• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 24.6°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 23.0°C
  4 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 22.6°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  4 BF
  72%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.5°C / 20.4°C
  3 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.8°C
  5 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  4 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.7°C / 22.7°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  5 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.0°C
  4 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 22.8°C
  3 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 19.3°C / 25.5°C
  4 BF
  21%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.3°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.7°C
  2 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  68%

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημ. Παπαστεργίου

EUROKINISSI / ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι δήμοι στο χείλος της χρεοκοπίας

 • A-
 • A+
Σαν να μην έφταναν τα υπάρχοντα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήρθαν και δύο νέα βαρίδια -το ρεύμα σε τιμή... χρυσού και ο φόρος ταφής απορριμμάτων που θα επιβληθεί από 1/1/2022- να αδειάσουν όλα τα δημοτικά ταμεία της χώρας ● Μαύρες προβλέψεις στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, στον απόηχο της τηλεδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν άφησε κανένα περιθώριο ελπίδας για κάποια ενίσχυση.

«Mας κλείνουν!». Κραυγή αγωνίας αλλά και οργής από τους δημάρχους της χώρας στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Τα προβλήματα στη λειτουργία των δήμων έχουν συσσωρευτεί σε σημείο που πλέον εγείρεται «θέμα επιβίωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», προειδοποίησε ο δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδης.

Η χθεσινή συνεδρίαση έγινε στον απόηχο της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την οποία όχι μόνο εξανεμίστηκαν οι ελπίδες των αιρετών για επίλυση κρίσιμων προβλημάτων, αλλά προστέθηκαν και δυο νέα οικονομικά βάρη στους δήμους και στους δημότες, τα οποία -σύμφωνα με υπολογισμούς του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου- θα ξεπεράσουν το μισό δισ. ευρώ.

Οπως έγραψε προσφάτως η «Εφ.Συν.», η «κάθετη» -τόνισαν χθες οι δήμαρχοι- άρνηση του πρωθυπουργού να δώσει λύσεις αφενός σχετικά με το αυξημένο ενεργειακό κόστος που έχουν να αντιμετωπίσουν Δήμοι και Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης-Αρδευσης (ΔΕΥΑ), αφετέρου σχετικά με το τέλος ταφής απορριμμάτων που θα επιβληθεί από 1/1/2022 –ξεκινώντας με επιβάρυνση 20 ευρώ για κάθε τόνο που θάβεται, ποσόν που σταδιακά θα αυξηθεί στα 55 ευρώ/τόνο έως την 1η/1/2027- φέρνουν άμεσες και κατακόρυφες αυξήσεις στα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη (καθαριότητας, οδοφωτισμού κ.λπ.).

Η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφει αύξηση 438% το τελευταίο 11μηνο και αντί ανταπόκρισης στο αίτημα των δημάρχων για μέτρα στήριξης στους δήμους-καταναλωτές (π.χ. οικονομική ενίσχυση ή εξαίρεση από τις ρήτρες αναπροσαρμογής) η κυβέρνηση απάντησε με... προτροπές για αλλαγή παρόχου, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες. Ολα αυτά ενώ έρχονται στην επιφάνεια προβληματικές υποθέσεις με ιδιώτες παρόχους.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, καταγράφονται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις από πλευράς ιδιωτών παρόχων στην απόδοση τελών που εισπράττονται για λογαριασμό των δήμων. Χαρακτηριστική είναι η προειδοποίησή του ότι «δεν πρέπει να ξαναπάμε σε μια ιστορία τύπου Energa-Hellas Power», όπου πολλοί δήμοι έχασαν μεγάλα ποσά εσόδων ή τα εισέπραξαν έπειτα από δικαστικές αντιπαραθέσεις.

Ηδη η σημερινή κατάσταση «τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λ. Κυρίζογλου, ενημερώνοντας ότι ο ίδιος, ως δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, έχει στείλει εξώδικο σε 5 παρόχους (από τους 11 συνολικά με τους οποίους συνεργάζεται) που του οφείλουν τέλη έως και σε βάθος διετίας (ονομάτισε τις εταιρείες Watt+Volt, Volton, KEN, NRG, ΗΡΩΝ). Αγωγές σε 4 από τους 6 ιδιώτες παρόχους με τους οποίους συνεργάζεται δήλωσε ότι έχει ασκήσει ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννης, προκειμένου να λάβει τέλη που του οφείλονται επί 8μηνο. Και την ίδια στιγμή έχει να αντιμετωπίσει μια ακόμη... κυβερνητική έκπληξη.

Αυθαιρεσίες από τη ΡΑΕ

Οπως περιέγραψε, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε εν αγνοία του άδειες σε εταιρείες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε δημοτικά ακίνητα. Αυτού του είδους η αδειοδότηση προβλέφθηκε με νόμο του Κ. Χατζηδάκη λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και –σύμφωνα πάντα με τον κ. Καλογιάννη- η μόνη κίνηση που απομένει σε έναν δήμαρχο για να ανατρέψει τα «τετελεσμένα» είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση διαμορφώνει συνθήκες ευνοϊκές για την κερδοφορία των ιδιωτών, δυσχεραίνει τα οικονομικά των δήμων. Με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό, το 2022 οι κρατικές επιχορηγήσεις των δήμων θα μειωθούν κατά 244 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2021 (2,134 δισ. έναντι 2,378 δισ.), σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, Γ. Μουράτογλου.

Σύμφωνα με το σχετικό υπόμνημά του, τείνει να παγιωθεί μια σταθερή ετήσια μείωση 3% των επιχορηγήσεων των δήμων με κίνδυνο να απαξιωθεί η εξαγγελία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στ. Πέτσα, για αύξηση των ΚΑΠ κατά 300 εκατ. ευρώ το 2023, πριν καν αυτή υλοποιηθεί – δηλαδή οι σημερινές απώλειες θα έχουν ήδη απορροφήσει μεγάλο μέρος των υποσχόμενων αυξήσεων. Ταυτόχρονα, απαιτείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση επίτευξη ετήσιου πλεονάσματος 60 εκατ. ευρώ.

Δήμαρχοι παραλλήλισαν την υφιστάμενη κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση με την περίοδο της έναρξης της οικονομικής κρίσης. Η ανάγνωση που έκανε ο κ. Ιωακειμίδης με βάση την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ενώπιον των δημάρχων είναι ότι «χρήματα δεν υπάρχουν και μπαίνουμε σε μια περίοδο καινούργιων μνημονίων. Ξεκινούν φορτώνοντας το βαρύ φορτίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι μακριά από εκλογική περίοδο. Οι δήμαρχοι θα εισπράξουν όλο το πολιτικό κόστος. Και σκεφτείτε τι έχει να γίνει μετά τις εθνικές εκλογές».

Αγανάκτηση για την απαξίωση των δήμων από την κυβέρνηση καταγράφηκε χθες από δημάρχους όλου του πολιτικού φάσματος. Η ΚΕΔΕ προγραμματίζει έκτακτο συνέδριο (ή έκτακτη συνέλευση δημάρχων) μεταξύ 20-30 Ιανουαρίου. Θα επιδιωχθούν νεότερες συναντήσεις με υπουργούς. Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου (12.00) όλα τα τρέχοντα προβλήματα του θεσμού θα τεθούν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.

■ Εξάμηνη παράταση όλων των συμβάσεων των εργαζομένων που προσλήφθηκαν για την κάλυψη αναγκών που προέκυψαν λόγω πανδημίας ζητά από την κυβέρνηση η ΚΕΔΕ με ομόφωνη απόφασή της. «Εφόσον η πανδημία παραμένει, πρέπει να παραμείνουν και οι εργαζόμενοι», ξεκαθάρισε ο κ. Παπαστεργίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Πέτσας θέλει δήμους στις ράγες της κυβέρνησης
Σε ιδιαίτερα δύσκολες για την επιβίωση της Αυτοδιοίκησης συνθήκες, τα κυβερνητικά στελέχη μετέτρεψαν το συνέδριο του θεσμικού οργάνου των δήμων σε προεκλογική αρένα.
Ο Πέτσας θέλει δήμους στις ράγες της κυβέρνησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέταξαν το «πακέτο» στα σκουπίδια
Οι δήμαρχοι αντιδρούν στο αντιπεριβαλλοντικό μοντέλο της ανεξέλεγκτης καύσης των απορριμμάτων, αλλά και στην εκχώρηση σημαντικών αρμοδιοτήτων των δήμων στους ιδιώτες.
Πέταξαν το «πακέτο» στα σκουπίδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες
Το συνολικό κόστος που θα πληρώσουν οι πολίτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων του 2022 υπολογίζεται σε 127,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34,7 εκατ. προκαλούνται από την επιβολή του τέλους ταφή.
«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμοι κατά της απολιγνιτοποίησης
Ειδική συνεδρίαση της ΚΕΔΕ έγινε χθες στην Πτολεμαΐδα, στην οποία οι δήμαρχοι άσκησαν κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης για πλήρες κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028 ζητώντας ομαλότερη ενεργειακή...
Δήμοι κατά της απολιγνιτοποίησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πακέτο 114 εκατ. στους δήμους
Eκτακτη χρηματοδότηση, που όμως δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος που καλούνται να «σηκώσουν» δήμοι και δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης - άρδευσης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Πακέτο 114 εκατ. στους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέλεκυς στα κονδύλια των δήμων το 2021
Περικοπές εκατομμυρίων ευρώ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκαλύπτει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Εντονες αντιδράσεις της ΚΕΔΕ.
Πέλεκυς στα κονδύλια των δήμων το 2021

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας