Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την κακοκαιρία «Ελπίδα», που άφησε εκτεθειμένους τουλάχιστον 700 επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να περιμένουν ώρες μέσα στο χιόνι, η διοίκηση της εταιρείας συνεχίζει να δίνει υποσχέσεις για την «οικονομική τους στήριξη», την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπογράψει σύμβαση μέσω της οποίας θα επιχορηγηθεί με 750 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος 15 χρόνων.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που υποτίθεται ότι λειτουργεί πλέον ως ιδιωτική εταιρεία (αν και τη διαχειρίζονται οι κρατικοί ιταλικοί σιδηρόδρομοι Ferrovia dello Stato), εξέδωσε χθες ανακοίνωση για την οικονομική στήριξη των 1.000 ευρώ που είχε υποσχεθεί ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, την επομένη του «φιάσκου». Μάλιστα προτείνει και εναλλακτικές μορφές, δηλαδή αντί για 1.000 ευρώ μετρητά να δώσει κουπόνι αξίας 1.150 ευρώ για ταξίδια ή 500 ευρώ μετρητά συν κουπόνι 550 ευρώ.
Το θέμα είναι ότι δεν διευκρινίζει με ποιον τρόπο θα αναδειχτούν οι δικαιούχοι αυτών των αποζημιώσεων. Αναφέρεται ότι ύστερα από δέκα ημέρες θα ανοίξει πλατφόρμα για υποβολή αιτημάτων από τα «θύματα» της ταλαιπωρίας, όταν πέντε διαφορετικοί συρμοί ακινητοποιήθηκαν επί ώρες, με τους επιβάτες να μη γνωρίζουν τι θα απογίνουν, ενώ σημειώθηκε και ατύχημα με 11 επιβάτες τραυματίες στην προσπάθεια ρυμούλκησης ενός συρμού. Θεωρητικά, αποδεικτικό στοιχείο θα είναι η κατοχή εισιτηρίου για ταξίδι σε έναν από αυτούς τους συρμούς ή άλλα δρομολόγια που ακυρώθηκαν. Τι θα συμβεί όμως με όσους επέστρεψαν το εισιτήριο λαμβάνοντας την αξία του σε χρήμα; Θα μπορέσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να τους εντοπίσει, δεδομένου ότι τα χρήματα της επιστροφής μπορεί να είναι 20 ή 30 ευρώ και απέχουν πολύ από τα 1.000 που εξήγγειλε ο Κ. Καραμανλής;
Πάντως, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενα δημοσιεύματα, το ακανθώδες πρόβλημα για την κυβέρνηση και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι η σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας μέσω της οποίας η εταιρεία επιδοτείται από το κράτος για τα δρομολόγια που εκτελεί. Η σύμβαση λήγει έπειτα από παρατάσεις στις 28/2/2022 και η κυβέρνηση θέλει να την ανανεώσει, εξασφαλίζοντας έτσι πρόσθετα έσοδα (πέραν των εισιτηρίων) ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για ακόμη 15 χρόνια. Με αυτή την «εκκρεμότητα» συνδέεται και η αναφορά της χθεσινής ανακοίνωσης ότι δεν είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αρμόδια για τις υποδομές του δικτύου, ότι έκανε προσπάθειες για να λύσει τα προβλήματα και διέθεσε «πόρους» για να απεγκλωβίσει πολίτες από την Αττική Οδό κάνοντας δρομολόγια μεταξύ αεροδρομίου και σταθμού Λαρίσης.
Αναφέρει, τέλος, ότι για τους επιβάτες των τεσσάρων αμαξοστοιχιών Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Αθηνών (54, 55, 56, 57) και της 885 (Αθήνα-Καλαμπάκα) έχει προχωρήσει στις αποζημιώσεις που προβλέπονται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Δεν διευκρινίζεται ποιες αποζημιώσεις καταβλήθηκαν, καθώς η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση εξαίρεσε τον Δεκέμβριο του 2019 την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τις βασικότερες υποχρεώσεις του Κανονισμού αυτού.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας