• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 26.8°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 26.1°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.6°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.9°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 25.4°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.6°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.5°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 21.5°C / 27.2°C
  0 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 27.0°C
  1 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 26.1°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  57%
INTIME SPORTS/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξωφρενικές απαιτήσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης από όσους αγωνίστηκαν για τη σωτηρία του ρέματος Κυβερνείου

 • A-
 • A+
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με αγωγή που κατέθεσε στο Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης απαιτεί από τους περιοίκους του ρέματος να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για την απαλλοτρίωση μιας έκτασης που από το 1923 μέχρι σήμερα διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα της.

Με εξώδικο απαντούν στον Δήμο Θεσσαλονίκης περίπου 200 πολίτες της περιοχής Χαριλάου στην εξωφρενική και ακατανόητη –επιεικής χαρακτηρισμός– ενέργεια να κληθούν να πληρώσουν τεράστια ποσά, που μπορεί να φτάνουν κατά περίπτωση μέχρι τις 20.000 ευρώ, προκειμένου να απαλλοτριωθούν δύο οικόπεδα περί τα 3 στρέμματα συνολικά στην περιοχή γνωστή ως Ρέμα Κυβερνείου, πράξη με την οποία αμφισβητείται ακόμη και η νομιμότητα των σπιτιών στα οποία διαμένουν!

Η υπόθεση είναι γνωστή στους Θεσσαλονικείς εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια, ενώ πάνω από είκοσι χρόνια οι κάτοικοι στην περιοχή έχουν δώσει σκληρό αγώνα προκειμένου να υπερασπιστούν το ρέμα κόντρα σε ιδιωτικά συμφέροντα που είχαν πολλές φορές –ανοιχτά ή διά της αδιαφορίας– πλάτες στον δήμο. Αντί λοιπόν να επιβραβευτούν οι περίοικοι, καλούνται στις 28 Φεβρουαρίου στα δικαστήρια για να πληρώσουν και… τα σπασμένα της αβελτηρίας του Δημοσίου που συμπεριφέρεται σαν ενοχλημένο από τον πεισματώδη αγώνα τους.

Οπως λένε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους –θυμίζοντας ότι το Ρέμα, γνωστό ως «Ρέμα των Πουλιών», είναι κοινόχρηστος χώρος και όχι οικόπεδο– «ο Δήμος Θεσσαλονίκης, απαξιώνοντας και πετώντας κυριολεκτικά στα σκουπίδια τον επίπονο αγώνα των πολιτών για τη διάσωση του Ρέματος Κυβερνείου και της Δημόσιας Περιουσίας, με αγωγή που κατέθεσε στο Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης απαιτεί από τους περιοίκους του ρέματος να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για την απαλλοτρίωση μιας έκτασης που από το 1923 μέχρι σήμερα διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα της και παραμένει ρέμα, παρ’ όλο που ο Δήμος το έχει εγκαταλείψει στο έλεος της τύχης του».

Οι περίοικοι του ρέματος κοινοποιούν την εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία σε αρμόδιους φορείς: τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τον εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, τον περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης, την ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στις 32 σελίδες του εξώδικου αναλύεται διεξοδικά όλο το ιστορικό της περιοχής του Ρέματος Κυβερνείου, καθώς και οι ενέργειες που πραγματοποίησαν οι πολίτες για τη σωτηρία του, αλλά και οι βαρύτατες παραλείψεις των υπευθύνων. Οπως λένε χαρακτηριστικά, «με την 7964/2020 Αναλογιστική Πράξη ο Δήμος επιδιώκει να αποποιηθεί και να ξεφύγει από τις βαρύτατες διαχρονικά ευθύνες του, περιφρονώντας ταυτόχρονα όλο τον ενεργό αγώνα των πολιτών από το 2013 για τη διάσωση του ρέματος, της Δημόσιας Περιουσίας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής τους.

Μάλιστα φαίνεται ο Δήμος να μας τιμωρεί ή ακόμα και να μας εκδικείται, σαν να είμαστε εμείς οι υπεύθυνοι για το σημερινό χάος και αδιέξοδο, καθώς μας καλεί να πληρώσουμε δυσβάσταχτα ποσά για την απαλλοτρίωση του ρέματος Κυβερνείου/Χαριλάου που παραμένει και σήμερα αυταπόδεικτα Ρέμα, διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα του».

Επιπλέον ο δήμος κινδυνεύει «και να χάσει τα χρήματα που έχει διαθέσει το Πράσινο Ταμείο για το Ρέμα Κυβερνείου» και να «καταστραφεί με τσιμεντοποίηση ένα ανάγλυφο, ζωντανό οικοσύστημα (παρ’ όλη τη διαχρονική κακοποίηση που δέχεται, πάλι με ευθύνη του Δήμου)».

Καλούν, λοιπόν, τον Δήμο Θεσσαλονίκης: α) να αποσύρει την εναντίον τους αγωγή, β) να εκπονήσει εκ νέου την Πράξη Αναλογισμού Αποζημίωσης Οικοπέδων 7964/2020, εξαιρώντας τους περιοίκους από την καταβολή κάθε αποζημίωσης, καθώς δεν έχουν καμία νόμιμη ωφέλεια, και γ) αξιοποιώντας τα χρήματα του Πράσινου Ταμείου που δόθηκαν για τη διάσωση του ρέματος να προχωρήσει επειγόντως στην απαλλοτρίωση της επίμαχης περιοχής. Την εξώδικη δήλωση υπογράφουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι περίοικοι της περιοχής, οι οποίοι καλούν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συνδράμουν στον δίκαιο αγώνα τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οσμή σκανδάλου» με τα 356 στέγαστρα σε στάσεις του ΟΑΣΘ
Με τη διατύπωση του διαγωνισμού περιορίζονταν οι υποψήφιοι καθώς θα έπρεπε να έχουν συμβάσεις ανάλογες με αυτές του δήμου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Ορφανού.
«Οσμή σκανδάλου» με τα 356 στέγαστρα σε στάσεις του ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτο βήμα για την προστασία του «Σταγειρίτη» και της «Καραμελίτσας»
Η Επιτροπή Κατοίκων Μαλακοπής Πυλαίας και οι οικολογικές ομάδες που τη στήριξαν κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάστηκαν κατά των έργων που ήθελε να κάνει ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη στα δύο ρέματα.
Πρώτο βήμα για την προστασία του «Σταγειρίτη» και της «Καραμελίτσας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επεσαν οι μάσκες για το ρέμα «Καραμελίτσα»
Υπηρεσίες του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη διατύπωσαν εγγράφως αυτό που καταγγέλλουν εδώ και έξι χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής, ότι δηλαδή ο δήμος θέλει να καταργήσει το ρέμα και να επιτρέψει την οικοπεδοποίηση.
Επεσαν οι μάσκες για το ρέμα «Καραμελίτσα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι κάτοικοι θέλουν πάρκο, όχι τα... οχυρά Ρούπελ
Κύμα σφοδρών αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Θεσσαλονίκης με αφορμή ανάπλαση που ξεκίνησε ο δήμος για την οποία οι κάτοικοι λένε ότι μόνο την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής...
Οι κάτοικοι θέλουν πάρκο, όχι τα... οχυρά Ρούπελ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά απ’ την αρχή η μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου
Την επανάληψη των διαδικασιών από την αρχή για την υπόθεση μετονομασίας της οδού που έφερε το όνομα του κατοχικού φρουράρχου Θεσσαλονίκης Αθανασίου Χρυσοχόου προτείνει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ξανά απ’ την αρχή η μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας