Εδώ και 2 μέρες, κάνει τον γύρο της Ελλάδας η είδηση ότι 60χρονος στην Κάρπαθο αυτοκτόνησε, επειδή δεν άντεξε τα σχόλια για βίντεο με προσωπικές στιγμές του ομοφυλόφιλου γιου του. Η τραγική υπόθεση επαναφέρει στο προσκήνιο τις πολύ σοβαρές προεκτάσεις της εκδικητικής πορνογραφίας, τον στιγματισμό των θυμάτων και του οικογενειακού τους περίγυρου, αλλά και την ακόμα και θανάσιμα επικίνδυνη συντηρητικότητα - ομοφοβία της ελληνικής κοινωνίας, ειδικά στην περιφέρεια.
Τα κουτσομπολιά και οι ειρωνείες στο καφενείο, μιας έτσι κι αλλιώς πολύ κλειστής πατριαρχικής κοινωνίας ενός νησιού στα Δωδεκάνησα, όπως η Κάρπαθος, δεν θα έπρεπε να έχουν τη δύναμη να σπρώξουν έναν πατέρα 3 παιδιών στην αυτοκτονία. Οσοι διακινούσαν το βίντεο, με άγνωστα προς το παρόν κίνητρα, και «χασκογελούσαν» ή διαπόμπευαν μια ολόκληρη οικογένεια, δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Ο αυτόχειρας δεν άφησε πίσω του κάποιο σημείωμα και όλα έγιναν γνωστά από συγγενικά πρόσωπα, με το Α.Τ. Καρπάθου να έχει αναλάβει την υπόθεση. Αυτή τη στιγμή, η αστυνομία ερευνά επίσημα μόνο το γεγονός της αυτοκτονίας, ενώ δημοσιεύματα σε τοπικά ΜΜΕ αναφέρονται σε παρέμβαση της Εισαγγελίας Ρόδου.
Ευτυχώς, η πλειονότητα των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασε στήριξη στον 32χρονο που έχασε τον πατέρα του απλά και μόνο εξαιτίας της αποκάλυψης της σεξουαλικής του ταυτότητας, χωρίς να λείπουν και ορισμένα κακεντρεχή-ομοφοβικά σχόλια. Επειτα από όλα αυτά, ο 32χρονος είναι σε πολύ εύθραυστη ψυχολογική κατάσταση και βρίσκεται στο πλευρό του ψυχολόγος.
Σε ανακοίνωσή του, ο επιστημονικός φορέας Orlando Lgbt+ που ασχολείται με την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, αναφέρθηκε στο «τιμητικό στίγμα». Πρόκειται για την κοινωνική δυσκολία - στιγματισμό που αντιμετωπίζουν άτομα σχετιζόμενα με κάποιον ήδη στιγματισμένο ή περιθωριοποιημένο. Συχνά, έρχονται αντιμέτωποι με αυτό από το περιβάλλον τους οι γονείς ΛΟΑΤΚΙ παιδιών, όταν γνωστοποιείται η ταυτότητα του παιδιού τους. Ρίζα του στίγματος θεωρείται η ομοφοβία και οι πατριαρχικές αντιλήψεις γύρω από το φύλο και τη σεξουαλικότητα. Η επίδραση είναι ακόμα πιο έντονη σε άτομα και γονείς που έχουν καλά εδραιωμένες ομοφοβικές αντιλήψεις.
Οπως σημειώνει στην «Εφ.Συν.» η ψυχολόγος και επιστημονική υπεύθυνη του Orlando, Ελενα - Ολγα Χρηστίδη, στην ελληνική κοινωνία καταγράφεται έντονη ενοχικότητα στους γονείς των ΛΟΑΤΚΙ παιδιών. Υπάρχει ένα «φάντασμα» ότι αυτή η ταυτότητα είναι κάτι το αρνητικό και πρέπει να αναζητηθούν οι υπαίτιοι, δηλαδή οι γονείς. Ειδικά στις περιπτώσεις των gay αγοριών, μπαίνει στο «στόχαστρο» ο πατέρας, που αισθάνεται ενοχές για τη μη μετάδοση συγκεκριμένων προτύπων. Για την πρόληψη παρόμοιων φαινομένων, πέραν του ότι αποτελεί σαφώς ευρύτερο ζήτημα κοινωνικής εκπαίδευσης, η κ. Χρηστίδη μάς παραπέμπει στη γραμμή υποστήριξης 11528 για γονείς και ΛΟΑΤΚΙ άτομα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας