• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 24.1°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.8°C
  4 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 21.0°C
  5 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.9°C
  3 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  6 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 22.6°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.0°C
  4 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.1°C / 21.8°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  6 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.8°C
  6 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  4 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.5°C
  3 BF
  43%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.7°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 19.3°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 23.3°C
  2 BF
  38%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  49%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δήμοι βρήκαν PCR μισοτιμής

 • A-
 • A+
ΟΤΑ, ακόμα και ένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, κατάφεραν να εξασφαλίσουν μοριακά τεστ σε τιμές 25 με 29 ευρώ, αποδεικνύοντας τα περιθώρια που υπάρχουν για περαιτέρω μείωση του πλαφόν των 47 ευρώ που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Αυτό που δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να κάνει το κράτος το έχουν ήδη (και προ πολλού) πετύχει οι δήμοι, πλέον και οι ίδιοι οι πολίτες. Μοριακά τεστ (PCR) σχεδόν μισοτιμής έχουν εξασφαλίσει οι Δήμοι Χαλανδρίου (Αττική), Νεάπολης-Συκεών, αλλά και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 20ού Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου (Θεσσαλονίκη), αποδεικνύοντας τα περιθώρια που υπάρχουν για περαιτέρω μείωση του -υπέρογκου, κατά τους περισσότερους- πλαφόν των 47 ευρώ.

Κατόπιν έρευνας αγοράς, ο Δήμος Χαλανδρίου προχώρησε σε σύμβαση με ιδιωτικό εργαστήριο με τιμή 25 ευρώ/PCR. Η σύμβαση καλύπτει τη διενέργεια μοριακού τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε εργαζομένους του δήμου, αλλά και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η τιμή των 25 ευρώ αφορά την πραγματοποίηση ενός μεμονωμένου PCR. Αν τα μοριακά τεστ γίνονται μαζικά, δηλαδή σε ομάδες 21 και περισσότερων ανθρώπων, η τιμή ανεβαίνει στα 35 ευρώ/τεστ.

Σε αυτή την περίπτωση, τα τεστ πραγματοποιούνται σε χώρο του δήμου και η δειγματοληψία γίνεται από πιστοποιημένο νοσηλευτή του εργαστηρίου. Στη σύμβαση υπάρχει πρόβλεψη και για κατ’ οίκον δειγματοληψίες στην τιμή των 40 ευρώ/PCR. Εκτός από δημοτικούς υπαλλήλους (σε καθαριότητα, ΚΕΠ, κοινωνικές δομές κ.α.), τεστ έχουν πραγματοποιηθεί και σε κοινωνικές ομάδες όπως Ρομά. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχε εντοπιστεί συρροή κρουσμάτων στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου, ο πληθυσμός του οποίου είχε μπει στην προβλεπόμενη καραντίνα.

EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, οι παραπάνω τιμές εξασφαλίστηκαν ήδη από τον Νοέμβριο του 2020 -σε μια πρώτη σύμβαση στην οποία προχώρησε τότε η δημοτική αρχή της πόλης-, σε μια περίοδο δηλαδή όπου ακόμα δεν ήταν προσβάσιμο το εμβόλιο, μπαίναμε σε νέο lockdown και η τιμή των PCR ήταν για τους πολίτες ακόμα υψηλότερη (80, 90 ή και 100 ευρώ).

Η τότε σύμβαση είχε συνολικό κόστος 20.000 ευρώ. Οι δύο συμβάσεις που είναι ενεργές σήμερα (μία για τους εργαζομένους και μία για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες) έχουν κόστος 6.000 και 8.000 ευρώ. Ολα έγιναν με διαδικασίες «διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση», δηλαδή τις διαδικασίες που προβλέφθηκαν με τις έκτακτες κυβερνητικές διατάξεις για την αντιμετώπιση του Covid-19.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ο Δήμος Νεάπολης - Συκεών πέτυχε με διαδικασίες δημοπρασίας, όπως περιέγραψε ο δήμαρχος της πόλης, Σ. Δανιηλίδης, τιμή 40 ευρώ/PCR τον Οκτώβριο του 2020. Τον Αύγουστο του 2021, η τιμή κατέβηκε περαιτέρω (πάλι μέσω δημοπρασίας) στα 29 ευρώ/PCR, ενώ το νομικό πρόσωπο του ίδιου δήμου που έχει υπ’ ευθύνη του τα ΚΑΠΗ, τους παιδικούς σταθμούς και άλλες κοινωνικές δομές, πέτυχε τον περασμένο Σεπτέμβριο τιμή 27 ευρώ/PCR.

Η επίτευξη τέτοιων χαμηλών τιμών φαίνεται πως δεν απαιτεί κάποια «μυστική συνταγή». Οπως έγινε χθες γνωστό, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 20ού Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου πέτυχε συμφωνία με διαγνωστικό κέντρο που λειτουργεί με προδιαγραφές ΕΟΔΥ, στην τιμή των 28 ευρώ/PCR.

Η συμφωνία που πέτυχε ο Δήμος Χαλανδρίου έγινε ώστε να υπάρχει εγκαίρως εικόνα για τυχόν κρούσματα, με στόχο την προστασία της υγείας των εργαζομένων του αλλά και την ασφαλή λειτουργία των υπηρεσιών του. Εφόσον κάποιος υπάλληλος το επιθυμεί, κάνει το μοριακό τεστ δωρεάν. Το κόστος επιβαρύνει τον δήμο και μόνο. Ανακάλυψε ο Δήμος Χαλανδρίου (ή ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών ή Σύλλογος Γονέων στον Εύοσμο) τον... τροχό;

Ανάγκη για δωρεάν τεστ

«Τα πράγματα είναι σαφέστατα», μας λέει εμφατικά ο κ. Ρούσσος. «Υπάρχουν τεράστια περιθώρια κέρδους στα διαγνωστικά κέντρα που εκτελούν αυτές τις υπηρεσίες. Διαβάζουμε ότι τα νοσοκομεία τα προμηθεύονται με 7, 8 και 9 ευρώ», συμπληρώνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου, τονίζοντας ότι απαιτείται «να παρέμβει το κράτος για να μη μετακυλίεται το κόστος στις πλάτες των πολιτών με τόσο εξόφθαλμο τρόπο».

Τόσο ο ίδιος όσο και ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών υπογραμμίζουν την ανάγκη για δωρεάν και συνταγογραφούμενα PCR τεστ, όπως συμβαίνει και σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών. «Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα όχι μόνο να επανεξετάσει την απόφασή της για τον ορισμό του πλαφόν στα 47 ευρώ/μοριακό τεστ, αλλά και να κινηθεί αποφασιστικά σε τιμή πολύ χαμηλότερη των 40 ευρώ και να βάλει φρένο στον χορό των δισεκατομμυρίων ευρώ, πατάσσοντας την κερδοσκοπία. Το ιδανικότερο, ωστόσο, σ’ αυτή την κρισιμότατη φάση της εξάπλωσης της πανδημίας θα ήταν να θεσπιστεί η δωρεάν παροχή του μοριακού τεστ», δήλωσε ο κ. Δανιηλίδης.

Το αίτημα για δωρεάν PCR τεστ δεν προέρχεται μόνο από δημάρχους που δεν ανήκουν στις τάξεις της Ν.Δ. Υπενθυμίζεται ότι και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (όπου προεδρεύει ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης) επανέλαβε τη θέση του για «συνταγογράφηση των PCR και χαμηλό κόστος για το κράτος».

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Τα ψέματα της κυβέρνησης για την άρνηση συνταγογράφησης των τεστ καταρρέουν καθημερινά», υπογράμμισε σε χθεσινή δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ηλιόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «βλέπει τους πολίτες σαν αγέλη» και «μετατρέπει την πανδημία σε ευκαιρία κερδοσκοπίας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η πολιτεία «κρέμασε» τον Δήμο Χαλανδρίου στην ένταξη των Ρομά
Eκκληση στην πολιτεία «να κάνει επιτέλους αυτό που οφείλει εδώ και 40 χρόνια» για την οριστική επίλυση του θέματος των Ρομά Χαλανδρίου απευθύνει με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο
Η πολιτεία «κρέμασε» τον Δήμο Χαλανδρίου στην ένταξη των Ρομά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το «Πεύκο Πολίτη» στο Χαλάνδρι και οι πιέσεις
Πληροφορίες θέλουν το υπ. Περιβάλλοντος να έχει δεχτεί παρεμβάσεις από το ιδιωτικό σχολείο «American Community Schools of Athens» (ACS) με αίτημα την εξαίρεσή του από την ένταξη στο σχέδιο πόλης.
Το «Πεύκο Πολίτη» στο Χαλάνδρι και οι πιέσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημιουργική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη νησίδα πρασίνου
Οι κάτοικοι των συνοικιών Κάτω Κουκλάκι και Κοκκινοπούλου αντιδρούν στην παραχώρηση της νησίδας πρασίνου έκτασης μισού στρέμματος, που βρίσκεται κατά μήκος της οδού Λ. Κατσώνη και εφάπτεται με την εθνική οδό.
Δημιουργική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη νησίδα πρασίνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μοριακά τεστ με κόστος 24 ευρώ στο Χαλάνδρι
Επειτα από έρευνα αγοράς του δήμαρχου Σίμου Ρούσσου, προσφέρεται διαγνωστική εξέταση σε προσιτή τιμή για εκπαιδευτικούς και μαθητές της πόλης, αλλά και για τους γονείς τους.
Μοριακά τεστ με κόστος 24 ευρώ στο Χαλάνδρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επειδή πολύς λόγος γίνεται για την τιμή του μοριακού τεστ...
Η κυβέρνηση επέβαλε διατίμηση στα PCR test με το κόστος να πέφτει στα 47 ευρώ έναντι των 60 και τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, να μην κρύβει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή.
Επειδή πολύς λόγος γίνεται για την τιμή του μοριακού τεστ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση ξανά στις ρυθμίσεις οφειλών προς τους δήμους
Προβλέπεται ρύθμιση για οφειλές που βεβαιώθηκαν ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2021, ενώ παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022 για να ενταχθεί κάποια οφειλή στη ρύθμιση.
Παράταση ξανά στις ρυθμίσεις οφειλών προς τους δήμους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας