαμαρτυρία κατά της απόφασης του δημάρχου Αθηναίων για την εκδίωξή τους από τη δομή, προχωράει αύριο η πρωτοβουλία «Μένουμε Ελαιώνα». Κραυγή αγωνίας για το μέλλον προσφύγων και εργαζομένων.
Έκκληση εργαζομένων και προσφύγων να μην τους διώξουν από τον Ελαιώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας