• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 16.2°C / 20.9°C
    2 BF
    77%
  • Θεσσαλονίκη
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 15.1°C / 19.9°C
    2 BF
    77%
  • Πάτρα
    Αραιές νεφώσεις
    18°C 17.6°C / 20.0°C
    3 BF
    79%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 11.9°C / 13.8°C
    1 BF
    91%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 12.9°C / 14.6°C
    0 BF
    88%
  • Βέροια
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 14.0°C / 16.6°C
    2 BF
    79%
  • Κοζάνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    10°C 10.4°C / 12.9°C
    0 BF
    100%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.5°C / 18.5°C
    2 BF
    85%
  • Ηράκλειο
    Αραιές νεφώσεις
    18°C 17.5°C / 18.8°C
    2 BF
    94%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    17°C 16.8°C / 16.8°C
    2 BF
    79%
  • Ερμούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    20°C 19.9°C / 20.4°C
    2 BF
    73%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    18°C 17.9°C / 17.9°C
    4 BF
    79%
  • Κεφαλονιά
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 20.6°C / 20.6°C
    2 BF
    75%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 11.9°C / 14.5°C
    0 BF
    100%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    18°C 15.5°C / 17.8°C
    1 BF
    84%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 18.8°C / 19.9°C
    1 BF
    87%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    17°C 16.6°C / 20.0°C
    2 BF
    84%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 19.9°C / 19.9°C
    2 BF
    74%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    17°C 13.7°C / 17.2°C
    2 BF
    94%
  • Καστοριά
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.8°C / 13.8°C
    0 BF
    90%

Ο «βασιλιάς» του Ισθμού που λιώνει στο πέρασμα των χρόνων [βίντεο]

  • A-
  • A+

Το Up Stories αποκαλύπτει των "Άστεγο Βασιλιά του Ισθμού στης Κορίνθου" που λιώνει στο πέρασμα των χρόνων και την ιστορίας του.

Πόσοι είναι άραγε αυτοί που γνωρίζουν πως εντός της Διώρυγας του Ισθμού και εδώ και 2000 σχεδόν χρόνια υπάρχει το άγαλμα του Βασιλιά Νέρωνα το οποίο είναι εντελώς εγκαταλελειμμένο και έρμαιο στα στοιχεία της φύσης. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως κυριολεκτικά αυτό το άγαλμα λιώνει - αποσυντίθεται στο πέρασμα των χρόνων. 

Η ιστορία του Ισθμού της Κορίνθου 

Από μαρτυρίες αρχαίων συγγραφέων προκύπτει ότι ο Περίανδρος ήταν ο πρώτος που σκέφθηκε και τη διάνοιξη του Ισθμού, γύρω στο 602 π.Χ. Γρήγορα, όμως, εγκατέλειψε το σχέδιο του, από το φόβο ότι θα προκαλούσε την οργή των Θεών, έπειτα από το χρησμό της Πυθίας που έλεγε: «Ισθμόν δε μη πυργούτε μήδ' ορύσσετε. Ζευς γαρ έθηκε νήσον η κ' εβούλετο».

Ο βασικός, όμως, λόγος που ανάγκασε τον Περίανδρο να εγκαταλείψει το σχέδιό του δεν ήταν η θεϊκή οργή αυτή καθαυτή, αλλά οι τεράστιες τεχνικές δυσκολίες εκτέλεσης του έργου και τα οικονομικά συμφέροντα της Κορίνθου, που επιθυμούσε να διατηρήσει την προνομιούχο θέση της ως «κλειδούχος» του διαμετακομιστικού εμπορίου της Μεσογείου.

Τρεις αιώνες αργότερα, το 307 π.Χ., ο Δημήτριος ο Πολιορκητής επιχείρησε να θέσει σ' εφαρμογή το ίδιο σχέδιο, αλλά εγκατέλειψε την ιδέα, όταν οι Αιγύπτιοι Μηχανικοί που έφερε γι' αυτό το σκοπό τον διαβεβαίωσαν ότι η διαφορά της στάθμης του Κορινθιακού από τον Σαρωνικό ήταν τέτοια που με την τομή του Ισθμού τα νερά του Κορινθιακού που θα χύνονταν στον Σαρωνικό θα τον πλημμύριζαν, με συνέπεια την καταπόντιση της Αίγινας και των γειτονικών νησιών και ακτών.

Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, ο Ιούλιος Καίσαρ το 44 π.Χ. και ο Καλιγούλας το 37 π.Χ. έκαναν ανάλογα σχέδια, τα οποία όμως εγκαταλείφθηκαν για πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους. Στα σχέδια αυτά βασίσθηκε ο Νέρωνας, όταν αποφάσισε το 66 μ.Χ. να πραγματοποιήσει το έργο. Οι εργασίες άρχισαν το 67 μ.Χ. και από τις δυο άκρες (Κορινθιακό – Σαρωνικό), και χρησιμοποιήθηκαν τότε χιλιάδες εργάτες. Την έναρξη των εργασιών έκανε ο ίδιος ο αυτοκράτορας, στις 28 Νοεμβρίου, δίδοντας το πρώτο χτύπημα στη γη του Ισθμού με χρυσή αξίνα.

Οι εργασίες εκσκαφής είχαν προχωρήσει σε μήκος 3.300 μ., σταμάτησαν όμως, όταν ο Νέρωνας αναγκάστηκε να γυρίσει στη Ρώμη για να αντιμετωπίσει την εξέγερση του στρατηγού Γάλβα. Τελικά, με το θάνατο του Νέρωνα -που συνέβη λίγο μετά την επιστροφή του- το έργο εγκαταλείφθηκε. Το πόσο σοβαρή και μελετημένη ήταν η προσπάθειά του αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι κατά την οριστική διάνοιξη της διώρυγας, στους νεότερους χρόνους, βρέθηκαν 26 δοκιμαστικά πηγάδια βάθους 10 μέτρων το καθένα και διάφοροι τάφροι της εποχής του.

Ο επόμενος που επιχείρησε να διανοίξει τη διώρυγα ήταν ο Ηρώδης ο Αττικός, αλλά οι προσπάθειες του σταμάτησαν σχεδόν αμέσως, όπως και αυτές των Βυζαντινών που ακολούθησαν.

Το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας βρήκε την Ελλάδα στο κατώφλι της βιομηχανικής εποχής. Οι συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές και ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, προβλέποντας τη μεγάλη σημασία που θα είχε γενικότερα για την ανάπτυξη της χώρας η κατασκευή της διώρυγας, ανέθεσε τη σχετική μελέτη σε ειδικό μηχανικό. Το κονδύλι, όμως, των 40 εκατομμυρίων χρυσών φράγκων που κρίθηκε αναγκαίο σύμφωνα με τον προϋπολογισμό δαπάνης για την εκτέλεση του έργου, δεν μπορούσε να εξευρεθεί από τη διεθνή χρηματαγορά, πολύ περισσότερο δε να διατεθεί από τον ελληνικό προϋπολογισμό. Έτσι, η προσπάθεια του κυβερνήτη εγκαταλείφθηκε.

Μετά τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, η Κυβέρνηση Ζαΐμη έλαβε την απόφαση τομής του Ισθμού και το Νοέμβριο του 1869 ψήφισε το νόμο της «περί διορύξεως του Ισθμού της Κορίνθου».

Η μελέτη του έργου έγινε από τον Ούγγρο Β. Gerfer και ελέγχθηκε από τον μηχανικό Daujats, αρχιμηχανικό της διώρυγας του Σουέζ. Ως η πιο σωστή και οικονομική, προκρίθηκε η χάραξη που είχε εφαρμόσει ο Νέρωνας.

Τη συνέχιση του έργου ανέλαβε ελληνική εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία της Διώρυγας της Κορίνθου» υπό τον Ανδρέα Συγγρό, που ανέθεσε την εκτέλεση των εργασιών στην εργοληπτική εταιρεία του Α. Μάτσα, η οποία και αποπεράτωσε το έργο. Αυτό το οικονομικό τόλμημα, αυτός ο τεχνικός άθλος, με τη χρησιμοποίηση 2.500 εργατών και των τελειότερων μηχανικών μέσων της εποχής, ολοκληρώθηκε μετά 11 χρόνια. Τα εγκαίνια έγιναν με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια στις 25 Ιουλίου 1893, από το πρωθυπουργό Σωτήριο Σωτηρόπουλο.

Η διώρυγα κόβει σε ευθεία γραμμή τον Ισθμό της Κορίνθου σε μήκος 6.346 μ. Το πλάτος της στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 24,6 μ. και στο βυθό της 21,3 μ., ενώ το βάθος της κυμαίνεται μεταξύ 7,50 έως 8 μ.

Η γεωλογική σύσταση των πρανών της Διώρυγας είναι ανομοιόμορφη, με ποικιλία γεωλογικής συστάσεως εδαφών. Μία ιδιομορφία, που κατά καιρούς είχε ως συνέπεια την κατάπτωση μεγάλων χωμάτινων όγκων και κατά συνέπεια το κλείσιμο του καναλιού.

Σήμερα η Διώρυγα της Κορίνθου παραμένει κλειστή εδώ και σχεδόν 2 χρόνια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Την άμεση διερεύνηση του δυστυχήματος στο Ξυλόκαστρο ζητά η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ
Σε ανακοίνωσή της για το δυστύχημα με θύμα μια 45χρονη Ρομά, που εργαζόταν σύμφωνα με καταγγελίες ανασφάλιστη, ζητά έρευνα χωρίς υπεκφυγές.
Την άμεση διερεύνηση του δυστυχήματος στο Ξυλόκαστρο ζητά η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκρή σε τροχαίο εν ώρα εργασίας υπάλληλος καθαριότητας
Το δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα, λίγο μετά τις έξι και μισή, στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών στο ύψος του χωριού Κάτω Πιτσά, όταν ΙΧ προσέκρουσε με σφοδρότητα πάνω στο απορριμματοφόρο.
Νεκρή σε τροχαίο εν ώρα εργασίας υπάλληλος καθαριότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σοβαρό επεισόδιο με τραυματίες στο 1ο ΕΠΑΛ Λουτρακίου
Γονείς των τραυματιών μαθητών δήλωσαν ότι κάποιo από τα παιδιά φέρει τραύμα από μαχαίρι, κάτι που σύμφωνα με το korinthostv.gr επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα από τους γιατρούς.
Σοβαρό επεισόδιο με τραυματίες στο 1ο ΕΠΑΛ Λουτρακίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλείνει από την Τρίτη η Διώρυγα της Κορίνθου
Η διαχειρίστρια εταιρεία του Ισθμού ανακοίνωσε ότι αρχίζουν ξανά οι εργασίες αποκατάστασης της Διώρυγας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το καλοκαίρι.
Κλείνει από την Τρίτη η Διώρυγα της Κορίνθου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας