Απαντήσεις που μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζουν αντιφατικές αλλά αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά έδωσαν οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι σε ερώτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσα στο λιμάνι του Βόλου.
Το σχέδιο της εγκατάστασης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του φθινοπώρου ως πρότζεκτ που μπορεί να λειτουργήσει τάχιστα, το 2023, ενώ περιλαμβάνει την παρουσία πλοίου μήκους 300 μέτρων με δεξαμενές έως 180.000 κυβικά μέτρα, πλωτή προβλήτα όπου θα γίνεται η διαχείριση και αγωγό υποθαλάσσιο (340 μέτρων) και χερσαίο (5,1 χιλιομέτρων) ώς τη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.
Διαχειριστής του σχεδίου με την ονομασία «Αργώ» είναι η εταιρεία Meditarranean Gas, συμφερόντων Κατάρ, αλλά με έντονη την αμερικανική παρουσία καθώς εμφανίστηκε και εκπρόσωπος της αμερικανικής ExxonMobil, ενώ την υποστήριξή του έσπευσε να δηλώσει ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. Οπως ήταν φυσικό, προκλήθηκαν στην τοπική κοινωνία ερωτήματα για τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα τέτοιο σχέδιο τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.
Οι πλωτές αυτές εγκαταστάσεις, που διεθνώς ονομάζονται με το αρκτικόλεξο FSRU, υπάγονται στην κατηγορία της Οδηγίας Seveso ΙΙΙ και οφείλουν να ακολουθούν αυστηρές προϋποθέσεις για να μην προκύπτει κίνδυνος ατυχημάτων τα οποία μπορεί να προκαλέσουν εκατόμβες νεκρών.
Τέτοιας μορφής ζητήματα έθεσαν και οι 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση στις 26/10/21, με πρώτη υπογράφουσα την Αικατερίνη Παπανάτσιου. Η απάντηση δόθηκε εγγράφως από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κων. Σκρέκα με εμφανή καθυστέρηση καθώς τα απαντητικά κείμενα των εμπλεκόμενων φορέων φέρουν ημερομηνίες προγενέστερες κατά έναν μήνα. Αναλυτικά στα έγγραφα:
● Η Διεύθυνση Υδρογονανθράκων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δηλώνει «αρμόδια για τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας τής υπόψη εγκατάστασης» και αναφέρει ότι «έως και σήμερα δεν έχει υποβληθεί προς την Υπηρεσία μας σχετικό αίτημα αδειοδότησης». Αναφέρει επίσης ότι δεν έχει κατατεθεί ούτε Μελέτη Ασφαλείας, όπως συνέβη στην περίπτωση του αντίστοιχου FSRU Αλεξανδρούπολης που επίσης υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας Seveso. Επίσης ότι «δεν έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες η παροχή γνώμης από την Υπηρεσία μας για το ανωτέρω έργο, είτε στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης είτε στο πλαίσιο παραχώρησης θαλάσσιου χώρου και αιγιαλού».
● Η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ίδιου υπουργείου αναφέρει ότι «δεν έχει υποβληθεί φάκελος περιβαλλοντικής αδειοδότησης μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι του Βόλου», ούτε φάκελος κοινοποίησης και μελέτη ασφαλείας σύμφωνα με τις διατάξεις για την οδηγία Seveso.
● H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), όμως, λέει ότι παρέλαβε αίτηση στις 25/8/2021 που βρίσκεται «στο στάδιο της τεχνικής, οικονομικής και νομικής αξιολόγησης». Αναφέρει ακόμη ότι διαπίστωσε ελλείψεις «ως προς την απαιτούμενη από τον κανονισμό τεκμηρίωση, συμπεριλαμβανομένης της χωροθέτησης μονάδας FSRU στον λιμένα Βόλου» και έχει ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία. Τονίζει, πάντως, ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων «θα πρέπει να κατατεθεί σε επόμενο αδειοδοτικό στάδιο».
Ενα θέμα που γεννά ερωτήματα είναι το κατά πόσον η δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης μπορεί να επηρεάσει το σχέδιο για την πώληση σε ιδιώτες του λιμένα Βόλου που προωθεί η κυβέρνηση. Σχετικά, η ΡΑΕ αναφέρει ότι η εταιρεία επισυνάπτει απαντητική επιστολή του Οργανισμού Λιμένα Βόλου (ΟΛΒ), ο οποίος δεν δεσμεύεται για την υλοποίηση και ζητά τήρηση των διαδικασιών μέσω μελετών για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την προστασία των θαλάσσιων μεταφορών. Ο ΟΛΒ λέει επίσης ότι «η προτεινόμενη θέση εγκατάστασης της πλωτής μονάδας δεν επηρεάζει τις δραστηριότητες του λιμένα».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας