• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.8°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.1°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.6°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 32.6°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 26.8°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.0°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 32.0°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  23°C 22.7°C / 27.3°C
  4 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 27.8°C / 33.3°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  42%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξουσία επί των δήμων θέλει τώρα ο Πατούλης

 • A-
 • A+
Ο περιφερειάρχης Αττικής, προκειμένου να απαντήσει στην κριτική για την αποτυχημένη διαχείριση της κακοκαιρίας, ζητεί τη θέσπιση νέου «Καλλικράτη» που, αντί για τη συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, θα επιβάλλει σχέσεις ελέγχου και ιεραρχίας διότι «με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο η χώρα είναι διαχρονικά μη κυβερνήσιμη, έρμαιο τύχης και συγκυριών». ● Ακύρωση της έγκρισης δαπάνης 6 εκατ. ευρώ για δρόμους που έκλεισαν ζητά η «Δύναμη Ζωής», κάνοντας λόγο για «μνημείο διασπάθισης δημοσίου χρήματος».

Περιφερειάρχης, πρόεδρος του ΙΣΑ, τώρα και πρόεδρος… των Ηνωμένων Δήμων Αττικής; Ακόμα και την ανεξαρτησία των δήμων μοιάζει να θέλει να θίξει ο Γ. Πατούλης προκειμένου να απαντήσει στην κριτική που δέχεται για την παταγώδη αποτυχία του στη διαχείριση της κακοκαιρίας.

Ψήφισμα που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (ξημερώματα Πέμπτης, με τις ψήφους των παρατάξεων Πατούλη, Τζήμερου και «Ελληνικής Αυγής») «ζητάει από την κυβέρνηση και το νομοθετικό σώμα να προχωρήσουν στη θέσπιση ενός νέου "Καλλικράτη", στον οποίον οι Δήμοι θα έχουν ως εποπτεύουσα αρχή την Περιφέρεια, με σαφή περιγραφή των αρμοδιοτήτων και των δικαιοδοσιών κάθε φορέα».

Ναι μεν το -τουλάχιστον αμφιλεγόμενο- ψήφισμα εκδόθηκε σε ένα πλαίσιο που αφορά τη διαχείριση φυσικών φαινομένων και θεομηνιών, ωστόσο χαρακτηρίζει αρνητικά ως «παγκόσμια πρωτοτυπία» την πρόβλεψη του «Καλλικράτη» (άρθρο 4) ότι «μεταξύ των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεν υφίστανται σχέσεις ελέγχου και ιεραρχίας, αλλά συνεργασίας και συναλληλίας…». Σύμφωνα με το εγκριθέν κείμενο (το οποίο αποτελεί συρραφή ψηφισμάτων που κατέθεσαν οι παρατάξεις Πατούλη και Τζήμερου), «τίποτε δεν διοικείται με επίκληση της συναλληλίας των εμπλεκομένων»!

Δεν είναι μόνο το «καπέλωμα» των δήμων από την Περιφέρεια που ξεχωρίζει από το ψήφισμα, αλλά και το πνεύμα απαξίωσης γενικά του δημόσιου τομέα: καταλογίζονται στη δημόσια διοίκηση «διαχρονικές ανεπάρκειες» και «θεσμική αναπηρία» και ζητείται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, καθώς «με το υπάρχον η χώρα είναι διαχρονικά μη κυβερνήσιμη, έρμαιο τύχης και συγκυριών».

Ολα αυτά τη στιγμή που η περιφερειακή αρχή Πατούλη περιγράφεται ως παράδειγμα «ακραίου νεοφιλελευθερισμού σε ελληνικές συνθήκες» που «συνοδεύεται από τη λειτουργία ενός απαράδεκτου πελατειακού κράτους», σύμφωνα με όσα είπε στο επίμαχο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Χρ. Καραμάνος («Δύναμη Ζωής»), καταγγέλλοντας τη διοίκηση Πατούλη για «διάλυση διαδικασιών και δημόσιων λειτουργιών προκειμένου να δίνει απευθείας αναθέσεις σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, χωρίς να λογαριάζει το κόστος».

Ο κ. Καραμάνος κατήγγειλε ότι η πρόσφατη έγκριση δαπάνης έως 6 εκατ. ευρώ για τη μίσθωση μηχανημάτων 19 εργοληπτών για δρόμους που έμειναν κλειστοί στη διάρκεια της κακοκαιρίας παραβιάζει κατάφωρα το δημόσιο συμφέρον. Ψήφισμα που κατέθεσε η «Δύναμη Ζωής» (αλλά δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους) ζητούσε ακύρωση της απόφασης-«μνημείο διασπάθισης δημοσίου χρήματος», εξηγώντας ότι «θα αρκούσε το 60% των χρημάτων αυτών για να αγοραστούν 20 εκχιονιστικά μηχανήματα!».

Η περιφερειακή αρχή αρνήθηκε να συζητηθεί η δαπάνη των 6 εκατ. ευρώ σε προσεχή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, όπως ζήτησε η αντιπολίτευση. Υπενθυμίζεται ότι με τον «νόμο Θεοδωρικάκου» η λήψη ανάλογων κρίσιμων αποφάσεων έχει μεταφερθεί από τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια στις οικονομικές επιτροπές όπου οι αυτοδιοικητικές αρχές έχουν πλασματική πλειοψηφία 3/5.

«Με αυτόν τον τρόπο σημαντικά ζητήματα σχετικά με έργα, προμήθειες και υπηρεσίες, συχνά υψηλού κόστους, μετατράπηκαν σε αποκλειστικές υποθέσεις τού εκάστοτε δημάρχου ή περιφερειάρχη. Είναι ακριβώς αυτή η συνθήκη, αυτό το περιβάλλον που ευνοεί φαινόμενα κακοδιοίκησης ή κακοδιαχείρισης» τόνισε σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ (και πρώην υπουργός Εσωτερικών) Π. Σκουρλέτης, σχολιάζοντας ότι η δαπάνη των 6 εκατ. «σκανδαλίζει τους κατοίκους της Αττικής έπειτα και από τα πρωτοφανή φαινόμενα αποκλεισμών και ταλαιπωρίας πολιτών σε κεντρικούς οδικούς άξονες κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας». «Ιδεολογικές εμμονές» καταλόγισε στον πρώην υπουργό η περιφερειακή αρχή Πατούλη, έχοντας νωρίτερα υιοθετήσει τις ιδεολογικές εμμονές του κ. Τζήμερου…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανάκριβο μπάχαλο!
Ευθύνες για το χάος που προκάλεσε η κακοκαιρία καταλογίζει η αντιπολίτευση στην περιφερειακή αρχή Γ. Πατούλη, που έδωσε 6 εκατ. ευρώ σε εργολάβους για δρόμους που... έκλεισαν.
Πανάκριβο μπάχαλο!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν διέθετε ενεργή εργολαβία αποχιονισμού, ούτε σύμβαση προμήθειας αλατιού»...
Επερώτηση-καταπέλτης από τη «Δύναμη Ζωής» για τη διοίκηση Πατούλη ● Η παράταξη της Ρένας Δούρου αποκαλύπτει ότι μόλις στις 18 Ιανουαρίου εγκρίθηκε δαπάνη 500.000 ευρώ για εργασίες αποχιονισμού...
«Δεν διέθετε ενεργή εργολαβία αποχιονισμού, ούτε σύμβαση προμήθειας αλατιού»...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Είπα-ξείπα για τα ΚΤΕΛ Αττικής
Ο περιφερειάρχης Αττικής ακύρωσε σε μία μέρα την ανακοίνωση σχετικά με την μεταφορά της αφετηρίας των ΚΤΕΛ Αττικής από το Πεδίον του Αρεως στο σταθμό μετρό «Εθνική Αμυνα».
Είπα-ξείπα για τα ΚΤΕΛ Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Πατούλης έκλεισε τα μικρόφωνα
Αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, καταγγέλλοντας φίμωση του σώματος, όταν ο περιφερειάρχης αρνήθηκε κάθε συζήτηση για τα προβλήματα που προκάλεσε η «Μήδεια».
Ο Πατούλης έκλεισε τα μικρόφωνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χιονο...μπαλάκι ευθυνών για τις επιπτώσεις της «Μήδειας»
Σημαντικές οδικές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου απροσπέλαστες για τα οχήματα ● Ταλαιπωρία από τις διακοπές δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς ● Δήμοι και συνοικίες τους έμειναν χωρίς ρεύμα ή νερό (ή και τα...
Χιονο...μπαλάκι ευθυνών για τις επιπτώσεις της «Μήδειας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σελίδες από... χρυσάφι για λεύκωμα της Περιφέρειας Αττικής
Η περιφερειακή αρχή είναι έτοιμη να δαπανήσει 124.000 ευρώ για την έκδοση «συλλεκτικού λευκώματος ιστορικού χαρακτήρα για την Περιφέρεια Αττικής»
Σελίδες από... χρυσάφι για λεύκωμα της Περιφέρειας Αττικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας