• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.9°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 19.4°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 17.7°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  1 BF
  89%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 18.2°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.5°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.7°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 18.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.5°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  0 BF
  75%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.5°C / 17.8°C
  1 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  89%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.2°C / 21.0°C
  1 BF
  72%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.3°C / 18.8°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 18.9°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  0 BF
  85%

Η μεγάλη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ είναι άγνωστο πού θα γινει

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πέντε μνηστήρες για το χρυσάφι των σκουπιδιών

 • A-
 • A+
Ενδιαφέρον από τους ισχυρούς της ελληνικής αγοράς κατασκευών και ενέργειας για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων της Αττικής, προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ, που όμως δεν έχουν ακόμη... χωροθετηθεί.

Ολοι οι μεγάλοι «παίκτες» παίρνουν θέσεις διεκδίκησης ενός έργου που παραμένει... άγνωστο πού θα γίνει. Πέντε κοινοπραξίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την κατασκευή των δύο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων που δρομολογούνται στην Αττική μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ, καταθέτοντας τους φακέλους τους στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ: φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων της πολυπληθέστερης περιφέρειας της χώρας).

Αν και για τη μία μονάδα (δυναμικότητας 120.000 τόνων/έτος) είναι γνωστό ότι θα κατασκευαστεί στο Σχιστό, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, για τη δεύτερη μονάδα, που έχει και τον πλέον κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό τού –ελεγχόμενου από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη- ΕΔΣΝΑ, είναι άγνωστο το σημείο που θα χωροθετηθεί. Πρόκειται για τη μονάδα του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας, δυναμικότητας 315.000 τόνων, που θα απορροφά ποσότητες απορριμμάτων από δήμους του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και ορισμένους των Νοτίων Προαστίων.

Αν και αρχικά η μονάδα προοριζόταν να χωροθετηθεί στις εγκαταστάσεις της Φυλής, προκαλώντας περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής, η τελική εκδοχή του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) Αττικής άφησε αδιευκρίνιστο το σημείο χωροθέτησης, χωρίς όμως να αποκλείει την τοποθέτηση της συγκεκριμένης «φαραωνικής» μονάδας σε κάποιο άλλο σημείο της Δυτικής Αττικής.

Παρά τα παραπάνω «κενά», ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων αποδεικνύεται ότι εκλαμβάνεται από το ιδιωτικό κεφάλαιο ως μια «χρυσοτόκος όρνιθα». Το άνοιγμα των φακέλων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ ανέδειξε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών του κλάδου αλλά και την απόπειρα εισόδου του «Ομίλου Βαρδινογιάννη», μέσω της Motor Oil, στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι πέντε κοινοπραξίες που διεκδικούν την κατασκευή των δύο μονάδων είναι οι εξής (σε παρένθεση τα επιμέρους ποσοστά):

1. Ενωση ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (50%) – ΤΙΤΑΝ (50%)
2. Ενωση Μυτιληναίος Α.Ε. (80%) – Μεσόγειος Α.Ε. (20%)
3. Ενωση Ηλέκτωρ Α.Ε. (55%) – Ακτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε. (45%)
4. Ενωση Motor Oil Renewable Energy (65%) – ΑΒΑΞ (30%) – THALIS (5%)
5. Ενωση ΙΝΤΡΑΚΑΤ (92%) – WATT A.E. (8%)

Ο ΕΔΣΝΑ ενέκρινε την προεπιλογή των πέντε υποψηφίων και τη συμμετοχή τους στο επόμενο στάδιο. «Εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές μεταξύ των διαγωνιζομένων», διευκρινίζουν σε σχετικές τους ανακοινώσεις Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ, θα δοθεί εκκίνηση στην επόμενη φάση της διαδικασίας όπου οι υποψήφιοι θα κληθούν να καταθέσουν τεχνικές και οικονομικές προσφορές. Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, υπολογίζεται να έχει επιλεγεί ανάδοχος ώς το τέλος του 2022.

«Καθυστερήσεις», πάντως, παίζονται από την πλευρά του κ. Πατούλη στην προώθηση του ΠΕΣΔΑ στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν τετελεσμένα. Το ΠΕΣΔΑ θα έπρεπε να έχει ήδη τεθεί προς έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο. Αντιθέτως, Περιφέρεια και ΕΔΣΝΑ φαίνεται να επιλέγουν την εξάντληση των προβλεπόμενων από τον νόμο προθεσμιών προκειμένου το ΠΕΣΔΑ να εγκριθεί απλά και μόνο με μια απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, σύμφωνα με το «παραθυράκι» του «Νόμου Σκρέκα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γαλάζια» αυτοδυναμία και στα απορρίμματα
Στα χέρια του κ. Πατούλη και των συνεργαζομένων του περνά ουσιαστικά ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος του Ν. Αττικής, καθώς η νέα Εκτελεστική Επιτροπή απαρτίζεται από αυτοδιοικητικούς της Ν.Δ.
«Γαλάζια» αυτοδυναμία και στα απορρίμματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γράφει το «έπος του παραλόγου»
Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης πρότεινε την ολέθρια για το περιβάλλον καύση ως «μόνη λύση» για τον περιορισμό της ταφής των σκουπιδιών, για να δεχτεί διασταυρούμενα πυρά από την αντιπολίτευση
Γράφει το «έπος του παραλόγου»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο μέσος κάτοικος της Αττικής ανακύκλωσε μόνο 67 κιλά το 2021
Στη λογοδοσία των δημοτών τους σχετικά με το τι ποσοστά ανακύκλωσης επιτυγχάνουν θέτει τους 66 δήμους η Περιφέρεια Αττικής, ενεργοποιώντας τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης.
Ο μέσος κάτοικος της Αττικής ανακύκλωσε μόνο 67 κιλά το 2021
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και με την ανακύκλωση και με την καύση σύμμεικτων!
Επικοινωνιακή καταιγίδα για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, έως και την... επίλυση των αδιεξόδων σχετικά με τη χωροθέτηση των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων ξεκινάει ο περιφερειάρχης Αττικής.
Και με την ανακύκλωση και με την καύση σύμμεικτων!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τον κάδο κατευθείαν στα καμίνια τα σκουπίδια της Αττικής
Εγκρίθηκε άρον άρον η καύση ανεπεξέργαστων απορριμμάτων ως «απάντηση» στην ταφή για άγνωστο «μεταβατικό» χρονικό διάστημα από την Εκτελεστική Επιτροπή του αρμόδιου φορέα.
Από τον κάδο κατευθείαν στα καμίνια τα σκουπίδια της Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Λίστα Πατούλη» όπως «λίστα Πέτσα»
Ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Σγουρός καταγγέλλει ότι ο ελεγχόμενος από την περιφερειακή αρχή ΕΔΣΝΑ υπέγραψε σύμβαση 4,8 εκατ. ευρώ «για να διαφημίσει το ανύπαρκτο έργο του».
«Λίστα Πατούλη» όπως «λίστα Πέτσα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας