• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 16.8°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.9°C / 16.9°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.0°C / 15.5°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 9.7°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.2°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.5°C / 13.2°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.6°C / 9.5°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.5°C
  6 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  1 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.5°C / 14.4°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.7°C / 16.4°C
  3 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.7°C / 15.1°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  0 BF
  75%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Χρυσές» καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του Θεάτρου Λυκαβηττού

 • A-
 • A+
Το έργο είχε εξαγγελθεί το 2018, επί περιφερειακής αρχής Ρένας Δούρου, με δεσμευμένους πόρους ύψους 1,984 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής. ● Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων ο Κ. Μπακογιάννης εισηγείται την υποβολή αιτήματος προς το υπουργείο Ανάπτυξης για χρηματοδότηση των εργασιών επισκευής και αναβάθμισης του θεά­τρου, προϋπολογισμού 4,013 εκατ. ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πέρασαν άπρακτα δύο χρόνια και διπλασιάζεται το κόστος. Αυτή είναι η σύνοψη των εξελίξεων γύρω από την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Θεάτρου του Λυκαβηττού. Αν και το έργο είχε εξαγγελθεί το 2018, επί περιφερειακής αρχής Ρένας Δούρου, με δεσμευμένους πόρους ύψους 1,984 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής, η δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη εισηγείται στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων την υποβολή αιτήματος προς το υπουργείο Ανάπτυξης για χρηματοδότηση των εργασιών επισκευής και αναβάθμισης του θεάτρου, προϋπολογισμού 4,013 εκατ. ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το πολιτιστικό τοπόσημο στον εμβληματικό λόφο της πρωτεύουσας αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας και έχει σφραγιστεί από το 2008 από τον Δήμο Αθηναίων, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (σημερινή ΕΤΑΔ: Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου). Η υπόθεση της επισκευής και επαναλειτουργίας του θεάτρου αναθερμάνθηκε τον χειμώνα του 2018. Η πρώην περιφερειακή διοίκηση εξασφάλισε τους πόρους και σύμφωνα με το τότε «σφιχτό» αλλά «τεχνικά εφικτό» χρονοδιάγραμμα, το θέατρο επρόκειτο να φιλοξενήσει ξανά πολιτιστικά δρώμενα αρχής γενομένης από το φθινόπωρο του 2019.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η δημοτική αρχή Αθηναίων ζητά από το Σώμα να εγκρίνει την υποβολή αιτήματος προς το υπουργείο Ανάπτυξης για χρηματοδότηση των εργασιών ενίσχυσης του σιδερένιου οργανισμού του θεάτρου και αναβάθμισης ενός συνόλου εγκαταστάσεων (ηλεκτρομηχανολογικών, ύδρευσης, πυρασφάλειας κ.ά.), προϋπολογισμού κατά τι παραπάνω από τα 4 εκατ. ευρώ. Γιατί απαιτείται διπλάσιο κόστος; «Αποδείχθηκε ότι δεν αρκούν οι αρχικοί πόροι», αναφέρουν στελέχη της δημοτικής αρχής στην «Εφ.Συν.». Οπως υποστηρίζουν, αφ’ ενός τα αρχικά περίπου 2 εκατ. δεν επαρκούσαν για όλες τις απαιτούμενες εργασίες, αφ’ ετέρου το γενικότερο φαινόμενο αύξησης κόστους των οικοδομικών υλικών οδήγησε στην ανάγκη αυξημένων πόρων. Σε διαφορετική περίπτωση, προσθέτουν τα ίδια στελέχη, «θα δημοπρατούσαμε ένα έργο που δεν θα συγκέντρωνε κανένα ενδιαφέρον».

Πηγές της «Εφ.Συν.» με γνώση της υπόθεσης αλλά και της εργολαβικής πιάτσας αναγνωρίζουν ότι η αύξηση πρώτων υλών, όπως του χάλυβα, «πιθανότατα δικαιολογεί μεγάλη αύξηση στο κόστος». Τονίζουν όμως ότι το έργο έπρεπε να έχει εκκινήσει εγκαίρως: «Οσο περνάει ο καιρός η κατάσταση του δομήματος χειροτερεύει. Εφόσον δεν επισκευάστηκε μέσα στα τρία προηγούμενα χρόνια, προκύπτει μια ψαλίδα». Οπως εξηγούν, σε αντίθεση με τα προηγούμενα 2-3 χρόνια όπου οι εργολάβοι διεκδικούσαν έργα σε χαμηλές τιμές, σήμερα έχουν περιθώριο να «χτυπήσουν» υψηλότερες τιμές.

Η δημοτική αρχή είχε επικαλεστεί την αυξημένη τιμή των οικοδομικών υλικών και για την αύξηση του προϋπολογισμού για την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Στην περίπτωση αυτή ο προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 30% (από 89 εκατ. σε 115 εκατ. ευρώ), ενώ στην περίπτωση του Θεάτρου του Λυκαβηττού ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 100%.

Το αίτημα του Δήμου Αθηναίων προς το υπουργείο Ανάπτυξης για 4 εκατ. ευρώ καλύπτει «τεχνικές ανάγκες», σύμφωνα με στελέχη της δημοτικής αρχής, που εξηγούν ότι οι πόροι και πάλι θα προέλθουν από την περιφέρεια και το ΠΕΠ Αττικής.

Με τις εργασίες αποκατάστασης θα αφαιρεθούν από το θέατρο τα πλαστικά καθίσματα και θα τοποθετηθούν ξύλινες τάβλες, χωρίς πλάτη, βάσει απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, «έτσι ώστε να είναι πιο κοντά στον αρχικό σχεδιασμό του Τάκη Ζενέτου», αναφέρεται στα εισηγητικά έγγραφα της σημερινής συνεδρίασης. Οι εργασίες υπολογίζεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2022 και να ολοκληρωθούν στις 31 Μαΐου 2023. «Ο κόσμος να χαλάσει, το θέατρο θα ανοίξει το καλοκαίρι του 2023», δεσμεύονται στελέχη της δημοτικής αρχής Αθηναίων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νοικάρης στο Θέατρο Λυκαβηττού
Την πολυετή μίσθωση της έκτασης 35,6 στρεμμάτων του λόφου Λυκαβηττού που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ εισηγείται η δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο.
Νοικάρης στο Θέατρο Λυκαβηττού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα βέλη γύρισαν μπούμερανγκ για τον δήμαρχο
O κ. Μπακογιάννης ζήτησε ο ίδιος ονομαστική ψηφοφορία πιστεύοντας ότι έτσι θα εκθέσει όσους καταψηφίσουν, ενώ ο Β. Καπερνάρος δήλωσε ότι υπερψηφίζει ζητώντας να αποχωρήσει πριν ξεκινήσει η διαδικασία.
Τα βέλη γύρισαν μπούμερανγκ για τον δήμαρχο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλαδεύουν τα δέντρα στην Αθήνα ώσπου να καραφλιάσουν
Τριάντα περιβαλλοντικές οργανώσεις και σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρούν στις «αυστηρές κλαδεύσεις» που γίνονται από εργολάβο και αφήνουν τα δέντρα της πρωτεύουσας μόνο με τον κορμό.
Κλαδεύουν τα δέντρα στην Αθήνα ώσπου να καραφλιάσουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετακύλιση τριών χρόνων για τη διπλή ανάπλαση
Το χρονοδιάγραμμα θέτει για τον Ιούλιο του 2026 τον στόχο ολοκλήρωσης της κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Βοτανικό, ενώ το αρχικό πλάνο ήθελε τον Παναθηναϊκό στη νέα του έδρα ακόμη και τη σεζόν...
Μετακύλιση τριών χρόνων για τη διπλή ανάπλαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δίκη για τα δίκυκλα του Δήμου Αθηναίων
Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από την προ ετών απώλεια 276 δίκυκλων και τρίκυκλων από τα γκαράζ του δήμου για τα οποία ο δήμος συνέχιζε να χρεώνεται τέλη κυκλοφορίας.
Δίκη για τα δίκυκλα του Δήμου Αθηναίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας