• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.3°C
  4 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 11.0°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.9°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 7.9°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  5 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.6°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  19°C 15.8°C / 19.3°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.5°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 9.9°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 9.5°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  1 BF
  98%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα «κενά» καταπίνουν τα σχολεία

 • A-
 • A+
Τοπικές ΕΛΜΕ και σύλλογοι γονέων καταγγέλλουν τις ελλείψεις εκπαιδευτικών που παραλύουν δεκάδες σχολικές μονάδες σε Περιστέρι, Πειραιά, περιφέρεια, αλλά και στην παράλληλη στήριξη στην εκπνοή του 2021, ενώ οι τάξεις των 27 μαθητών τείνουν να γίνουν κανόνας.

Κενά εκπαιδευτικών, ελλείψεις στην παράλληλη στήριξη, μάθημα σε κοντέινερ, τάξεις των 27 ατόμων. Αυτές είναι σημαντικές ψηφίδες της εικόνας του ελληνικού σχολείου στην εκπνοή του 2021. Οσο κι αν θέλει η υπουργός Παιδείας να πείσει ότι αναβαθμίζει το σχολείο με τα νομοθετήματά της τόσο οι ανακοινώσεις εκπαιδευτικών, οι επιστολές γονέων και μαθητών αλλά και οι ερωτήσεις και οι κοινοβουλευτικές αναφορές εκθέτουν την πραγματικότητα.

Σε πρόσφατη επιστολή του προς το υπουργείο Παιδείας ο Σύλλογος Γονέων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου τονίζει την έλλειψη εκπαιδευτικών και ζητά μεταξύ άλλων τη δημιουργία οργανικών θέσεων για τους καθηγητές χορού και θεάτρου σε όλα τα Καλλιτεχνικά Σχολεία «ώστε να σταματήσει ο ετήσιος εμπαιγμός μας και η απόλυτη απαξίωση των ονείρων των παιδιών μας».

Οι γονείς εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια καθώς τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και παρά τους μόνιμους διορισμούς και τις προσλήψεις αναπληρωτών, τα κενά σε καθηγητές κατεύθυνσης αλλά και σε καθηγητές ειδικοτήτων παραμένουν ακάλυπτα. «Το γεγονός ότι έχουμε μπει στον Δεκέμβριο και υπάρχουν τουλάχιστον 120 ώρες κενών σε ειδικότητες (29 κινηματογράφο και 94 χορό), 7 ώρες στους παραδοσιακούς χορούς, 6 ώρες στις κοινωνικές επιστήμες, 20 ώρες μουσική, στην ουσία κάνει το σχολείο να υπολειτουργεί», τονίζει ο Σύλλογος Γονέων και προσθέτει:

«Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς κενά. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου αλλάζει συνεχώς κάθε 15 μέρες, λόγω της έλλειψης καθηγητών σε βασικά μαθήματα και σε μαθήματα ειδικότητας. Η «κάλυψη των κενών» που διαφήμισε το ΥΠΑΙΘ αποδεικνύεται εικονική, η πραγματικότητα που ζούμε οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά μας κι εμείς είναι πολύ διαφορετική και δεν θα μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτό».

Σε Πάρο και Αντίπαρο

Το ζήτημα των τεράστιων εκπαιδευτικών κενών απασχολεί σχεδόν το σύνολο των σχολείων της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα νησιά της Πάρου και Αντιπάρου, στα οποία η τοπική ΕΛΜΕ καταγράφει 27 κενά εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας και σχεδόν 400 χαμένες διδακτικές ώρες. Αντιστοίχως, η ΕΛΜΕ Πειραιά, στις αρχές του τρέχοντος μήνα, στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής του Κορυδαλλού και μόνο καταγράφει κενά που ανέρχονται σε 90 χαμένες ώρες. Τα κενά εντοπίζονται κυρίως στις ειδικότητες των Καλλιτεχνικών, Φυσικής Αγωγής, Γαλλικών, Αγγλικών και Γερμανικών.

Επιπλέον, στην Ειδική Αγωγή δεν υπάρχει πλήρης κάλυψη των κενών στην παράλληλη στήριξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, δεν καλύπτονται οι μαθητές με όλες τις ώρες, σύμφωνα με τις διαγνώσεις των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) ούτε με τις απαραίτητες ειδικότητες εκπαιδευτικών, ενώ ελλείψεις εντοπίζονται και σε σχολικούς νοσηλευτές.

Τα κενά, ωστόσο, δεν αποτελούν το μοναδικό πρόβλημα των σχολείων του Κορυδαλλού. Η βουλευτίνα Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίνα Κασιμάτη κατέθεσε κοινοβουλευτική αναφορά σχετικά με το σύνολο των προβλημάτων που εντοπίζονται στα σχολεία της περιοχής.

Υποστελέχωση

Η αναφορά έχει βασιστεί σε ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά, η οποία καταγράφει μια σειρά ζητημάτων: από τα πολυπληθή τμήματα και τα εκπαιδευτικά κενά μέχρι την κακή κατάσταση των κτιρίων όπου στεγάζονται οι μαθητές, την έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού και την υποστελέχωση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και του ΙΕΚ των φυλακών Κορυδαλλού, που αφήνει τους έγκλειστους μαθητές χωρίς επαρκή εκπαίδευση.

Η βουλευτίνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά από τους υπουργούς στους οποίους απευθύνει την αναφορά να δώσουν άμεσα λύσεις στα παραπάνω προβλήματα, σχολιάζοντας ότι «αποκαλύπτουν ανάγλυφα τις στοχεύσεις του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης για την κατηγοριοποίηση σχολείων, τη συνολική υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και τον αποκλεισμό μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την Τράπεζα Θεμάτων ως τελικό κόφτη σε όσα παιδιά δεν δίνονται καν οι προϋποθέσεις πρόσβασης στην ποιοτική δημόσια δωρεάν παιδεία που δικαιούνται».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σαρωτικές συγχωνεύσεις στα σχολεία για να κρύψουν τα κενά
«Βροχή» οι καταγγελίες για τις συμπτύξεις σχολικών τμημάτων εν μέσω πανδημίας, με τις οποίες το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να μειώσει πλασματικά τις ανάγκες για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού
Σαρωτικές συγχωνεύσεις στα σχολεία για να κρύψουν τα κενά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πιλοτικό μάθημα εξ αποστάσεως
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 3ου Γενικού Λυκείου Νέας Φιλαδελφείας έλαβαν, χθες το απόγευμα, μέρος στην πιλοτική εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, που σχεδίασε το υπουργείο Παιδείας.
Πιλοτικό μάθημα εξ αποστάσεως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σχολείο χωρίς καθηγητές στις φυλακές Κορυδαλλού
Την ανησυχία τους για τη μη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί στον χώρο των φυλακών Κορυδαλλού εκφράζουν οι μαθητές και ο Σύλλογος Διδασκόντων.
Σχολείο χωρίς καθηγητές στις φυλακές Κορυδαλλού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γκολντόνι από μαθητές
Για ακόμη μία χρονιά, το 3ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας ανεβάζει θεατρική παράσταση και μας καλεί όλους να την παρακολουθήσουμε. Φέτος, το σχολείο επέλεξε να ανεβάσει το θεατρικό έργο του...
Γκολντόνι από μαθητές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κήρυξαν τριήμερη αποχή στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Κενά που καλύπτονται με εθελοντές και σοβαρές υλικοτεχνικές ελλείψεις είναι η πραγματικότητα για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), τα οποία έχουν δώσει όχι μία αλλά πολλές ευκαιρίες στο υπουργείο Παιδείας...
Κήρυξαν τριήμερη αποχή στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι μαθητές απαιτούν το σχολείο που τους αξίζει
Την ώρα που στο υπουργείο Παιδείας γινόταν η τελετή παράδοσης-παραλαβής, χιλιάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για το νέο Λύκειο αλλά και για τις ελλείψεις που εντοπίζονται...
Οι μαθητές απαιτούν το σχολείο που τους αξίζει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας