• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.0°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.5°C / 16.2°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 16.6°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 10.3°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 11.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.0°C / 14.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 10.1°C
  1 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 15.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 11.8°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 9.5°C / 15.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 17.2°C
  3 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 15.3°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  0 BF
  66%
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χωρίς προστασία και ο Θερμαϊκός Κόλπος

 • A-
 • A+
Τέλος και για τους ΦΔΠΠ του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής και Λίμνης Κερκίνης. ● Για «πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία και ρουσφέτια στα γαλάζια παιδιά» κάνει λόγο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος-Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. ● Η διοίκηση των φορέων σε ολόκληρη την Ελλάδα μεταφέρεται σε ένα νομικό πρόσωπο, τον φορέα ΟΦΥΠΕΚΑ στην Αθήνα.

Συνεχίζεται κατά ριπάς η δημοσίευση υπουργικών αποφάσεων με τους οποίους καταργούνται, ο ένας μετά τον άλλον, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) σε ολόκληρη την Ελλάδα προκειμένου η διοίκησή τους να ασκείται πλέον από την Αθήνα.

Μετά τους φορείς που είχαν έως τώρα τη μέριμνα για τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, το Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου, το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων-Κοιλάδας Αχελώου-Αγράφων και Μετεώρων, το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου και το Δέλτα Εβρου-Σαμοθράκης, για τους οποίους γράφαμε στις 29 Δεκεμβρίου, η ώρα της κατάργησης έφτασε και για τους ΦΔΠΠ Θερμαϊκού Κόλπου, Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής και Λίμνης Κερκίνης.

Η κατάργηση των φορέων είχε δρομολογηθεί από τον Μάιο του 2020, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε τον νόμο 4685, αλλά με αφορμή τη δημοσίευση των ΦΕΚ που υλοποιούν την κατάργηση, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος-Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επανέρχεται στο θέμα μιλώντας για «πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία και ρουσφέτια στα γαλάζια παιδιά».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ένα ακόμα μεγάλο δώρο για τη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύοντας πόσο υποκριτικά και ψεύτικα είναι τα μεγάλα λόγια για τη Μακεδονία και τη Νύμφη του Θερμαϊκού», σχολιάζει μιλώντας για την κατάργηση του φορέα για τον Θερμαϊκο Κόλπο, ο οποίος, όπως λέει, αποτελούσε πάγιο αίτημα της Θεσσαλονίκης για δεκαετίες, ήταν πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ και των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων και έγινε επιτέλους πράξη το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζει επίσης ότι μέσα από την ίδρυσή του, ενοποιήθηκε η διαχείριση όλων των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 του ευρύτερου Θερμαϊκού Κόλπου, ενώ χρηματοδοτήθηκε και ανατέθηκε και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) η οποία, όμως, «καθυστερεί ανεπίτρεπτα με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα τελευταία 2,5 χρόνια πολλές προσπάθειες ανατροπής του καθεστώτος προστασίας στο Εθνικό Πάρκο Αξιού, Γαλλικού, Λουδία και Αλιάκμονα».

Οπως αναφέρει, «ανοίγει η όρεξη σε συμφέροντα που αμφισβητούσαν τους κανόνες προστασίας, η έδρα του φορέα στη Χαλάστρα μένει ορφανή, εφόσον ο νόμος Χατζηδάκη προβλέπει η έδρα του να μεταφερθεί στον Λαγκαδά (!), ακόμα και οι εργαζόμενοι μένουν ακάλυπτοι σχετικά με το καθεστώς εργασίας τους».

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση των φορέων μεταφέρεται σε ένα νομικό πρόσωπο, τον φορέα ΟΦΥΠΕΚΑ, στον οποίο, σχολιάζει ο Σ. Φάμελλος, «οι μη κρατιστές δεξιοί θα βολεύουν τα δικά τους παιδιά και θα βγάζουν τις αποφάσεις που τους συμφέρουν για περιοχές σε όλη την Ελλάδα, για αδειοδοτήσεις έργων και τακτοποίηση ημετέρων και της διαπλοκής».

Αναφερόμενος ειδικά στον φορέα της Κορώνειας, εκτιμά ότι πιθανός λόγος για την ταχεία κατάργησή του είναι πως «η διοίκησή του είχε ορθά αντιδράσει στην παράνομη χωροθέτηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων ΕΝΤΟΣ του Εθνικού Πάρκου της Κορώνειας».

Ο Σ. Φάμελλος υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε με τον νόμο 4519/2018 θεσπίσει ένα αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης αυτών των περιοχών με εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών, ενώ στους 28 υφιστάμενους φορείς είχαν προστεθεί ακόμη 8. Σημειώνεται ότι τον νόμο εκείνο υπερψήφισε τότε ως Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς, ο οποίος τώρα υπογράφει ως υφυπουργός Περιβάλλοντος τις αποφάσεις για την κατάργηση των ΦΔΠΠ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον αέρα δεκάδες εργαζόμενοι
Το καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τις περιοχές προστασίας Natura μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει επτά φορείς αναδεικνύουν με ερώτηση 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον αέρα δεκάδες εργαζόμενοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενοχη σιωπή για το μετρό Θεσσαλονίκης
Καμία απάντηση από κυβέρνηση και «Αττικό Μετρό» μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» σχετικά με τον χρονικό εκτροχιασμό για την ολοκλήρωση του έργου, αλλά και με τις αποζημιώσεις που πληρώνει ήδη το Δημόσιο.
Ενοχη σιωπή για το μετρό Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Βουλή το θέμα με το Μετρό Θεσσαλονίκης που ανέδειξε η «Εφ.Συν.»
Οι arm;odioi υπουργοί καλούνται να πουν σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε: «να ελεγχθούν οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων ως προς την τήρηση των απαραίτητων όρων για την υγεία και την ασφάλειά...
Στη Βουλή το θέμα με το Μετρό Θεσσαλονίκης που ανέδειξε η «Εφ.Συν.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελίες για «μαφία» στις εξετάσεις οδήγησης
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με πολλούς παραλήπτες του μηνύματος και έλαβε την απάντηση ότι οι καταγγελίες παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να επιληφθεί εκείνη, αφού προηγηθεί εισαγγελική έρευνα.
Καταγγελίες για «μαφία» στις εξετάσεις οδήγησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε ένα εξπρές είμαι και εγώ, έστω και με μια... μικρή καθυστέρηση 14 μηνών
Πρώτο δρομολόγιο με θέα, άνεση και μικρά παρατράγουδα στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη των νέων τρένων ETR με μοναδική στάση στον σταθμό της Λάρισας.
Σε ένα εξπρές είμαι και εγώ, έστω και με μια... μικρή καθυστέρηση 14 μηνών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΣτΕ πάγωσε τα χαμόγελα της κυβέρνησης
Απέτυχαν οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, να περιορίσουν τις κατεδαφίσεις και να κλείσουν το μάτι σε νέες αυθαιρεσίες, δίνοντας τη δυνατότητα να χτιστούν και δασικές εκτάσεις που δεν είναι...
Το ΣτΕ πάγωσε τα χαμόγελα της κυβέρνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας