Η 24ωρη προειδοποιητική απεργία που κήρυξε η ΕΝΕΔΕΠ –το σωματείο των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά– για τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, με βασικά αιτήματα την υπογραφή ΣΣΕ, την ένταξη όλων των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), και την ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε δεκάδες εργαζομένους, προκάλεσε και πάλι τις αντιδράσεις της εργοδοσίας, η οποία προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Το Πρωτοδικείο Πειραιά από χθες Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, έκρινε την απεργία παράνομη.
Παράλληλα η εργολαβική εταιρεία DPort Services που έχει αναλάβει τη λειτουργία και τη διαχείριση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στις δυο προβλήτες για λογαριασμό της ΣΕΠ Α.Ε. (θυγατρική της Cosco) με ανακοίνωσή της εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του ΣΕΜΠΟ, καθώς, όπως τονίζει, «ένα εκ των τριών σωματείων εργαζομένων με την επωνυμία ΕΝΕΔΕΠ, προκήρυξε ξανά απεργία για την προσεχή Δευτέρα που κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο αλλά όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές (27/10/2021 έως 31/10/2021 και 1/12/2021), η απεργία ενδέχεται να συνεχιστεί σε άλλες ημέρες κατά την προσφιλή τακτική του παραπάνω σωματείου».
Κατηγορεί την ΕΝΕΔΕΠ ότι προβάλει ως αίτημα τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, «υποκρύπτοντας την αληθινή του βούληση να θεωρηθεί αυτό ως αντιπροσωπευτικό σωματείο, ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αντιπροσωπευτικότερο σωματείο είναι το “Συνδικάτο Εργαζομένων ΣΕΕΔΠ”» , κάνει λόγο για «μεθόδευση που υποκινείται από κομματικούς μηχανισμούς», λέγοντας ότι με τις «μεθοδεύσεις αυτές εμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού με καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, για την εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και για τους περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους και συναλλασσόμενους με το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου».
Τέλος, καλεί τις αρχές να λάβουν τα αναγκαία μέτρα και να διασφαλίσουν τη νομιμότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία του λιμανιού
ΕΝΕΔΕΠ: Η εργοδοσία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα
Στην Dport απάντησε η ΕΝΕΔΕΠ, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωσή της «προσβλητική» και «προκλητική», η οποία σύμφωνα με το Σωματείο, επιβεβαιώνει ότι «δεν θέλουν να υπογράψουν ΣΣΕ παρά μόνο με τα δικά της παιδιά, για να τη φέρει στα δικά της μέτρα».
Η ΕΝΕΔΕΠ αναφέρει ότι η εργοδοσία "COSCO" -PCT – DPORT «ακολουθώντας τη προσφιλή της τακτική, διαστρεβλώνει τη πραγματικότητα, συκοφαντεί τον αγώνας μας που πυροδοτήθηκε από το αίμα του δικού μας εργάτη. Φθάνει στο σημείο να καλεί την κυβέρνηση και τις ναυτιλιακές να κτυπήσουν εμάς, τους εργάτες που φέραμε το λιμάνι στη 1η θέση της Μεσογείου. Είναι προκλητικό πως η στάση της εργοδοσίας αντί να κινείται στην κατεύθυνση για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του συνόλου των εργαζομένων κινείται στην κατεύθυνση να κάνει έκκληση στην κυβέρνηση να χτυπήσει τους εργαζόμενους».
Τονίζει ότι «ομολογείται από την εργοδοσία μέσα στο πανικό τους, ότι στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης ότι δεν υπάρχει καμία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να περικλείει συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Πώς να γίνει αυτό όταν το 1/3 των εργαζομένων εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εκ περιτροπής εργασίας;».
Επισημαίνει ότι «προσκαλούν την κυβέρνηση να τηρήσει τη νομιμότητα εφαρμόζοντας το νόμο Χατζηδάκη δηλαδή να χτυπήσει την απεργία μας, και να ξεκινήσει τις διώξεις των πρωτοπόρων εργαζομένων και του Διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου όπως έγινε και με τους συνανθρώπους στα Πετρέλαια Καβάλας που η κυβέρνηση τους απέλυσε. Την ίδια στιγμή όλοι μαζί COSCO, DPORT, εργολάβοι και κυβέρνηση κάνουν τους Κινέζους για την εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με την ένταξη όλων των εργαζομένων στα ΒΑΕ από 1/1/2012» και προχωρά σε σοβαρές καταγγελίες:
«Έχουν το θράσος να μιλάνε για νομιμότητα αυτοί που φέρνουν ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου να έχουν τον ρόλο εποπτών ασφαλείας, κατηγορούμενους για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης να σουλατσάρουν στο λιμάνι, και άτομα που έχουν αποφευχθεί από τα σώματα ασφαλείας για λόγους πλαστογραφίας να κάνουν τον δερβέναγα στους εργαζόμενους. Είναι πρόκληση και γεννάει μεγάλη απορία πώς μια εταιρεία που το 67% των μετοχών της βρίσκεται σε offshore εταιρεία στην Αγγλία μετά το Brexit να δείχνει τέτοια ανησυχία για την ελληνική οικονομία».
Τέλος καλεί τους εργαζόμενους σε «θέσεις μάχης» στις 6 το πρωί της Δευτέρας στις πύλες του λιμανιού.