Μπαράζ αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να μεταφερθεί από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα η έδρα του Τμήματος Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής. Η Σύγκλητος οδηγήθηκε κατά πλειοψηφία στην απόφαση αυτή με στόχο την ακαδημαϊκή βιωσιμότητα του Τμήματος, το οποίο λειτουργεί πάνω από δύο δεκαετίες στην Πρέβεζα και ανωτατοποιήθηκε με τον «νόμο Γαβρόγλου» και τη δημιουργία ενός ενιαίου Πανεπιστημίου για την Ηπειρο, το οποίο ενσωμάτωσε και τα ΤΕΙ της Αρτας και της Πρέβεζας.
Πίσω από την απόφαση αυτή κάποιες πλευρές βλέπουν μια τάση «υδροκεφαλισμού» των Ιωαννίνων που περιθωριοποιεί τις άλλες πόλεις, προσδοκώντας και τα οφέλη στην τοπική οικονομία από τη φοιτητική ζωή, και άλλες την επίδραση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ειδικά σε τμήματα των ΤΕΙ που έγιναν ΑΕΙ, η οποία οδηγεί σε μικρό αριθμό εισακτέων, υπονομεύοντας τη βιωσιμότητά τους στο μέλλον.
Η ερώτηση που κατέθεσε τη Δευτέρα ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας προς την υπουργό Παιδείας θέτει ως δεδομένο, όπως αναφέρει, ότι «το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Πρέβεζας διαθέτει όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια τα οποία ορίζουν τον ακαδημαϊκό λόγο ύπαρξής του, όπως ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, υποδομές, Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, Μεταπτυχιακό/Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών, ανταποκρινόμενο πλήρως στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα», οπότε αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης.
Ισως είναι από τις πρώτες περιπτώσεις Πανεπιστημίου που κινείται ώστε να αναδιαταχτεί ο ακαδημαϊκός χάρτης του ενόψει και των κυβερνητικών αποφάσεων για συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις τμημάτων σε όλη τη χώρα το επόμενο διάστημα.
Σε αυτό το πνεύμα, ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης με δηλώσεις του την Πέμπτη επικεντρώθηκε στα ζητήματα της βιωσιμότητας του Τμήματος, το οποίο καταγράφει στα θετικά του ότι έχει αντικείμενο με εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, είναι αυτοδύναμο, με πληρότητα καθηγητών και με ελκυστικά μεταπτυχιακά προγράμματα, αλλά καταγράφει στα αρνητικά του μικρή επιλεξιμότητα υποψηφίων φοιτητών, ενώ δεν επαρκούν και οι υποδομές φοιτητικής μέριμνας στην Πρέβεζα (έλλειψη φοιτητικής εστίας κ.ά.).
Τεχνικά, είναι και πιο εύκολη η μεταφορά, αφού η έδρα της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών στην οποία ανήκει το Τμήμα βρίσκεται στα Γιάννενα όπου λειτουργεί και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. «Ουσιαστικά, η Σύγκλητος θέλησε με την απόφασή της αυτή να προλάβει τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών από τους υποψήφιους φοιτητές, ώστε το Τμήμα να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο στα Ιωάννινα για το πρώτο έτος, ενώ από το δεύτερο έτος μέχρι και τους επί πτυχίω φοιτητές θα εξακολουθήσει να λειτουργεί στην Πρέβεζα», ανέφερε ο πρύτανης, θέλοντας έτσι να απαντήσει εμμέσως και σε όσους εκφράζουν το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να μη λάβει απόφαση τώρα η Σύγκλητος.
Αλλωστε το Πανεπιστήμιο θα καλούνταν σύντομα να δώσει τις δικές του προτάσεις, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, η οποία με επιστολή της καλεί κάθε ΑΕΙ να υποβάλει πρόταση-σχέδιο αναδιάρθρωσής του. Οι Διοικήσεις των ΑΕΙ καλούνται «να υποβάλουν τα σχέδιά τους προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης και εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη ώς το τέλος Μαρτίου 2022, προτείνοντας μεταβολές στην ακαδημαϊκή διάρθρωση, όπως: καταργήσεις Τμήματος/Τμημάτων, συγχωνεύσεις με άλλο/-α Τμήμα/Τμήματα του ίδιου ή άλλου Ιδρύματος» κ.ά.
«Iδεοληπτική πολιτική»
Οσον αφορά τις αντιδράσεις, εννοείται ότι στην Πρέβεζα όλοι οι τοπικοί φορείς είναι ενάντια στη μεταφορά, εκτιμώντας ότι αυτό θα είναι ουσιαστικά και το τέλος της πανεπιστημιακής παρουσίας στην πόλη τους. Πάνω από τη συζήτηση που άναψε, όμως, υπάρχει και πολιτικό άρωμα, αφού, αν και δεν λέγεται δημόσια, από πλευρές που έχουν αναφορές στη Ν.Δ. αναφέρεται ότι το Τμήμα «το μεταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ», υπονοώντας και τη συμμετοχή του πρύτανη Τρ. Αλμπάνη στην «επιτροπή σοφών» του Αλέξη Τσίπρα. Ενώ οι πλευρές που έχουν αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνονται κυρίως στη βάση εισαγωγής που έφερε η κυβέρνηση της Ν.Δ., κόβοντας τον δρόμο προς την ανώτατη γνώση σε χιλιάδες νέους και νέους.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δήλωσή της η Ολγα Γεροβασίλη, «η μεταφορά του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα είναι ακόμη ένα αποτέλεσμα της ιδεοληπτικής και συστηματικά ακολουθούμενης από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. πολιτικής απέναντι σε κάθε τι το δημόσιο, πολιτική που συνοψίζεται στο τετράπτυχο υποχρηματοδότηση - υποστελέχωση - απαξίωση - συρρίκνωση.
Το είδαμε στην κυβέρνηση Σαμαρά, το ξαναζούμε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα δείγματα γραφής δόθηκαν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν την εξουσία, με την κατάργηση 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που θα λειτουργούσαν, όπως προέβλεπε ο Νόμος Γαβρόγλου, από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Χτύπημα δέχτηκαν στην Ηπειρο και η Θεσπρωτία με την Αρτα, καθώς καταργήθηκε το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα και ακρωτηριάστηκε η Γεωπονική Σχολή, με την κατάργηση του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής στην Αρτα.
Το τελευταίο, μέχρι στιγμής, πλήγμα στα περιφερειακά Πανεπιστημιακά Τμήματα προκλήθηκε από τον Νόμο Κεραμέως, με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που είχε ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 28.000 υποψήφιοι να αποκλειστούν από την υποβολή μηχανογραφικού, ακόμα και υποψήφιοι με υψηλές βαθμολογίες [...] Είναι, όμως, τουλάχιστον υποκριτικές οι αντιδράσεις κάποιων προσδεδεμένων στο άρμα της Ν.Δ., που εμφανίζονται ως “διαφωνούντες”, χωρίς να αμφισβητούν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης», καταλήγει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αναιτιολόγητη απόφαση»
Το πολιτικό ζήτημα θέτει και ο βουλευτής Αρτας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χρήστος Γκόκας μαζί με την ανησυχία ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές και σε άλλα Τμήματα, όπως αυτά της Αρτας: «Το Τμήμα αυτό έχει τις προϋποθέσεις να συνεχίσει να λειτουργεί στην Πρέβεζα. Είμαι αντίθετος με τη μεταφορά της έδρας του στα Ιωάννινα. Θεωρώ ότι πρόκειται για λάθος απόφαση, χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση. Ενώ είναι δικαιολογημένη η ανησυχία και για άλλες ενδεχομένως αλλαγές και μετακινήσεις Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Σχολών.
»Οι νόμοι της κ. Κεραμέως και της κυβέρνησης της Ν.Δ. για καταργήσεις, διαγραφές και συγχωνεύσεις Τμημάτων, μαζί με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θεσμοθετήθηκε, οδηγεί στην απαξίωση, τη συρρίκνωση και τη διάλυση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελληνική Περιφέρεια. Πέρα από τις ευθύνες για τις πρόχειρες θεσμοθετήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει.
Το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν οι αντιδράσεις στην Ηπειρο κατά της μεταφοράς και αυτό που θα διαφανεί είναι κατά πρώτον αν μπορεί να είναι βιώσιμο το Τμήμα στην Πρέβεζα με δεσμεύσεις ότι θα ενισχυθεί και κατά δεύτερον ποιες είναι οι προθέσεις του υπουργείου ως προς τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας