• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 18.9°C / 21.5°C
    3 BF
    66%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    19°C 15.9°C / 20.3°C
    0 BF
    79%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    21°C 18.7°C / 21.0°C
    3 BF
    66%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 11.9°C / 15.0°C
    1 BF
    82%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    14°C 13.9°C / 16.9°C
    1 BF
    88%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    18°C 15.0°C / 17.6°C
    1 BF
    81%
  • Κοζάνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    11°C 11.4°C / 14.0°C
    1 BF
    100%
  • Αγρίνιο
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 17.7°C / 17.7°C
    2 BF
    78%
  • Ηράκλειο
    Αίθριος καιρός
    19°C 17.7°C / 20.8°C
    2 BF
    76%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    19°C 17.3°C / 18.9°C
    3 BF
    88%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 19.4°C / 19.9°C
    4 BF
    88%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    18°C 17.9°C / 17.9°C
    3 BF
    75%
  • Κεφαλονιά
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 20.8°C / 20.8°C
    2 BF
    76%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    12°C 11.9°C / 16.8°C
    0 BF
    100%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    19°C 14.5°C / 19.5°C
    0 BF
    70%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.8°C / 22.1°C
    2 BF
    86%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    18°C 16.6°C / 20.9°C
    2 BF
    66%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 15.3°C / 19.4°C
    1 BF
    85%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    18°C 14.7°C / 18.3°C
    1 BF
    72%
  • Καστοριά
    Σποραδικές νεφώσεις
    13°C 13.1°C / 13.1°C
    0 BF
    93%

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τον σεισμό στη Χαλκιδική

  • A-
  • A+
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι είναι γνωστό το φαινόμενο της εκδήλωσης σεισμικών φαινομένων στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς για βέβαια συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχουν κάνει μέχρι στιγμής οι σεισμολόγοι αναφορικά με τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ που χτύπησε τη Χαλκιδική, είναι αρκετά νωρίς για να αντληθούν σίγουρα συμπεράσματα σχετικά με την εκδήλωση μετασεισμών, τη συχνότητα, την ποσότητα και την έντασή τους.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα υπάρξουν κι άλλοι μετασεισμοί, χωρίς σοβαρές πιθανότητες έντονων επιπτώσεων καθώς πρόκειται για σεισμογενή περιοχή όπου εκδηλώνονται συγκεκριμένου τύπου σεισμικά φαινόμενα διαχρονικά.

Κ. Παπαζάχος: «Στο Βόρειο Αιγαίο οι περισσότεροι σεισμοί είναι επιφανειακοί και παρατηρούμε συχνά μικρο-εξάρσεις»

Αρκετές μέρες θα πρέπει να περάσουν για να εκτιμηθεί η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας μετά τη δόνηση μεγέθους 5,4 ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 13:48 στο Βόρειο Αιγαίο, στη Χαλκιδική, νότια της χερσονήσου του Άθω.. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε αν θα επιμείνει η ακολουθία, ή αν θα διευρυνθεί η δραστηριότητα στον χώρο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, εξηγώντας πως το επίκεντρο του σεισμού ανήκει στη ζώνη της τάφρου του Βορείου Αιγαίου, που είναι συνέχεια του ρήγματος της Ανατολίας στο χώρο του Αιγαίου.

«Είναι μία μεγάλη ζώνη, που δίνει και πολύ ισχυρούς σεισμούς, οι περισσότεροι επιφανειακοί και στον θαλάσσιο χώρο. Περνάει νότια από τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, βόρεια από τη Λήμνο, νότια από τις ακτές του Αγίου Όρους και φτάνει μέχρι τις Βόρειες Σποράδες […] είναι μία μεγάλη ρηξιγενής ζώνη, που αν δει κανείς τον χάρτη του πυθμένα στο Βόρειο Αιγαίο, χωρίς να είναι σεισμολόγος, θα μπορέσει σχετικά εύκολα να αναγνωρίσει το ρήγμα», ανέφερε ο καθηγητής. Τα ρήγματα αυτά - συνέχισε - δεν προκαλούν τσουνάμι, ακόμη και σε ισχυρότερους σεισμούς, λόγω του συνδυασμού κανονικής και οριζόντιας μετατόπισης του ρήγματος, αλλά και του αυξημένου τους βάθους (10-15 χιλιόμετρα), με αποτέλεσμα να μη φτάνει η σεισμική διάρρηξη μέχρι την επιφάνεια.

Α. Τσελέντης: Πολύ νωρίς για συμπεράσματα

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης ανέφερε στο iefimerida ότι η μετασεισμική ακολουθία του φαινομένου είναι φυσιολογική, όμως ακόμα είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα.

«Η περιοχή αυτή έχει μεγάλο σεισμολογικό ενδιαφέρον, γιατί αποτελεί την προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας. Χαρακτηριστικά σας λέω ότι το 1965 είχε σημειωθεί δόνηση μεγέθους 5,9 Ρίχτερ, το 1982 δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ και το 1983 δόνηση μεγέθους 6,8 Ρίχτερ», ανέφερε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί το φαινόμενο.

Ε. Λέκκας: «Υπάρχει φόβος για πολλούς μετασεισμούς»

Την εκτίμηση ότι κατά πάσα πιθανότητα θα καταγραφούν μετασεισμοί σε ένα ρήγμα το οποίο χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερη περίπτωση» εξέφρασε στο ThessToday.gr ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι υπάρχει φόβος για πολλούς μετασεισμούς, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το συγκεκριμένο ρήγμα της Ανατολίας, καθώς όπως εξηγεί στο παρελθόν έχει δώσει αρκετούς σεισμούς και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εκτίμηση για το πώς θα συμπεριφερθεί. «Υπάρχει φόβος για πολλούς μετασεισμούς. Το θέμα είναι δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερθεί το ρήγμα γιατί είναι ιδιαίτερη περίπτωση», τόνισε ο κ. Λέκκας, σημειώνοντας ότι «στο παρελθόν έχει δώσει πάρα πολλούς σεισμούς και χρειάζεται προσοχή. Οι μετασεισμοί θα σημειωθούν στο γύρο χώρο από Σιθωνία και Άγιο Όρος».

Επισημαίνεται ότι το ρήγμα της Ανατολίας είναι μια μεγάλη τεκτονική πλάκα που κινείται με γρήγορο ρυθμό, με δυτική κατεύθυνση επηρεάζοντας τον ανατολικό ελληνικό χώρο, ιδίως το Aιγαίο πέλαγος.

Οι πιο πρόσφατοι σεισμοί που προήλθαν από την περιοχή του σημερινού σεισμού, το 1982 και το 1983, ήταν μεγέθους 7 Ρίχτερ (πιο νότια) και 6,8 Ρίχτερ (πιο ανατολικά). Η δε πιο πρόσφατη σημαντική σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, σημειώθηκε στην περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου το 2014.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χαλάει» ο καιρός το επόμενο διήμερο
Βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια. Τοπικά έντονα φαινόμενα. Πρόσκαιρη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Άνοδος της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ελλάδα, αναμένονται το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη στη...
«Χαλάει» ο καιρός το επόμενο διήμερο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον πάγο η χώρα, δοκιμάζοντας πολίτες και κρατικό μηχανισμό
Τα... δόντια της δείχνει η «Ελπίδα», η οποία εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα • Πού εντοπίζονται προβλήματα από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας.
Στον πάγο η χώρα, δοκιμάζοντας πολίτες και κρατικό μηχανισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το απόγευμα η συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου
Η σύγκληση και η συνεδρίαση της Επιτροπής γίνεται, σύμφωνα πάλι με τις ίδιες πληροφορίες, κατόπιν συνεννόησης του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χ. Στυλιανίδη με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ε....
Το απόγευμα η συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα 92 του χρόνια πέθανε ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος
Ο ομότιμος καθηγητής που συνδέθηκε άρρηκτα με τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της, με τον μεγάλο σεισμό του 1978, έφυγε από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης.
Στα 92 του χρόνια πέθανε ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σεισμός 5,4 ρίχτερ ταρακούνησε Άγιο Όρος και Θεσσαλονίκη
Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 ρίχτερ, σημειώθηκε δέκα λεπτά πριν τις δύο μεσημέρι στο Βόρειο Αιγαίο στη Χαλκιδική, ήτοι λίγο νοτιότερα της χερσονήσου του Άθω.
Σεισμός 5,4 ρίχτερ ταρακούνησε Άγιο Όρος και Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λέκκας: Δεν αποκλείεται νέος ισχυρός μετασεισμός στην Τουρκία
Ο φονικός σεισμός των 6,8 ρίχτερ στην Ανατολική Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Λέκκας: Δεν αποκλείεται νέος ισχυρός μετασεισμός στην Τουρκία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας