• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 29.6°C
  1 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 26.0°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 24.8°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.5°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 25.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 21.4°C
  0 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.2°C / 29.9°C
  5 BF
  22%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.6°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενής ομίχλη
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.7°C
  2 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 26.2°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.8°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.3°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.0°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ναι μεν αλλά» για την απόσπαση

 • A-
 • A+
Το ΣτΕ απέρριψε τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία σύλλογοι αρχαιολόγων και πολίτες της Θεσσαλονίκης ζητούσαν αναστολή της απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό με ένα σκεπτικό που παραπέμπει ευθέως στο «νίπτω τας χείρας μου» ● Στην περίληψη της απόφασης που δημοσιεύτηκε αναφέρεται πως «η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ έκρινε ότι η βασιμότητα των λόγων ακυρώσεως ούτε αποκλείεται, ώστε η αίτηση να απορριφθεί γι’ αυτόν τον λόγο, ούτε όμως είναι προφανής, ώστε να διαταχθεί η αναστολή για τον ίδιο λόγο».

Με ένα σκεπτικό που αποδέχεται ουσιαστικά ότι η απόφαση για το ξήλωμα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου είναι πολιτική -άρα νίπτει τας χείρας της- η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε γνωστό χθες ότι απέρριψε τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία σύλλογοι αρχαιολόγων και πολίτες της Θεσσαλονίκης ζητούσαν αναστολή της απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Φυσικά μένει η απόφαση της ολομέλειας επί της κύριας αίτησης ακύρωσης, αλλά με δεδομένο ότι θα βγει σε τουλάχιστον έξι μήνες θα είναι άνευ νοήματος, οι αρχαιότητες θα έχουν αποσπαστεί αφού επιτρέπεται η συνέχιση της καταστροφικής απόσπασης. Είναι εντυπωσιακό βέβαια ότι στην περίληψη της απόφασης που δημοσιεύτηκε αναφέρεται πως «η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ έκρινε ότι η βασιμότητα των λόγων ακυρώσεως ούτε αποκλείεται, ώστε η αίτηση να απορριφθεί γι’ αυτόν τον λόγο, ούτε όμως είναι προφανής, ώστε να διαταχθεί η αναστολή για τον ίδιο λόγο».

Πάει να πει, μπορεί να έχουν δίκιο μεν οι προσφεύγοντας αρχαιολόγοι και πολίτες, αλλά επειδή αυτό δεν είναι προφανές, αυτή τη χρονική στιγμή, η Αττικό Μετρό μπορεί να συνεχίσει το έργο της μέχρι... να αποδειχθεί ότι οι διαμαρτυρόμενοι έχουν δίκιο. Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ (πρόεδρος: Δ. Σκαλτσούνης, πρόεδρος ΣτΕ, εισηγητής: Χ. Ντουχάνης, σύμβουλος Επικρατείας) με την 6/2022 απόφασή της, αφού «εξέτασε τους ισχυρισμούς περί ανεπανόρθωτης βλάβης των αρχαιοτήτων, χωρίς, δηλαδή, αυτή να συναρτάται με τη βασιμότητα της αιτήσεως ακυρώσεως. Εκρινε δε ότι η βλάβη αυτή δεν πιθανολογείται, ακριβώς διότι η σχετική μελέτη έχει ήδη τροποποιηθεί όπως υπέδειξαν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, πριν από τη σχετική θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εξειδικεύεται συνεχώς σε επίπεδο κάθε αρχαιολογικής ενότητας ξεχωριστά, προβλέπεται δε η σύνταξη και συμπληρωματικών μελετών για την έδραση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων πριν από την επανατοποθέτησή τους στον σταθμό, μετά την κατασκευή του. Σημειώνεται, τέλος, ότι, όπως προκύπτει από την απόφαση, ανάλογες μεταφορές έχουν γίνει και κατά το παρελθόν, όπως αυτή που αφορά σε τμήμα των ίδιων αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, που έχει ήδη μεταφερθεί κατ’ εφαρμογή υπουργικής απόφασης του έτους 2017, η νομιμότητα της οποίας δεν έχει αμφισβητηθεί».

Σημειώνουμε –για την ιστορία και μόνο- ότι και η Επιτροπή Αναστολών θυμίζει πως «με σχετική υπουργική απόφαση έχει αποφασιστεί, ακόμη, η διατήρηση των αρχαιοτήτων σε άλλο χώρο μέχρι την κατασκευή του σταθμού, οπότε και θα επανατοποθετηθούν εκεί».

Βάσιμοι λόγοι

Ο δικηγόρος και εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Πολιτιστική Κληρονομιά Φωκίων Δεληγιάννης δήλωσε χθες στην «Εφ.Συν.» ότι «δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο επί της απόφασης αν δεν πάρουμε ολόκληρο το κείμενό της. Εξάλλου, περιμένουμε και την απόφαση επί των κύριων ασφαλιστικών μέτρων καθώς η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ μπορεί να απέρριψε τα προσωρινά ασφαλιστικά, δέχεται όμως τη βασιμότητα των λόγων».

Σ’ αυτή τη δεκαετή πλέον υπόθεση, επειδή όλα έχουν σημασία, σημειώνουμε ότι τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα είχαν εκδικαστεί στις 23 Νοεμβρίου 2021 και έκτοτε αναμενόταν η δημοσίευση της απόφασης.

Συμπτωματικά, την περασμένη Δευτέρα επρόκειτο να δικαστεί η προσφυγή και τα κύρια ασφαλιστικά μέτρα των 316 πολιτών στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, αλλά η Αττικό Μετρό είχε ζητήσει αναβολή και έτσι η προσφυγή θα εξεταστεί αύριο, χωρίς μάλιστα μάρτυρες, παρά μόνο με τα δικόγραφα που θα καταθέσουν οι δυο πλευρές.

Υποθέτουμε ότι η Αττικό Μετρό θα σπεύσει να ενημερώσει το δικαστήριο για την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών, αν και η επιτροπή δεν είχε στα χέρια της αυτό που θα έχει το δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή το φωτογραφικό υλικό και την έκθεση των δύο πραγματογνωμόνων που οι πολίτες είχαν ορίσει -και στους οποίους το δικαστήριο είχε δώσει την άδεια της αυτοψίας- και οι οποίοι με δηλώσεις είχαν αναφερθεί σε καταστροφική απόσπαση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ας μιλήσουμε για βαρβάρους
Κυβέρνηση και Αττικό Μετρό επιχείρησαν να κάμψουν το ηθικό του κινήματος υπεράσπισης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου παρουσιάζοντας την απόσπαση ως τελειωμένη υπόθεση ● Η προσπάθεια όμως είχε τα αντίθετα...
Ας μιλήσουμε για βαρβάρους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδιωτικοποίηση του Μετρό με παράδειγμα τον ΟΑΣΘ
Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στο μετρό κατεβαίνουν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα σε κινητοποιήσεις, ζητώντας αυξήσεις μισθών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και μέτρα προστασίας.
Ιδιωτικοποίηση του Μετρό με παράδειγμα τον ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργα αλλάζουν χέρια και προχωρούν με σημειωτόν
Το ΣτΕ δικαίωσε την ΙΝΤΡΑΚΑΤ για την επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού, ενώ στη θέση της η ΑΚΤΩΡ ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος για την επέκταση του Μετρό.
Εργα αλλάζουν χέρια και προχωρούν με σημειωτόν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο... χωροφύλαξ στον σταθμό Βενιζέλου
Η Αττικό Μετρό καλεί την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης να προστατεύσει το εργοτάξιο από «ρίψεις αντικειμένων» και «απόπειρες δολιοφθοράς» με ένα κείμενο που προκαλεί γενική θυμηδία.
Ο... χωροφύλαξ στον σταθμό Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απόφαση «βόμβα» για το στρατόπεδο Κόδρα
Το ΣτΕ, με απόφαση που δικαιώνει τον «Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών», τινάζει στον αέρα το Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμαριάς και τα πλάνα για τη δημιουργία υπερτοπικού πάρκου.
Απόφαση «βόμβα» για το στρατόπεδο Κόδρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος πληρώνει τα σπασμένα αρχαία
Επιβεβαιώνεται το σκάνδαλο με τον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης ● Το ίδιο το Δ.Σ. της «Αττικό Μετρό» άναψε το «πράσινο φως» και για τις καθυστερήσεις και για τις αποζημιώσεις του αναδόχου.
Ποιος πληρώνει τα σπασμένα αρχαία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας