• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 32.3°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 31.2°C
  4 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.2°C
  3 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 33.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.1°C / 27.2°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.7°C / 28.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.4°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  4 BF
  37%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.1°C / 32.5°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.5°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 28.9°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 28.6°C
  3 BF
  40%

Η θέση των γυναικών πτυχιούχων στην αγορά εργασίας παραμένει διαχρονικά δυσμενής, καθώς το ποσοστό των ανδρών επί των ανέργων πτυχιούχων ΑΕΙ είναι κατά σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γραμμή ΟΟΣΑ για την ανεργία των νέων

 • A-
 • A+
Πολύ χαμηλά η Ελλάδα στην απασχόληση των πτυχιούχων, διαπιστώνει η έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης και βλέπει σαν λύση τη «σύνδεση των πανεπιστημίων με επιχειρήσεις».

Ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία μοιάζουν τα αποτελέσματα της Ετήσιας Εκθεσης για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης για το 2020 που υπέβαλε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) Περικλής Μήτκας στη Βουλή και την υπουργό Παιδείας και στην οποία παρουσιάζονται πλήθος παθογενειών: υψηλή ανεργία πτυχιούχων, ολιγάριθμο διδακτικό προσωπικό, χαμηλότερες αποδοχές σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των χωρών του ΟΟΣΑ τόσο στην απασχόληση των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 25-64 (76%) όσο και των νέων αποφοίτων ηλικίας 25-34 (73%), απέχοντας 12 ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Το 2020 οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναλογούσαν στο 40,19% του συνόλου των ανέργων της χώρας, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 38,07%, το οποίο καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά.

Την περίοδο 2016-2020, το ποσοστό των ανέργων πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επί του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων της χώρας παρουσίασε αύξηση κατά 3,31%, από 36,88% το 2016 σε 40,19% το 2020. Σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των πτυχιούχων, η Ελλάδα απέχει 16 ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο.

Ωστόσο, η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, αυξάνει τις πιθανότητες απασχόλησης κατά 7%, σε σύγκριση με τις πιθανότητες των κατόχων πρώτου πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ η κατοχή διδακτορικού τίτλου κατά 13%. Ομως ακριβώς αυτό το στοιχείο συνιστά ξεκάθαρα τη σταδιακή υποβάθμιση της αξίας του βασικού πανεπιστημιακού πτυχίου, το οποίο, όπως φροντίζει να υπονοήσει η έκθεση, δεν επαρκεί.

Χωρίς καθηγητές

Η έκθεση αναδεικνύει πως το διδακτικό προσωπικό στην Ελλάδα παραμένει το πλέον ολιγάριθμο σε σχέση με τον φοιτητικό πληθυσμό και παρουσιάζει τη δυσμενέστερη αναλογία μεταξύ γυναικών και ανδρών, μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ. Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία φοιτητών ανά διδάσκοντα, απέχοντας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά 28 μονάδες.

Αντί βέβαια να υπογραμμιστεί η ανάγκη να αλλάξει αυτή η αναλογία με τις απαραίτητες προσλήψεις διδασκόντων, στην έκθεση διαβάζουμε πως «η αναλογία αποβαίνει δυσμενής λόγω του σχετικά υπεράριθμου φοιτητικού πληθυσμού, ο οποίος περιλαμβάνει τους μη ενεργούς φοιτητές». Υποστηρίζεται πως «ενώ ο φοιτητικός πληθυσμός στην Ελλάδα παραμένει μεταξύ των μεγαλύτερων στις χώρες της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ, ο αριθμός των αποφοίτων είναι ο χαμηλότερος».

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, «ιδιαίτερα ανησυχητικοί είναι οι δείκτες που σχετίζονται με τον ρυθμό αποφοίτησης και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης των πτυχιούχων, που δεν οφείλονται μόνο στην πολυετή οικονομική κρίση αλλά και στις ελλείψεις στον επαγγελματικό προσανατολισμό και στην αποσπασματική σύνδεση των ΑΕΙ με τον παραγωγικό ιστό της χώρας». Σε απόλυτη εναρμόνιση με τις κατευθυντήριες αρχές του ΟΟΣΑ, η έκθεση υποστηρίζει πως «για να μπορέσουν τα ΑΕΙ να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους φοιτητές και τους αποφοίτους τους, θα πρέπει να ενισχύσουν την πρακτική άσκηση των φοιτητών και τη σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με την αγορά εργασίας».

Δυσμενής η θέση των γυναικών

Επιπλέον, η θέση των γυναικών πτυχιούχων στην αγορά εργασίας παραμένει διαχρονικά δυσμενής, καθώς το ποσοστό των ανδρών επί των ανέργων πτυχιούχων ΑΕΙ είναι κατά σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών. Σημειώνεται μάλιστα πως η ανεργία πτυχιούχων γυναικών στην Ελλάδα υπερβαίνει αυτή των ανδρών κατά σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην Ελλάδα οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν τις επιστήμες της μηχανικής, των κατασκευών και της δόμησης (20,97%) ενώ στη δεύτερη θέση, σε αντίθεση με τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε., έρχονται οι επιστήμες της διοίκησης επιχειρήσεων και οι νομικές σπουδές (20,66%). Οι τέχνες και οι ανθρωπιστικές επιστήμες (13,25%) αποτελούν την τρίτη επιλογή και ακολουθούν: οι κοινωνικές επιστήμες, η δημοσιογραφία και η πληροφόρηση (12,69%), οι φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά και η στατιστική (9,52%), οι επιστήμες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας (7,86%), η εκπαίδευση (4,67%) κ.ά. Η μεγαλύτερη απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις ελληνικές προτιμήσεις εντοπίζεται στις επιστήμες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, που βρίσκονται στην 6η θέση στη σειρά προτίμησης των Ελλήνων σε αντίθεση με την 3η θέση στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Λίστες κατάταξης

Η παρουσία των ελληνικών πανεπιστημίων στις διεθνείς λίστες κατάταξης παραμένει σχετικά σταθερή, παρά τις διακυμάνσεις της θέσης τους μεταξύ των οίκων αξιολόγησης. Το ΕΚΠΑ, το Αριστοτέλειο, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις, ωστόσο σημειώνονται αρκετές διακυμάνσεις ως προς τη σειρά κατάταξης ανάλογα με τον οίκο αξιολόγησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανεργοι χωρίς δίχτυ προστασίας
Τα έκτακτα «μέτρα στήριξης» λόγω κορονοϊού αφήνουν εκτός πρόβλεψης χιλιάδες πτυχιούχους ανέργους, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα προσέφεραν δυσαναπλήρωτες υπηρεσίες στους τομείς που εργάστηκαν.
Ανεργοι χωρίς δίχτυ προστασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Μαίρη Παναγιωταρά» στην εποχή της κρίσης
Στις νέες μορφές οικογένειας που προκύπτουν από την κρίση αυξάνονται οι γυναίκες κουβαλήτριες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ανεργία, η έλλειψη εισοδήματος αλλά και οι περικοπές στις επιχορηγήσεις δημόσιων δομών...
Η «Μαίρη Παναγιωταρά» στην εποχή της κρίσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι αρχιτέκτονες γιορτάζουν στην Αλλη Μεριά Πηλίου
Ενα αυτοοργανωμένο, μη κερδοσκοπικό εγχείρημα, η συνάντηση νέων, εργαζόμενων και ανέργων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και φοιτητών στον υπέροχο ξενώνα Στάμου Στούρνα στην Αλλη Μεριά Πηλίου, πραγματοποιείται το...
Οι αρχιτέκτονες γιορτάζουν στην Αλλη Μεριά Πηλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο 7μηνο πρόγραμμα ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων 18-29 ετών
Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους νέους ανέργους ηλικίας 18 έως 29 ετών εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στη διάρκεια συνάντησης με ωφελούμενους του Οργανισμού.
Νέο 7μηνο πρόγραμμα ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων 18-29 ετών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυξήθηκαν οι καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης σε εργασιακούς χώρους το 2021
Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψαν οι αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη για σεξουαλική ή σεξιστική παρενόχληση στον χώρο εργασίας πέρυσι. Στον ιδιωτικό τομέα η πλειονότητα των υποθέσεων τη δεκαετία 2010-2020
Αυξήθηκαν οι καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης σε εργασιακούς χώρους το 2021
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο επαναπατρισμός ενός... τυχαίου νέου
Από τους πέντε νέους που εμφανίστηκαν στην εκδήλωση, τουλάχιστον οι τρεις είχαν έτοιμη δουλειά να τους περιμένει πίσω από τους γονείς τους, η μία μάλιστα είναι μέτοχος μεγάλης εταιρείας.
Ο επαναπατρισμός ενός... τυχαίου νέου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας