• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 29.6°C
  4 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 31.9°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.4°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 30.2°C
  4 BF
  32%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 27.6°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 24.0°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 29.1°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.1°C
  3 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  39%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 28.9°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 30.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.7°C / 29.0°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 28.8°C
  2 BF
  35%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 29.5°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  31%

Αριστερά το ακατάλληλο κτίριο των δικαστηρίων στο κέντρο του Πειραιά. Η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για όλους» με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα (δεξιά) κάνει λόγο για «διαγωνισμό-λοταρία για "επιτελικούς" ημέτερους»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετέωρη η μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά

 • A-
 • A+
Δύο προσφορές, σχεδόν ισόποσες, κατατέθηκαν στον διαγωνισμό για τη μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων Πειραιά, ενώ μία τρίτη απορρίφθηκε, με τρόπο που δεν αποκλείει τη δικαστική προσφυγή της εταιρείας που έμεινε εκτός ● Ο διαγωνισμός έχει χαρακτηριστεί «φωτογραφικός» υπέρ του κτιρίου του «Κεράνη» στα Καμίνια, το οποίο αγοράστηκε από ισραηλινό όμιλο έναντι 4,5 εκατ. ευρώ και τώρα... προσφέρεται έναντι 79 εκατ. ● Τον λόγο έχει, πλέον, η Επιτροπή Αξιολόγησης.

Η μεταστέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά και η αναζήτηση κτιρίου προκειμένου να στεγαστούν όλες οι δικαστικές υπηρεσίες σε αυτό συνεχίζει να αποτελεί εκκρεμότητα παρά τα πολλά χρόνια που έχουν μεσολαβήσει. Στις 10 Δεκεμβρίου άνοιξαν οι φάκελοι των προσφορών στο πλαίσιο του σχετικού μειοδοτικού διαγωνισμού που είχε προκηρύξει το ΤΑΧΔΙΚ τον Οκτώβριο, ωστόσο και πάλι το τοπίο παραμένει θολό.

Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού είναι δύο, υπήρξε όμως και μια τρίτη προσφορά που δεν κατατέθηκε καν, καθώς απορρίφθηκε γιατί πιθανότατα δεν τηρούσε έναν όρο του διαγωνισμού. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους του Πειραιά, εάν η εταιρεία που την εκπροσωπεί προσφύγει στη Δικαιοσύνη, τότε η διαδικασία που προβλέπεται είναι χρονοβόρα και τα πράγματα περιπλέκονται πολύ.

Η πρώτη προσφορά προέρχεται από ισραηλινό fund, αφορά το κτίριο της καπνοβιομηχανίας «Κεράνη» στα Καμίνια κοντά στη γέφυρα Καλαμάκη -που παραμένει κλειστό εδώ και 20 χρόνια- και ανέρχεται στα 79 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η προσφορά αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς φορείς και νομικοί κύκλοι έκαναν λόγο από τον Οκτώβριο για «φωτογραφικό» διαγωνισμό.

Η δεύτερη είναι από την εταιρεία Dimand, που έχει αναλάβει το έργο της ανάπλασης της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, αφορά οικόπεδο (μέσα σε αυτό βρίσκονται ερειπωμένες αποθήκες) στην οδό Μεθώνης-Χαϊδαρίου πίσω από το Παπαστράτειο κολυμβητήριο και ανέρχεται στα 78,5 εκατ.

Η τρίτη προσφορά, η οποία και απορρίφθηκε πριν κατατεθεί, έγινε από την εταιρεία ΑΒΑΞ και αφορά οικόπεδο δίπλα από το γήπεδο Καραϊσκάκη στο Ν. Φάληρο, όπου παλιά στεγαζόταν το εργοστάσιο της ΒΕΛΚΑ. Οι πληροφορίες λένε ότι απορρίφθηκε γιατί δεν πληρούσε τον όρο του διαγωνισμού το ακίνητο να απέχει το λιγότερο 500 μέτρα και το περισσότερο 1.500 μέτρα από το λιμάνι του Πειραιά.

Ωστόσο το συγκεκριμένο οικόπεδο απέχει 1.520 μέτρα, δηλαδή μόλις 20 μέτρα περισσότερο από το όριο που προέβλεπε ο διαγωνισμός. Η εταιρεία προσέφυγε στο Πρωτοδικείο του Πειραιά και της Αθήνας προκειμένου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, ωστόσο και τα δύο δικαστήρια απέρριψαν το αίτημά της.

Τις δύο προσφορές θα εξετάσει αρχικά η Επιτροπή Αξιολόγησης και στη συνέχεια η Επιτροπή Εκτιμητών και εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το θέμα θα παραπεμφθεί στο Δ.Σ. του ΤΑΧΔΙΚ το οποίο θα πάρει και την τελική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Απρίλιο του 2021 ο Πειραιώτης δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και την εποχή εκείνη μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΧΔΙΚ, Γιάννης Καρδαράς, είχε αναφερθεί στο κτίριο του «Κεράνη» στα Καμίνια, λέγοντας ότι η κυβέρνηση απέρριψε δημόσια ακίνητα και θα προχωρήσει σε «φωτογραφικό» διαγωνισμό προκρίνοντας το συγκεκριμένο κτίριο. Εκανε μάλιστα γνωστό ότι το κτίριο της καπνοβιομηχανίας «Κεράνη» αγοράστηκε από ισραηλινό όμιλο αντί 4.500.000 ευρώ, πωλούνταν μέσω μεσιτικών γραφείων για 25-27 εκατ. ευρώ (σ.σ. και τώρα 79 εκατ.).

Ο Γ. Καρδαράς μετά το άνοιγμα των προσφορών επανήλθε λέγοντας ότι από τον διαγωνισμό και βάσει των όρων της διακήρυξης αποκλείστηκαν το δημόσιο ακίνητο του κτιρίου των τελωνείων του υπ. Οικονομικών στην Ακτή Κονδύλη, που σύμφωνα με μελέτη του ΤΕΕ πληροί τις προδιαγραφές για Δικαστικό Μέγαρο και απέχει μόλις 250 μέτρα απ' όλα τα συγκοινωνιακά δίκτυα, όπως και η πρώην Ράλλειος, ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά, η οποία βρίσκεται περί τα 300 μέτρα από το λιμάνι. Επισήμανε ακόμα πως η μικρή διαφορά των δύο προσφορών «προσφέρεται για σκέψεις και εκτιμήσεις», όπως εάν «όντως υπάρχουν δύο προσφορές ή οι δύο εμφανίστηκαν για να μην υπάρξει μία».

«Υποπτη διαδικασία»

Τις εξελίξεις σχολίασε και η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Ολους», με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα, κάνοντας λόγο για «διαγωνισμό-λοταρία για "επιτελικούς" ημέτερους», ενώ ανέφερε ότι όταν ξεκίνησε αυτή «η μάλλον αστεία αν όχι ύποπτη διαδικασία ο "Πειραιάς για Ολους" προειδοποίησε ότι η πόλη μπαίνει πάλι σε περιπέτειες με το δικαστικό μέγαρο».

Προς επίρρωση των ισχυρισμών τους εξήγησαν ότι από τον διαγωνισμό αποκλείστηκαν άλλα πολύ πιο κατάλληλα ακίνητα και δημόσια οικόπεδα, όπως το κτίριο των Τελωνείων στο λιμάνι, που βρίσκεται δίπλα στους σταθμούς μετρό-ΗΣΑΠ και με μεγάλες δυνατότητες στάθμευσης, για να επιλεγεί «ένα προβληματικό ακίνητο (Κεράνη) που θα το πληρώσουμε χρυσάφι».

Οσον αφορά το δεύτερο ακίνητο, για το οποίο κατατέθηκε προσφορά, η παράταξη σημειώνει ότι βρίσκεται στο βάθος του Αγίου Διονυσίου, σε απόσταση 15-20 λεπτά από το μετρό, είναι μεγάλο, έχει χώρους στάθμευσης, ωστόσο και αυτό θα κοστίσει τεράστια ποσά για το Δημόσιο, εάν προχωρήσει ποτέ αυτή η διαδικασία.

Ο Ν. Μπελαβίλας, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι 1» του Πειραιά, ανέφερε ότι «έχουμε μια εκτροπή από τη δημόσια συζήτηση, μια αποχώρηση του Δήμου Πειραιά από τη συζήτηση αυτή, καθώς το θέμα το έχει πάρει όλο πάνω του ο υπουργός Δικαιοσύνης» και συμπλήρωσε πως, εάν υπάρξουν δικαστικές εμπλοκές στον διαγωνισμό, τότε ο Πειραιάς θα μείνει χωρίς δικαστικό μέγαρο για πολλά χρόνια ακόμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο μηδέν η μεταστέγαση των δικαστηρίων Πειραιά
Αγονος κηρύχτηκε ο διαγωνισμός του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων ● Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο προτάσεις που είχαν κατατεθεί παρουσίαζαν προβλήματα, τα οποία ήταν δύσκολο να ξεπεραστούν.
Στο μηδέν η μεταστέγαση των δικαστηρίων Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σίριαλ η μεταστέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά
Η κυβέρνηση απορρίπτει δύο δημόσια ακίνητα και «φωτογραφίζει» το κτίριο «Κεράνη» στα Καμίνια, το οποίο πρόκειται να αγοραστεί μετασκευασμένο για 81,5 εκατ. ευρώ ● Σημειωτέον ότι είχε αποκτηθεί αντί 3,5 εκατ....
Σίριαλ η μεταστέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λύσεις για πέντε «καυτά» προβλήματα
Πέντε σοβαρά και σύνθετα ζητήματα που απασχολούν τον Πειραιά τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων, σε συνάντηση που διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.
Λύσεις για πέντε «καυτά» προβλήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγριεύει η αντιπαράθεση για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων Πειραιά
Η παρέμβαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Δ. Παπασπύρου στο θέμα της μεταστέγασης του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά στο γιαπί της Ραλλείου και η άποψη ότι για την καθυστέρηση που παρατηρείται...
Αγριεύει η αντιπαράθεση για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γκρίνιες και νέα εμπλοκή με τη μεταστέγαση
Νέα εμπλοκή στο θέμα της μεταστέγασης των δικαστηρίων Πειραιά, καθώς ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο, όπως λέει, από το 2014 που αποφασίστηκε τα...
Γκρίνιες και νέα εμπλοκή με τη μεταστέγαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραίτηση Μαρινάκη από το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά
Με σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση ο τέως πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός παραιτήθηκε από μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Πειραιά κάνοντας λόγο για στοχοποίησή του και για «άδικη παραπομπή σε δίκη». Η παραίτηση...
Παραίτηση Μαρινάκη από το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας