• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.4°C / 16.8°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.7°C / 15.3°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 14.9°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 9.7°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.1°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.5°C / 12.6°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.0°C / 9.0°C
  1 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 9.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.5°C / 14.4°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.6°C / 16.6°C
  3 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.7°C / 13.9°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  72%

Το ΣτΕ, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, παρέπεμψε την εκδίκαση σε διευρυμένη (7μελή) σύνθεση στο Α’ Τμήμα για τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Στο πλευρό του ΕΔΟΕΑΠ 600.000 δημοσιογράφοι απ' όλο τον κόσμο για το 2%

 • A-
 • A+
Δυνατή φωνή αλληλεγγύης από τους απανταχού δημοσιογράφους ανά την υφήλιο στη μάχη των Ελλήνων εργαζομένων στα ΜΜΕ για την ασφαλιστική εισφορά του 2%.

«Η υπόθεση της εισφοράς του 2%, για το δικαίωμα στην υγεία των Ελλήνων δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ αφορά όλους τους δημοσιογράφους και τους εργαζομένους στα ΜΜΕ διεθνώς. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα τους για τη διατήρηση του 2% ως αγώνα για την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και την αξιοπρέπεια των δημοσιογράφων».

Αυτά υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της  Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Γιουνές Μζαχέντ σε επιστολή στήριξης που απέστειλε στον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, δηλώνοντας την αμέριστη αλληλεγγύη του στη συνεχιζόμενη νομική μάχη του Οργανισμού αλλά και των Ελλήνων δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ, προκειμένου αυτός να παραμείνει ενιαίος, αυτοτελής και ανεξάρτητος.

Αφορμή της επιστολής, η χθεσινή εκδίκαση στο Συμβούλιο Επικρατείας των προσφυγών της Ένωσης Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΔΕΕ) κατά του πόρου του ΕΔΟΕΑΠ· διαδικασία στην οποία οι περιορισμοί της πανδημίας δεν επέτρεψαν στον Προέδρο της ΔΟΔ να παραστεί, όπως είχε γίνει σε αντίστοιχη συνεδρίαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2019.

Με την επιστολή στήριξής του προς τον ΕΔΟΕΑΠ, ο κ. Γιουνές Μζαχέντ εκπροσωπεί άλλους 600.000 δημοσιογράφους από 150 χώρες και 187 Ενώσεις Συντακτών.
 

Η επιστολή αλληλεγγύης του Γιουνές Μζαχέντ

Προς τον  Πρόεδρο και τα Μέλη Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ-Αθήνα.               8.1.2022


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ΔΟΔ εκπροσωπώντας 600.000 δημοσιογράφους από 146 χώρες και 187 Ενώσεις Συντακτών, συντάσσεται στο πλευρό των  ελληνικών δημοσιογραφικών Ενώσεων μελών και στυλοβατών του ταμείου ΕΔΟΕΑΠ, που παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επικουρικές συντάξεις στους Έλληνες δημοσιογράφους και τις οικογένειές τους για περισσότερα από πενήντα χρόνια.

Οι δημοσιογράφοι όλου του κόσμου στο 30ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων τον Ιούνιο του 2019, στήριξαν με επείγον ψήφισμα τον ΕΔΟΕΑΠ. Ο νεοεκλεγείς τότε Πρόεδρος της ΔΟΔ Γιουνές Μζαχέντ ταξίδεψε στην Αθήνα, για να μεταφέρει το μήνυμα ενότητας και συναδελφικής αλληλεγγύης κατά των 7 εργοδοτικών προσφυγών στο ΣτΕ. Τότε οι 7 εργοδότες με τις προσφυγές τους ζητούσαν την κατάργηση της θεσμοθετημένης εισφοράς 2% επί του κύκλου εργασιών υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ. Το ΣτΕ το Δεκέμβριο του 2020 απέρριψε στο σύνολο τους τις προσφυγές των 7 εργοδοτών, δικαιώνοντας τον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων.

Το μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων ήταν και παραμένει σαφές, η μάχη για την ενίσχυση των κοινωνικών κεκτημένων των Ελλήνων δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης αποτελεί διεθνές παράδειγμα. Η υπόθεση της εισφοράς του 2% για τη χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ, ενός ταμείου που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγειονομική κάλυψη όλων των Ελλήνων δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των οικογενειών τους, αφορά όλους τους δημοσιογράφους και τους εργαζομένους στα ΜΜΕ παγκοσμίως και διασφαλίζει την ελευθερία του Τύπου, τον πλουραλισμό και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Τώρα οι Έλληνες δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν πάλι μια δικαστική μάχη αυτή τη φορά με την προσφυγή της Ένωσης Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδος κατά της εισφοράς του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ. Η ΔΟΔ ενώνει τη φωνή των δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο και εκφράζει την αλληλεγγύη όλων στους Έλληνες συναδέλφους, που συνεχίζουν να αγωνίζονται για τον ΕΔΟΕΑΠ ένα πρότυπο ασφαλιστικό και υγειονομικό φορέα, που χρειάστηκαν δεκαετίες για να δημιουργηθεί και δεν επιβάρυνε ποτέ τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους εργαζόμενους  και τις εισφορές των εργοδοτών των ενημερωτικών μέσων.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Younes MJAHED - IFJ President

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΡΤ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο πλευρό του Θωμά Σίδερη και η Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΡΤ
«Να παραιτηθεί η διοίκηση και όχι ο Θ. Σίδερης», ζητά η Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων της ΕΡΤ, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό λογοκρισίας και άσκησης ψυχολογικής βίας από τη διεύθυνση, το οποίο...
Στο πλευρό του Θωμά Σίδερη και η Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΡΤ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οι στρατηγικές αγωγές χτυπούν τη φωνή των αδύναμων και σπέρνουν τον φόβο»
Κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης το πρωί της Πέμπτης στις 9 στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ΠΡΟ.ΚΑΤ, αίθουσα 3.
«Οι στρατηγικές αγωγές χτυπούν τη φωνή των αδύναμων και σπέρνουν τον φόβο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΦΕΑ: Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό
Με αφορμή τα 55 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967 ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974) τονίζει ότι «ο αγώνας για δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, για...
ΣΦΕΑ: Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενοχη σιωπή από την κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφου
Δημοσιοποιήθηκαν κρατικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το 2020 είχε διαταχτεί για υποτιθέμενους λόγους εθνικής ασφάλειας η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Ενοχη σιωπή από την κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άμεση διαλεύκανση στην υπόθεση παρακολούθησης Κουκάκη ζητά η ΕΣΗΕΑ
Ο εντοπισμός των ενόχων αποκτά ύψιστη αξία για την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, του δημοσιογραφικού απορρήτου και εν τέλει της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφικής έρευνας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η...
Άμεση διαλεύκανση στην υπόθεση παρακολούθησης Κουκάκη ζητά η ΕΣΗΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πολύ λίγες οι εργασιακές διέξοδοι για τρανς άτομα»
Στο «Suburbia», έναν πολυχώρο πολιτισμού που στεγάζεται στη συνεταιριστική ΒΙΟΜΕ, εργάζεται η Νικόλ, η οποία πριν πέντε χρόνια ανακοίνωσε για πρώτη φορά στη συνέλευση του εγχειρήματος, στο κατειλημμένο...
«Πολύ λίγες οι εργασιακές διέξοδοι για τρανς άτομα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας