• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 29.6°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 27.7°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 28.8°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 19.0°C / 25.5°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 20.1°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.1°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 28.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 26.8°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 27.8°C
  3 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.3°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον αέρα δεκάδες εργαζόμενοι

 • A-
 • A+
«Η διοίκηση των κατηργημένων φορέων μεταφέρεται στην Αθήνα και άρα οι γνωμοδοτήσεις για τα έργα θα βγαίνουν με “γαλάζια κριτήρια”», σημειώνουν στην ερώτησή τους οι 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δημιουργείται κλίμα εργασιακής ανασφάλειας στους υπαλλήλους των ΦΔΠΠ.

Το καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τις περιοχές προστασίας Natura μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει επτά φορείς την παραμονή των Χριστουγέννων αναδεικνύουν με ερώτηση 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι βουλευτές –με πρώτο υπογράφοντα τον αρμόδιο Τομεάρχη Σωκράτη Φάμελλο– ζητούν απαντήσεις σχετικά με το καθεστώς στο οποίο βρίσκονται πλέον δεκάδες εργαζόμενοι των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ). Η κατάργησή τους δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον νόμο 4685 που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2020, χαρακτηρίστηκε αντιπεριβαλλοντικός και περιβαλλοντοκτόνος και προέβλεπε υποκατάσταση των φορέων από τον οργανισμό ΟΦΥΠΕΚΑ στην Αθήνα.

Χρειάστηκε να περάσει ενάμισης χρόνος για να βγει σε ΦΕΚ στις 24 Δεκεμβρίου 2021 η υπουργική απόφαση με την οποία καταργούνται οι ΦΔΠΠ για τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, το Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου, το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου Αγράφων και Μετεώρων, το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου και το Δέλτα Εβρου και Σαμοθράκης.

«Ετσι, η διοίκηση των κατηργημένων φορέων μεταφέρεται στην Αθήνα και άρα οι γνωμοδοτήσεις για τα έργα θα βγαίνουν με “γαλάζια κριτήρια”», σημειώνουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, περνώντας στην κατάσταση στην οποία περιέρχονται οι εργαζόμενοι στους ΦΔΠΠ.

Υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο 4519/2018 είχε θωρακίσει όλους τους φορείς, θεσμοθετώντας τη λειτουργία τους και αναβαθμίζοντας τις αρμοδιότητές τους σε σχέση με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ είχε δρομολογήσει και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, ολοκληρώνοντας τις απαραίτητες ενέργειες.

Ομως, από τις διατάξεις του νόμου 4685/2020 δημιουργήθηκε κλίμα εργασιακής ανασφάλειας, με αποτέλεσμα να έχουν εγκαταλείψει τους ΦΔΠΠ ήδη 50 εργαζόμενοι μέχρι σήμερα, σημειώνουν οι ερωτώντες: «Επιπλέον, μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινισθεί ο τρόπος που θα κατανεμηθεί το προσωπικό των Φορέων που καταργούνται. Με αυτές τις πρακτικές η κυβέρνηση Μητσοτάκη ωθεί προς την έξοδο και το υπόλοιπο προσωπικό των Φορέων που έχει απομείνει σήμερα. Απόδειξη της υποτίμησης των στελεχών των ΦΔΠΠ και του έργου που παρέχουν αλλά και ένδειξη κοροϊδίας της ηγεσίας του ΥΠΕΝ προς αυτούς είναι η πρόβλεψη για την αυτοδίκαιη μεταφορά τους στις Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ) με μια απλή διαπιστωτική απόφαση, δίχως όμως να προβλέπεται με ποια σχέση εργασίας θα συνεχίσουν».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει πρόσφατα, το 2020, υποστεί μια ευρωπαϊκή καταδίκη για την ελλιπή προστασία που παρέχει στις κρίσιμες περιβαλλοντικά περιοχές καθώς έχουν καθυστερήσει υπέρμετρα και οι 12 Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) που έπρεπε να έχουν εκπονηθεί, ενώ μόλις πρόσφατα ξεκίνησε η διαβούλευση για τις τρεις εξ αυτών. Αντί όμως να προχωρήσουν μαζικά οι ΕΠΜ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να καταργήσει τους φορείς, στη διοίκηση των οποίων συμμετείχαν η τοπική αυτοδιοίκηση, οικονομικοί παράγοντες και η κοινωνία των πολιτών στο σύνολο της ελληνικής περιφέρειας.

Οι βουλευτές μιλούν ευθέως για ομηρία των εργαζομένων που έχουν απομείνει στους ΦΔΠΠ, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκρίνει 400 θέσεις για το σύνολο των 36 φορέων και παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου έως ότου θα έβγαιναν οι πίνακες προσλήψεων με σύμβαση αορίστου χρόνου από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στον οποίο οι νυν υπάλληλοι θα συμμετείχαν με αυξημένη μοριοδότηση.

Ετσι, ρωτούν τον υπουργό Περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων, πόσες θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου θα εξασφαλίσει, πότε θα προχωρήσει στις αντίστοιχες προκηρύξεις και με ποιον τρόπο θα διασφαλισθεί η παραμονή των εργαζομένων στους ΦΔΠΠ, ώστε να αξιοποιηθεί η μεγάλη εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την πολυετή διάρκεια εργασίας τους. Ρωτούν επίσης πώς θα γίνει η κατανομή των εργαζομένων των Φορέων που καταργούνται, πώς θα εξασφαλίσει το ΥΠΕΝ τη στελέχωση όλων των δομών που λειτουργούν στις περιοχές των ΦΔΠΠ μέχρι σήμερα και σε ποιο στάδιο βρίσκονται και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών της χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς προστασία και ο Θερμαϊκός Κόλπος
Η ώρα της κατάργησης έφτασε και για τους ΦΔΠΠ Θερμαϊκού Κόλπου, Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής και Λίμνης Κερκίνης.
Χωρίς προστασία και ο Θερμαϊκός Κόλπος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θάνατος εργαζόμενου του ΑΔΜΗΕ από ηλεκτροπληξία
Εργαζόμενος στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Ζάκυνθο υπέστη ηλεκτροπληξία εν ώρα υπηρεσίας με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.
Θάνατος εργαζόμενου του ΑΔΜΗΕ από ηλεκτροπληξία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΠΕμπολούνται τα δικαιώματα των μικρών προς όφελος των μεγάλων
Νέα παράδοξα αποκαλύφθηκαν στη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου με τις διευκολύνσεις για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με τον υπουργό περιβάλλοντος να παραδέχεται ότι δημιουργείται...
ΑΠΕμπολούνται τα δικαιώματα των μικρών προς όφελος των μεγάλων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπάχαλο στο Κτηματολόγιο, σε απόγνωση οι πολίτες
Σκηνές χάους με διαπληκτισμούς και ουρές επικρατούν τις τελευταίες μέρες στα κτηματολογικά γραφεία, καθώς εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά τα υποστηρικτικά συστήματα πληροφορικής...
Μπάχαλο στο Κτηματολόγιο, σε απόγνωση οι πολίτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών
Παράταση 45 ημερών έως τις 15 Ιουλίου 2022 έδωσε χθες βράδυ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών.
Παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΕΕ: Αναθέσεις για τις μελέτες καταγραφής και αναγνώρισης οδών και οριοθέτησης οικισμών
Υπό την πίεση των προθεσμιών αξιοποίησης των ακινήτων, η κυβέρνηση υποσχέθηκε από τότε να προχωρήσει σε μελέτες, αλλά έφτασε Μάιος του 2022 για να εκδώσει τις υπουργικές αποφάσεις.
ΤΕΕ: Αναθέσεις για τις μελέτες καταγραφής και αναγνώρισης οδών και οριοθέτησης οικισμών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας