• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.2°C / 22.9°C
  0 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 21.6°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.3°C
  1 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.2°C / 17.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 19.9°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 21.6°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.5°C / 22.3°C
  2 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 22.7°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  0 BF
  91%
EUROKINISSI

Το μαύρο των πυρκαγιών σκέπασε τη Βόρεια Εύβοια τα φετινά Χριστούγεννα

 • A-
 • A+
Οι κάτοικοι της πυρόπληκτης περιοχής βιώνουν περισσότερο άγχος, θλίψη και στρες παρά το χριστουγεννιάτικο πνεύμα που συνηθίζεται να ενώνει τους ανθρώπους τέτοιες μέρες. •Κακή η εικόνα της ψυχικής υγείας των πυρόπληκτων.

Τρεις μήνες μετά τις εφιαλτικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, οι κάτοικοί της φαίνεται να κουβαλάνε ακόμα το βαρύ ψυχολογικό και υλικό αποτύπωμα της καταστροφής που συντελέσθηκε. Σύμφωνα με εκπροσώπους τοπικών φορέων η κατάσταση της ψυχικής υγείας των πυρόπληκτων είναι εύθραυστη, κάτι το οποίο αδυνατεί να αντιστρέψει το εορταστικό κλίμα των ημερών. Ωστόσο, συνεχίζονται με κάθε τρόπο οι προσπάθειας για την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας της κοινότητας, ώστε να μπορέσει να επανέλθει μία σχετική κανονικότητα στην καθημερινότητά τους.

Ο Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, Διδάκτορας Κοινωνικής Πολιτικής, πρόεδρος του ΔΣ Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ και πρόεδρος ΔΣ ΠΕΨΑΕΕ, ανέφερε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στην περιοχή είναι έντονο ακόμα το μαύρο χρώμα ενώ η περίοδος χαρακτηρίζεται από μοναξιά.

«Τα φετινά Χριστούγεννα είναι διαφορετικά και πιο φτωχά για όλους στην πυρόπληκτη περιοχή λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματος και συνακόλουθα δεν κυριαρχούν τα ίδια αισθήματα με το παρελθόν. Πολλοί ηλικιωμένοι είναι πιο μόνοι από πέρυσι γιατί πολλά παιδιά μετανάστευσαν και πολλοί άλλοι νιώθουν απογοητευμένοι από την υποστήριξη λέγοντας ότι από την στιγμή που έφυγαν οι κάμερες τους ξεχάσαμε. Προσπαθούμε αυτό να ανατραπεί, πέρα από τις παρεμβάσεις μας που είναι εστιασμένες σε όσους κατοίκους είναι μόνοι τους ή ηλικιωμένοι ή που ζουν σε απομονωμένα χωριά και αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικές δυσκολίες ή έχουν αναπηρία, η Ομοσπονδία μας όπως και πολλοί άλλοι φορείς παρείχαμε οικονομική υποστήριξη στους πιο αδύναμους και αυτούς που επλήγησαν περισσότερο. Αλλά αυτά μόνο δεν φτάνουν για να φύγει το μαύρο που κυριαρχεί στη ζωή τους, παρόλο που το δάσος ξανά πρασινίζει, πρέπει όλοι μας να σταθούμε δίπλα στην Βόρεια Εύβοια και τους κατοίκους της δείχνοντας ότι τους σκεφτόμαστε αυτές τις μέρες ακόμα και με ένα απλό τηλεφώνημα και γιατί όχι επισκεπτόμενοι την περιοχή για να φωτίσουμε με την αλληλεγγύη και τη λάμψη των συναισθημάτων των Χριστουγέννων την καθημερινότητα των συνανθρώπων μας εκεί», τονίζει ο κ. Θεοδωρουλάκης.

Κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης των πρώτων ημερών μετά την καταστροφή πραγματοποιήθηκαν διάφορες παρεμβάσεις από την πολιτεία και τους τοπικούς φορείς, ενώ η βοήθεια συνεχίστηκε με την κάλυψη αναγκών σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, ρουχισμό, κλπ.), την ενημέρωση για την κρατική αρωγή και τη διασύνδεση με φορείς υποστήριξης, βοηθώντας ακόμα και στην υποβολή αιτήσεων αρωγής με την υποστήριξη και της ΜΚΟ Caritas.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΨΥκΚΑ Δημήτρης Γκλάβας επεσήμανε στο πρακτορείο ειδήσεων: «Η άμεση παρέμβαση των εταιρειών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης έπειτα από προτροπή της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη και του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού απάλυνε στο μέτρο του εφικτού τον πόνο και τη θλίψη των πληγέντων της Βόρειας Εύβοιας από τις πυρκαγιές. Ειδικότερα, έγινε παρέμβαση με συμβουλευτική/ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε 2.738 άτομα καθώς και μοιράστηκαν πάνω από 7 τόνοι ρουχισμού και 25 τόνοι τροφίμων. Ακόμη, συμμετείχαν σε ψυχοεκπαιδευτικές δράσεις 387 παιδιά και 104 γονείς».

Επιπλέον: «Οι πιο εξειδικευμένες ανάγκες που αναδύθηκαν επέβαλαν σήμερα να προχωρήσουμε στη δημιουργία οκτώ σταθερών κλιμακίων στην περιοχή: δύο στα Κέντρα Υγείας της περιοχής και έξι κινητών περιλαμβανομένου ενός για τα παιδιά, ώστε να αναπτυχθεί το κατάλληλο έδαφος για θεραπευτικές πλέον παρεμβάσεις μετά την αρχική ανακουφιστική διαχείριση, ειδικά σε όσους βίωσαν μάλιστα και τη δεύτερη καταστροφή από τις πλημμύρες. Τα κλιμάκια αυτά στελεχώνονται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχιάτρους και παιδοψυχιάτρους και χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Υγείας με απόφαση της υφυπουργού Υγείας κ Ζωής Ράπτη», σημειώνει ο κ. Θεοδωρουλάκης.

Η κατάσταση η οποία στην ουσία όμως δεν έχει ξεπεραστεί αναδεικνύει και καθημερινά συμπτώματα όπως θλίψη, άγχος, αυξημένη χρήση αλκοόλ και ευερεθιστότητα καθώς και εντάσεις μεταξύ των κατοίκων λόγω της συσσώρευσης αρνητικών συναισθημάτων ως απόρροια της πυρκαγιάς και των πλημμύρων.

«Πολλές οικογένειες βιώνουν έντονα το αίσθημα του άγχους, που εκφράζεται με συναισθηματική δυσφορία ή με ψυχοσωματικά συμπτώματα. Παράλληλα ορισμένοι κάτοικοι παρουσιάζουν και καταθλιπτική συμπτωματολογία και ευτυχώς λίγοι συμπτώματα μετατραυματικού στρες», επισημαίνει και προσθέτει ότι: «Η καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια είναι πρωτόγνωρη σε μέγεθος αλλά και σε κοινωνικοοικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις τόσο σήμερα όσο και μεσοπρόθεσμα (...)».

Ο Νίκος Μπαλτάς, αντιπρόεδρος ΔΣ και γενικός διευθυντής της ΙΑΣΙΣ, εξηγεί στο ίδιο μέσο: «Δυστυχώς, τα περισσότερα προβλήματα παραμένουν, όπως και η αγωνία του κόσμου για το αύριο. Μια νότα ελπίδας όμως είναι η αλληλεγγύη που δείχνει ο κόσμος και εξακολουθεί και υποστηρίζει τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας, και από κοντά και οι φορείς ψυχικής υγείας με τις μονάδες τους και την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε για να βρουν το σθένος της ζωής τους για ένα καλύτερο μέλλον».

Το στοίχημα τώρα για την τοπική κοινωνία φαίνεται να είναι –εκτός από την αποκατάσταση των ζημιών- η επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας στο προ καταστροφής επίπεδα, δηλαδή το άνοιγμα των καταστημάτων και των επιχειρήσεων το ερχόμενο καλοκαίρι, περίοδος που σημειώνεται αυξημένη τουριστική κινητικότητα στην περιοχή.

Αυτή η εξέλιξη θα είχε ως συνέπεια την τόνωση της ψυχολογίας των κατοίκων και την ανάκτηση της αίσθησης μίας οικείας κατάστασης. Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Θεοδωρουλάκης οι κάτοικοι βλέπουν μπροστά τους μία δύσκολη συνθήκη: «Πολλοί επαγγελματίες στον τουρισμό κάνουν τα πάντα για να μπορέσουν να ανοίξουν κανονικά τη σεζόν τον Μάιο. Όμως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι λόγω του μαύρου στο τοπίο. Ζητάνε στις τουριστικές περιοχές τα δασαρχεία να επιτρέψουν να κοπούν όλοι οι καμένοι κορμοί και οι δήμοι να καθαρίσουν τα αποκαΐδια για να μειωθεί το μαύρο ενώ πολλοί ζητάνε να τους επιτραπεί να κάνουν δενδροφυτεύσεις. Για τους λιγότερο αισιόδοξους έχει χαθεί το βασικό τουριστικό πλεονέκτημα της Βόρειας Εύβοιας που ήταν το φυσικό της περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει φέτος το καλοκαίρι όλοι/ες να στηρίξουμε τη Βόρεια Εύβοια ως τουριστικό προορισμό».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο ΕΚΚΑ στέλνει κλιμάκιο ειδικών ψυχικής υγείας στη Βόρεια Εύβοια
Το κλιμάκιο ειδικών ψυχικής υγείας του ΕΚΚΑ, έχει ως στόχο την παροχή ψυχολογικής στήριξης και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στους πληγέντες από τις πυρκαγιές.
Ο ΕΚΚΑ στέλνει κλιμάκιο ειδικών ψυχικής υγείας στη Βόρεια Εύβοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τον Σεπτέμβριο του 2022 οι μελέτες για την 3η φάση ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας
Ο επικεφαλής της ειδικής Επιτροπής Σταύρος Μπένος παρουσίασε το πλάνο για την εκπόνηση δεκατεσσάρων μελετών, οι οποίες αφορούν στη συνολική ανασυγκρότηση της περιοχής.
Τον Σεπτέμβριο του 2022 οι μελέτες για την 3η φάση ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση περιφερειάρχη για την υποβάθμιση των σχολείων στην πυρόπληκτη Εύβοια
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φανής Σπανός, με επιστολή του στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τονίζει την ανάγκη να διατηρηθούν και φυσικά να καλυφθούν όλες οι υφιστάμενες θέσεις των εκπαιδευτικών, που...
Παρέμβαση περιφερειάρχη για την υποβάθμιση των σχολείων στην πυρόπληκτη Εύβοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν έχουν έρθει τα χειρότερα στη Βόρεια Εύβοια
Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι κάτοικοι και ο κρατικός μηχανισμός στη Βόρεια Εύβοια, η οποία μέχρι χθες το βράδυ δεν αντιμετώπιζε την ίδια σφοδρή κακοκαιρία με αυτήν της προηγούμενης Κυριακής.
Βόρεια Εύβοια: Σύσταση για εκκένωση οικισμών που βρίσκονται σε επίμαχα σημεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αν υπήρχε το δάσος κάτι θα κρατούσε»
Κόντρα στα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών ο πρόεδρος της κοινότητας των Βασιλικών ανέφερε πως αιτία της καταστροφής στην Βόρεια Εύβοια είναι η πυρκαγιά που σημειώθηκε το καλοκαίρι στην περιοχή».
«Αν υπήρχε το δάσος κάτι θα κρατούσε»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας