Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
OpPRESSion: Η καταπίεση της TV

«Τι είναι αυτό που μας φέρνει τελικά πιο κοντά στη Ζάμπια Το καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών ή το κοινό πορτοκαλί χρώμα στη Διεθνή Κατάταξη για την Ελευθεροτυπία;» αναρωτιέται η Μυρτώ Συμεωνίδου, δεύτερη από αριστερά. Δίπλα της ο Νίκος Πανιεράκης

OpPRESSion: Η καταπίεση της TV

  • A-
  • A+

Τις δυσκολίες, τις παρεμβάσεις στη δουλειά τους, τις διώξεις και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα της κρίσης απεικονίζει με γλαφυρό τρόπο το ντοκιμαντέρ «OpPRESSion». Πρόκειται για την ερευνητική δουλειά δύο φοιτητών δημοσιογραφίας, της Μυρτώς Συμεωνίδου από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και του Νίκου Πανιεράκη από το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, που ξεκίνησε από την πτυχιακή εργασία της Μ. Συμεωνίδου και πλέον έχει προβληθεί σε πολλά σημεία στην Ελλάδα, κάνοντας πρεμιέρα στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από φεστιβάλ του εξωτερικού.

Στις αρχές Μαΐου το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε στην ΕΣΗΕΑ και εν συνεχεία σε πόλεις σε όλη τη χώρα. Πλέον, γίνεται ξανά εξαιρετικά επίκαιρο ύστερα από την κάτι παραπάνω από μονόπλευρη παρουσίαση του δημοψηφίσματος από μεγάλα ΜΜΕ της οποίας γίναμε μάρτυρες την περασμένη εβδομάδα.

Οι δημιουργοί δίνουν τον λόγο σε αρκετούς δημοσιογράφους που έχουν αντιμετωπίσει τη λογοκρισία, τη βία, τις απολύσεις, τις δικαστικές διώξεις κ.ά., όπως ο Κώστας Αρβανίτης, ο Αρης Χατζηστεφάνου, ο Γιώργος Γιουκάκης, η Λαμπρινή Θωμά, η Αγλαΐα Κυρίτση, ο Μανώλης Κυπραίος, η Μαρία Λούκα, ο Μάριος Λώλος και η Πόπη Χριστοδουλίδου.

To δημοψήφισμα

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη θέση που έχει πλέον η χώρα μας στην κατάταξη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου: από την 33η θέση το 2008 βρέθηκε στην 99η το 2014, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα το πλήγμα της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης στην ελευθερία του Τύπου και κατ’ επέκταση στην ίδια τη δημοκρατία. Ακόμα, ο θεατής μεταφέρεται πίσω στον Ιούνιο του 2013 και το «μαύρο» στην ΕΡΤ, ακούγοντας από τους πρωταγωνιστές ενδιαφέρουσες πτυχές για τα γεγονότα εκείνων των ημερών.

Συζητώντας με τη Μυρτώ και τον Νίκο, δεν γίνεται να μη ρωτήσουμε για την κάλυψη του δημοψηφίσματος τις προηγούμενες μέρες: «Η τηλεοπτική κάλυψη του δημοψηφίσματος, κατά την εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του, ήταν μια μαζική επιχείρηση τρομοκράτησης των πολιτών. Η πλειονότητα των καναλιών τήρησε σαφή θέση υπέρ του “ναι”, παρουσιάζοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες της επικράτησης του “όχι”.

»Από τις ελάχιστες εξαιρέσεις, η ΕΡΤ κατάφερε να ακολουθήσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την ισορροπημένη παρουσίαση των δύο πλευρών. Πλέον, η τηλεοπτική δημοσιογραφία έχει χάσει ολοκληρωτικά την αξιοπιστία της. Αυτό αποτυπώθηκε στις αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και στα ποσοστά τηλεθέασης που συγκέντρωσαν τα κανάλια τις τελευταίες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα. Ομως, φαίνεται ότι ούτε τα χαμηλά ποσοστά θα πτοήσουν ορισμένα μέσα, που συνεχίζουν να δημιουργούν κλίμα πανικού, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη «γραμμή»», είναι η αφοπλιστική τους απάντηση.

Ωστόσο, δεν δαιμονοποιούν συλλήβδην τη δημοσιογραφία, όπως μεγάλη μερίδα των πολιτών, και δίνουν άλλη διάσταση στη Ζάμπια που αποτέλεσε ένα δημοφιλές θέμα συζήτησης στα κανάλια: «Φυσικά δεν λέμε ότι όλοι ανεξαιρέτως οι δημοσιογράφοι ασκούν το επάγγελμά τους με αυτόν τον τρόπο. Πάντως, όσοι δεν το κάνουν καταλήγουν να είναι η εξαίρεση. Τις τελευταίες μέρες πολλοί έσπευσαν να παρομοιάσουν την Ελλάδα με τη Ζάμπια, όταν το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η χώρα εισήλθε σε καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών.

»Ομως, αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που μας φέρνει τελικά πιο κοντά στη Ζάμπια. Το καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών ή το κοινό πορτοκαλί χρώμα στη ; Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 91η θέση της κατάταξης (κάτω από χώρες όπως η Σιέρα Λεόνε ή το Κουβέιτ), ενώ η Ζάμπια στην 113η θέση, γεγονός που δείχνει ότι και στις δύο χώρες η ελευθεροτυπία είναι σημαντικά περιορισμένη», μας λέει η Μυρτώ.

Ενδιαφέρουσες συζητήσεις

«Εσείς θα θέλατε να γίνετε δημοσιογράφοι;», τους ρωτάμε. «Σίγουρα θέλουμε να εργαστούμε ως δημοσιογράφοι στο μέλλον, παρά τα όσα είδαμε και μάθαμε στην πορεία της ολοκλήρωσης του ντοκιμαντέρ. Υπάρχουν πολλές ακόμα περιπτώσεις καταπάτησης των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου που δεν γίνονται γνωστές και υπήρξαν και περιπτώσεις στο δικό μας ντοκιμαντέρ που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να μιλήσουν», μας λένε.

Πολύ ενδιαφέρουσες, καταλήγουν, είναι και οι συζητήσεις που ακολουθούν μετά τις προβολές, με το κοινό να κάνει ερωτήσεις για τις δυσκολίες παραγωγής ενός ντοκιμαντέρ με μηδαμινό μπάτζετ ή για το εάν αναγκάστηκαν οι δημιουργοί να αυτολογοκριθούν, να προτείνει άλλα περιστατικά και να συζητά το εάν τελικά μπορεί να υπάρξει πραγματικά αντικειμενική ενημέρωση.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ενημέρωση-κονσέρβα δηλητηρίασε τον Τύπο, η κρίση τον αποτελειώνει
Οι δραματικές αλλαγές σε ενημέρωση-δημοσιογραφία ήταν λογική συνέπεια της αποδιάρθρωσης της αγοράς εργασίας, της εισβολής των κοινωνικών δικτύων ως νέων πηγών πληροφόρησης, αλλά και της οικονομικής κατάστασης,...
Η ενημέρωση-κονσέρβα δηλητηρίασε τον Τύπο, η κρίση τον αποτελειώνει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΘΕΑ: 24ωρη απεργία και κινητοποιήσεις σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη
Σε 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ με αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης και την εκπόνηση κανονισμού εργασίας που θα καλύπτει το σύνολο των...
ΚΕΘΕΑ: 24ωρη απεργία και κινητοποιήσεις σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εδώ βρίσκεται η ελπίδα, στον αγώνα, στην πάλη»
Χιλιάδες πολίτες -σε πολλές πόλεις της Ελλάδας- ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και είπαν «όχι» στα νέα μέτρα και τις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό. «Την ώρα που η κυβέρνηση γράφει,...
«Εδώ βρίσκεται η ελπίδα, στον αγώνα, στην πάλη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυνηγώντας σκιές στην Καλλιθέα
​Ξημέρωμα Παρασκευής έξω από τη γενική γραμματεία ενημέρωσης, το κτίριο που εν μέσω τηλεοπτικής υστερίας κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «Μακρόνησο χωρίς θάλασσα». Eπειτα από ένα τριήμερο παραληρηματικής...
Κυνηγώντας σκιές στην Καλλιθέα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησε χθες το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα κατά του νέου ασφαλιστικού. Ανάλογα συλλαλητήρια έγιναν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. Στο Σύνταγμα βρέθηκαν άτομα από όλες τις κοινωνικές...
ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας