• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 29.6°C
  1 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 26.0°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 24.8°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.5°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 25.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 21.4°C
  0 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.2°C / 29.9°C
  5 BF
  22%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.6°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.7°C
  2 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 26.2°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.8°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.3°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.0°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  85%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αυτή η φωνή είναι το μόνο που μου έχει απομείνει»

 • A-
 • A+
Η γιατρός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα για να σώσει τα παιδιά της και τον εαυτό της. ● Έστειλε επιστολή στις βουλευτίνες, τις ευρωβουλευτίνες και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια ύστατη απόπειρα να σώσει τον 9χρονο γιο της, ο οποίος με βάση τα ασφαλιστικά μέτρα που εκδόθηκαν πριν από λίγες μέρες, θα πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ζήσει αναγκαστικά μαζί με τον πατέρα του, στον οποίο ανατέθηκε προσωρινά η επιμέλεια, χωρίς τη θέλησή του.

«Αποφάσισα να στείλω αυτή την επιστολή που ελπίζω να διαβάσετε, έχοντας πλήρη επίγνωση του κινδύνου να καταλήξει για άλλη μία φορά η φωνή μου σε ένα συρτάρι. Δεν έχω όμως άλλη λύση, αφού αυτή η φωνή είναι το μόνο που μου έχει απομείνει. Απευθύνω λοιπόν έκκληση σε εσάς». Αυτές είναι οι πρώτες φράσεις που έστειλε την Κυριακή η Μ.Μ. σε όλες τις βουλευτίνες του ελληνικού Κοινοβουλίου, τις ευρωβουλευτίνες και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η γιατρός, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι, την πόλη, την καριέρα και την ίδια της τη χώρα για να γλιτώσει τα παιδιά και τον εαυτό της από τον κακοποιητή σύζυγό της, έστειλε αυτό το γράμμα σαν ύστατη απόπειρα να σώσει τον 9χρονο γιο της, ο οποίος με βάση τα ασφαλιστικά μέτρα που εκδόθηκαν το φθινόπωρο θα πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ζήσει αναγκαστικά μαζί με τον πατέρα του, στον οποίο ανατέθηκε προσωρινά η επιμέλεια, χωρίς τη θέλησή του.

Τώρα η Μ.Μ. έχει υποβάλει αίτηση μεταρρύθμισης της -πρωτοφανούς, όπως τη χαρακτηρίζουν έμπειροι νομικοί- απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων που κέρδισε ο πατέρας του παιδιού, η οποία εκδικάστηκε στις 12/1. Η απόφαση του δεύτερου δικαστηρίου θα κρίνει με ποιον γονιό θα ζει το παιδί μέχρι την εκδίκαση της κυρίως αγωγής της μητέρας για τη μετοίκηση και την επιμέλεια των δύο ανήλικων παιδιών τους, την 1η Ιουνίου.

«Όταν έστειλα την επιστολή δεν είχα πολλές ελπίδες, η ανταπόκριση είναι συγκινητική, έχω απίστευτη συμπαράσταση, επικοινώνησαν μαζί μου βουλευτές, νομικοί, γυναικείες οργανώσεις ώστε να στηρίξουν», λέει η γιατρός στην «Εφ.Συν.». «Είμαι σε αναμονή μιας απόφασης που ελπίζω ότι θα αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη και θα επιτρέψει στον γιο μου και την οικογένειά μου να συνεχίσουμε ήρεμα και χωρίς φόβο τη ζωή μας».

Η γυναίκα (σ.σ. τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) συνδέθηκε με τον μετέπειτα πατέρα των δύο παιδιών της το 2006. «Εγκλωβίστηκα χωρίς να το καταλάβω σε μια άκρως κακοποιητική σχέση. Σε τέτοιο σημείο που ακόμα κι αυτή τη στιγμή που σας γράφω να δυσκολεύομαι να κατανοήσω και πολύ περισσότερο να συγχωρήσω τον εαυτό μου, πώς εγώ, μια γυναίκα, μάχιμη γιατρός, επέτρεψα να ζήσω όλες αυτές τις καταστάσεις. Ξυλοδαρμοί, λεκτική και ψυχολογική βία, απειλές και εκβιασμοί ακόμα και για δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο προσωπικών στιγμών. Μια καθημερινότητα δυσβάσταχτη. Και γύρω; Σιωπή. Παντού κλειστές πόρτες. Κλειστά στόματα. Αστυνομικοί που παροτρύνουν «να επιστρέψουμε σπίτι και να ηρεμήσουμε», γείτονες που ακούν, λυπούνται αλλά δεν μιλούν».

Η γιατρός ζήτησε βοήθεια από το Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών του δήμου όπου ζούσε κι έτσι κατάφερε να φύγει το 2017 από το σπίτι, ωστόσο η κακοποίηση μεταφέρθηκε από το σπίτι στο κοινό εργασιακό περιβάλλον. «Καθημερινή συκοφαντική δυσφήμησή μου σε συναδέλφους και συνεργάτες, θίγοντας την υπόληψή μου ως γυναίκας και ως γιατρού, άπειρες τηλεφωνικές κλήσεις κυρίως σε μέρες εφημερίας, αμέτρητα απειλητικά και υβριστικά μηνύματα, παρακολουθήσεις. Ακόμα και απειλές με κακή αξιολόγηση του έργου μου, εκμεταλλευόμενος τη θέση του διευθυντή χειρουργικού τομέα που κατείχε (...) Αποκορύφωμα, η χειροδικία εναντίον μου εντός της χειρουργικής αίθουσας, μπροστά σε συνεργάτες και ασθενή. Και πάλι σιωπή. Και πάλι μια αναφορά που εντέχνως τοποθετήθηκε στο συρτάρι, από τους αρμόδιους».

Παρ’ όλες τις απειλές του πρώην συντρόφου της πως «αν φύγεις, εγώ έχω τα χρήματα και τις διασυνδέσεις και θα σου πάρω τα παιδιά», η Μ.Μ. κατέφυγε με τα παιδιά της στην Κύπρο. «Εφυγα από την πατρίδα μου και από ένα νοσοκομείο που πραγματικά αγαπούσα, με πολύ πόνο. Εδωσα την ψυχή μου για το ΕΣΥ, για τους ασθενείς, δεν είχα όμως άλλη επιλογή, φοβόμουν πλέον για τη ζωή μου».

Ο σύντροφός της, που πάντα την εκβίαζε πως θα της πάρει τα παιδιά αν εκείνη φύγει, κατάφερε να κερδίσει το πρώτο δικαστήριο «για να έχει το παιδί ανδρικό πρότυπο», παρά το γεγονός ότι το θύμα προσκόμισε πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν την πολύχρονη κακοποίησή του και παρά τις καταθέσεις των δύο πρώην συζύγων του «ανδρικού προτύπου» για όσα εκείνες πέρασαν στα χέρια του.

Η δικαστική απόφαση αποσυνδέει πλήρως την κακοποιητική συμπεριφορά του δράστη από την πατρική του ιδιότητα (αφού, όπως είχαμε ακούσει και μέσα στη Βουλή, μπορεί κάποιος να χτυπά τη γυναίκα του αλλά να είναι καλός πατέρας).

«Για άλλη μία φορά ανυπεράσπιστη μπροστά σε μια Δικαιοσύνη που έκλεισε τα μάτια στην κατάφωρη κακοποίηση, στις μαρτυρίες και των τριών γυναικών (πρώην συζύγους του), με όπλο τη διαστρέβλωση και κακή χρήση μιας νομοθεσίας, που δυστυχώς αφήνει τα περιθώρια», γράφει η Μ.Μ.

Τώρα αναμένεται η δεύτερη απόφαση και η γιατρός ζητά δικαιοσύνη. «Αυτό είναι λοιπόν; Αυτοί είμαστε; Μια κοινωνία που απλώς σιωπά; Ενα κράτος που αφήνει ανυπεράσπιστες τις γυναίκες να κακοποιούνται καθημερινά; (...) Γυναίκες που το μόνο που δικαιούνται είναι δημοσιότητα μετά θάνατον; (...) Είμαι σίγουρη πως στη φωνή μου κρύβονται πολλές φωνές απελπισμένων γυναικών…».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την επιστολή στην Επιτροπή Ισότητας στη χθεσινή συνεδρίασή της, ενώ αναμένεται να αναλάβει κοινοβουλευτική δράση σε σχέση με τον νόμο Τσιάρα, για τον οποίο άλλωστε είχε έγκαιρα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα νομικό όπλο κακοποίησης των γυναικών και των παιδιών τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεύτερη ευκαιρία για χαμένα Ελληνόπουλα του Ψυχρού Πολέμου
Αποχωρίστηκαν βίαια τις οικογένειές τους και δόθηκαν για υιοθεσία κυρίως στις ΗΠΑ υπό αδιαφανείς διαδικασίες ● Το «Ευτυχία Project» είναι ένα εγχείρημα που γυρεύει απαντήσεις για μία από τις πιο σκοτεινές...
Δεύτερη ευκαιρία για χαμένα Ελληνόπουλα του Ψυχρού Πολέμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκληματική αδιαφορία για το κακοποιημένο παιδί
Στη διάρκεια της καραντίνας στο σπίτι, έσπασαν τα τηλέφωνα για τις καταγγελίες της ενδοοικογενειακής βίας και, για πρώτη φορά, ήρθε στο φως μία ακόμη διάστασή της, η κακοποίηση παιδιών.
Εγκληματική αδιαφορία για το κακοποιημένο παιδί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σούπερ ηρωίδες οι εργαζόμενες μητέρες
Η κρίση δεν έκανε διακρίσεις. Γονάτισε τους εργαζόμενους, εξευτέλισε την έννοια της αμειβόμενης εργασίας και δεν χαρίστηκε ούτε στα επαγγέλματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προνομιούχα. Οι συνθήκες...
Σούπερ ηρωίδες οι εργαζόμενες μητέρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σεξουαλική κακοποίηση βρέφους από τον πατέρα του
Αφγανή μητέρα μετέφερε χθες στο Νοσοκομείο Χίου το 11 μηνών βρέφος της καταγγέλλοντας ότι αυτό κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον πατέρα, ο οποίος κρατείται μέχρι να εκδοθεί το πόρισμα της ιατροδικαστικής...
Σεξουαλική κακοποίηση βρέφους από τον πατέρα του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Μαίρη Παναγιωταρά» στην εποχή της κρίσης
Στις νέες μορφές οικογένειας που προκύπτουν από την κρίση αυξάνονται οι γυναίκες κουβαλήτριες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ανεργία, η έλλειψη εισοδήματος αλλά και οι περικοπές στις επιχορηγήσεις δημόσιων δομών...
Η «Μαίρη Παναγιωταρά» στην εποχή της κρίσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας