Ο τραγικός θάνατος του Μirza Mursleen, που έρχεται να προστεθεί στη λίστα των εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα, συνέβη στις 13 Ιανουαρίου σε πασίγνωστη φερετροποιία της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών και έφτασε στο φως της δημοσιότητας μόλις προχθές έπειτα από καταγγελίες!
Σύμφωνα με το τοπικό μέσο IonianTV, ο νεαρός εργάτης ήταν ανασφάλιστος και κρύφτηκε στην οροφή της βιομηχανικής μονάδας για να αποφύγει τον έλεγχο από κλιμάκιο του ΕΦΚΑ. Ηταν ένας από τους συνολικά 18 εργαζόμενους με καταγωγή από το Πακιστάν που, όντας όλοι ανασφάλιστοι, προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελεγκτές. Η οροφή του εργοστασίου υποχώρησε και ο 22χρονος έπεσε στο κενό. Υπέστη σοβαρότατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», όπου και εξέπνευσε λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, στις 15 Ιανουαρίου.
Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος Γιάννης Κρηνίδης καταγγέλλει πως ο νεαρός δηλώθηκε από τον εργοδότη του στο νοσοκομείο με άλλο όνομα, ενός ασφαλισμένου εργαζόμενου τοπικού εργοστασίου της ΑΜΣΤΕΛ. Ο δικηγόρος τού ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Κώστας Κρεμμύδας, διαψεύδει τον ισχυρισμό, λέγοντας πως ο εργαζόμενος ήταν ασφαλισμένος αλλά ο ίδιος είχε δώσει λανθασμένα στοιχεία.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 25 Ιανουαρίου, το εργοστάσιο καταστράφηκε ολοσχερώς έπειτα από πυρκαγιά που οφειλόταν, σύμφωνα με το πόρισμα της Πυροσβεστικής, σε βραχυκύκλωμα. Τα ερωτήματα παραμένουν πάνω στις στάχτες: Πρόκειται για ακόμα ένα περιστατικό μαύρης εργασίας; Υπήρχαν στη μονάδα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων; Γιατί ο θάνατος του 22χρονου βγήκε στην επιφάνεια ένα μήνα μετά το ατύχημα;
Την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο 22χρονος Mirza ζητά με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). «Το γεγονός ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι ο άτυχος εργάτης ήταν ανασφάλιστος ανοίγει εκ νέου τον φάκελο της εργοδοτικής παραβατικότητας, αλλά και των επιπτώσεων τέτοιων πρακτικών, που οδηγούν ακόμη και στην απώλεια ζωών. (...) Το κράτος πρέπει να πάψει να κωφεύει και να ενεργοποιήσει εκ νέου το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, το οποίο έχει να συνεδριάσει εδώ και δύο χρόνια», υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία, ενώ και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας απαιτεί σαρωτικούς ελέγχους για να διαλευκανθεί αν είναι ασφαλισμένοι οι χιλιάδες εργάτες γης που μένουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αχαΐας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας