• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 24.2°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 21.9°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.0°C / 19.4°C
  0 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 24.4°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 21.8°C
  0 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.5°C / 23.4°C
  0 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.7°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 20.5°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  86%
MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απόφαση «βόμβα» για το στρατόπεδο Κόδρα

 • A-
 • A+
Το ΣτΕ, με απόφαση που δικαιώνει τον «Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών», τινάζει στον αέρα το Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμαριάς και τα πλάνα για τη δημιουργία υπερτοπικού πάρκου και ανοίγει την όρεξη στους οικοπεδούχους, που ονειρεύονται επανάληψη του 2013-14.

«Πυρηνική βόμβα» στους σχεδιασμούς για να μετατραπεί το στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά σε υπερτοπικό πάρκο αποτελεί η απόφαση 1102/2021 του ΣτΕ, με την οποία δικαιώνεται ο «Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών» (ΑΟΟΑ), καθώς αποχαρακτηρίζονται 20,5 στρέμματα μέσα στο πρώην στρατόπεδο σε σημείο-φιλέτο.

Με την απόφαση του ΣτΕ ακυρώνεται στην ουσία το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμαριάς, ανοίγοντας την όρεξη σε διεκδικητές γης σε χώρους εντός και εκτός στρατοπέδου Κόδρα. Τεράστια ερωτήματα εγείρονται σε ό,τι αφορά τη στάση και τους χειρισμούς του δήμου, καθώς ήδη ακούγονται αστρονομικά ποσά αποζημιώσεων για απαλλοτρίωση, ενώ δεκάδες είναι και τα ερωτήματα που γεννιούνται εάν και κατά πόσο η απόφαση αυτή δίνει στην ουσία στον ΑΟΟΑ τη δυνατότητα να οικοδομήσει τη συγκεκριμένη έκταση.

Το θέμα αποκάλυψαν χθες οι 4 παρατάξεις της αντιπολίτευσης («Συνεργασία για την Καλαμαριά» Θεοδόσης Μπακογλίδης, «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά» Αρης Τεμεκενίδης, «Η Καλαμαριά που μας Αξίζει» Αβραάμ Περσίδης, «Καλαμαριά Αλλιώς» Νίκος Γαβριήλ) και όχι η δημοτική αρχή που, όπως όλα δείχνουν, γνώριζε την απόφαση εδώ και μήνες –είχε δημοσιοποιηθεί από τις 26 Ιουλίου 2021– αλλά δεν είχε ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο.

Ως εκ τούτου, έχει ενδιαφέρον η χθεσινή πρώτη δήλωση του δημάρχου (Voria.gr) Γιάννη Δαρδαμανέλη που λέει ότι «ως διοίκηση κληρονομήσαμε αυτή την εκκρεμότητα κι αυτή την απόφαση και προσπαθούμε να διαχειριστούμε το ζήτημα, δίχως να βλαφτεί ο σχεδιασμός για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Κόδρα σε μητροπολιτικό πάρκο. Η απόφαση να ανατραπεί δεν είναι εύκολο. Ωστόσο, δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια. Είμαστε σε διαρκή επαφή με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και προωθούμε τη λύση της απόδοσης στον δήμο των 20,5 αυτών στρεμμάτων, όπως και άλλων 5 στο πάρκο Κερασούντος, με τη διαδικασία της ανταλλαγής.

Σαφώς και αυτή η απόφαση επηρεάζει τον συνολικό σχεδιασμό μας, όμως θέλουμε και η αντιπολίτευση να πάψει να είναι στείρα...». Είχαμε, δηλαδή, ήδη παρασκηνιακές επαφές με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας –με άγνωστο περιεχόμενο– και άγνωστη παραμένει η πρόταση του δήμου στη «διαδικασία ανταλλαγής». Πληροφορίες ήδη αναφέρονται σε δημοτικό οικόπεδο απέναντι ακριβώς από τα επίμαχα στρέμματα του ΑΟΟΑ και σε πρόβλεψη αυξημένου συντελεστή δόμησης!

Επίσης έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και ποσά, γιγάντια, σχετικά με την αξία μιας πιθανής απαλλοτρίωσης. Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν τον ΑΟΟΑ να υπολογίζει το κόστος περίπου στα 60 με 65 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που φυσικά ο δήμος δεν μπορεί να διαθέσει. Γελιούνται επίσης όσοι νομίζουν ότι έχει ξεχαστεί η υπόθεση της προηγούμενης απαλλοτρίωσης με την οποία το ελληνικό Δημόσιο είχε κληθεί και πλήρωσε 58 εκατομμύρια ευρώ (!) για 28 στρέμματα –επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά– για οικόπεδα τα οποία είχαν τιμολογηθεί στο διαστημικό ποσό των 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Καλό είναι να μην ξεχνούν όσοι πιστεύουν πως θα ξαναζήσουν τέτοιες… τιμές ότι στην υπόθεση είχε εμπλακεί ο εισαγγελέας Διαφθοράς και ακόμη δεν έχουμε πληροφορηθεί την κατάληξη. Αν όμως δεν έχει καταλήξει αυτή η υπόθεση, επηρέασε λυσιτελώς την ελληνική Δικαιοσύνη η οποία, σε υποθέσεις μικροϊδιοκτησιών εντός του στρατοπέδου Κόδρα, κατέβασε στο… ισόγειο τις απαιτήσεις, ορίζοντας τιμές περί τα 250 ευρώ το τετραγωνικό. Αυτό προσγειώνει τις «αστρονομικές» τιμές σε γήινα δεδομένα, οπότε και τα συγκεκριμένα οικόπεδα περιορίζονται στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον η απόφαση του ΣτΕ δεν λέει και ποιος είναι ο συντελεστής δόμησης αν ο ΑΟΟΑ αποφασίσει να χτίσει, άρα πρέπει οπωσδήποτε να βγει Προεδρικό Διάταγμα, και αν η πολιτεία θέλει, όπως έδειξε με την προηγούμενη κυβέρνηση –που απέδωσε στον δήμο τα 200 στρέμματα του στρατοπέδου–, αν θέλει, όλα τα μπορεί.

Ενα μέρος επίσης από άλλα ζητήματα θίγει ήδη η ανακοίνωση των 4 παρατάξεων της Καλαμαριάς που σχολιάζουν σε πρώτη φάση ότι «δεν είναι η ώρα ν’ αναζητηθούν ευθύνες από την προηγούμενη και την τωρινή διοίκηση του Δήμου Καλαμαριάς. Αλλωστε οι παραχωρήσεις των επίμαχων Ο.Τ. έγιναν στις πιο σκοτεινές περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας, αμέσως μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο που έζησε η Πατρίδα μας και μάλιστα σε μια εποχή που η Καλαμαριά δεν είχε αποκτήσει ακόμα αιρετό δήμαρχο...!». Αυτές οι ιστορικές «λεπτομέρειες» είναι ανυπολόγιστης αξίας σε έναν κόσμο που θέλει να λέει ότι δεν έχει χάσει το μέτρο των αξιών, γνωρίζοντας μόνο τιμές οικοπέδων.

Το μέτωπο της αντιπολίτευσης δείχνει να έχει πλήρη συναίσθηση: «Είναι η ώρα που ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ οφείλουμε να αναμετρηθούμε με την ευθύνη του μέλλοντος!». Και, όπως προαναγγέλλουν, «μέσα στις επόμενες μέρες αποτελεί επιτακτική ανάγκη να οργανωθεί, νομικά και μαζικά, η πρώτη αντίδραση της πόλης απέναντι σε κάθε προσπάθεια η οποία οδηγεί στη μετατροπή του πολυπόθητου ΠΑΡΚΟΥ ΜΑΣ σε οικόπεδο-φιλέτο για χοντρά πορτοφόλια!».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πατατράκ για το Υπερταμείο
Κόλαφος στο ΤΑΙΠΕΔ η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου για την «αξιοποίηση» της μαρίνας της Αρετσούς, λίγο προτού ανοίξουν οι προσφορές έξι μεγάλων ομίλων.
Πατατράκ για το Υπερταμείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργα αλλάζουν χέρια και προχωρούν με σημειωτόν
Το ΣτΕ δικαίωσε την ΙΝΤΡΑΚΑΤ για την επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού, ενώ στη θέση της η ΑΚΤΩΡ ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος για την επέκταση του Μετρό.
Εργα αλλάζουν χέρια και προχωρούν με σημειωτόν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θυμός εκτός κάθε... προσαρμογής
Συνταξιούχος των 460 ευρώ, κάτοικος Καλαμαριάς, που του ήρθε λογαριασμός ρεύματος 1.500 ευρώ (!), εκφράζει στην «Εφ.Συν.» την απελπισία και την αγανάκτησή του για τις εταιρείες και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Θυμός εκτός κάθε... προσαρμογής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ναι μεν αλλά» για την απόσπαση
Το ΣτΕ απέρριψε τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα αναστολής της απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό με ένα σκεπτικό που παραπέμπει ευθέως στο «νίπτω τας χείρας μου».
«Ναι μεν αλλά» για την απόσπαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι... αγανακτισμένοι στριμώχτηκαν
Η δικαστική μάχη που έχουν ξεκινήσει 317 πολίτες της Θεσσαλονίκης για την προστασία των αρχαιοτήτων είναι αυτή που έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό των φορέων της συμπρωτεύουσας, καθώς το δικαστήριο εξέτασε πολύ...
Οι... αγανακτισμένοι στριμώχτηκαν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ντροπή για το «έγκλημα» στον σταθμό Βενιζέλου
Τρομάζεις να περάσεις από τη διασταύρωση μην τυχόν συμπέσεις με εικόνες σαν και τις προχθεσινές, με ένα μεγάλο κομμάτι πλευρικών τοίχων να κρέμονται μέρα μεσημέρι στον γερανό σαν σφάγιο στο τσιγκέλι.
Ντροπή για το «έγκλημα» στον σταθμό Βενιζέλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας