• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 25.7°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 24.9°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.1°C
  0 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.7°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.9°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  3 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 24.9°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 25.4°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.7°C / 23.4°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  78%

Ακόμα μία διαμαρτυρία καλλιτεχνών στο υπουργείο Εργασίας

 • A-
 • A+

Απελπισμένος παραμένει ο καλλιτεχνικός κλάδος από το χτύπημα της υγειονομικής κρίσης και την έλλειψη ουσιαστικής κρατικής στήριξης. Σήμερα σωματεία και ενώσεις πραγματοποίησαν ακόμα μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας επί της Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος, ζητούν μεταξύ άλλων την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού (Αύγουστο - Δεκέμβριο) και την επέκτασή της σε όσους εγγράφηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών μετά τις 10 Ιανουαρίου του 2021.

Η ΠΟΘΑ καταγγέλλει επίσης ότι η κυβέρνηση προσφέρει το αντίδωρο του μηνός Ιανουαρίου 2022, παρακάμπτοντας τα αιτήματά της για οικονομική ενίσχυση για όλη τη διάρκεια της πανδημίας, και απαιτεί επιτέλους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης μέχρι την αποκατάσταση και ομαλοποίηση των συνθηκών λειτουργίας των επαγγελμάτων των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού.

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αναλυτικά τα αιτήματα 

 • Το άμεσο ξεκαθάρισμα με την επίλυση των λαθών που αφορά το Εποχικό Επίδομα και την απόδοση του καθώς η προθεσμία λήγει στις 28/2.
 • Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Αύγουστο έως και Δεκέμβριο 2021.
 • Επέκταση  της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και για τους συναδέλφους που εγγράφηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών  μετά την 10-1-2021.
 • Άμεση καταχώρηση των ενσήμων όλων των συναδέλφων από την αποζημίωση ειδικού σκοπού και ένταξη στο ταμείο ανεργίας όσων δεν έχουν βρει δουλειά.
 • Προώθηση και επαναφορά του θεσμικού πλαισίου που αφορά την υποχρεωτικότητας  των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με παρέμβαση  του Υπουργείου Εργασίας.
 • Υγειονομική ενίσχυση των εργαζομένων στον Πολιτισμό με δωρεάν τεστ. Ένταξη στα μέτρα στήριξης μέσω της αναστολής εργασίας για όσους βρίσκονται σε παραγωγές που αναστέλλονται λόγω ύπαρξης κρούσματος και ένταξη σε ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης με επιδότηση ενοικίου, επίδομα θέρμανσης, και αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.
 • Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την αποκατάσταση και ομαλοποίηση των  συνθηκών λειτουργίας για τα  επαγγέλματά μας. Οι άνθρωποι του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ είναι ουσιαστικά παραγκωνισμένοι από το κράτος, μη δυνάμενοι να επανέλθουν στην κανονικότητα έστω κι αν τελείωνε η πανδημία σήμερα.
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

 

Τι σημειώνει η ΠΟΘΑ 

Τα ανεπαρκή τελευταία μέτρα ενίσχυσης για τον Πολιτισμό αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά την αδιαφορία των αρμοδίων Υπουργείων να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα  επιβίωσης των εργαζομένων στον κλάδο μας, μέσα από τις ζοφερές συνθήκες που δημιούργησαν αφενός η υπερδεκαετής οικονομική κρίση και αφετέρου η υγειονομική κρίση η οποία διανύει τον τρίτο χρόνο διάρκειάς της.

Παρά  ακόμη και τις διεθνείς αναφορές  για τα καταστροφικά αποτελέσματα στον Πολιτισμό σε όλο τον πλανήτη, η Κυβέρνηση πέρα από τη στοχοποίηση του κλάδου μας για τη δημιουργία των δικών της άλλοθι σε ότι αφορά τη λήψη μέτρων για περιορισμό της διασποράς  του ιού, επιμένει να μην λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα υποστήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού. Παρακάμπτοντας  τα αιτήματά μας για οικονομική ενίσχυση για όλη τη διάρκεια της πανδημίας και ιδιαίτερα την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Αύγουστο έως και Δεκέμβριο του 2021, προσφέρει το αντίδωρο  του μηνός Ιανουαρίου 2022.

Με βάση και την από 6 Φεβρουαρίου 2022 ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας για το εποχικό επίδομα και την καταχώρηση των ενσήμων από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, είναι καταφανής η σύγχυση και η αναποτελεσματικότητα των εφαρμογών τους για την υλοποίηση έστω και αυτών των ανεπαρκών μέτρων που αποφασίζουν. Στις 28-2-2022 είναι η καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων για το εποχικό επίδομα και ουσιαστικά δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά  την καταχώρηση των ενσήμων από την αποζημίωση ειδικού σκοπού.  Θολή ακόμη παραμένει και  η ένταξη στο ταμείο ανεργίας  αφού σε πολλούς συναδέλφους τα ένσημά τους δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στο σύστημα. Πολλά δε από τα ένσημα που έχουν ήδη εμφανιστεί (2020) είναι με διαφορετικό κωδικό και παράγουν αποκλεισμούς στο εποχικό επίδομα, ενώ δεν έχουν εμφανιστεί τα ένσημα μέσω του μητρώου για το έτος 2021. Παράλληλα το Υπουργείο Πολιτισμού  ετοιμάζει απ’ ότι πληροφορούμαστε αλλαγές για το ασφαλιστικό μας για τις οποίες δεν έχουμε λάβει καμία ενημέρωση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο πρόσφατη Έκθεση της UNESCO που δημοσιεύθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2022 προειδοποιεί για την μεγάλη κρίση στον πολιτισμό και συγκεκριμένα ότι χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λόγω κορονοϊού. Και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το από 20 Οκτωβρίου 2021 ψήφισμά του για την κατάσταση των καλλιτεχνών πανευρωπαϊκά  περιγράφει το μέγεθος της υφιστάμενης καταστροφής και προτρέπει στα κράτη μέλη να λάβουν άμεσα μέτρα ενίσχυσης των  εργαζομένων του Πολιτισμού

Σε αυτό το περιβάλλον και απέναντι στην ανάγκη μας για επιβίωση και παραμονή στους καλλιτεχνικούς τομείς εργασίας μας, δηλώνουμε ότι οι αγώνες συνεχίζονται μέχρι τη δικαίωσή μας που για εμάς είναι μονόδρομος.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η καταστολή δεν θα περάσει, των φοιτητών η πάλη θα την σπάσει»
Σε νέα διαμαρτυρία ενάντια στην συνεχιζόμενη αστυνομική παρουσία μέσα στο ΑΠΘ και την κυβερνητική πολιτική προχώρησαν σήμερα φοιτητές, μπροστά στις παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ.
«Η καταστολή δεν θα περάσει, των φοιτητών η πάλη θα την σπάσει»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Υπουργείο Εργασίας οι καλλιτέχνες την Πέμπτη για μισθούς και συμβάσεις
Συνεχίζονται με τη βούλα της κυβερνητικής πολιτικής τα αδιέξοδα της πανδημίας για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό. Κινητοποίηση θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη στο Υπ. Εργασίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος...
Στο Υπουργείο Εργασίας οι καλλιτέχνες την Πέμπτη για μισθούς και συμβάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυναμικό «όχι» στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη
Εκατοντάδες μέλη σωματείων, εργατικών σχημάτων και συλλογικοτήτων διαδήλωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αθήνα ενάντια στον αντεργατικό, αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη.
Δυναμικό «όχι» στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ως εδώ» από το Σύνταγμα και πολλές πόλεις της χώρας
Δυναμικές διαμαρτυρίες στο Σύνταγμα και πολλές πλατείες , ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για την πανδημία, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης.
«Ως εδώ» από το Σύνταγμα και πολλές πόλεις της χώρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκλεισμός του σταθμού απορριμμάτων
Κινητοποιήσεις στο Σχιστό από το δημοτική αρχή που καταδεικνύει με αυτόν τον τρόπο την πλήρη αντίθεσή της στους «κυβερνητικούς σχεδιασμούς που υποβαθμίζουν την πόλη και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής... »
Αποκλεισμός του σταθμού απορριμμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλλιτέχνες στους δρόμους
Να καταρτιστεί το σχέδιο επανεκκίνησης του Πολιτισμού ζήτησαν οι καλλιτέχνες σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε από τον κλάδο.
Καλλιτέχνες στους δρόμους