• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 20.2°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  14°C 12.6°C / 17.0°C
  1 BF
  80%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 21.5°C
  0 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  2 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.0°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 21.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 15.6°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 20.4°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.3°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 15.6°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  72%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Υγειονομική βόμβα οι αστυνομικοί που διέρχονται χωρίς έλεγχο στο Εφετείο Αθηνών»

 • A-
 • A+

Την αναζήτηση ευθυνών για την πρακτική διακριτικής μεταχείρισης υπέρ των ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας, που διέρχονται χωρίς έλεγχο στο Εφετείο Αθηνών, ζητά ο Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ του Δικηγορικού Συμβούλου Αθηνών με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή».

Σε αναφορά προς τον Πρόεδρο και τους/τις συμβούλους του ΔΣ του ΔΣΑ ο δικηγόρος κάνει λόγο για υγειονομική βόμβα ζητώντας να σταματήσει αυτή η κατάσταση κατά την οποία αστυνομικοί μπαίνουν στο κτίριο με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας και μόνο, θυμίζοντας παράλληλα ότι τα ποσοστά εμβολιασμού των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας έχουν υπάρξει πολύ χαμηλά.
 

Όλο το κείμενο έχει ως εξής

 

Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, εισερχόμενος στο Εφετείο Αθηνών και υποβαλλόμενος στον σχετικό έλεγχο πιστοποιητικών για τον Covid-19, υπήρξα μάρτυρας παραβίασης των σχετικών μέτρων ελέγχου: υπάλληλος της εταιρείας Kolossos Security που έκανε τους ελέγχους επέτρεψε σε ένστολο αστυνομικό να εισέλθει χωρίς να επιδείξει τα σχετικά έγγραφα. Όταν επιδεικνύοντας το δικό μου πιστοποιητικό εμβολιασμού και την ταυτότητά μου ζήτησα να μάθω τον λόγο, μου ειπώθηκε ότι “οι αστυνομικοί ελέγχονται από την υπηρεσία τους” και γι’ αυτό διέρχονται με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας και μόνο. Ρώτησα από που προκύπτει αυτό και μου απαντήθηκε ότι υπάρχει σχετική εντολή την οποία οι υπάλληλοι απλώς ακολουθούν.

Ως σύμβουλος του ΔΣ του ΔΣΑ έκρινα σκόπιμο να προσέλθω στο γραφείο της Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών κυρίας Τρ. Δρακοπούλου και να ρωτήσω αν όντως έχει δοθεί τέτοια εντολή, η οποία παραβιάζει τα γνωστά εκ του νόμου πρωτόκολλα. Η κυρία Δρακοπούλου με διαδιαβεβαίωσε ότι η ίδια δεν έχει δώσει ποτέ τέτοια εντολή.

Με δική της υπόδειξη, ξαναμίλησα με τους υπαλλήλους security. Στη νέα αυτή συνομιλία, μία υπάλληλος μου ανέφερε ρητά ότι “η εταιρεία μας συνεργάζεται με την Αστυνομία και ως εκ τούτου δεν ελέγχει τους αστυνομικούς”, ισχυριζόμενη εκ νέου ότι ο έλεγχος των αστυνομικών γίνεται από την υπηρεσία τους. Προκειμένου να μην μεταφέρω λάθος τον σχετικό (σκανδαλώδη) ισχυρισμό, προσήλθαμε μαζί με την εν λόγω υπάλληλο στο γραφείο της Προϊσταμένης του Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου.

Εκεί, η κυρία Πρόεδρος υπήρξε μάρτυρας – όπως και εγώ – τηλεφωνικής κλήσης της υπαλλήλου προς τον υπεύθυνο της εταιρείας Kolossos Security κατά την οποία του ζήτησε να επιβεβαιώσει ότι οι αστυνομικοί διέρχονται στο Εφετείο με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας και μόνο και τούτο αποτελεί εντολή/κατεύθυνση που έχει δοθεί από την εταιρεία. Μετά από προσπάθειες των ανθρώπων της εταιρείας να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα, η κυρία Δρακοπούλου έδωσε ρητή εντολή να ελέγχονται όλοι οι εισερχόμενοι αστυνομικοί, όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους εισερχόμενους στο κτίριο.

Το περιστατικό αυτό αποκαλύπτει πόσο διάτρητα είναι τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους δικαστικούς σχηματισμούς της χώρας. Με δεδομένο ότι η Kolossos Security έχει αναλάβει εδώ και καιρό τον έλεγχο εισόδου στο Εφετείο Αθηνών και στον Άρειο Πάγο (βλ. συνημμένα έγγραφα), προκύπτει ότι κάθε αστυνομικός (ένστολος ή όχι, εν υπηρεσία ή όχι, κοκ) διέρχεται τον έλεγχο αποκλειστικά και μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας. Και τούτο όταν οι υπόλοιποι πολίτες, ανάμεσά τους και οι δικηγόροι, υποβαλλόμαστε στον σχετικό έλεγχο, σε μια περίοδο που για την αντιμετώπιση της πανδημίας χρειάστηκε να κλείσουν τα δικαστήρια, να αναβληθεί η εκδίκαση χιλιάδων υποθέσεων, να μείνουμε άνεργοι επί μήνες (χωρίς την οποιαδήποτε αποζημίωση).

Υπενθυμίζω εδώ ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Καθημερινής (26/8/2021, Γιάννης Σουλιώτης), τα ποσοστά εμβολιασμού των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας έχουν υπάρξει πολύ χαμηλά: τον Αύγουστο του 2021, στην Αττική μόλις το 53% του αστυνομικού προσωπικού είχε εμβολιαστεί, ενώ σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής το ποσοστό ήταν ακόμα χαμηλότερο, καθώς εκεί υπηρετούν κυρίως νεαρότερης ηλικίας άτομα. Πρόκειται κατά κυριολεξία για μια κινούμενη “υγειονομική βόμβα” διασποράς του ιού που κινείται ανέλεγκτη και ανεξέλεγκτη μέσα στα δικαστήρια, την ίδια περίοδο που οι δικηγόροι και οι εντολείς μας δοκιμαζόμαστε από τα επιβληθέντα περιοριστικά μέτρα.

Με την παρούσα αναφορά, ενημερώνω τον Πρόεδρο και το ΔΣ του ΔΣΑ για το περιστατικό, ώστε αφενός να εξασφαλιστεί ότι σε κανένα δικαστικό μέγαρο δεν θα συνεχιστεί η παράνομη πρακτική διακριτικής μεταχείρισης υπέρ των ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας και αφετέρου να αναζητήθουν οι σχετικές ευθύνες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στο σταθμό Βενιζέλου από το προσωπικό του κατασκευαστικού τομέα
Zητούν από την ανάδοχο εταιρεία την επαναφορά των μισθών σε υψηλότερα επίπεδα, την επάρκεια στα μέσα ατομικής προστασίας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στο σταθμό Βενιζέλου από το προσωπικό του κατασκευαστικού τομέα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέλος της Χρυσής Αυγής ο 34χρονος αστυνομικός; Οργή Ρομά πριν την απολογία του
Απολογείται σήμερα ο 34χρονος αστυνομικός που φύτευσε μία σφαίρα στο κεφάλι του Κώστα Φραγκούλη. «Μπορεί κάποιος επίσημα να μας πει αν ο συγκεκριμένος αστυνομικός ανήκει σε κάποιο κόμμα και σε ποιο;» ρώτησε.
Μέλος της Χρυσής Αυγής ο 34χρονος αστυνομικός; Οργή Ρομά πριν την απολογία του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπλόκο από αγρότες και κτηνοτρόφους στην Καρδίτσα
Μπλόκο με τρακτέρ στον κυκλικό κόμβο του Ε-65 από αγρότες, που ζητούν μείωση του μεγάλου κόστους παραγωγής και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος προκειμένου να επιβιώσουν
Μπλόκο από αγρότες και κτηνοτρόφους στην Καρδίτσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευπρόσδεκτοι για τους εργοδότες οι πρόσφυγες
Mε χρηματοδότηση από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) μια πρωτότυπη έρευνα παρέχεται προς τους 18 δήμους οι οποίοι συγκροτούν το «Δίκτυο Πόλεων για την Ενταξη».
Ευπρόσδεκτοι για τους εργοδότες οι πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σπάνια χιονίζει (εκατομμύρια) στους Ρομά*
Το 2019 είχαν εγκριθεί 5 εκατ. ευρώ για τις στοιχειώδεις υποδομές του συνοικισμού «Αγίας Σοφίας» των Ρομά. Το ποσό... εξαερώθηκε στον επόμενο προϋπολογισμό της Ν.Δ.
Σπάνια χιονίζει (εκατομμύρια) στους Ρομά*

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας