• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 31.4°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 29.1°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 27.7°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 25.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 30.2°C
  4 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 28.0°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 24.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 32.7°C / 35.8°C
  5 BF
  14%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.3°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.5°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 30.5°C
  1 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 31.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.5°C / 31.6°C
  4 BF
  20%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.8°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  64%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Δ. Κουτσούμπα: Θριαμβολογούν για 4 ακόμη χρόνια χωρίς μετρό

 • A-
 • A+

Με ένα σκεπτικό που αποδέχεται ουσιαστικά ότι η απόφαση για το ξήλωμα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου είναι πολιτική -άρα νίπτει τας χείρας της- η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε γνωστό χθες ότι απέρριψε τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία σύλλογοι αρχαιολόγων και πολίτες της Θεσσαλονίκης ζητούσαν αναστολή της απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

H πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, σχολίασε την απόφαση της επιτροπής αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας που δίνει τη δυνατότητα «να συνεχιστεί η καταστροφή των αρχαιοτήτων».

Γράφει λοιπόν στον προσωπικό της λογαριασμό στο FB, η πρόεδρος του ΣΕΑ: 

Παρότι δεν αποτελεί κρίση επί της αίτησης ακύρωσης, όπως η ίδια η απόφαση αναφέρει, πρόκειται για την απόφαση που αφήνει το περιθώριο στην Αττικό Μετρό, το Υπουργείο Πολιτισμού και την ΑΚΤΩΡ-Κορρές να συνεχίσουν την καταστροφή των αρχαιοτήτων την οποία άλλωστε ξεκίνησαν με την δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ τον Ιούλιο 2021.

Στο εγγύς μέλλον, όταν και οι αρχαιότητες θα έχουν καταστραφεί και ο Σταθμός Βενιζέλου δεν θα έχει ολοκληρωθεί, θα γραφεί η ιστορία τόσο των παραπλανητικών και ψεύτικων επιχειρημάτων που προέβαλαν η Αττικό Μετρό και η Υπουργός Πολιτισμού στο ΣτΕ, αλλά και το ιστορικό αυτών των αποφάσεων του ΣτΕ, που διαψεύδονται ταυτόχρονα σχεδόν με την έκδοσή τους.

Στους (εκ νέου) θριαμβολογούντες για την απόφαση θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι από τον Ιούλιο 2021 η ανάδοχος Κοινοπραξία έχει ξεκινήσει το καταστροφικό της έργο, χωρίς κανένα δικαστήριο να την έχει σταματήσει. Κι όμως, όπως επακριβώς είχε προβλέψει ο ΣΕΑ, η απόσπαση δεν κράτησε "4 μήνες" όπως ψευδώς ισχυριζόταν ο Ταχιάος, ούτε "5,5 μήνες" όπως ψευδώς ισχυριζόταν η Μελέτη Κορρέ: 7 μήνες μετά η απόσπαση δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ ακολουθεί ανασκαφή σε 1200 τ.μ. υποκείμενων αρχαιοτήτων.

Η ολοκλήρωση του Σταθμού Βενιζέλου, που δεν είναι ακόμη κατασκευασμένος, χρειάζεται ακόμη 15 μήνες αρχαιολογικού έργου (χωρίς να υπολογίζουμε την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, που δεν πρόκειται να γίνει πριν τη λειτουργία του Μετρό) και 24 μήνες κατασκευαστικού έργου πριν από τις δοκιμαστικές διαδρομές των συρμών.

Στους (εκ νέου) θριαμβολογούντες για την απόφαση, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι θριαμβολογούν για την καταστροφή ολόκληρου του έργου της βασικής γραμμής του Μετρό, και της γραμμής της Καλαμαριάς, που μεταφέρονται για το 2025!

Στους (εκ νέου) θριαμβολογούντες για την απόφαση, επισημαίνουμε ότι θριαμβολογούν για το ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται χωρίς μετρό για 4 ακόμη χρόνια, ενώ οι 12 σταθμοί της βασικής γραμμής είναι σχεδόν έτοιμοι, αλλά δεν παραδίδονται. Θριαμβολογούν για το ότι το σύνολο του έργου του Μετρό θα πάρει εκ νέου παράταση και μετά την 31/12/2023 θα πληρώνεται από εθνικούς πόρους. Θριαμβολογούν για το ότι η Ανάδοχος Κοινοπραξία εισπράττει παχυλές αποζημιώσεις με την προκλητική (και ερευνητέα) συναίνεση της Αττικό Μετρό.

Εδώ που βρίσκεται το έργο σήμερα, όποιος ενδιαφέρεται για να πάψει η ταλαιπωρία των πολιτών της Θεσσαλονίκης και να μην εκτροχιαστεί το έργο του Μετρό, ένα πράγμα μπορεί να ζητήσει: να σταματήσουν τώρα όλες οι εργασίες καταστροφής των αρχαιοτήτων και να καταργηθεί ο Σταθμός Βενιζέλου ως επιβατικός σταθμός, ώστε να παραδοθεί όλη η βασική γραμμή του Μετρό σε 12 μήνες από σήμερα.

Κάθε άλλη στάση από δημόσια πρόσωπα ελέγχεται για τη σκοπιμότητά της, καθώς τα εκατομμύρια ευρώ των αποζημιώσεων προστίθενται κάθε μήνα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιτέλους αυτοψία στα αρχαία της Βενιζέλου
Η πραγματογνωμοσύνη των πολιτών της Θεσσαλονίκης στο σκάμμα του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης θα γίνει σήμερα το πρωί. Ο,τι προσπάθησε με νύχια και με δόντια να αποφύγει η Αττικό Μετρό (Α.Μ.) θα...
Επιτέλους αυτοψία στα αρχαία της Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας για τις αρχαιότητες
Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό και στα κοινοβουλευτικά κόμματα έστειλε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εξηγώντας, ακόμα μία φορά, γιατί ο τεμαχισμός και η απόσπαση του αρχαιολογικού χώρου του σταθμού...
Ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας για τις αρχαιότητες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργία-αποχή από την απόσπαση των βυζαντινών αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου
Κοινό εξώδικο απέστειλαν (20/07/21) ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, προκηρύσσοντας απεργία-αποχή των μελών τους (μόνιμων και ΙΔΑΧ αρχαιολόγων και συντηρητών του...
Απεργία-αποχή από την απόσπαση των βυζαντινών αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα για τα αρχαία στη Βενιζέλου
Η καταστροφική πολιτική που έχει επιλέξει η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου (μετρό Θεσσαλονίκης) επιβεβαιώνεται μέρα με την ημέρα καθώς έγινε για πρώτη φορά γνωστό...
Τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα για τα αρχαία στη Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανυπακοή από τους έκτακτους αρχαιολόγους
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καλεί τα μέλη του και όλους τους αρχαιολόγους της χώρας να αρνηθούν να εργαστούν στην απόσπαση αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου.
Ανυπακοή από τους έκτακτους αρχαιολόγους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βάζουν δικηγόρο για ξεριζωμό των αρχαίων
Συνεχίζει η δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης την προπαγάνδα υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον Σταθμό Βενιζέλου, μισθώνοντας γνωστό δικηγορικό γραφείο για να παρασταθεί στο ΣτΕ
Βάζουν δικηγόρο για ξεριζωμό των αρχαίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας