• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.4°C / 25.7°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 23.4°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 21.6°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.6°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 21.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 28.8°C
  2 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  90%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 23.8°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  0 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 25.4°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 21.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  1 BF
  94%

Ο Γ. Πατούλης με τον Γ. Κεχρή

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οπου πίπτει (αντί)λογος, πίπτει και «ράβδος»

 • A-
 • A+
«Χαστούκι» στον Γ. Κεχρή που προωθούσε τις αντικορονοϊκές λάμπες ● Μετά την κατακραυγή και τις καταγγελίες για «φωτογραφική» προμήθεια στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής αναγκάστηκε να αποσύρει την εισήγησή του για αγορά λυχνιών υπεριώδους ακτινοβολίας που «αδρανοποιούν» τον ιό ● Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θ. Ζαούτης έχει ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για «ΜΥΘΟ».

«Γιάννη, σταμάτα το! Γιάννη, εκτίθεσαι!». Σε αυτό το... μήκος κύματος κάλεσαν επανειλημμένως αιρετοί της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής αρμόδιο για θέματα Υγείας, Γιάννη Κεχρή, να αποσύρει από το χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο την εισήγησή του για έγκριση δαπάνης 30.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για την αγορά φορητών ράβδων υπεριώδους ακτινοβολίας (UVC). Οπως ισχυρίστηκε ο κ. Κεχρής, οι ράβδοι αυτές θα χρησιμοποιούνταν προς αποτροπή της μετάδοσης του κορονοϊού στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και συγκεκριμένα για την απολύμανση σκληρών επιφανειών (γραφεία, πληκτρολόγια κ.λπ.).

Οπως όμως έχει ξεκαθαρίσει η ίδια η ελληνική Πολιτεία, με κείμενο στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr, που υπογράφεται από τον νυν πρόεδρο του ΕΟΔΥ, καθηγητή Eπιδημιολογίας Θεοκλή Ζαούτη, είναι «ΜΥΘΟΣ» ότι τέτοιες λυχνίες υπεριώδους ακτινοβολίας αδρανοποιούν τον κορονοϊό. Εν τέλει η εισήγηση αποσύρθηκε.

Κατόπιν τοποθετήσεων αντιπολιτευόμενων περιφερειακών συμβούλων-ιατρών, που αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς του αντιπεριφερειάρχη, αλλά κι έπειτα από καταγγελίες για «φωτογραφική» προμήθεια, ακόμη και ευθεία αναφορά του πρώην αντιπεριφερειάρχη Υγείας για «οργανωμένη κατάσταση» πίσω από την προμήθεια, παρενέβη ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, ζητώντας πρώτα να υπάρξει σχετική αποσαφήνιση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) για το εάν οι ράβδοι όντως αδρανοποιούν τον κορονοϊό και μετά να επανέλθει το θέμα στο Σώμα.

Πριν από την οπισθοχώρηση της περιφερειακής αρχής, προηγήθηκε συζήτηση μιάμισης ώρας γι’ αυτό που έχει ξεκαθαρίσει προ πολλού η ελληνική Πολιτεία. Ο (ιατρός) σύμβουλος της «Δύναμης Ζωής», Σπύρος Αγγέλης, υπογράμμισε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία δεν χρησιμοποιείται «πουθενά, εκτός από χώρους νοσοκομειακού περιβάλλοντος» και υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μέτρα προστασίας, καθώς είναι επιβλαβής για το δέρμα και για τα μάτια, ακόμη και για πλαστικές επιφάνειες (δηλαδή για κινητά ή πληκτρολόγια, για την απολύμανση των οποίων θα χρησιμοποιούνταν οι ράβδοι).

«Στον “Ευαγγελισμό” τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται μόνο στο τμήμα αιμοδοσίας, σε συγκεκριμένο κλειστό χώρο, απ’ όπου φεύγει ο κόσμος και μετά από συγκεκριμένο χρόνο μπορεί να ανοίξει η πόρτα. Ακόμα και στο μικροβιολογικό εργαστήριο, όπου γίνονται τεστ για κορονοϊό, δεν υπάρχει συσκευή UVC», τόνισε ο Ηλίας Σιώρας, περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μάχιμος ιατρός επί δεκαετίες στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Μάλιστα ενημέρωσε το Σώμα ότι σε χώρες όπως το Βέλγιο και ο Καναδάς οι αρμόδιες αρχές δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει τους καταναλωτές που προμηθεύτηκαν τέτοιες ράβδους να μην τις χρησιμοποιούν. Αντί η περιφερειακή αρχή Αττικής «να αγοράζει φύκια για μεταξωτές κορδέλες», σχολίασε ο ίδιος, «θα περιμέναμε από φορείς όπως Περιφέρειες και Δήμοι να υπακούσουν σε έναν κεντρικό σχεδιασμό που εκπονείται από επιστήμονες και να διαφωτίσουν τον κόσμο για τα εμβόλια, να αξιοποιηθούν νοσοκομεία που έχουν κλείσει και να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας. Να σωθεί κόσμος». «Αντί ο αντιπεριφερειάρχης να χαράξει μια στρατηγική δημόσιας υγείας, επιλέγει στην πρώτη του εισήγηση να μας φέρει μια προμήθεια», σχολίασε ο σύμβουλος της παράταξης Σγουρού (επίσης ιατρός) Σπύρος Αδαμόπουλος.

Ο κ. Κεχρής υποστήριξε ότι αντίστοιχες ράβδοι χρησιμοποιούνται από πλήθος φορέων, από το Ιατρείο της Βουλής των Ελλήνων έως και τον Δήμο Ξηρομέρου. Οι αναφορές του αμφισβητήθηκαν. «Εχω δε την απορία πώς τα έμαθε αυτά ο κ. Κεχρής. Αν δεν είναι από το προμόσιον της εταιρείας, τότε έχετε διαβάσει κάποια μαγική σφαίρα», σχολίασε ο κ. Αγγέλης, κατηγορώντας την περιφερειακή αρχή ότι εισηγείται μια προμήθεια «πάλι στα όρια της απευθείας ανάθεσης».

Ο αντιπεριφερειάρχης δεν αντέκρουσε τις καταγγελίες ότι η εισήγησή του αφορά μόνο μία εταιρεία, απλά ισχυρίστηκε ότι αυτή διαθέτει τη «μόνη πιστοποιημένη συσκευή στην Ελλάδα». Ποια είναι αυτή η εταιρεία; Κατόπιν επίμονων ερωτημάτων ο κ. Κεχρής ονομάτισε την «VYTE ΙΚΕ» (ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία).

Προκειμένου να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του για τη χρήση των ράβδων UVC από το Ιατρείο της Βουλής, ο κ. Κεχρής δήλωσε ότι «έχω και τα τιμολόγια». «Γιάννη, αυτό δείχνει οργανωμένη κατάσταση. Σταμάτα το», τού φώναξε ο προκάτοχός του στο αξίωμα του αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Θανάσης Βαθιώτης, που είχε προηγουμένως δηλώσει ότι θα καταψηφίσει την προμήθεια «για λόγους καθαρά επιστημονικούς και όχι πολιτικούς».

«Αντε και κηραλοιφές», ήταν το δηκτικό σχόλιο της πρώην περιφερειάρχη Ρένας Δούρου προς την περιφερειακή αρχή. Η ίδια κάλεσε τη διοίκηση Πατούλη να αποσύρει το θέμα ώστε να προφυλάξει το κύρος του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής. «Δεν είμαι γιατρός, αλλά όσα ακούστηκαν [σ.σ. από την περιφερειακή αρχή προς υποστήριξη της προμήθειας] εξηγούν γιατί έχουμε υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων σε αυτή τη χώρα», τόνισε εύστοχα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Πατούλης «ψεκάζει» τον κορονοϊό με υπεριώδη ακτινοβολία
Δαπάνη χιλιάδων ευρώ εισηγείται ο περιφερειάρχης για αγορά φορητών συσκευών που υποτίθεται πως αποτρέπουν τη διασπορά του ιού, κάτι που επίσημα η πολιτεία το θεωρεί μύθο.
Ο Πατούλης «ψεκάζει» τον κορονοϊό με υπεριώδη ακτινοβολία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα κάγκελα οι δήμαρχοι με τις τακτικές Πατούλη
Επικυρώθηκε η συνέχιση της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη Φυλή με φωτογραφικό διαγωνισμό που φέρνει απώλεια εσόδων 90.000 € τον μήνα στον ΕΔΣΝΑ.
Στα κάγκελα οι δήμαρχοι με τις τακτικές Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παγώνει ο διαγωνισμός για τις προμήθειες μηχανημάτων καθαρισμού
Οπισθεν ολοταχώς από την περιφερειακή αρχή Πατούλη υπό τον φόβο εισαγγελέων! Ακυρώνεται ο διαγωνισμός που κατέληξε σε… απευθείας ανάθεση για προμήθεια μηχανημάτων καθαρισμού.
Παγώνει ο διαγωνισμός για τις προμήθειες μηχανημάτων καθαρισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τον κάδο κατευθείαν στα καμίνια τα σκουπίδια της Αττικής
Εγκρίθηκε άρον άρον η καύση ανεπεξέργαστων απορριμμάτων ως «απάντηση» στην ταφή για άγνωστο «μεταβατικό» χρονικό διάστημα από την Εκτελεστική Επιτροπή του αρμόδιου φορέα.
Από τον κάδο κατευθείαν στα καμίνια τα σκουπίδια της Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πεσκέσι αμνοερίφια... στον Πατούλη από εταιρείες στις οποίες ανέθεσε απευθείας έργα
Για χορηγία αμνοεριφίων από εργολαβικές εταιρείες, για τις οποίες είχε εγκρίνει απευθείας αναθέσεις κόστους έως 6,5 εκατ. ευρώ, έκανε λόγο η η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής...
Πεσκέσι αμνοερίφια... στον Πατούλη από εταιρείες στις οποίες ανέθεσε απευθείας έργα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Πατούλης παρατείνει σύμβαση 288.665 ευρώ με ωφελούμενο τον... εαυτό του
Με ψήφους αποκλειστικά της παράταξής του ο περιφερειάρχης προσφέρει ζεστό δημόσιο χρήμα στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, του οποίου πρόεδρος είναι ο ίδιος.
Ο Πατούλης παρατείνει σύμβαση 288.665 ευρώ με ωφελούμενο τον... εαυτό του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας