• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.2°C / 27.9°C
  1 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.2°C / 26.1°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.4°C / 27.7°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.1°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 27.2°C
  1 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 23.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  34%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 26.7°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  4 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.7°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 25.8°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  64%

Ιάκωβος Αβραμίδης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική πλεκτάνη εις βάρος γιατρού

 • A-
 • A+
Υποβίβασαν τον συντονιστή διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης Ιάκωβο Αβραμίδη, που ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση, με το αδιανόητο επιχείρημα ότι πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί.

Πολιτική δίωξη και υποβιβασμός τού μέχρι πρότινος συντονιστή διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης με το απίστευτο αιτιολογικό-πρόφαση ότι… βγαίνει στη σύνταξη στο τέλος του χρόνου! Στους αναγνώστες της «Εφ.Συν.» είναι γνωστή η υπόθεση από προηγούμενο δημοσίευμα (30.07.2021, «Αριστος γιατρός, αλλά κάνει κριτική...») και το σκεπτικό θα μείνει στα χρονικά.

Με την 498/14-4-2021 απόφαση της διοικήτριας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», προκηρύχθηκε η θέση του συντονιστή διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής, χωρίς προηγουμένως να έχει αποχωρήσει ο διευθυντής της, Ιάκωβος Αβραμίδης, θέση την οποία κατείχε κατόπιν ομόφωνης αξιολόγησης από το 2017. Ας σημειωθεί πως προκήρυξη θέσης με διευθυντή εν ενεργεία δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά του «Παπανικολάου» από δημιουργίας του θεσμού κι αυτό έχει ήδη δημιουργήσει εύλογα ερωτήματα.

Πάντως, και η επιστημονική επιτροπή που ορίστηκε από τη διοικήτρια του νοσοκομείου, κ. Γιόκατζη, κατέταξε πρώτο και με σημαντική διαφορά τον κ. Αβραμίδη έναντι των συνυποψηφίων του (100% έναντι 75,41% και 73,69%). Η αξιολόγηση αυτή παραδόθηκε επισήμως στις 12-7-2021 (αρ. πρωτ. 12411/12-7-21) και ακολούθησε έγγραφο του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας που εισηγήθηκε την επανατοποθέτηση του κ. Αβραμίδη (αρ. πρωτ. 529/12-7-21). Ομως, αντί της επανατοποθέτησης του κ. Αβραμίδη, η διοικήτρια άφησε να περάσουν 5 μήνες άκαρποι. Τα έγγραφα ερωτήματα και το εξώδικο που επέδωσε ο κ. Αβραμίδης έμειναν αναπάντητα. Η θέση παρέμενε ανεξήγητα κενή εν μέσω του νέου μεγάλου κύματος της πανδημίας.

Ενώπιον αυτής της απίθανης κατάστασης, είκοσι έξι διευθυντές κλινικών και εργαστηρίων του νοσοκομείου, δηλαδή όλοι, απηύθυναν κείμενο διαμαρτυρίας προς τη διοικήτρια, που και αυτό έμεινε προκλητικά αναπάντητο (αρ. πρωτ. 22163/03-12-21). Τι να απαντήσει, δηλαδή, ότι, όπως λέει το έγγραφό της, «…και οι τρεις ενδιαφερόμενοι διαθέτουν κατ’ αρχήν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα»(!!!) αλλά «πρέπει να συνεκτιμηθεί η ανάγκη διασφάλισης της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας του Παθολογικού Τμήματος μέσω της σταθερότητας των διοικητικών καταστάσεων…» και ότι λαμβάνεται υπόψη πως ο κ. Αβραμίδης «εξέρχεται της Υπηρεσίας την 31.12.2022»; Τότε θα έπρεπε να υποβιβάσει και τους άλλους που βγαίνουν στη σύνταξη.

Κι έτσι πέρασαν 10 μήνες από την προκήρυξη και 7 μήνες από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κατά τους οποίους το νοσοκομείο δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σκληρά και η Παθολογική προσφέρει αγόγγυστα, λειτουργώντας κατά το ήμισυ για κοινά παθολογικά περιστατικά και κατά το έτερο ήμισυ για περιστατικά της πανδημίας. Πάντοτε υπό την άτυπη de facto διεύθυνση του κ. Αβραμίδη, o οποίος χωρίς καμία τυπική νομιμοποίηση ασκούσε τα καθήκοντα του διευθυντή κάτω από την πίεση των καταστάσεων και την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Πριν από τρεις μέρες (9/2/22) η διοικήτρια του νοσοκομείου, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου, αξιοκρατίας και λογικής, ολοκλήρωσε το σχέδιο που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021 και τοποθέτησε στη διεύθυνση της κλινικής συνυποψήφιο του κ. Αβραμίδη με σημαντικά μικρότερη εμπειρία και μεγάλη διαφορά στην επιστημονική αξιολόγηση από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή.

Σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο κ. Αβραμίδης λέει: «Ξέρω σε ποια χώρα ζω. Παρ' όλα αυτά, μου είναι αδιανόητη όλη αυτή η πλεκτάνη και αδικία. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι τα πολιτικά και τα προσωπικά συμφέροντα είναι ισχυρότερα από τις κρίσεις επιστημονικών επιτροπών, ανοίγοντας πόρτες στους αδύναμους και κλείνοντας πόρτες σε όσους επί χρόνια προσθέτουν πεισματικά και δημιουργικά τη γνώση, τον αγώνα, την αγωνία και τον εαυτό τους για ένα καλύτερο κοινό καλό και ένα ποιοτικότερο αύριο. Οταν μια κυβέρνηση που επαγγέλθηκε δήθεν αριστεία όχι απλά δεν δέχεται αλλά ούτε ανέχεται οποιαδήποτε δημιουργική κριτική που στόχο έχει το καλό της κοινωνίας, αλλά το μόνο που νοιάζεται είναι η επικοινωνιακά ατσαλάκωτη εικόνα της, και όταν έχεις διοικήσεις νοσοκομείων με κατ' επίφαση προσόντα τις περισσότερες φορές και κατά κανόνα βγαλμένες από κομματικό σωλήνα, που είναι πρόθυμες να κάνουν όλη τη “βρόμικη” δουλειά προκειμένου να υπηρετήσουν την εικόνα των πολιτικών προϊσταμένων τους, φτάνουμε σε τέτοια θεσμικά εκτρώματα. Τώρα πλέον μόνο στη Δικαιοσύνη μπορεί να ελπίζει κανείς και στον αγώνα της κοινωνίας. Γιατί όταν η αδικία γίνεται καθεστώς, η αντίσταση είναι καθήκον».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ηρωες» αντιμέτωποι με ΕΔΕ
Μηνύσεις και αγωγές αποζημιώσεων από συγγενείς θυμάτων της πανδημίας εναντίον γιατρών της πρώτης γραμμής ● Μιλούν στην «Εφ.Συν.» οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του νομού Πέλλας που σχεδιάζει να επισκεφτεί...
«Ηρωες» αντιμέτωποι με ΕΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Όχι» στη χαλάρωση του lockdown από τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης
Προειδοποιούν για ενδεχόμενο απώλειας ζωών από «παραμελημένες» ασθένειες, αν συνεχιστεί η μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία Covid-19.
«Όχι» στη χαλάρωση του lockdown από τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προεκλογικά πυροτεχνήματα για το ΕΣΥ που αργοπεθαίνει
Την κατασκευή νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου εξήγγειλε η κυβέρνηση, προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους, χωρίς να καθορίζονται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και χρηματοδοτικοί πόροι.
Προεκλογικά πυροτεχνήματα για το ΕΣΥ που αργοπεθαίνει
ΥΓΕΙΑ
Σε περιοδεύοντα θίασο μετέτρεψε η κυβέρνηση τους γιατρούς
Οπως καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, υπάρχει «μπαράζ μετακινήσεων γιατρών από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για την κάλυψη των τεράστιων κενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας»
Σε περιοδεύοντα θίασο μετέτρεψε η κυβέρνηση τους γιατρούς
ΥΓΕΙΑ
«Να έρθει στις 30 του μήνα η κ. Γκάγκα, να της δώσουμε τα κλειδιά των κλινικών»
Oι παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου είναι υπερπλήρεις από ασθενείς της κοινής νοσηρότητας, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται κατά δεκάδες σε άλλες κλινικές, στα τρία κτίρια του συγκροτήματος.
«Να έρθει στις 30 του μήνα η κ. Γκάγκα, να της δώσουμε τα κλειδιά των κλινικών»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας