• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.2°C / 35.1°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.9°C / 35.9°C
  4 BF
  26%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 35.4°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.2°C / 36.0°C
  2 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 30.4°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 26.8°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  3 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.3°C / 34.9°C
  2 BF
  23%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 31.2°C / 31.5°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 30.4°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.7°C / 34.9°C
  3 BF
  18%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 33.9°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  37%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεύτερο stop στον Δήμο Παλλήνης για το σύστημα επιτήρησης

 • A-
 • A+

Μετά το «μπλόκο» στην τοποθέτηση καμερών στα σχολεία της πόλης, μπαίνει «στοπ» και στις περιπολίες σεκιουριτάδων στις γειτονιές! Τη διακοπή της σύμβασης του Δήμου Παλλήνης με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, για την επιτήρηση δημόσιων κτιρίων και χώρων, διέταξε η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) με πρόσφατη απόφασή της, κατόπιν προσφυγής αντιπολιτευόμενων παρατάξεων.

Η Αρχή εντόπισε παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων κατά τη διαγωνιστική διαδικασία. Η δημοτική αρχή του Αθ. Ζούτσου προτίθεται να προσφύγει κατά της «εσφαλμένης» –κατά την άποψή της– απόφασης, ωστόσο προσώρας αναγκάζεται να συμμορφωθεί στις επιταγές της Αρχής και εισηγείται τη διακοπή της σύμβασης με την εταιρεία «Starguard ΕΠΕ» στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Παλλήνης.

Επικαλούμενη την ανάγκη πάταξης φαινομένων παραβατικότητας και βανδαλισμών σε βάρος δημόσιας περιουσίας, η δημοτική αρχή προκήρυξε διεθνή ηλεκτρονικό ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό, προϋπολογισμού 1,05 εκατ. ευρώ δημοτικών πόρων με βάθος τριετίας, όπου υπέβαλε προσφορά… μόνο η ανάδοχος. Εξετάζοντας αργότερα την υπόθεση, η ΕΑΔΔΗΣΥ έκρινε ότι κατά τη διαγωνιστική διαδικασία υπήρχαν «ουσιώδεις νομικές πλημμέλειες», μεταξύ άλλων:

-Ουσιώδης τροποποίηση όρου της διακήρυξης, που ενδεχομένως περιόρισε τη δυνατότητα υποβολής προσφορών από πλευράς κι άλλων υποψηφίων, αλλά σε κάθε περίπτωση έγινε κατά παράβαση απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου με συγκεκριμένες συστάσεις προς τον δήμο (κατά τον προσυμβατικό έλεγχο).

-Πλημμελής τήρηση των προβλεπόμενων για τη δημοσιότητα του διαγωνισμού, όπως μη τήρηση της προθεσμίας για τη γνωστοποίηση της σύμβασης και διάσταση μεταξύ των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν σε εθνικό επίπεδο (ΚΗΜΔΗΣ) και σε κοινοτικό (Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.).

Μετά την ακυρωτική απόφαση της ΕΑΑΔΗΣΥ, αντιπολιτευόμενες πηγές εγείρουν ακόμη και θέμα οικονομικού καταλογισμού στον δήμο – άγνωστο το ακριβές ύψος των μέχρι στιγμής δαπανών στο πλαίσιο της σύμβασης. Πάντως, στην απόφαση γίνεται λόγος για εξόφληση δαπανών μίσθωσης εξοπλισμού φύλαξης που «θεωρητικά καλύπτουν» διάστημα 18 μηνών, με το μηναίο κόστος να υπολογίζεται σε 9.373 ευρώ (προ ΦΠΑ), ενώ οι υπηρεσίες φύλαξης και σύνδεσης σε σύστημα ασφαλείας υπολογίζονται σε μηναίο κόστος περίπου 14.300 ευρώ – σύμφωνα με τοπικές πηγές, οι υπηρεσίες αξιοποιήθηκαν τουλάχιστον ολόκληρο το 2021.

Πέρα από υπηρεσίες περιπολιών από την ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι, η σύμβαση προέβλεπε και την εγκατάσταση καμερών σε σχολικές μονάδες και παιδικές χαρές της πόλης. Η τοποθέτηση καμερών κρίθηκε μη νόμιμη στις αρχές του έτους από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στον Δήμο Παλλήνης για παραβίαση των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων και επισήμανε υψηλούς κινδύνους για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες πολιτών από την εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης (το οποίο πρακτικά δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Αρχή βάζει τέλος στις κάμερες
Κατόπιν προσφυγών Συλλόγων Γονέων και αντιπολιτευόμενων δημοτικών παρατάξεων η Ανεξάρτητη Αρχή έκρινε μη νόμιμη την τοποθέτηση συστήματος βιντεοεπιτήρησης σε σχολεία και παιδικές χαρές στον δήμο Παλλήνης.
Η Αρχή βάζει τέλος στις κάμερες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εύφλεκτες «βόμβες» σε Αγ. Παρασκευή και Παλλήνη
Εναν όγκο ξερών κλαδιών που μπορεί εύκολα υπό τις παρούσες καιρικές συνθήκες (και όχι μόνο) να μετατραπεί σε μια εύφλεκτη βόμβα εντόπισε στην Αγία Παρασκευή, στην οδό Γραβιάς (έξοδος Αττικής Οδού), αναγνώστης...
Εύφλεκτες «βόμβες» σε Αγ. Παρασκευή και Παλλήνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε εκλογική τροχιά η «Ανοιχτή Πόλη»
Σκληρή κριτική στα πεπραγμένα του Κώστα Μπακογιάννη από την Ολομέλεια της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», που ξεκινάει την προετοιμασία της για τις εκλογές του Οκτωβρίου 2023
Σε εκλογική τροχιά η «Ανοιχτή Πόλη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ως εδώ» - Συγκέντρωση στη χωματερή της Φυλής τη Δευτέρα
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό της χωματερής Φυλής, καλεί ο Δήμος Πετρούπολης τους πολίτες, στο πλαίσιο σχετικής ομόφωνης απόφασης που έχει ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο.
«Ως εδώ» - Συγκέντρωση στη χωματερή της Φυλής τη Δευτέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες
Το συνολικό κόστος που θα πληρώσουν οι πολίτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων του 2022 υπολογίζεται σε 127,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34,7 εκατ. προκαλούνται από την επιβολή του τέλους ταφή.
«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημιουργική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη νησίδα πρασίνου
Οι κάτοικοι των συνοικιών Κάτω Κουκλάκι και Κοκκινοπούλου αντιδρούν στην παραχώρηση της νησίδας πρασίνου έκτασης μισού στρέμματος, που βρίσκεται κατά μήκος της οδού Λ. Κατσώνη και εφάπτεται με την εθνική οδό.
Δημιουργική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη νησίδα πρασίνου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας