• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 6.7°C / 12.4°C
  1 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.2°C
  4 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.4°C
  1 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.1°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  8°C 6.9°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  1 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.3°C
  2 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 9.9°C / 13.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.5°C / 13.8°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  0 BF
  82%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 12.1°C
  0 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.3°C
  0 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 6.7°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.2°C / 3.2°C
  2 BF
  81%
EUROKINISSI/ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μύρισε μπαρούτι σε Χίο και Λέσβο για τις δομές, δυναμιτίζει το κλίμα ο Μηταράκης

 • A-
 • A+
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα δύο νησιά για τις νέες υπερδομές-φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες. Νυχθημερόν εποπτεύουν τον χώρο στον κόλπο του Θόλους οι κάτοικοι για να εμποδίσουν την έναρξη των εργασιών.

Στάση αναμονής προτίμησαν να κρατήσουν υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αναβάλλοντας την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής στον κόλπο του Θόλους στη Χίο. Εκεί όπου εκατοντάδες Χιώτες είχαν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι για τον σχεδιασμό αυτό, αποφασισμένοι να τον ματαιώσουν ακόμη μια φορά, ακόμη και αν χρειαστεί να «ματώσουν».

Τα σχέδια αναβολής της έναρξης των εργασιών είχαν γίνει γνωστά από τη Δευτέρα, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωπος της εταιρείας ακύρωσε τον προγραμματισμό για την αποστολή επιβλέποντα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου στον χώρο των εργασιών. Αυτό ωστόσο δεν ανέστειλε και την επίσης προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με εκατοντάδες πολίτες, κυρίως κατοίκους των γύρω οικισμών, να δίνουν το «παρών».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη οι διαμαρτυρόμενοι έχουν στήσει έναν οικίσκο ως σκοπιά, για όσους έχουν επιστρατευτεί να εποπτεύουν τον χώρο μέρα και νύχτα από στεριά και θάλασσα, προκειμένου να αποφευχθεί όποια περίπτωση αιφνιδιασμού. Παράλληλα χθες είχαν στήσει και αυτοκίνητα στον δρόμο που οδηγεί στο οικόπεδο, επιτρέποντας την πρόσβαση μόνο σε εργαζόμενους σε γειτονική επιχείρηση.

Πλήθος κόσμου στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Θόλος στη Χίο. Οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει οικίσκο στην περιοχή για να εποπτεύουν τον χώρο νύχτα-μέρα

Στον χώρο βρέθηκαν και οι επικεφαλής των αντιπολιτευτικών παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά όχι της δημοτικής αρχής. Στην υπόθεση παρενέβησαν από κοινού ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου και το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και με επιστολή που συνυπογράφουν προς τον πρωθυπουργό και άλλους καταλογίζουν ασέβεια προς τη Δικαιοσύνη και θέτουν σειρά νομικών ζητημάτων και ερωτημάτων για τις διαδικασίες που ακολουθεί ο κ. Μηταράκης.

Οπως λένε, θέλει να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να «ακυρώσει» εκ των προτέρων την όποια απόφαση της Δικαιοσύνης και ειδικότερα του ΣτΕ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής. Παράλληλα, θέτουν ερωτήματα για το μέγεθος της δομής και για μια σειρά περιβαλλοντικών ζητημάτων που προκύπτουν.

«Προχωρεί δε στις ενέργειες αυτές το υπουργείο χωρίς να υπάρχει κανένα κατεπείγον και παραγνωρίζοντας προκλητικά και αδικαιολόγητα ότι εκκρεμεί η συζήτηση της αίτησης λήψεως ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο Δήμος Χίου ενώπιον του Πρωτοδικείου Χίου στις 19.1.2022, κατόπιν αναβολής που το ίδιο το υπουργείο αιτήθηκε στην αρχικώς ορισθείσα δικάσιμο της 3.11.2021 (...) Ταυτόχρονα, έχει ήδη συζητηθεί και αναμένεται να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης ακυρώσεως που έχει καταθέσει ο Δήμος Χίου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ακύρωση κάθε συναφούς με τη χωροθέτηση και κατασκευή του έργου αυτού πράξεως της διοίκησης. Προχωρεί, συνεπώς, στις ενέργειες αυτές το υπουργείο, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία για το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη ακόμη δεν έχει αποφανθεί για το νομικό καθεστώς του ακινήτου επί του οποίου επιδιώκεται η εγκατάσταση της δομής και για τη νομιμότητα της απόφασης χωροθέτησης και κατασκευής της δομής, συμπεριφορά η οποία καταδεικνύει και την έλλειψη σεβασμού του προς τον θεσμό της Δικαιοσύνης» τονίζουν.

Σε απάντησή του ο κ. Μηταράκης ισχυρίζεται ψευδώς ότι η δυναμικότητα της δομής αντιστοιχεί σε αυτήν της ΒΙΑΛ (1.014 θέσεις), αν προσθέσουμε τα ενοικιασμένα διαμερίσματα (280 θέσεις) που τώρα πλέον είναι άδεια, ενώ προσθέτει και τη μεταγενέστερη δομή καραντίνας (165 θέσεις). Ετσι βγάζει ένα αποτέλεσμα 1.459 θέσεων, ισχυριζόμενος πάλι ψευδώς ότι η νέα δομή θα έχει δυναμικότητα 1.230 θέσεις.

Ξεχνώντας να προσθέσει και το ΠΡΟΚΕΚΑ, δυναμικότητας 650 θέσεων, που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό σε 1.880. Με ανοιχτό το ενδεχόμενο πάντα του μακροχρόνιου εγκλεισμού και της κατακόρυφης ανόδου, αφού οι νόμιμες απελάσεις προς Τουρκία έχουν ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2020.

Για το νομικό κομμάτι της υπογραφής σύμβασης πριν από την απόφαση της Δικαιοσύνης, ο ίδιος οχυρώνεται πίσω από την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ σε αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής του Δήμου Χίου, όταν όμως εκκρεμεί η ουσιαστική απόφαση. Να σημειωθεί ακόμα ότι η σχετική σύμβαση δεν εμφανίζεται στη «Διαύγεια».

Αντιδράσεις, όμως, ξεκινούν και στη Λέσβο. Εκεί τον συντονισμό ενάντια στα σχέδια ανάπτυξης νέας δομής στη θέση Βάστρια έχει αναλάβει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου, η οποία σε ανακοίνωσή της με ημερομηνία 3/1 καταγγέλλει τον Ελληνικό Στρατό ότι έχει αναλάβει ρόλο υπεργολάβου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. «Σήμερα ξεκίνησαν έργα οδοποιίας στη Βάστρια με δόλιο τρόπο και στα μουλωχτά.

Επειδή όμως δεν βρέθηκε Λέσβιος υπεργολάβος να αναλάβει την υλοποίηση, τον βρώμικο ρόλο ανέλαβε ο Ε.Σ. και η 98 ΑΔΤΕ. Η 98 ΑΔΤΕ δηλαδή λειτούργησε ως υπεργολάβος της ΤΕΡΝΑ» αναφέρει και θέτει σειρά ερωτημάτων προς τον στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ, σημειώνοντας ότι η εμπλοκή του στρατού «προξενεί θλίψη στους πολίτες». Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι «ο λεσβιακός λαός αποφάσισε πριν 2 χρόνια να κόψει τον γόρδιο δεσμό του μεταναστευτικού. Και αυτή η απόφαση είναι αμετάκλητη», διατύπωση που απηχεί τα αντιπροσφυγικά αισθήματα που έχουν κυριαρχήσει στο νησί τα τελευταία χρόνια.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Στρατός απάντησε ότι τα έργα έγιναν εκτός του χώρου που προορίζεται για τη νέα δομή και ότι αφορούν τον Στρατό και όχι οτιδήποτε άλλο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά στα δικαστήρια για το Θόλος ο Μηταράκης
Στο Πρωτοδικείο Χίου προσφεύγει τώρα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προκειμένου να πετύχει την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής της νέας υπερδομής-φυλακής για πρόσφυγες στο Θόλος της Χίου.
Ξανά στα δικαστήρια για το Θόλος ο Μηταράκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με αυτοκινητο-πορεία διαμαρτυρίας απαντούν οι Χιώτες στη φιέστα Μηταράκη
Ξεκάθαρο μήνυμα απόρριψης των σχεδίων κατασκευής της δομής-φυλακής για πρόσφυγες αναμένεται να στείλουν οι κάτοικοι της Χίου με διαμαρτυρία τους στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου που θα βρεθεί εκ νέου στο...
Με αυτοκινητο-πορεία διαμαρτυρίας απαντούν οι Χιώτες στη φιέστα Μηταράκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ναυάγιο Μηταράκη σε Χίο και Λέσβο
Ο λαός των δύο νησιών έστειλε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι νέες δομές δεν πρόκειται να υπάρξουν εμποδίζοντας την αποβίβαση μηχανημάτων στα λιμάνια.
Ναυάγιο Μηταράκη σε Χίο και Λέσβο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μηταράκης εναντίον όλων για τις δομές-φυλακές
Το σύνολο της κοινωνίας της Χίου αποφασίζει και βάζει απέναντί του ο βουλευτής Χίου και υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης, προκειμένου να πετύχει πάση θυσία την κατασκευή της δομής-φυλακής για πρόσφυγες στο...
Μηταράκης εναντίον όλων για τις δομές-φυλακές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κέντρα υποδοχής με το «έτσι θέλω» από τον Μηταράκη
Tην έμμεση ακύρωση κάθε περιβαλλοντικής νομοθεσίας που μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα σε αυθαιρεσίες της διοίκησης ζητά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Κέντρα υποδοχής με το «έτσι θέλω» από τον Μηταράκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας