• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.2°C / 32.9°C
  4 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.0°C / 34.3°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.0°C / 35.9°C
  2 BF
  27%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.3°C / 31.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.4°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  3 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.7°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  3 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 30.4°C
  6 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.2°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 28.8°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.1°C / 32.9°C
  4 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  35%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 33.8°C
  3 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 32.0°C
  4 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.7°C / 31.7°C
  3 BF
  30%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  53%

Εσωτερική όψη από το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στα σχέδια που παρουσίασε χτες ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης 

ΦΩΤΟ: Δ.Τ. ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετακύλιση τριών χρόνων για τη διπλή ανάπλαση

 • A-
 • A+
Από τη σεζόν 2026-2027 θα παίζει στο νέο γήπεδο του Βοτανικού ο Παναθηναϊκός, σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσίασε χτες ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης. ● Τι προβλέπουν οι μελέτες, τα χρονοδιαγράμματα και οι συμφωνίες μεταξύ δήμου, ΠΑΕ και ερασιτέχνη.

Τα χρονοδιαγράμματα εύκολα τροποποιούνται, αλλά… πόσο εύκολα τηρούνται; Μια γενναία μετακύλιση προθεσμιών ανέδειξε η χθεσινή παρουσίαση του πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» και των συμβάσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών (Δήμος Αθηναίων, ΠΑΕ και Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, ΑΕΠ Ελαιώνα) από τον δήμαρχο Κ. Μπακογιάννη.

Το χρονοδιάγραμμα θέτει για τον Ιούλιο του 2026 τον στόχο ολοκλήρωσης της κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Βοτανικό, κάτι που σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός θα μπορεί να παίζει μπάλα στη συγκεκριμένη αρένα από τη σεζόν 2026-2027, ενώ το αρχικό πλάνο (με βάση το μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη τον Νοέμβρη του 2020) τον ήθελε στη νέα του έδρα ακόμη και για τη σεζόν 2023-2024.

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε προσωπικά ότι «το 2026 ο Παναθηναϊκός θα παίζει στο νέο του γήπεδο», κάνοντας λόγο για μια δέσμευση που «δεν είναι έωλη» και βασίζεται σε «ρεαλιστικούς στόχους». Αλλά ταυτόχρονα προέβη στις… δέουσες διευκρινίσεις: «Δεν θέλω να τα παρουσιάσω όλα “ρόδινα”. Θα χρειαστεί πάρα πολλή δουλειά», επισήμανε, καλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές να «βγούμε από τα “καβούκια” μας» και να «ξεπεράσουμε εγωισμούς».

Αν και το πλάνο του πρότζεκτ ξεπερνά τα τέσσερα έτη, οι πρώτες ημερομηνίες-σταθμοί για την εξέλιξή του είναι πολύ κοντά. Την ερχόμενη Τετάρτη (2 Μαρτίου) οι συμβάσεις θα τεθούν προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων. Για τις 30 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, όπου απαιτείται πλειοψηφία 2/3 και με βάση το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και άρα το όλο πρότζεκτ τίθεται προς το παρόν εν αμφιβόλω. Το σίγουρο πάντως είναι ότι για να προχωρήσει η «Διπλή Ανάπλαση», το Δημόσιο θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αναμένοντας μια κάποια απόσβεση της επένδυσής του από τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου.

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο, χωρητικότητας έως 40.000 θέσεων (διεθνών προδιαγραφών FIFA/UEFA 4 αστέρων), προωθείται ως δημοτικό έργο. Ιδιοκτήτης είναι ο Δήμος Αθηναίων και για την κατασκευή του έχει εξασφαλίσει ήδη, σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, πόρους 115 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος (ποσό αυξημένο περίπου 30% συγκριτικά με τον αρχικό προϋπολογισμό των 88,9 εκατ. ευρώ).

Η χρήση του γηπέδου θα παραχωρηθεί στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό για τα επόμενα 99 χρόνια. Επίσης, ένα ποσοστό 15% επί των εσόδων από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων του γηπέδου θα καταβάλλεται στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ για 49 έτη (χρονικό διάστημα που δύναται να παραταθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση).

Εξωτερική όψη από το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

ΦΩΤΟ: Δ.Τ. ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου (σουίτες, καντίνες, μπουτίκ κ.λπ.) θα παραχωρηθούν έναντι ανταλλάγματος (ύψους περίπου 415.000 ευρώ ετησίως) στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός με βάση τη σύμβαση που κατά τα άλλα εμπεριέχει όρους εξαιρετικούς για τα συμφέροντα της ανώνυμης εταιρείας (βλ. διπλανό ρεπορτάζ).

Οι μελέτες του γηπέδου έχουν συνταχθεί από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και έχουν παραδοθεί στις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου. Η μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων για την ανέγερση του γηπέδου έχει ολοκληρωθεί και έχει υποβληθεί στο υπουργείο Υποδομών. Σύμφωνα με τον δήμο, δεδομένου ότι το γήπεδο έχει οικοδομική άδεια, με την έγκριση της μελέτης και των περιβαλλοντικών της όρων από το υπουργείο «ανοίγει» ο δρόμος για τη δημοπράτηση του γηπέδου.

Εφόσον ολοκληρωθεί η κατασκευή του γηπέδου και οι εγκαταστάσεις που προορίζονται για τον Ερασιτέχνη (αρένα 3.100 θέσεων, ανοιχτή πισίνα, προπονητήριο, γραφεία κ.λπ.), ο Παναθηναϊκός υποχρεούται να αποχωρήσει από τους χώρους της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και να τους παραδώσει στον Δήμο Αθηναίων. Η άδεια κατεδάφισης του «Απόστολος Νικολαΐδης» θα εκδοθεί άμεσα, αλλά θα έχει 10ετή ισχύ. Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το γήπεδο προβλέπεται η δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου και αθλητικό Μουσείο-Εντευκτήριο για τον Παναθηναϊκό, ενώ δυνητικό χαρακτήρα αποκτά η δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ.

Το πρότζεκτ δεν περιορίζεται στη στέγαση του Παναθηναϊκού. Υπόσχεται την αναβάθμιση της -άκρως παραμελημένης σήμερα- περιοχής του Ελαιώνα. Σύμφωνα με τον δήμο, έχουν ήδη δεσμευτεί 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία δικτύων κοινής ωφέλειας, χώρων πρασίνου, πεζοδρομίων. Ειδικότερα:

● Προϋπολογισμός περίπου 56 εκατ. ευρώ αφορά την απόδοση περίπου 540 στρεμμάτων κοινόχρηστων χώρων, εκ των οποίων 410 στρέμματα θα αφορούν αμιγώς χώρους πρασίνου.

● Προϋπολογισμός περίπου 41 εκατ. ευρώ αφορά:

■ Διάνοιξη δρόμων 4,5 χιλιομέτρων.
■ Διεύρυνση υφιστάμενων δρόμων 3,5 χιλιομέτρων.
■ Εγκατάσταση δικτύων ομβρίων και φωτισμού άνω των 9 χιλιομέτρων.
■ Αποκατάσταση του ρέματος Προφήτη Δανιήλ σε μήκος 600 μέτρων.
■ Κατασκευή ποδηλατόδρομου 2,2 χιλιομέτρων.
● Προϋπολογισμός 43 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για κίνητρα μετεγκατάστασης μεταφορικών εταιρειών και για έργα ανάπλασης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Ο χώρος πρασίνου στη Λ. Αλεξάνδρας -έργο της επόμενης φάσης της «Διπλής Ανάπλασης»- έχει συνδεθεί με την ανάπλαση των Προσφυγικών. Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, η σχετική μελέτη «είναι ώριμη», αλλά «αισθάνομαι ότι έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο στα Προσφυγικά», είπε με διάθεση αιχμής προς την Περιφέρεια Αττικής. Πιο επιθετικές οι διαθέσεις του δημάρχου απέναντι στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ν. Μηταράκη. Ερωτηθείς σχετικά με την προσφυγική δομή του Ελαιώνα, που γειτνιάζει με το γήπεδο, αναφέρθηκε στη δέσμευση του Ν. Μηταράκη για κλείσιμο της δομής μέχρι το καλοκαίρι και, καθώς το ακίνητο ανήκει στον δήμο, προειδοποίησε ότι σε ενδεχόμενη καθυστέρηση «ο Δήμος Αθηναίων επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματός του».

«Μποναμάς» στην ΠΑΕ από σουίτες και ονοματοδοσία

Εξαιρετικούς οικονομικούς όρους εξασφάλισε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός στις διμερείς συμβάσεις με τον Δήμο Αθηναίων όσον αφορά το πρότζεκτ του Βοτανικού. Η ανάλυση των συμβάσεων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη καταδεικνύει ότι τα οφέλη της «πράσινης» ΠΑΕ ομοιάζουν με «μποναμά», ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους όρους εκμετάλλευσης των σουιτών και της ονοματοδοσίας του νέου γηπέδου σε περίπτωση υλοποίησής του.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα διαχειριστεί τα έσοδα από τις 1.300 θέσεις των σουιτών του νέου γηπέδου και ως αντάλλαγμα θα δίνει στον δήμο 145.000 ευρώ. Οταν στο γήπεδο της Λεωφόρου μία σουίτα δέκα θέσεων κοστίζει πάνω από 50.000 ευρώ τον χρόνο είναι ξεκάθαρη η διαφορά κέρδους με δεδομένες τις θέσεις και τη χαώδη απόσταση πολυτέλειας του γηραιότερου γηπέδου της Αθήνας με το πιο καινούργιο της χώρας. Εξυπακούεται ότι στον Βοτανικό θα υπάρχει άλλο επίπεδο παροχής υπηρεσιών και προφανέστατα άλλη τιμή και έσοδα που θα προσεγγίζουν τα 4-5 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, στη σύμβαση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με τον δήμο αναφέρεται ότι παραχωρείται στο «τριφύλλι» το δικαίωμα της ονοματοδοσίας του γηπέδου, με δήμο/Δημόσιο να εισπράττουν το 20% για τα πρώτα 10 χρόνια λειτουργίας και το 15% μετά το πέρας αυτών. Οπερ σημαίνει μίνιμουμ το 80% από το κέρδος της ονοματοδοσίας του γηπέδου, που υπολογίζεται ποσόν κοντά στο 1.500.000 ευρώ.

Οσον αφορά τις εμπορικές χρήσεις, η «πράσινη» ΠΑΕ παραχωρεί ποσοστό 90% επί των μισθωμάτων σε δήμο/Δημόσιο για δραστηριότητες που θα έχει νοικιάσει. Εάν ασκεί η ίδια τη χρήση (π.χ. μπουτίκ), θα παραχωρεί ποσοστό 10% επί του τζίρου, ενώ για συναυλίες/πολιτιστικές εκδηλώσεις παραχωρεί το 50% των εισπράξεων.

Ως ελάχιστο εγγυημένο ποσόν που θα εισπράττει συνολικά ο δήμος από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, τέλος, ορίστηκε το ποσόν των 415.000 ευρώ τον χρόνο.

Γενικώς οι όροι της σύμβασης χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα συμφέροντες για το ποδοσφαιρικό τμήμα του «τριφυλλιού» και ενδέχεται να παίξουν ρόλο στο αποτέλεσμα της κρίσιμης Γ.Σ. του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στις 30 Μαρτίου.

Κώστας Μανωλιουδάκης

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δόθηκε το «πράσινο» για τα έργα του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό
Με τις υπογραφές του δημάρχου Αθηναίων, των προέδρων της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, του υπουργού Ανάπτυξης και του διευθύνοντα συμβούλου της Alpha Bank η Διπλή Ανάπλαση προχωράει παρά τις αντιδράσεις.
Δόθηκε το «πράσινο» για τα έργα του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψηφίστηκε η «Διπλή Ανάπλαση» για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού
Με μεγάλη πλειοψηφία αλλά και μεγάλες επιφυλάξεις εγκρίθηκε από το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο του Δ. Αθηναίων η «Διπλή Ανάπλαση» και ειδικότερα οι συμβάσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
Ψηφίστηκε η «Διπλή Ανάπλαση» για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν επιπλέον 26 εκατ. ευρώ για το γήπεδο του ΠΑΟ
Ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης θα εισηγηθεί την υποβολή νέου αιτήματος προς το υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο την αύξηση της χρηματοδότησης του σχετικού προϋπολογισμού στα 115 εκατ. ευρώ.
Ζητούν επιπλέον 26 εκατ. ευρώ για το γήπεδο του ΠΑΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ας μην ξεχάσουμε ποτέ τα πραγματικά γεγονότα
Την ανέγερση ενός νέου μνημείου στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου θα εισηγηθεί ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, ανταποκρινόμενος θετικά σε σχετικό...
Ας μην ξεχάσουμε ποτέ τα πραγματικά γεγονότα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα βέλη γύρισαν μπούμερανγκ για τον δήμαρχο
O κ. Μπακογιάννης ζήτησε ο ίδιος ονομαστική ψηφοφορία πιστεύοντας ότι έτσι θα εκθέσει όσους καταψηφίσουν, ενώ ο Β. Καπερνάρος δήλωσε ότι υπερψηφίζει ζητώντας να αποχωρήσει πριν ξεκινήσει η διαδικασία.
Τα βέλη γύρισαν μπούμερανγκ για τον δήμαρχο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλαδεύουν τα δέντρα στην Αθήνα ώσπου να καραφλιάσουν
Τριάντα περιβαλλοντικές οργανώσεις και σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρούν στις «αυστηρές κλαδεύσεις» που γίνονται από εργολάβο και αφήνουν τα δέντρα της πρωτεύουσας μόνο με τον κορμό.
Κλαδεύουν τα δέντρα στην Αθήνα ώσπου να καραφλιάσουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας