• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 22.6°C / 28.5°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 27.8°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.7°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 23.9°C
  0 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.9°C
  0 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 21.8°C / 27.9°C
  2 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 27.7°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 27.7°C
  3 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.7°C / 23.3°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.5°C / 26.7°C
  0 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  64%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολεοδομίες σε αποδρομή

 • A-
 • A+
Απεργιακές κινητοποιήσεις από τις εργασίες του συστήματος «e-adeies» οργανώνουν οι μηχανικοί του Δημοσίου, καθώς οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού προκαλούν αξεπέραστα προβλήματα στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων.

Κατάσταση διάλυσης επικρατεί στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων (Πολεοδομίες). Η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί τεράστια προβλήματα με συνέπεια οι μηχανικοί του Δημοσίου να προσανατολίζονται σε πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση.

Την απεργία-αποχή από τις εργασίες του συστήματος «e-adeies» σχεδιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίου Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), οργανώνοντας σειρά διασκέψεων όπου αποτυπώνεται η πραγματικότητα στις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) οι οποίες θα έπρεπε να εκδίδουν γρήγορα άδειες, να πραγματοποιούν ελέγχους, να εντοπίζουν αυθαιρεσίες, να τηρούν τις ισορροπίες ανάμεσα στο δομημένο και το φυσικό περιβάλλον.

Στην ΥΔΟΜ του Δήμου Αθηναίων και ιδιαίτερα στο Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών-Αυθαιρέτων υπηρετούν μόλις δύο υπάλληλοι. Θεωρητικά, οι δύο αυτοί άνθρωποι πρέπει να πραγματοποιούν αυτοψίες και να συντάσσουν εκθέσεις, καλύπτοντας, μάλιστα, όχι μόνο τις ανάγκες της Αθήνας αλλά και άλλων όμορων δήμων (Ηλιούπολης, Καισαριανής, Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού). Σε ολόκληρο τον Δήμο Πειραιά υπηρετούν 20 μηχανικοί την ώρα που η ΥΔΟΜ του καλύπτει ακόμη 9 δήμους εκ των οποίων οι τέσσερις είναι νησιωτικοί (Αίγινα, Υδρα, Κύθηρα, Αγκίστρι).

Διακριτά τμήματα

Την κατάσταση που επικρατεί συνόψισε ο πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, Δημήτρης Πετρόπουλος, μιλώντας σε αντιπροσωπεία του ΤΕΕ: σε σύνολο 332 δήμων, Υπηρεσία Δόμησης έχουν οι 168 και από αυτούς οι 16 είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, δηλαδή δεν έχουν πλήρη δραστηριότητα.

Οι 4 δεν έχουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν καν μηχανικό Π.Ε., 28 έχουν μόλις 1 μηχανικό. Οι 76 δεν έχουν αρχιτέκτονα, οι 74 δεν έχουν τοπογράφο και οι 94 δεν διαθέτουν ηλεκτρολόγο μηχανολόγο (με στοιχεία του 2020, που αναμένεται να επιδεινωθούν με τις συνταξιοδοτήσεις που μεσολάβησαν).

Οι Υπηρεσίες Δόμησης εκτελούν πλήθος εργασιών και θα έπρεπε να λειτουργούν με τέσσερα διακριτά Τμήματα: 1) Πολεοδομικών και τοπογραφικών εφαρμογών – απαλλοτριώσεις, όροι δόμησης, 2) Ελέγχου Κατασκευών, Γραφείο επικινδύνων, Προσφυγές-Υπαγωγές Αυθαιρέτων, 3) Εκδοσης οικοδομικών αδειών, 4) Γραμματειακή Υποστήριξη – Αρχείο. Με βάση τα παραπάνω, θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 12 υπάλληλοι, δηλαδή συνολικά 2.000 για τις 168 ΥΔΟΜ, ενώ σήμερα υπηρετούν 600 εκ των οποίων οι 50 συνταξιοδοτούνται.

Χιλιάδες άδειες μικρής κλίμακας και κατηγορίας 3 εκδίδονται μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies χωρίς κανέναν προέλεγχο. Βάσει νόμου, θα έπρεπε να υπάρχει προσωπικό για να κάνει δειγματοληπτικό έλεγχο στο 30%. Την ίδια στιγμή ψηφίζονται συνεχώς πολεοδομικές ρυθμίσεις στο όνομα της διευκόλυνσης των επενδύσεων, ενώ καθυστερεί η έκδοση Πράξεων Εφαρμογής με συνέπεια να χάνονται οι προθεσμίες και τα ανάλογα έσοδα για τους δήμους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει παρέμβει επανειλημμένα στα όργανα εξουσίας του κράτους, διαπιστώνοντας ότι με την έλλειψη προσωπικού και ελέγχων παραβιάζονται οι αρχές της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακατάλληλα εκατοντάδες κτίρια
Συνεχίζονται οι αυτοψίες των μηχανικών στις πυρόπληκτες περιοχές με μεγάλο αριθμό κτιρίων να μην κρίνονται κατάλληλα λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί.
Ακατάλληλα εκατοντάδες κτίρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καμπάνες» για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης
Εγκύκλιος ορίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου θα απαγορεύεται με πρόστιμο κάθε αγγελία για ενοικίαση ή πώληση κτιρίου που δεν θα αναφέρει την ενεργειακή του κατηγορία.
«Καμπάνες» για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταργείται η έγκριση των γεωλογικών μελετών σε περιοχές που πολεοδομούνται
Με τροπολογία που ήδη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, καταργείται η έγκριση των γεωλογικών μελετών σε περιοχές που πολεοδομούνται και αντικαθίσταται από απλή θεώρηση.
Καταργείται η έγκριση των γεωλογικών μελετών σε περιοχές που πολεοδομούνται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΕΕ: Αναθέσεις για τις μελέτες καταγραφής και αναγνώρισης οδών και οριοθέτησης οικισμών
Υπό την πίεση των προθεσμιών αξιοποίησης των ακινήτων, η κυβέρνηση υποσχέθηκε από τότε να προχωρήσει σε μελέτες, αλλά έφτασε Μάιος του 2022 για να εκδώσει τις υπουργικές αποφάσεις.
ΤΕΕ: Αναθέσεις για τις μελέτες καταγραφής και αναγνώρισης οδών και οριοθέτησης οικισμών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΣτΕ πάγωσε τα χαμόγελα της κυβέρνησης
Απέτυχαν οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, να περιορίσουν τις κατεδαφίσεις και να κλείσουν το μάτι σε νέες αυθαιρεσίες, δίνοντας τη δυνατότητα να χτιστούν και δασικές εκτάσεις που δεν είναι...
Το ΣτΕ πάγωσε τα χαμόγελα της κυβέρνησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πράσινο»... για εκχερσώσεις
Διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών επιτρέπει με απλά μέσα τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων που θεωρείται ότι έγιναν δασικές λόγω εγκατάλειψης της αγροτικής καλλιέργειας.
«Πράσινο»... για εκχερσώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας