• Αθήνα
    Σποραδικές νεφώσεις
    9°C 6.7°C / 10.1°C
    3 BF
    81%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    9°C 7.1°C / 10.7°C
    8 BF
    31%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    12°C 11.6°C / 12.1°C
    4 BF
    44%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    7°C 6.9°C / 7.2°C
    5 BF
    26%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αραιές νεφώσεις
    6°C 5.9°C / 6.3°C
    3 BF
    87%
  • Βέροια
    Αραιές νεφώσεις
    8°C 7.0°C / 8.2°C
    2 BF
    38%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    3°C 3.4°C / 4.5°C
    4 BF
    30%
  • Αγρίνιο
    Ελαφρές νεφώσεις
    7°C 6.8°C / 6.8°C
    2 BF
    60%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 14.4°C / 15.8°C
    5 BF
    55%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    13°C 11.2°C / 12.9°C
    2 BF
    54%
  • Ερμούπολη
    Αραιές νεφώσεις
    9°C 9.4°C / 9.8°C
    4 BF
    93%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    6°C 6.2°C / 6.2°C
    8 BF
    48%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 11.9°C / 11.9°C
    5 BF
    47%
  • Λάρισα
    Αυξημένες νεφώσεις
    7°C 6.7°C / 6.8°C
    1 BF
    70%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    9°C 7.5°C / 9.0°C
    2 BF
    70%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    17°C 15.8°C / 17.1°C
    5 BF
    67%
  • Χαλκίδα
    Αυξημένες νεφώσεις
    8°C 6.9°C / 8.8°C
    4 BF
    78%
  • Καβάλα
    Αραιές νεφώσεις
    8°C 6.3°C / 8.3°C
    3 BF
    55%
  • Κατερίνη
    Αραιές νεφώσεις
    9°C 8.9°C / 9.7°C
    4 BF
    32%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    2°C 1.7°C / 1.7°C
    2 BF
    79%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περίεργη επίθεση σε καθηγητή της ΑΣΟΕΕ

  • A-
  • A+
Ξυλοκοπήθηκε εν ώρα μαθήματος από ομάδα με καλυμμένα χαρακτηριστικά. ● Το θύμα κατονόμασε ως ηθικούς αυτουργούς τρεις συναδέλφους του, με τους οποίους βρίσκεται σε αντιδικία. ● Ο ίδιος κατηγορείται για τοκογλυφία και σεξουαλικά αδικήματα.

Τραμπούκικη επίθεση δέχθηκε χθες το μεσημέρι την ώρα του μαθήματος στην ΑΣΟΕΕ από ομάδα 10-15 ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Η ομάδα εισέβαλε στον χώρο του Πανεπιστημίου περίπου στις 15.30 και ξυλοκόπησε στο σώμα και στο πρόσωπο τον καθηγητή μπροστά στα μάτια των φοιτητών, ορισμένοι εκ των οποίων αντέδρασαν προς υπεράσπισή του, σε μια περίεργη επίθεση που ρίχνει νερό στον μύλο όσων πιέζουν για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Ο καθηγητής πήγε στον «Ευαγγελισμό» με ελαφρά τραύματα και στη συνέχεια επέστρεψε στο σπίτι του. Ο ίδιος υποστήριξε στους αστυνομικούς που έσπευσαν στην ΑΣΟΕΕ πως πιστεύει ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται τρεις καθηγητές με τους οποίους είναι σε δικαστική διαμάχη.

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσε η επίθεση, με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου να δίνει εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί μεταξύ άλλων οι αξιόποινες πράξεις της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας και της παράνομης βίας.

Εναντίον του καθηγητή, που διατηρεί στενές σχέσεις με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη ενώ κατέχει και κρατικές θέσεις (μέλος του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΚΑ και μέχρι πρόσφατα του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη), υπάρχει μια αλληλουχία καταγγελιών, αναφορών και μηνύσεων από το 2018 μέχρι σήμερα από διαφορετικά πρόσωπα, καθηγητές όλοι οι οποίοι επίσης προέρχονται από τον συντηρητικό χώρο.

Οπως είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» («Οι Αρχές κωφεύουν σε εκκωφαντικές καταγγελίες», 18.10.2021), ο καθηγητής-θύμα της επίθεσης φέρεται να είναι υπό δικαστικό έλεγχο αλλά και άσκηση διώξεων για σοβαρότατα αδικήματα.

Το 2018, μηνύθηκε μαζί με άλλους από συνάδελφό του και πρώην συνέταιρό του σε εταιρεία στη Ρουμανία για τοκογλυφία από κοινού, εκβίαση από κοινού κι όλα αυτά κατ’ εξακολούθηση. Ο μηνυτής καθηγητής καταθέτει επίσης ότι έγινε μάρτυρας και άλλων παραβατικών πράξεων αλλά και ότι ο ίδιος δέχτηκε στη συνέχεια απειλές για τη ζωή του. Το 2019, του ασκήθηκαν διώξεις για το αδίκημα της τοκογλυφίας, υπόθεση η οποία εκδικάζεται την προσεχή Παρασκευή στην Ευελπίδων.

Εναντίον του καθηγητή βρίσκεται σε εξέλιξη και δεύτερη βαρύτερη καταγγελία για σεξουαλικά αδικήματα, από άλλον καθηγητή της ΑΣΟΕΕ που ουδεμία σχέση έχει με την παραπάνω αντιδικία. Για τα καταγγελλόμενα αδικήματα είναι πλήρως ενήμερη εδώ και μήνες η πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου, η υπουργός Παιδείας αλλά και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία ενημερώθηκε σχετικά από έναν καθηγητή στις αρχές Οκτωβρίου. Η υπόθεση απασχόλησε την τελευταία Σύγκλητο του Πανεπιστήμιου την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να ληφθεί κάποια απόφαση.

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέφερε πως «η επίθεση κουκουλοφόρων τραμπούκων στην ΑΣΟΕΕ εναντίον καθηγητή και φοιτητών καταδικάζεται αυτονόητα από κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη. Η ντροπιαστική αυτή ενέργεια έχει ως στόχο τον ίδιο τον χώρο του πανεπιστημίου και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών που αυτονόητα θα πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους. (...) Ακόμα η επίθεση στην ΑΣΟΕΕ στρώνει το έδαφος στην κυβέρνηση για περαιτέρω αντιδραστικές αποφάσεις που αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Με καθυστέρηση τεσσάρων ωρών

Τον ξυλοδαρμό καταδίκασε και ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες και αποκρουστικές εικόνες που προσβάλλουν τη δημοκρατία και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανάρτηση στο τουίτερ, σχολίασε ότι «Η εμπλοκή του καθηγητή της ΑΣΟΕΕ σε σοβαρές ποινικές ή άλλες υποθέσεις δεν δικαιολογεί πράξεις και ενέργειες που αξιοποιούνται για να επανέλθουν και να νομιμοποιηθούν διάφορα σχέδια καταστολής μέσα στα πανεπιστήμια».

Επειτα από σχετική καθυστέρηση τεσσάρων ωρών, αντέδρασε και η κυβέρνηση. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιχείρησε να συνδέσει άσχετα μεταξύ τους περιστατικά: «Η επίθεση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε ώρα μαθήματος των φοιτητών συνιστά πράξη βίας η οποία είναι καταδικαστέα και θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές. Αντιστοίχως και οι αδιανόητες απειλές κατά του Πρύτανη και του Αντιπρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εν γένει κάθε έκνομη ενέργεια που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου ανέφερε πως οι τραμπούκοι βιαιοπράγησαν σε βάρος και φοιτητών, προσθέτοντας πως «βία σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, σε χώρους έρευνας και διδασκαλίας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή για κανέναν απολύτως λόγο. Οι ένοχοι θα ανευρεθούν και θα παραδοθούν στην ελληνική δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτη στην υπεράσπιση της ελευθερίας και της ασφάλειας της ακαδημαϊκής κοινότητας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ακαδημαϊκή διαφθορά και διαπλοκή βασιλεύουν στην ΑΣΟΕΕ
Σωρεία υποθέσεων σοβαρών ποινικών αδικημάτων την τελευταία δεκαετία στα οποία εμπλέκονται στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου ● Καταδικασμένοι και υπόδικοι καθηγητές παραμένουν ακλόνητοι στις θέσεις τους.
Ακαδημαϊκή διαφθορά και διαπλοκή βασιλεύουν στην ΑΣΟΕΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δύο μέτρα και δύο σταθμά με τον υπόδικο καθηγητή
Ο Αγγ. Συρίγος δεν θυμόταν την εγκύκλιο που υπενθυμίζει στις πρυτανικές αρχές την υποχρέωσή τους να ενημερώνουν τον υπουργό όταν μέλη ΔΕΠ παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά με τον υπόδικο καθηγητή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΣΟΕΕ: Μια δυσώδης υπόθεση, λίπασμα για την πανεπιστημιακή αστυνομία
Η τραμπούκικη επίθεση σε βάρος του υπόδικου καθηγητή και οι ενδείξεις συγκάλυψης, από την κυβέρνηση, σοβαρών ποινικών αδικημάτων τελεσμένων.
ΑΣΟΕΕ: Μια δυσώδης υπόθεση, λίπασμα για την πανεπιστημιακή αστυνομία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν ισχύει το πειθαρχικό δίκαιο στο Δημοκρίτειο;»
Αναπάντητη παραμένει η επιστολή του καθηγητή Β. Τσαουσίδη προς το ΥΠΕΘ για την παράκαμψη της πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος καθηγητών που διώκονται ποινικά.
«Δεν ισχύει το πειθαρχικό δίκαιο στο Δημοκρίτειο;»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κεραυνός» για τον πρύτανη του ΔΠΘ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πολύ σοβαρές ευθύνες της πρυτανικής αρχής του Δημοκριτείου προκύπτουν από το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τη διαχείριση του έργου του προσεισμικού ελέγχου 1.782 σχολικών...
«Κεραυνός» για τον πρύτανη του ΔΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τιμωρήθηκε πειθαρχικά οδηγός ΚΤΕΛ γιατί αρνήθηκε να εργαστεί διπλοβάρδια
Η διοίκηση των ΚΤΕΛ Λάρισας κοινοποίησε ποινή αργίας δέκα ημερών σε εργαζόμενο που δεν δέχτηκε να παραβιάσει τον νόμο και την ασφάλεια των επιβατών.
Τιμωρήθηκε πειθαρχικά οδηγός ΚΤΕΛ γιατί αρνήθηκε να εργαστεί διπλοβάρδια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας