• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.3°C / 34.0°C
  4 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 34.7°C
  3 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 34.8°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.9°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.0°C / 33.0°C
  0 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 30.4°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.9°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 33.3°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 34.0°C
  4 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 33.3°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  43%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστολή του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

 • A-
 • A+

Για πολλοστή φορά επανέρχεται (και) με επιστολή ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, επιμένοντας ότι κάθε κριτική στο έργο της Αρχής έχει στόχο να βλάψει την υπόληψή του.

Για πολλοστή φορά κι εμείς αναγκαζόμαστε να του γνωστοποιήσουμε ότι είναι καθήκον της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας να κρίνει το έργο αξιωματούχων και όσων διορίστηκαν προκειμένου να ελέγχουν για λογαριασμό των πολιτών τη διαφθορά και την αδιαφάνεια.

Με εξαιρετικά προσβλητικούς χαρακτηρισμούς μάς εγκαλεί ακόμα και για άγνοια των Νόμων. Παραθέτουμε σημεία της μακροσκελούς επιστολής του και μία σύντομη απάντηση.

Επιστολή Αγγ. Μπίνη

«[...] Εν πρώτοις οφείλω να σας ενημερώσω, αφού εσείς δεν μπήκατε στον κόπο να συμβουλευτείτε τον σχετικό νόμο ως οφείλατε, ότι τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής του Διοικητή της Ε.Α.Δ. προσδιορίζονται επακριβώς στο άρ.90 Ν.4622/2019 και ουδόλως εναπόκεινται στη βούληση των εκάστοτε πολιτικών προσώπων. Μου προκαλεί πραγματικά εντύπωση ότι βρίσκομαι υπόλογος, επειδή πληρώ και με το παραπάνω τις σχετικές απαιτήσεις του νόμου.

Εκπλήσσομαι, επίσης, με την στρεβλή ιδέα που έχετε και μάλιστα προβάλλετε στους αναγνώστες σας, ότι οι υπηρετούντες το Δημόσιο υπάλληλοι απαγορεύεται να συνεργάζονται και να συμπράττουν με την πολιτική τους ηγεσία. Συγχωρέστε με που θα σας αιφνιδιάσω, αλλά ίσως είναι η στιγμή να πληροφορηθείτε ότι κάτι τέτοιο ούτε έρχεται σε αντίθεση με το νόμο ούτε συνεπάγεται κάποια μεμπτή και σκοτεινή συμπεριφορά. Θέτω, λοιπόν, υπόψη σας ότι ως Προϊστάμενος Επιθεωρητής-Ελεγκτής του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. διατηρούσα πράγματι μια άριστη συνεργασία τόσο με τον νυν πρωθυπουργό της χώρας, κ. Μητσοτάκη, όσο και με τους προκατόχους του Υπουργούς [...]

Για δε την επίμονη προσπάθειά σας να ψέγετε την πρότυπη διαδικασία διαχείρισης-αξιολόγησης των καταγγελιών που ακολουθεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σας καλώ για πολλοστή φορά να έρθετε από κοντά για να σας εξηγήσουμε λεπτομερώς τι σημαίνει διαφάνεια και επαγγελματισμός στην επιχειρησιακή αυτή λειτουργία. Ελάτε να μιλήσετε με τους Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Αρχής, για να δείτε τι σημαίνει επαγγελματισμός, διαδικασίες, εγχειρίδια και πολιτικές. Ολα αυτά που εκπόνησαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα στελέχη της Αρχής και για τα οποία είμαστε πολύ υπερήφανοι. Εσείς όμως επιλέγετε σκοπίμως να υποσκάψετε τη λειτουργία της διαχείρισης καταγγελιών και δεν διστάζετε να παραποιείτε στοιχεία και αριθμούς, παραπλανώντας το αναγνωστικό σας κοινό, δημιουργώντας μια στρεβλή πραγματικότητα και διακινώντας ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς.

Στο τρίμηνο, λοιπόν, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2020 αξιολογήθηκαν με τη διαδικασία αυτή συνολικά τετρακόσιες τριάντα πέντε (435) καταγγελίες, οι οποίες υποβλήθηκαν στην Κεντρική και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες της Ε.Α.Δ. και όχι 6.375, όπως ψευδώς αναφέρετε στο δημοσίευμά σας. Από την αξιολόγηση προέκυψε ότι 9 (2,07%) καταγγελίες έπρεπε να ενταχθούν στο πρόγραμμα ελεγκτικής δράσης της Μονάδας και 2 (0,46%) καταγγελίες αξιολογήθηκαν ως εξαιρετικά επείγουσες με αποτέλεσμα να εκδοθούν άμεσα εντολές ελέγχου. Σκοπίμως αποκρύβετε ότι άλλες 175 (40%) εκ των 435 έγιναν αντικείμενο ενδελεχούς διερεύνησης. Οι αναγνώστες σας αξίζουν σεβασμού και πρέπει να μάθουν ότι συνολικά 175+9+2=186 καταγγελίες (43%) διερευνήθηκαν-ελέγχθηκαν [...]

Προσβάλλετε σκοπίμως το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν στην Ε.Α.Δ., χωρίς να παρουσιάζετε ούτε ένα πραγματικό στοιχείο. Στις λασπολογίες, συκοφαντίες, ψεύδη και κιτρινισμούς σας, απαντώ με συγκεκριμένα, μετρήσιμα και επαληθεύσιμα στοιχεία [...]».

Απάντηση:

Παρά την άγνοιά μας για τους νόμους για την οποία μας κατηγορεί, ο κ. Μπίνης ίσως θυμάται ότι, αντίθετα με τις πάγιες διατάξεις του νόμου 4622/2019 που προβλέπει μία στοιχειώδη διαδικασία για την επιλογή του διοικητή της ΕΑΔ, με μεταβατικές διατάξεις ο ίδιος διορίστηκε από την κυβέρνηση με διετή θητεία. Με τις ίδιες δε μεταβατικές διατάξεις τού δόθηκε η δυνατότητα να επιλέγει και να τοποθετεί με απόφασή του όλους τους προϊσταμένους όλων των οργανικών μονάδων της Αρχής. Μάλιστα, όταν διαμαρτυρήθηκαν σφοδρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Γκιουλέκας έσπευσε να δηλώσει (6.8.2019) ότι «η Εθνική Αρχή Διαφάνειας δεν θα ελέγχεται παρά μόνον από το Κοινοβούλιο και είναι σημαντικό ότι ο διοικητής αυτής της αρχής θα ελέγχεται από το συμβούλιο διοίκησης»! Τελικά, ο μεταβατικός διοικητής επανατοποθετήθηκε για δεύτερη θητεία με μόνη θετική ψήφο την κυβερνητική, ενώ οι μοριοδοτήσεις Βορίδη ευνόησαν ασφαλώς και τα δικά του προσόντα.

Προφανώς και οι σχέσεις των ελεγκτικών μηχανισμών με τα υπουργεία είναι δεδομένες και θα αρκούσε μια καθαρή απάντηση της ΕΑΔ για το αν ελέγχονται και ποιες υπηρεσίες τους για τις απευθείας αναθέσεις και τις κατατμήσεις έργων σε ημετέρους μετά τις δεκάδες καταγγελίες του Τύπου και των πολιτών. Οι αριθμοί, τους οποίους μάλιστα αποκαλεί ψευδείς, είχαν κατατεθεί από τους βουλευτές στη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής όπου παρέστη και ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση, οι αριθμοί δυστυχώς δεν απαντούν στα ερωτήματα, το ίδιο και οι γενικές διακηρύξεις για το ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της διαφθοράς.

Οπως καθημερινά μας ενημερώνει η ΕΑΔ για τα πρόστιμα που επιβάλλει σε πολίτες και επιχειρήσεις, θα ήταν εξαιρετικά διαφωτιστική και μια έκθεση για τις συγκεκριμένες υποθέσεις διαφθοράς και αδιαφάνειας που τυχόν ερευνά, όπως και για την τύχη των εκπονημένων πορισμάτων για τα μεγάλα σκάνδαλα.

Η όποια κριτική μας (δίκαιη ή άδικη) αφορά τη διοίκηση της ΕΑΔ και καθόλου –όπως ο ίδιος μάς κατηγορεί– τους ειδικούς επιθεωρητές της ΕΑΔ ή τους δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται στις υπηρεσίες ελέγχου που υπάγονται στην ΕΑΔ.

Αντα Ψαρρά

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο εξώδικο του Αγγελου Μπίνη προς την «Εφ.Συν.»
Νέο εξώδικο απεστάλη στην «Εφ.Συν.» από τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Αγγελο Μπίνη. Δημοσιεύουμε εκτενή αποσπάσματά του καθώς και την απάντηση της συντάκτριας.
Νέο εξώδικο του Αγγελου Μπίνη προς την «Εφ.Συν.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαρκή τα ερωτήματα για την ΕΑΔ
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας οφείλει να εξηγήσει πώς ενέκρινε επίδομα 22.600€ για απόσπαση υπαλλήλου της πέντε μήνες προτού πραγματοποιηθεί και γιατί απομάκρυνε από τη θέση του επιθεωρητή ο οποίος δικαιώθηκε στα...
Διαρκή τα ερωτήματα για την ΕΑΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή διαμαρτυρίας
Ο ζωγράφος Χρήστος Παπανικολάου με επιστολή του στην εφημερίδα μας διαμαρτύρεται σχετικά με δημοσίευμα μας που αφορά στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Επιστολή διαμαρτυρίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το φόρουμ ακεραιότητας των αρίστων - Τι δεν μας είπε στο φόρουμ η ΕΑΔ
Ο διοικητής με μεγάλη υπερηφάνεια ανακοίνωσε ότι η ΕΑΔ έχει λάβει 10 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, 1 εκατ. από τα ΕΣΠΑ και 2 εκατ. από ευρωπαϊκά κονδύλια του μηχανισμού στήριξης.
Το φόρουμ ακεραιότητας των αρίστων - Τι δεν μας είπε στο φόρουμ η ΕΑΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή - απάντηση του ΟΔΑΠ για τα αναψυκτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους
Διευκρινίσεις στο άρθρο της βουλευτίνας Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώτας Πούλου για το ζήτημα των καθυστερήσεων και των αμφιλεγόμενων, αν όχι σκανδαλωδών, διαδικασιών του διαγωνισμού για τη μίσθωση των...
Επιστολή - απάντηση του ΟΔΑΠ για τα αναψυκτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας